Jump to content
BulForum.com

Как да захраня реле на 125V?

Recommended Posts

Релето е на 125V, 11W, необходимо е да го пусна в нашата мрежа. Кой е най-евтиния и лесен начин да направя това. Имам някакви познания по електроника от миналото, но не искам да рискувам :D Надявам се да ми подскажете нещо практично...дори да е само кондензатер серийно на релето...

stanchobb said:
Кой е най-евтиния и лесен начин да направя това.

Да си вземеш реле на 230 волта от магазина(има ги всякакви в Кузмов) и да дадеш да го свърже някой друг ,щото като гледам какво пишеш ,няма смисъл да се мъчиш.

Успех

Бегемот said:
Да си вземеш реле на 230 волта от магазина(има ги всякакви в Кузмов) и да дадеш да го свърже някой друг ,щото като гледам какво пишеш ,няма смисъл да се мъчиш.

Успех

Благодаря за съвета, но ме интересува принципно решение което може да се ползва и за подобни консуматори за 110 или както е в случая за 125V

Най-сигурно ми се струва с траф - продават такива 220->110 със всякакви мощности, но едва ли това е най-евтиното решение.

По-евтино е с автотраф, ако е само за едно реле или други малки консуматори може да ползваш първичната на трафа на старо радио или някакъв друг уред като автотрансформатор (стига да има и извод за 110в).

Друго решение е регулатор на напрежение с триак или с тиристор и диод - за 2-3лв има китчета, за още 2лв има сглобени и готови за свързване платки.

И кондензатора е някакво решение, но не ми харесва...

Кондензатора е някакво решение при активен товар.В случая с индуктивността на релето ще се получи последователен трептящ кръг, а при посоченото напрежение ще трябва Xl~Xc , при което влизаме в резонанс на напрежението.Най-добре си намери нормално реле или контактор при по-голяма мощност и ще ти излезе по-евтино.

Гледам до тук само глупости са се изписали. Първо нека питащият да каже, дали е за постоянно или променливо напрежение (има известни особености ) и тогава ще дам предложение.

ShaGratH^ said:
Гледам до тук само глупости са се изписали. Първо нека питащият да каже, дали е за постоянно или променливо напрежение (има известни особености ) и тогава ще дам предложение.

Захранването към намотката е постояннотоково и предполагам веднага преди нея да вържа 1 грец схема.

Добре де, като сложи диод или грец, какво? Мрежата е 220 волта, а трафа е 125.

Що не каже къв е тоя траф, за какво ще го ползва, откъде го е свалил, защо точно 125 волтов траф му трябва.

От друга страна къв е тоя извънземен траф, който ще работи с прав ток?

AlBundy said:
Теди, изпий си кафето първо :)

:D :P

Леле.. хаха

Тия дни бях на тема трафове и ups-и, нещо ми убягна че става дума за реле :bgrin: .

Остава въпроса с греца и как от 220V ще подаде просто изхода на греца/диода на трафа (уф, на релето).

Освен ако не се е навил да купи траф де :lol:

Така, не знам твоето реле какво представлява, но съм виждал едни стари контактори, които намотката им се захранва с 220 V мрежово, променливо и там имаше едни късо съединени навивки през магнитопровода, без диоди.... Направих няколко сметки (може и да съм объркал, защото още спя) Просто свържи последователно един глупав резистор от порядъка на 1 кило ом, 10-15 ватов. И диода евентуално. То не бяха трафове, то не беше чудо :rolleyes:

AlBundy said:
Грец??? :lol:

Ако не бръмчи, пробвай само с един диод серийно, така ще минава само единия полупериод и би трябвало да ти свърши работа.

Мм.., не! Пича е посочил, че захранва с прав ток...., а този номер минава ако захранва с променлив.

stanchobb@ в края на краищата 11 вата са нищо! Що не скочиш до Комет или ВикиВат и не си купиш едно какво да е реле?

ShaGratH^ said:
Така, не знам твоето реле какво представлява, но съм виждал едни стари контактори, които намотката им се захранва с 220 V мрежово, променливо и там имаше едни късо съединени навивки през магнитопровода, без диоди.... Направих няколко сметки

А за какво служеха тези навивки на късо?

gado said:
Мм.., не! Пича е посочил, че захранва с прав ток...., а този номер минава ако захранва с променлив.

stanchobb@ в края на краищата 11 вата са нищо! Що не скочиш до Комет или ВикиВат и не си купиш едно какво да е реле?

Аз му четох 1-то мнение като задание, дори не обърнах внимание, че му апострофирам за греца. Ама то толкова малоумия в темата, че...

ShaGratH^ said:
Гледам до тук само глупости са се изписали.
  ShaGratH^ said:
Просто свържи последователно един глупав резистор от порядъка на 1 кило ом, 10-15 ватов. И диода евентуално. То не бяха трафове, то не беше чудо :rolleyes:

Поздравления за най-доброто решение :bowdown:

Хората се чудят как да спестят всеки ват, а ти го караш да си топли стаята с тоя резистор

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...