Jump to content
BulForum.com

Доктор Джекил и мистър Хайд


Recommended Posts

Не се и съмнявам. Просто понякога на хората нещо им прещраква и започват да пишат/говорят глупости.
Нещо такова се получава и със Скорпиона. Тука уж дразни хората, заяжда се с всеки, ама на срещата на форума - нищо-такова. В смисъл точен си е, направихме як мохабет.
Шшшт! Tихо ся, не прекалявай! Да не изнасяме от срещите неща, които са си за там ;]

 

Нека във форума сАтанас да си е катерача-милитарист, а аз да съм байкъра-злобар :D

Във форума хората не са това, което са ;) Та-да-да-даааам!

***

Във форума почти всеки от хората, които познавам и на живо е различен. Във виртуалния свят доста хора надяват маските и играят театър. Съзнателно, несъзнателно - трудно ми е да кажа. Дали е защитна реакция, или просто тук избликва това, което външния свят потиска, дали е съзнателен цирк - винаги ми е било интересно да се постарая да науча.

Интересното е, че във форума често сме на ръба да се "хванем за гушите", докато на форумните срещи, аз лично поне, не съм попадал на конфликт, с едно еднократно и единствено изключение. Сякаш нещо във виртуалния свят провокира хората към по-агресивно поведение. Дали липсата на реална комуникация, прословутото избиване на комплекси, или?

 

Защо се получава така? Какво се крие под маските и защо се крие?

Link to comment
Share on other sites

Защото в писмена форма е много по-лесно да контролираш живота си и да бъдеш такъв, какъвто искаш да си. Във "виртуалния свят" ти не си ти, ти си някакъв куул ник с куул аватар и куул подпис.

Link to comment
Share on other sites

Мисля, че не е чак толкова сложно.

 

Една част от хората раздуват бузи, просто защото им харесва да дразнят другите с виртуалното си големеене.

Друга част наистина имат проблеми и ги компенсират с виртуалната си личност.

Третата част просто има слаба връзка с реалността и разминаването при тях не е умишлено :D

 

Отделно от това, форума в голяма степен те освобождава от социалните задръжки, които действат, ако пиеш бира с дадения човек, както те освобождава и от визията на 120-те кила на Вегора, на които ако говориш умишлено и целенасочено заядливо в реална ситуация, ще забършат пода с теб. :lol:

 

[Edit] Сега гледам поста на Психозис и си мисля... Какъв брой хора гледат на форуми и чатове по подобен начин? Че тук ти не си ти, а си готин аватар и подпис? Аз винаги съм гледал и на irc, и на форумите, просто като на една по-лесна форма на едновременна комуникация с по-голям брой хора, които естествено ще генерират повече различни мнения и становища по разни теми. Просто като... де да знам, на практика като нормална комуникация в голяма зала, само дето всеки говори подред, не като някакво виртуално ала-бала нещо. Но ми е интересно как е при повечето хора. [/Edit]

 

[Edit 2] Скорпус, чукни! Името на темата ми харесва много! [/Edit 2]

Link to comment
Share on other sites

Тая тема я замислих още от срещата онази Събота. Уникален е понякога контраста между теб и съвкупността ник/аватар/подпис. Да, едното носи ограничения, докато другото ти дава свобода.

 

Мен ме озадачава именно агресията. За себе си имам нещо като обяснение, имам представа защо демонстрирам подобно поведение във форума, но ме озадачава, че не съм само аз. В смисъл, свестни, готини хора също във виртуалното пространство стават зли. Сякаш като премине от теб чрез клавиатурата в глобалната мрежа, и докато пристигне на приемния компютър и от там - в монитора - мисълта, виртуалното аз, alter ego бива лишено от емоции и същността на личността зад дадения ник/аватар/подпи и това ни превръща във виртуални Хайдовци...

Link to comment
Share on other sites

Мда. Съвсем наскоро/в петък/ една девойка ме попита в скайпа:"Избиват ли комплекси хората, пишещи по форумите?" Шашнах се, защото не знаех какво да кажа.По принцип съм редовен посетител на два форума, единият от които крайно сериозен и недопускащ ни най-малко отклонение от правилата, със строго информативен характер, където единствено давам и получавам информация, и комуникирам с хора, с които имам много общи неща. А тук съм ей така - да се позаям малко с хората, да пусна някоя и друга простотия, да уредя среща или нещо от тоя род.За мен специално писането по форуми/ не визирам себе си/ е просто "пускане навън" на някакви части от поведението ни, които по принцип ограничава обществото, законът или някакви самоналожени правила за поведение. Знам, че има няколко души от форума, които не могат да ме понасят, макар че не знам причината/-ните/ за това.Мога само да предполагам.А защо се държа така тук ли? Ами при мен и на живо/и умряло/ няма голяма разлика от поведението ми тук.Може би тук не използвам толкова нецензурни думи и на живо се усмихвам повече.И естествено, на живо не обсъждам толкова много военна материя, като изключим случаите, когато сме се събрали "клуб по интереси"...Това ми е виждането.

Link to comment
Share on other sites

В смисъл, свестни, готини хора също във виртуалното пространство стават зли.

Може пък проявената агресия във форум/чат канал и т.н виртуално място един вид е като освобождаване от стрес. Поне при някои хора. Знам ли? Примерно цял ден някой те е нервил и се прибереш у вас и теглиш една яка майна на всички и ти олеква.(докато пишеш може и да псуваш верно на глас и така с писането и псуването срещу екрана освобождава натрупаното напрежение).

Но по един по-безопасен начин, отколкото ако както каза Курунир - го кажеш на някой 2.10, 120кг в лицето :)

Отделен е въпроса, че ти като го изпишеш цялото това нещо пък някой отсреща го прочита и го ядосва. Та той натрупва стрес и почва и той...

Link to comment
Share on other sites

Да, това е понякога моята психотерапия, но честно казано - не е много успешна.

Иначе този пример:

Абе , професоре , дреме ми от колко години баща ти е с поялника , къде съм казал , че ще се умира?Их, дейба , казах , че просто ми е зле и компетентното по всички въпроси лице се обади веднага :angry:
показва човек, който му е гадно и се надява да му стане по-малко гадно като е зъл и язвителен :D
Link to comment
Share on other sites

Tomahawx ся влиза в пубертета. И той не знае на какво се надява! :lol:

Иначе, Скорпни, Ти, мила моя, си комплексар. :) Както и Куреца, както и аз, както и всички, които посещават форуми EVER! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Tomahawx ся влиза в пубертета. И той не знае на какво се надява! :lol:

Дали не знае?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...