Jump to content
BulForum.com

Какво захранване да избера?


vasilam

Recommended Posts

Здравейте, предстои ми голям ъпгрейд.

Та въпроса ми е какво захранване да си закупя за кутията. Сегашното е 300 или 350 вата, но дочух, че ще е малко. Процесора ще е Core2 Duo E8500 3.16GHz, рам - ДДР3 - 4 ГБ, другите характеристики не знам дали са важни.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Ами да, важни са. Колко харда ще имаш, запивсвачки, каква периферия, каква видео карта, ще клокваш ли?

Според мен не трябва да се презапасяваш, както правят повечето хора, а си вземи един фортрон 400 вата и няма да имаш никакви грижи. Аз си карам от година с един 350 ватов и до сега не съм имал дори намек за проблеми.

Link to comment
Share on other sites

Записвачка ще има, харда е 1, видеото не знам - като пари ще е около 300 лв, т.е. няма да върха на сладоледа.

А и другото което искам да попитам, дали размерите на захранванията са стандартни, сегашната ми кутия е Фокскон, дали новото захранване ще пасне?

Link to comment
Share on other sites

Щом ще си с видеокарта за около 300 лева, сигурно е, че тя ще има отделен конектор за захранване, а това значи, че 400 ватово захранване ще е малко. BLUE STORM II 500 ще е по-добре. Но все пак зависи и точно каква е картата. Ако е с двоен конектор за захранване (4870 напр.) няма да се справи (освен че няма 2 PCI-E конектора). А възможността за бодване на втора видеокарта е изключена. Огледай се за по-мощни захранвания. На твоята система с 4870 видеокарта слагам FORTRON FSP650-GLN, COOLERMASTER IGREEN POWER 600W или COOLERMASTER REAL POWER PRO 650W. С две такива карти FORTRON EPSILON (или EVEREST) 800W. Това е положението. Някой, ако иска, може да си кара и с 400 ватово захранване. Ама после ще четем други теми във форума.

Link to comment
Share on other sites

За да не отварям нова тема ... скоро ще си взимам ново захранване и различните продавачи ми казват различно - едни Fortron Bluestorm II 500W, а други ми хвалят Hiper на 530W на кое да се спра?

Машината е:

Athlon 4800+ (ще се сменя на 6000/6400+ по някое време) и се клоква

3GB DDR2 800 RAM

ASUS 9800GT 512MB GDDR3

един хард Hitachi 320GB, като скоро ще взимам още един - 1TB или 2 по 500GB още не съм решил. + една записвачка и флопи :D

 

Обикновено смятам колко захранване ще ми трябва от тук:

http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

Но да се допитам и до мнението на някой по-разбиращ ;)

Link to comment
Share on other sites

razr777, 500W биха били достатъчни за тази система. Според мен BLUESTORM II е горе-долу добър компромис. Вече за клокване не съм сигурен дали ще останат мускули. Сметката е горе-долу такава - CPU~125W + VGA~260Wmax. Като сложиш и малко чаркалък и 2 (3?) харда и ето ти ги 500 вата.

Link to comment
Share on other sites

Marvin, измерваш ли някак консумацията, за да говориш за някакви космически захранвания, нужни за тези иначе не чак толкова мощни системи (визирам последната с 9800 ГТ примерно) ? :)

Смея да твърдя, че последните ти 'изчисления' са малко преувеличени.

Особено за системата на razr777.

 

За сравнение, с моя UPS, който показва хардуерно натоварването в проценти, гледам в idle моята система показва 15% с монитора. Изключвам монитора, и товара пада на 11-12%. Това прави грубо 100 вата. Под товар на проца, качва на 25% компа. Това прави грубо 170 вата. С натоварена видеокарта, да качи на около 250 вата макс (още не съм играл откакто съм с новия ups). При това съм с по-мощен проц. И с 3 харда (айде, хардовете са по 8 вата всеки);

 

Според мен и 400 ватови истински ще го оправят. За по-мощно видео от сорта на 4870, въпреки че пак горе долу би се сместило, ще отиде по-близо до ръба, и наистина поне 500 вата бих взел аз, но 500W съвсем ще му стигнат. За SLI/CF наистина нещо по-така, но пак ако е добро захранването, и <600 вата ще стигат, например скоро съм намислил да взимам това.

Link to comment
Share on other sites

Защо да са космически? И не, не ги измервам, а гледам спецификациите и препоръките на производителите. После събирам 2+2 и... Освен това винаги имам под ръка наистина хай-енд системи на които да пробвам туй-онуй и да си направя изводите.

Кое не ти се връзва (особено в системата за системата на razr777)? Че процесор 6000/6400+ не стига 125W или че видеото 9800 ГТ няма да мине 220W? 260W ги сложих заради клока, иначе са за по-хищния модел. Може ли тази система да работи с 400W захранване? -Може! Рисковано ли ще бъда да се товари захранването до такава степен? -Рисковано ще бъде. Аз лично, не бих сложил такова захранване на такава система (и не слагам). И ако е с Фортрон, нека да е поне PNF! После ще има въпроси как така това захранване, рекламирано като ултра тихо, бръмчи като хеликоптер. Успокоението е, че няма да е за дълго :D !

Иначе, за това, което ти показва UPS-а -това е натоварването при 220 волта.

Я да те питам, ти що смяташ да се ръсиш за "такова" захранване? Твоето не ти ли стига?:D

Link to comment
Share on other sites

Тя всъщност разликата между 9800GT и 8800GT каква беше? :)

И как така всички са чували, че такива системи се хранели с 350 вата, пък всички имат поне 400, ама гледат и към по-мощни захранвания? Не знам ква ви е целта, момчета. Някакъв героизъм ли, що ли? Ако искате и с 300 ватови Codegen си ги хранете, ама да твърдите, че това е нормално...

Аз говоря за моя си опит. И такова нещо нито ще препоръчам, нито ще сглобя. Щото за мен не е без значение, че ще ми се ресетва от време на време щайгата, че ще ми умират подозрително често харддискове и пр. И бих предпочел предварително да си дам 30-тината левчета отгоре (колкото е горе-долу разликата между 400PNF и 500GLN (BLUESTORM II)), отколкото после да ме е яд, че не съм го направил!

PS: Те Енермакс са малко по-друга категория захранвания, ама нейсе. И аз лично доста бих се чудил, дали на цената на 425 ватовия модел не бих взел FSP650-GLN или IGREEN 600/650W

Link to comment
Share on other sites

Marvin, не се засягай де :) .

Разбира се, че е добре човек да взима в запас захранване. Аз лично се оглеждам да сменям моето (и то след няколко месеца, не сега) единствено защото вече е на близо 2 години и работи 24/7, и понеже искам да съм напълно сигурен в изправността му предвид за какво си ползвам компа, гледам повече от 3г. да не го ползвам все пак. Чувал съм че на 3-4г. е добре да се сменя. Иначе съм съвсем спокоен засега с него.

За натоварването, разбира се че е на 220V, което виждам. Което означава, че самия комп точи малко по-малко, не знам колко е КПД-то на захранването, но със сигурност е под 80%.

Т.е. и ти си прав, аз гледам VA. Което в случая дори означава по-малко ватове харчене от компа.

 

Просто въпросът беше принципен, 650 вата за нещо, което не са нужни е малко пресилено.

тия енермаци примерно от по 525 вата някъде ги гледах че им дават нормално до 14 SATA у-ва, и до tiple SLI без проблем.

Една видеокарта не харчи 250 вата.

Щом razr777 ще клоква, и с 6400+, тогава наистина да взима поне 500 вата, може би съм пропуснал това в скобите му.

Да сметнем. 2 диска = 15 вата. Дъно - 20-30 вата. Процесор - 130 вата макс. Видеокарта - 150 вата.

Памет, вентилатори и т.н. глупости - 20 вата.

Общо към 350 вата. Да, 400 ватово ще е на ръба, но 450 или 500 фортрон и заспива.

То май пак там отива което каза и ти, може би се заблудих със следното ти изказване: "Сметката е горе-долу такава - CPU~125W + VGA~260Wmax. Като сложиш и малко чаркалък и 2 (3?) харда и ето ти ги 500 вата.".

 

За миг си помислих, че отделно смяташ видеокартата :D . И че всичко, плюс чаркалъка прави близо 500 вата, което на 500 W захранване би било на ръба..

 

Пък и понеже каза че си слагал 650 вата на първата система..

Всичко, което искам да кажа, е да не се гледа много спецификациите и колко казват производителите, те си продължават да си казват нещо, с презумпцията, че хората все налитат на менте захранвания и затва се пише примерно мин. 400 вата за еди ква си видеокарта..

Истината е, че при истински ватове и една добра стойност за КПД (над 82% за по-добрите енермаци като гледам), и по-слаби от общоприетите норми като ватове захранвания, ще се справят, дург е въпросът да се взимат качествени такива, а не ментета, па ако ще и 1000 вата да пише :) .

Един фортрон 400 вата в голяма част от системите ще се справя без проблеми (PNF), дори с 4870 и не много клокнат проц. От гл. точка на по-голямо спокойствие и запас + ъпгрейди, разбира се вече и 500 вата е добре, но прмиерно 700 и нагоре вече е за ентусиасти.

Дядомраз например е с 700 вата, и въпреки че той е с мощен RAID контролер + 6 харда, пак повече от 500 вата захр. не му трябваше.. Е, то смята видеокарта да сменя, но и с нея вероятно и фортрона ще смени, след като чу лоши неща за него, че е в дъното на групата от уж качествените :) .

Link to comment
Share on other sites

Пффф, 600 вата?!?! Много се презапасявате. От горе на това като гледам тенденцията е новите карти да се правят с по-ниско енергопотребление.

 

Някой по-горе каза, че всички викаме 350-400 пък взимаме над 400. Е, аз съм с 350, а конфигурацията ми е в подписа. До сега не съм имал нито един рестарт или някакъв проблем, а UPS-a не показва потребление над 50%... Вече година и повече...

 

И да - Теди го каза много вярно - препоръчителните изисквания са такива, защото производителите се презастраховат точно заради захранванията ментета...

Link to comment
Share on other sites

Всичко ново е с по-малко нанометри и много по-ниска консумация и греене.

Wolfdale са ултра-икономични процесори - на дефолт е към 30вата (под 100% товар), а наклокан на 4.5 няма вдигне над 60 ;)

 

Добър избор е Fortron ATX450-PNF ако намериш.

Новите серии на GLC,GLN,Epsilon,Saga,Bluestorm са леко ментелива изработка - вътре има части колкото в кодеген и радиаторите са мизерни - елементите работят изтормозено на високи температури.

Chieftec, които много хвалят също са ментаци - на тестове в лаборатория 550ватовия се дъни на 300вата - напреженията излизат извън ATX стандарта и става опасно за чаркалаците.

 

Не си казал колко пари даваш - ако даваш повече добър избор е Enermax или Corsair като този в подписа ми, но абсолютно достатъчен ще ти е VX450.

Там вече нещата са друг клас - вътре е с маркови компоненти(японски кондензатори), мощностите са гарантирани за постоянна работа, докато при по-евтините са пикови натоварвания, които издържа за 2-3мин. Моето захранване мерено в лаборатория изключва чак на 800W товар, като до 700 напреженията не мръдват извън допустимите граници.

Link to comment
Share on other sites

"Колкото повече -толкова повече" :D , е казал Мечо Пух!

Иначе по спецификации 6000+ е 125W. За видеокарта от рода на 9800GT, за която е предвиден 1 допълнителен захранващ конектор трябва да се осигурят 225W -75 през дъното и 150 през допълнителния конектор. Оттам нататък остават другите "дреболии".

Толкова със сметките.

Моите критерии за добро захранване са наистина завишени, според разбиранията на много хора. Обаче по този начин си гарантирам спокойствие за машините, за които съм поел някаква отговорност. А за хай-енд машини, точно с този компонент не бих направил компромис. Имам навика и да следя някои стойности на захранването и с мултицет. Напр. +12V. При хубавите захранвания те се движат в много тесни граници -11.95 -12.05V. И се поддържат и под товар. Най-много да избягат с 0.05V. Това за мен е признак, че захранването е достатъчно за системата. При не толкова хубавите (или недостатъчно като мощност) захранвания тези стойности тръгват от 12.2 -12.3V, като под товар се покачват с примерно 0.2 -0.3V. Е такова захранване за мен е на ръба, още повече, че и по спецификации отклоненията на 12 волтовата линия ги дават в рамките на 5%, т.е. 12.6V вече са много. Много се радвам на теми по форумите от рода "Захранването ми е суперстабилно, показанията му са перфектни" и следват изброени стойности -12.85V, 4.6V и пр. Или пък ."Б@хти скапаните хардове (някаква марка), вече трети такъв сменям и се горят, толкоз инфо си затрих!". След малко уточняващи въпроси става ясно, че в айдъл режим 12-те волта са 12.8, а под товар 13.2, "ама то нали това е в рамките на нормалното?". Ето такива емоции обичам да си спестявам.

Между другото, някои от последните машини, които правих, бяха с EVEREST 1010 :punk

Link to comment
Share on other sites

Абе тия фортрони PNF уж хубави, ама няколко пъти споменавах, че моя държи напрежения 12.35 и 5.2 V.

Успокоителното е, че и под 0 и под 100% товар, са толкова, да мръднат с 0.02V примерно.

Не ми харесва идеята за 12.35 волта. Това беше и втората причина да гледам да сменям, въпреки че стойностите са съвсем в нормите.

Marvin, според теб правилно ли ще постъпя или няма смисъл да барам захранването ?

Аз съм малко параноичен, та понякога действам импулсивно, само да не се окаже че енермакса да дава 11.85 V :D . Щото знаем, че всичко са боклуци и ментаци у нас.

Link to comment
Share on other sites

12.35V, при положение, че са стабилни (0.02V не е нищо!), са си ОК. Ако само това те притеснява, стой си със сегашното захранване. 3 години срок за ползване също е добре като ориентир, макар че, ако е наистина читаво захранване (предполага се, че твоето е такова, де) и не работи на ръба на възможностите си (стабилни показания), едва ли би имало нужда да се сменя. Но, както сам казваш, параноята е важен фактор! :blink:

Иначе, 11.85V, които евентуално би дал Енермакса, не мисля, че са притеснителни (де късмет, де!). Виж, 12.85 си е вече кофти тръпка. Не вярвам да ти се случи.

Link to comment
Share on other sites

Пффф, 600 вата?!?! Много се презапасявате. От горе на това като гледам тенденцията е новите карти да се правят с по-ниско енергопотребление.

Не знам дали производителите се презастраховат, но на една видеокарта ASUS 9800GX2+ се препоръчваха да се осигурят 24A на 12-тте волта :devil

Това са си почти 300W, колкото и да е презастраховането, радиаторчето със тръбичките изглеждаше много внушително и приличаше, че ще си "поеме" поне 200-250W отделена топлина...

Link to comment
Share on other sites

Не знам дали производителите се презастраховат, но на една видеокарта ASUS 9800GX2+ се препоръчваха да се осигурят 24A на 12-тте волта :devil

Това са си почти 300W, колкото и да е презастраховането, радиаторчето със тръбичките изглеждаше много внушително и приличаше, че ще си "поеме" поне 200-250W отделена топлина...

Е ся... Х2-ките са съвсем друг разред горещокръвни :bgrin: .

В случая говорим за нормални видеота, примерно до 9800ГТ или подобни.

Link to comment
Share on other sites

А и както повечето хора не си спират пц-тата 24/7, едно захранване от 600 вата харчи по средно 8.5 стотинки на час, което прави по средно 63лв на месец... Говоря за захранванията без активен контрол, а те са сигурно повече от 90%...

Link to comment
Share on other sites

Бе, тва, колкото и да е вярно, не е баш така! Щото тези 600W (в случая) ги смучи само при пълно натоварване. Което би се получило, ако щайгата рендира нещо денонощно. Но едва ли е такъв случаят. Обикновено домашният юзър ползва РС-то си няколко часа вечер (при това едва ли го товари на 100%), а през останалото време сиидва нещо (или даунлоудва), което не е много по-различно от айдъл режим. Тук консумацията е съвсем друга. Така че, тая сметка за тока -в коша! Е, ако не слагаме и климатика в нея.

Link to comment
Share on other sites

Така е, дори при 100% товар на компа, пак 600-те вата не се стигат, щото това би означавало "на ръба".

Ако в idle компа харчи 100 вата, захранването ще дърпа от мрежата само малко над тия 100 вата, ако ще и 2 KW да е :) . То оставаше и да дърпа постоянно максимума си, щяхме да плащаме по 200 лв ток всички.

Link to comment
Share on other sites

Според това, което четох преди доста време, само захранванията с активен контрол могат да регулират използваната електроенергия според конкретните натоварвания. А такива захранвания почти не се ползват, защото са чувствително по-скъпи от останалите. Така че, както казах по-горе, това не се отанся за над 90% от обикновените потребите, според мен.

 

Едит: може и да бъркам разбира се, но с такова впечатление съм останал. Сега се ровя да си сверя часовника все пак...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...