Jump to content
BulForum.com

Колко приложения ви връзват за Windows?


Recommended Posts

Не знам за вас но аз лично съм вързан за виндовс поради факта че използвам софтуер който работи под виндовс и няма еквивалент (или версия) за Linux. Айде PHP, JAVA, MySQL и др. такива са crossplatform ама като почнеш разни специализирани варези и работата става прасета в космоса. Интересно ми е как е при вас положението?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 79
  • Created
  • Last Reply

@RaZoR: GIMP, ImageMagick, Pixel32, CinePaint, RubyMagick, Corel Photopaint 9...

 

@sasquatch - кой е този софтуер? Бъди конкретен и може да се изненадаш, че вече има Линукс решение...

 

The table of equivalents / replacements / analogs of Windows software in Linux.

 

Виж този линк (tanx goes to Never_Mind)... Има хубава таблица. И при това е актуална към 16.07.2003, а от тогава е минало достатъчно време, за да се появят и нови програми... Ако не ти отваря сайта ето ти таблицата в zip архив:

Link to comment
Share on other sites

ov3rm4n е прав. Хората вече много сериозно работят за Linux. Има аналози на почти всякакви програми. Засега няма аналог на Macromedia Flash под Linux, но има наченки- стартиран е проект в sourceforge за това, а пък който много иска Flash да го инсталира с Crossover office, хората дават гаранция, че работи коректно.

Но ако си навътре с CAD CAM продуктите мога да ти кажа един пример:

Може да си чувал за ProEngineer. Цената на тази система е 5 цифрена сума. Е, от 2 години имат версия за Linux. А PTC (производителя на ProE) са новатори в областта си и ще повлечат крак и на други CAD продукти да имат версии за Linux.

А ако се погледне в по-далечното бъдеще мога да кажа, че след време никой няма да плаща за операционна система, за програмите нещата ще стоят малко по-различно, но тогава ще имаш много алтернативи, ще има и много сериозна конкуренция, оттам и цените ще са не толкова високи както сега.

В момента държа Windows само заради комуникацията с телефона ми, но това си е мой недостатък, че не съм се научил как се прави. Но и това ще стане.

Link to comment
Share on other sites

За Флаш има два проекта. Единия е беден на възможности, но юзърфрендли - в смисъл, че работата с него е наистина просто щракане с мишката - DrawSWF. Другият е много мощен, но работата с него е наистина непосилна за средностатистически потребител, но пък е безпроблемна за усвояване от професионалист, който е решил с това да си вади хляба - Ming - силата му е в добрата интеграция със скриптовите езици, която от своя страна прави възможен наистина професионален подход - серийна обработка, гъвкавост, по-голям контрол и свобода в добавянето на нови функции...

Разбира се - и двата продукта са в процес на разработка и постоянно подобряване и добавяне на функционалност...

Link to comment
Share on other sites

Има ли аналог на SoftIce и Ida ?

В смисъл? За какво са ти, след като сорса е достъпен? Иначе разбира се, че има - debbuger и още хиляди инструменти за трасиране, дебъгване, линкване и т.н. на изпълним код... Дори мисля (но не съм сигурен вече), че всички тези инструменти са си част от дистрибуцията (която и да е) по подразбиране. Може би не си им обърнал внимание и не знаеш за тях, защото не са едно единно цяло (като SoftIce), а са по-скоро набор от отделни инструменти... Но това не е недостатък, а предимство според мен - отново заради възможността на Линукс да обединява работата на отделните приложения през скриптове на командния интерпретатор и други езици за целта... Дава ти гъвкавост, която, ако правилно използваш, е голяма сила.

Link to comment
Share on other sites

между дебъгер и дебъгер има разлика, едно е да дебъгваш с debug.exe или с td.exe, и съвсем друго е да разполагаш с мощта на sice

 

Но иначе си прав, че наличието на сорс помага много.

 

Аз си мислех, че може би с увеличаването на популярността на Линукс ще се появят и комерсиални приложения със затворен код. Но сега се усещам че това е малко вероятно, защото там повечето неща се разпространяват под такъв лиценз, който дори и да ти разрешава да правиш каквото си искаш (дори да го продаваш след това), те задължава да го разпространяваш под същия лиценз. Съответно това значи че трябва да пуснеш и сорса или ако искаш да продаваш затворен софтуер, трябва да си пишеш всичко сам и не можеш да ползваш нищо наготово.

Link to comment
Share on other sites

Доста мощни са инструментите, не се подвеждай по имената (не прави асоциации с приложения с подобно име от други ОС) - поиграй си с тях... Аз не мога да ти дам отзиви, за съжаление. Приложения със затворен код има и под Линукс. Доста. За това и според мен Линус е прав, като не се съгласява със Стареца да се казва ГНУ/Линукс - просто защото Линукс си е Линукс (като ядро), а дали една дистрибуция е ГНУ или не е ГНУ зависи именно от наличието или отсъствието в нея на приложения със затворен код. Доста дистрибуции включват затворен код и не са и не могат да бъдат ГНУ наречени...

Link to comment
Share on other sites

@Overman : Adobe Photoshop, Illustrator, Acrobat и Indesign например а има и още от сорта. Също така и развлекателни софтуери като Reason и Traktor. Иначе с php, perl и python няма проблем а има и още една камара.

Link to comment
Share on other sites

@Overman : Adobe Photoshop, Illustrator, Acrobat и Indesign например а има и още от сорта. Също така и развлекателни софтуери като Reason и Traktor. Иначе с php, perl и python няма проблем а има и още една камара.

Нищо от изброеното не липсва в Линукс. Дори някои от Линукс приложенията имат по-добри функции и екстри от Уин еквивалента си. Не знам ти къде си търсил и дали въобще си търсил. Но определено аз няма да ги търся сега вместо теб. Добра отправна точка за такова търсене е http://www.google.com/limux ... Успех и сподели с нас какво си намерил. ;)

 

~Наздраве~

 

П.С.

Ника е ov3rm4n, не Overman... Не бях ли споменал някъде, че се дразня от неправилното му изписване?! ;)

Link to comment
Share on other sites

виж сега ov3rm4n, макар че съм от тези хора които се естествена опозиция и обичат да спорят точно сега няма да влизам в дрязги и т.н.

Аз просто изказвам мнението си. А то в прав текст е "Все още няма достатъчно качествен приложен софтуер за Linux". Никой не трябва задължително да се съгласява с него. Потърси си Pit Stop за Linux :)

Peace :)

Link to comment
Share on other sites

Omnis Studio RAD tool

***

Amaya 8.5 for HomeSite

***

Arachnophilia for HomeSite

***

Downloader for X 2.5.0rc2 for FlashGet

***

GAIM for Miranda IM

***

Kopete for Miranda IM

***

Simple Instant Messenger for Miranda IM

***

Krusader for Total Commander

***

Worker filemanager for Total Commander

***

Ghostscript for everything about PDF, and even more...

***

GIMP, ImageMagick, Pixel32, CinePaint, RubyMagick for Photoshop and alike...

 

sasquatch, да спориш съвсем не означава да влизаш в дрязги, съжалявам, че ти виждаш спора като конфликт м/у личности, а не като конфликт м/у мнения. Но това не е мой проблем. Много интересно какво влагаш в това ново за мен понятие "естествена опозиция"... Опозиция по принцип? Опозиция заради самата опозиция?! Ако е това - то за подобно поведение си има доста по-точни идиоми. И не знам защо си мислиш, че всички знаят какво е това Pit Stop и го използват ежедневно... Аз например не знам. Но ако е това, което си мисля че е - линка към Ghostscript е специално за теб... Относно "Все още няма достатъчно качествен приложен софтуер за Linux" наистина няма какво да кажа, остави ме без думи... Явно отблизо следиш развитието на софтуера в глобален мащаб. За сведение само ще си позволя да спомена една стара новина - съвсем наскоро Oracle официално обявиха, че на всичките си работни станции използват Линукс. Интересно какво са инсталирали и с какъв ли софтуер си вършат работата, ако приемем горното ти твърдение за вярно... А може би не вършат нищо, може би просто по цял ден техните служители и програмисти редят пасианси?! Ако е така - то това наистина обяснява защо са толкова "зле"...

 

~Наздраве~

Link to comment
Share on other sites

В момента държа Windows само заради комуникацията с телефона ми, но това си е мой недостатък, че не съм се научил как се прави. Но и това ще стане.

А може и да помогнем, а? ;)

Какъв ти е телефона и какъв ти е зора? Този проект виждал ли си го? http://www.gnokii.org/

 

Поне Nokia телефоните си комуникират с обикновени AT команди и дори и с minicom може да направиш всичко с телефона (дори и да му източиш phonebook-a). Не знам за другите модели, но със сигурност може да се спретне нещо....

Link to comment
Share on other sites

Ника е ov3rm4n, не Overman... Не бях ли споменал някъде, че се дразня от неправилното му изписване?!  ;)

А как се произнася на български? :punk

Аз се викам Ранджи, щото много обичам да миткам по баирите (rangy=планинар), но твоят ник, с нищо не го връзвам.....

Link to comment
Share on other sites

Поне Nokia телефоните си комуникират с обикновени AT команди

доколкото знам и сименсите са така, и за тях май най-лесно се намира информация за AT командите им

 

http://www.like.e-technik.uni-erlangen.de/...mandset_v01.pdfs35i_c35i_m35i_atc_commandset_v01.pdf

Link to comment
Share on other sites

ov3rm4n, tova che oracle polzvat linux - losho nqma no oracle sa edin malyk procent ot xorata koito izpolzvat komputri. Inache te otdavna si imat versiq za linux i kato che li go predpochitat pred windows. E da ama oracle ne sa celiq svqt. To v syshtiq dux i IBM shtqli da preminavat do kraq na 2005 kym linux kato desktop os i po princip go podkrepqt.

Kolkoto za mnogoto prilojen software koito go ima za linux - za sega ot redmont vodqt po tochki.

Link to comment
Share on other sites

Аз си мислех, че може би с увеличаването на популярността на Линукс ще се появят и комерсиални приложения със затворен код. Но сега се усещам че това е малко вероятно, защото там повечето неща се разпространяват под такъв лиценз, който дори и да ти разрешава да правиш каквото си искаш (дори да го продаваш след това), те задължава да го разпространяваш под същия лиценз. Съответно това значи че трябва да пуснеш и сорса или ако искаш да продаваш затворен софтуер, трябва да си пишеш всичко сам и не можеш да ползваш нищо наготово.

Няма такова нещо,че не можеш да ползваш други библиотеки ако ти е със затворен код програмата.Просто не си седнал да прочетеш различните лицензи. B) Един малък пример - ако искаш да пишеш апс с QT(KDE appz)и ако са free/open не плащаш,но ако искаш да са комерсиални си купуваш лиценз Trolltech.НО ако искаш да пишеш комерсиални продукти на GTK+(GNOME appz) нямаш никакви,ава абсолютно НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ! :punk Затова много хора харесват GNOME и GTK+ заради самата философия за свободата.И това е причината и за мен да не харесвам KDE и да съм привърженик на другия лагер :) Но в крайна сметка,всеки сам си избира,нали ? Linux is all about choices :P

 

Поздрави

 

ПС. QT е лицензиран с двоен лиценз,а GTK+ e LGPL.

Link to comment
Share on other sites

ov3rm4n , не че нещо ама аз не мога да си намерям добър download-manager за линукс. Например тоя downloader for X, няма интеграция с никакви браузъри или поне досега не съм я открил. АКо можеш да ми помогнеш да го интегрирам в някой браузър ще е чудесно ама аз сам не мога да се оправя. Трябва ми нещо да е GUI и да не е KGeT. Иначе wget r0x, но както свалям има да си играя да пиша докато сложа файлове на queue пет дена и пет нощи. Така че ако знаеш някой подобаващ download-manager, които има queue опция и не е KGeT и има GUI please let me know.

Link to comment
Share on other sites

Иначе wget r0x, но както свалям има да си играя да пиша докато сложа файлове на queue пет дена и пет нощи.

Мда, и аз се сблъсках с този момент в началото, но да ти кажа, когато свикнах с wget - сега не искам и да чуя за GUI DL managers, даже на всяка виндовс машина слагам Cygwin почти само за две основни приложения: SSH и WGET :punk

Link to comment
Share on other sites

wget има опция за queue. Слагаш си това което ще теглиш в един текстов файл и си готов. Пък това че сваля цели директорий с поддиректорийте да не го споменаваме :D.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
@RaZoR: GIMP, ImageMagick, Pixel32, CinePaint, RubyMagick, Corel Photopaint 9...

 

@sasquatch - кой е този софтуер? Бъди конкретен и може да се изненадаш, че вече има Линукс решение...

 

The table of equivalents / replacements / analogs of Windows software in Linux. 

 

Виж този линк (tanx goes to Never_Mind)... Има хубава таблица. И при това е актуална към 16.07.2003, а от тогава е минало достатъчно време, за да се появят и нови програми... Ако не ти отваря сайта ето ти таблицата в zip архив:

Наистина интересни линкове, жалко че не се връщам назад много да чета и чак сега ги виждам, нo относно Photoshop-a не съм много съгласен че има еквивалент поне засега, вярно има софтуер който се доближава до него но няма същите възможности и лекота на работа. Иначе ако Adobe realease-нат един Photoshop за linux ще е добре, защото тея пичове са много добри рядко стигат до версия X.0.3 (т.е. почти никакви бъгове и patch-ове) което е много показателно.

P.S. Аз иначе съм пускал Photoshop с crossover ама това не се брои, трябва да си има native приложение :)

Link to comment
Share on other sites

За мен най-добрият Downloader е d4x (Downloader for X). Има си всичко, което има wget + графичен интерфейс. Освен това като пусна връзката на unlimited и ми дропи чата през 5 минути, така ми изцежда връзката (Под Windows мой познати с Flash Get и връзка на unlimited си свалят и чатят без никъф лаг). Много е красив и удобен. Със сички възможни функции.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...