Jump to content
BulForum.com

Бръмчащ вентилатор


laichzeit92

Recommended Posts

Здравейте , искам да попитам какво да направя за да не ми бръмчи така противно вентилатора , който е на самата кутия отзад , незнам как се казва ( не е този на захранването нито на видеокартата ами този който си проветрява самата кутия) , когато го тупна леко спира да шуми и после пак почва , на какво се дължи шума и дали не трябва да се смаже или пък нещо е разместен ?

Link to comment
Share on other sites

Или се е раздрънкал или е високообротен и затова шуми - кое от 2те?

Ако се е раздрънкал почистване и смазване оправя нещата временно, ако е високооборотен може да го пуснеш на 7V (плюс на 12в линия, минус на 5в).

Link to comment
Share on other sites

...Ако се е раздрънкал почистване и смазване оправя нещата временно..

Или просто го заменяме?

Вярвам, че вентилаторът не струва колкото постоянното изнервяне и тормоз от скърцащ/жужащ/бръмчащ вентилатор.

Link to comment
Share on other sites

Нормално. Стана доста студено, и това е първата причина по-старите вентилатори да се разбръмчат при пускане на студен комп, а и не само. И често, малко след това да спират да бръмчат.

Шумът се дължи най-вече на смотан вентилатор най-често sleeve bearing, т.е. изобщо няма лагер ами е на втулка, които са най-скапаните. От тях има дори такива които са 15-20 лв, затова аз вече като купувам гледам да не е втулков па кво ще да е.

Сменяш го и това е.

Link to comment
Share on other sites

Sleeve са по-тихи, лагерите (освен ако не е доста скъп вентилатора) добавят шум.

Аз ползвам някакви Cooler Master на 1000 оборота с втулки (по 7-8лв), работят си 3 години без проблем.

Link to comment
Share on other sites

Благодаря много за отговорите , на първо време ще се опитам да го смажа и като се разбръмчи пак ще взема нещо ново

Ще, ще. Аз бих смазал само, ако нямам с какъв да го заменя - някоя екзотика например.

Link to comment
Share on other sites

На мен ми се раздрънка на видеото

sapphire_hd3850_256mb.jpg

вече два пъти съм го смазвал, но няма полза - оправя се за седмица и после пак същото...

Link to comment
Share on other sites

На мен ми се раздрънка на видеото

Преди окончателно да спра да давам пари за допълнителна видеокарта, имах подобна ситуация. Даже и след смазване пак си тракаша. В крайна сметка, намерих вентилатор с необходимия размер и сходна геометрия на витлата. Естествено, монтажните отвори не съвпаднаха, та го залепих директно върху основата на радиатора с двукомпонетно лепило. Не беше много естетически издържано, но пък работи над 6 месеца без да се чува и не мръдна от мястото си.

Link to comment
Share on other sites

И при мен вентилаторът бръмчи по подобен начин. Миналата зима беше така, лятото нищо и сега отскоро пак започна. Както tedy отбеляза е от студеното време, аз бях питал и друг човек ми каза същото.

Щом шумът е проблем, явно трябва да се смени. Но аз доколкото разбрах ако шумът не ни притеснява може да се кара и със стария вентилатор, нали така?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

А поне почисти ли му перките от натрупания прах ? Получаването на дисбаланс е едната причина .

 

С почистването на перките е почти сигурно, че бръмченето/бученето няма да престане. Самата перка поради въртенето си (центробежната сила) и въздушния поток, който създава - издухва повечето прах, който се наслоява по нея и всъщност върху самата перка остава единствено най-долния тънък пласт от праха, който поради количеството си и равномерното разпределение няма как да разбалансира въртенето на перката. Проблемът почти винаги е в оста и по-точно в износването й - често временен ефект има смазването (маха се лепенката и се капват 1..2..3 капки машинно масло ; пробвал съм и грес-спрей, но ефектът не е толкова добър). Ако обаче поради износване самата ос мърда във верикал, най-добре е цялостна подмяна на вентилатора.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...