Jump to content
BulForum.com

Проблем с дипломната защита в ТУ.


dany_ggz

Recommended Posts

Kolegi, mojete da razgledate kak protichat diplomnite zashtiti v TU Sofiq - Filial Plovdiv.

 

dokladstr19wx.jpg dokladstr26wf.jpg

 

Ako ima nqkoi s podobnoi problemi mojete da mi pishete na dany_ggz@abv.bg, zashtoto sme sviknali da mylchim i da se skatavame kogato imame problemi, a dobriqt variant e da dadem glastnost na problemite si.

 

Masovo kolegite ne si tyrsqt pravata, zashtoto gi e strah, a ne otchitat fakta che tochno zaradi mylchanieto stradat.

 

Pomislete si dobre iskate li i s vas da se poluchi taka?

 

Pishete mi na e-maila, ako iskate pomosht, zashtoto samo napisanoto slovo vaji!

 

Nikoi ne priema seriozno oplakvaniqta v ustna forma!

 

Dori i dokalada mi da ne se vzeme pod vnimanie ot rykovodstvoto na Filiala imaite predvid, che i Vie shte poluchite diplomi i rano ili kysno shte se sblyskate s problema "diplomno proektirane"!

 

Pomislete si i vyrhu fakta, che 2007 godina nablijava i v akademichnite sredi se govori za kachestvo na vissheto obrazuvanie.

 

Zapitaite se za kakvo kachestvo govorim, pri uslovie che ne mojem da si zashtitim normalno i v srok diplomnite raboti, a podgotvkata ni e pylna parodiq, zashtoto predtsvlqva nadprevara s vremeto i gonene na rykovoditelite po barchetata i kancelariite!

 

Zamisklete se i nad fakta, che i Vie ste grajdani na sveta i ste mladite specialisti, koito shte predstavqt Naciqta ni pred sveta!

 

Iskate li da ste izkliuchenie ot praviloto, i 4 godishniq Vi truda da otide nahalos?!

 

Pomislete si dobre i mi pishete!

 

Men ne me e strah da si napisha imeto i da se podpisha!

 

Bydete i Vie po-smeli!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Мдам, положението с академичността в България и специално в Пловдив е следното: пълна трагедия. Казвам го като човек, опитвал се 10 години да си блъска главата в непробиваемата стена на закостенелите академични "традиции". Това, което в момента съществува е жалък опит да се запази някакво наследено статукво още от годините на "зрелия и развит социализъм". Специално в пловдивските вузове властва пълната липса на какъвто и да било мениджмънт, която с годините е довела до едно единствено нещо - принизяването на висшето "образование" до точката на абсолютната нула по Келвин.

Като човек видял от близко и европейското и особено американското висше образование, мога да кажа, че изхода от ситуацията е само този:

1. Тотално разформироване на сегашните ВУЗ-ове. (в Пловдив трябва да остане само един, в най-лошия случай два университета).

2. Изцяло нов закон за висшето образование с изцяло нова система за управление - сегашната е толкова порочна, че изобщо не може и да става дума за каквото и да било "управление". В ръководството на всеки ВУЗ трябва да влизат основно неакадемични лица, с богат управленски опит, а участието на академичните представители да е сведено до някакъв разумен процент (например не по-вече от 35-40%). Останалата част да се попълва от обществото и бизнеса (доколкото все още съществуват бизнес мениджъри, които биха се нагърбили с подобна задача).

3. Изцяло ново попълване на състава на новосъздадените ВУЗ-ове чрез специални завишени изисквания и конкурси. Специално за Пловдив мисля, че от разформироването на всички ВУЗ-ове може да останат хора за създаването на един, но качествен университет - останалите на борсата, на село или да се спасяват както си искат.

 

Ако тези мерки на някой му се виждат много радикални - да си плисне малко студена вода в лицето и да отида да види от близо какво се нарича висше образование. В България в момента има само два-три университета, които могат да се нарекат истински такива. Това са Американския в Благоевград, Стопанска академия в Свищов и с много големи резерви СУ "Св. Климент Охридски" (последния все още се нуждае от сериозни реформи, за да влезе бързо обратно в групата на истинските университети). Всичко останало е абсолютна плява и жалка картинка и да си мислим, че в Европа ще влезем с това висше образование е просто абсолютен майтап. За разликата с американското такова просто не си струва да се говори. Разликата е толкова фундаментално огромна и смазваща, че само мисълта да ги сравняваш те кара да се чувствш като неандерталец.

Това обаче трябва да се проумее най-вече от самите студенти и обществото. Ако продължаваме да си мислим, че "хартийката" наречена диплома, раздаваща се от повечето ВУЗ-ве в БГ има някаква стойност и въобще, че с това положение и статукво ще "влзезем в Европата", просто агонията ще продължи до тоталното обезличаване на българското образование изобщо.

Link to comment
Share on other sites

радвам се че има хора, които се опитват да променят нещо. аз преди няколко години завърших същия университет. и при мен при потготовката на дипломната ми работа се срещнах само веднъж с моят ръководител. незнам дали да му казвам името - индирекно - негово е магазинчето за аларми на сточна гара. видяхме се веднъж - да му кажа каква мисля да ми е дипломната работа - той се съгласи и така. после даже непомня и на защитата да дойде. не че ми трябваше - той както и никой от останалите, със съжаление го казвам, застаряващи преподаватели (застаряващи не като възраст, а като знания, съжалявам ако някой е засегнат, това си е мое мнение) нямаше представа за какво говоря така или иначе. предполагам че затова и нямаше какво да се консултирам с него, а между другото това е най-добрия начин да не ти задава въпроси комисията. аз изслушах всички защити. както и всички от комисията с много малки изключения. въпросите към защитаващите бяха едни и същи най-вече защото 80% от хората имаха подобни дипломни задачи с различни начални условия както се казва. но че нивото е занижено за мен няма значение - завършиха и се дипломираха хора, които така и не разбраха за какво са в университета.

Link to comment
Share on other sites

Много е вярно онова нещо за 4/5 години тормоз, излагация 15 минути и после цял живот диагноза. Мисля, че не е лошо да се обоснова, защо пуснах точно тази тема и то точно тук. Мисля че няма какво толкова да крия още повече, че най-отдолу е написано името ми, а някъде горе ми е написан факултетния номер, групата и курса. Все пак аз няма от какво да се срамувам.

Ще Ви разкажа с 5-16 реда как мина подготовката на дипломната ми работа и самата защита. За мен цялото това неще беше адски унизително и много обидно, но пък защо да не си кажа за да не се набутват и други колеги?! Екшъна се почна още началото на летен семестър когато реших че трябва да отида на кинсултация и ръководителя аджаба да ми обясни що е то дипломна работа и как се пише това нещо. Е точно от този момент започва търчането по АОНСУ (така де 2-ри корпус), разпитите по канцелариите къде се е скатал доц. Св. Иванов и кога ще се появи, защото аз съм му дипломантка и имам нужда от помощ. Ако евентуално може би едва ли не той се появи е адски зает да си приказва с някой или да пие кафе в барчето или пък бърза, защото еди какво си. Ако имам уговорена среща обикновено чакам той да се появи или да се наприказва с тоя или оня а аз междувременно губя половин надница, защото съм избягала от работа. Не знам за вас, но за мен е висша форма на наглост да си уговориш среща с някой и след като той се появи да го накараш да те чака час и половина в коридора. Не че ми пречи чакането. Оказа се че в коридора има саксийки с цветенца и много стрателно ги разглеждах за различни инсекти и плевели и така от края април до 28-ми септември. Общо взето консултациите ми протичаха по следния дневен ред:

1. Колежки изчакайте ме малко че сега имам работа

2. Ами аз бързам елате утре

3. Трябваше да ви донеса нещо но не съм проверявал

4. Декана ме чака елате в петък

и общо взето все в тоя стил. Аз си мислех, че ходенето по мъките стова ще се свърши, но пак се оказа че греша. Най-големите "емоции" предстояха. Още в началото ръководителя ми ме информира "Бе колежке няма кой да ви прочете работата, така че хич не ми я носете" при което аз оставам малко като гръмната, защото е логично след като си ръководител наистина да ръководиш, а не само а гледаш шоуто. Както и да е и този факт го преглътнах. Наближи деня на защитата и аз отидох на консултация и с ръководителя ми да коментираме таблата, които ще закача и да ми чуе резюмето. Каза ми час, каза ми ден, и място каза, аз пък си взех книжките и отидох. Последва отговор "Сега бързам трябва да напиша 3 рецензии и в 15 часа да съм в 4-ти корпус". Останах като гръмната, защото има среща с мен а поема и друг ангажимент. И това си го преглътнах. Прибрах се у нас меко казано бясна и изнервена и още повече притеснена. Мислех си че продигравките ще са дотук, но пак бърках. На другия ден на защитата ми присъстваха само Динков и Петрова, а те пък от своя страна бяха достатъчно отегчени да ми слушат експозето и се щипеха както в 3-ти клас. Единствените които ме изслушаха бяха моите колеги. След като си казах каквото имах да казвам ги чаках да се наприказват и да чуят че аз не говоря и ги чакам. Чесно да ви кажа стана ми много обидно, защото родителите ми са ме научили, че колкото и нещо да ми е скучно и досадно след като съм отишла да го слушам ще слушам, а няма да си приказвам и да се щипя с колегите отстрани.

Да си призная чесно за мен не е кой знае колко важно каква оценка ще ми поставят на дипломната ми защита, защото не могат да ме оценяват хора, които не са тук в момента и които не ме слушат. Дипломната работа си я направих сама и съм горда с труда си, защото доказах на себе си че и аз мога и то мога много повече от тях, защото ме хвърлиха в морето с акулите и пак излувах на другия бряг. Подразни ме факта, че заради безотговорното си отношение към мен те ще вземат пари. За 1 дипломант всеки ръководител пише по 25 часа отгоре, а 25 часа се заплащат с 50 лева. Погледнато реално 50 лева не са много пари, но не са и хич малко, защото повечето ми колеги са с джобни пари за месеца 50 лева. А я сега да сметнем. Дипломния ми ръководител имаше 3-ма дипломанта я сеганяма нужда от висша математика за да сметна че това са 150 лева. Я да сметнем и друго - на изпитната комисия също им се плаща-на 3-ма защитили те пишат по 1 час или казано в парички по 2 лева без мъничко. Не че нещо ама комисията е от 7 човека само в моя ден защитихме 10 човека, хайде да сметнем че това са все едно са изкарали 3 часа лекция по 2 лева на час - 6 лева само за да си стоят и да симулират дейност и при условие че са 7 човека по 6 лева са 42 лева ощетяване на бюджета. Ми колеги как искаме да има парно като ето за такива работи се харчи бюджета на университета.

Както казах и по-горе, мен не ме е страх да си напиша името и да се подпиша. За съжаление всичко казано от мен е вярно. За да съм сигурна, че повече колеги ще прочетат това нещо пуснах доклада в мрежата и за по-сигурно в мрежата и на другите доставчици на нет в Пловдив.

Колеги, свикнете че студентите сте сила. Вие не си знаете правата и не си ги защитавате защото ви е страх. Няма от какво да Ви е страх. Преподавателите трябва да ги е страх, защото благодарение на Вас те взимат пари и имат работни места. Свикнете с идеята, че има Закон за Висшето Образувание и колкото и да им е досадно или неприятно ръководителите трябва да се съобразяват с него. Свикнете с идеята, че като си мълчите не става по-добре, а напротив. Свикнете да пишете, защото никой не приема на сериозно оплакванията в устна форма. И Вие имате прави на образувание и път в живота! Не го пропиалявайте с мълчание и поклонение пред тоя или оня!

Надявам се не съм Ви досадила с излишна многословност или емоционалност. Това си бяха моите премеждия и ги споделих с Вас. Пределно ми е ясно, че ви е страх да пишете тук, но ако желаете да споделите нещо, а Ви е страх от последствията ми пишете на електронната поща. Нея си я чета само аз.

Link to comment
Share on other sites

пък после ми разправят,че не образователната ни система е зле,ами учениците/студентите,щото виждаш ли-били мързеливи и разхайтени :/

цигания,цигания...нямам думи просто.

Link to comment
Share on other sites

За сужаление аз присътвах на целия този цирк(радвам се че бях само наблюдател а не участник) В доклада няма нито една думичка лъжа, даже е представено много меко всичко. Вишето образование в България вече е позор за страната ни.

Евала колежке, само така няма дасе предавш, цялата система е мизерия, ако и всички останали които защитиха този ден напишат техните премеждия хич няма дасе учудиш че и те са минали по същия път. А не трябва. Лошото е че не само в унито а всеки ден и навсякъде е така.

ТЪРСЕТЕ СИ ПРАВАТ ВЕ ХОРА.

Link to comment
Share on other sites

Колежке, аз защитих миналата година и трябва да ти кажа че рецензиите масово се пишеха от самите дипломанти включително и въпросите в рецензията на които трябва да отговорят, просто няма кой да си губи времето с рецензии е тук таме някой асистент може да я напише.Фарса е пълен а ти недей се сърди че не те слушат докато си приказваш помисли си колко човека разбират това което говориш.Аз като бях видях че никой не знаеше какво е ER-модел пък за PHP и MySQl мисля че само бяха чували и затова въобще и не се опитваха да ме слушат....NO COMMENT :excl:

 

Поздрави инж. Вълева

Link to comment
Share on other sites

Преди 15 години, когато аз бях студент, имаше организиране на студентски стачки, блокада на университети и какво ли не, за да се свали някакво правителство. Сега, когато деградацията на висшето ни образование е тотална, студентите си "натискат парцалите". Изобщо не ми го побира акъла, как е възможно студентите да приемат за "нормална" подобна невероятна дивотия, като описаната в тази тема. Не знам, може би така да им харесва. Индивиди с подобно държане трябва да бъдат изхвърлени на секундата. Но какво се учудвам, аз вече писах къде са "корените на злото". Гарван гарвану око не вади. Системата на управление на българските университети и тотално сбъркана от всякъде.

Не трябва изобщо да ни учудва факта, че извън границите на милата ни татковина на дипломите ни се гледа като на рекламна изрезка от вестник.

 

Поздрави на Йорданка за проявената смелост и съвест. Ако повечето студенти разсъждаваха и най-важното действаха така, може би сегашното статукво нямаше да съществува.

Link to comment
Share on other sites

Подкрепям те Данче. И аз имах доста терзания по подготовката на дипломната. Моят ръкоеводител е доста популярен като такъв, но се отнася много гадно с дипломантите си до колкото съм разпитал и други негови "жертви". Лично с мен се отнасяше като с животно. Не съм срещал такова отношение от години и затова не си спомням някои да се е отнасял с мен така. Но всичко мина. Аз му простих още преди всичко да свърши. Образованието ни е на много долно ниво.

1 Влизат хора които до последно не ги интересува в каква специалност са влезнали и защо са там. Просто критериите за влизане в университета не са обективни.

2 Взаимната им незаинтересованост има пагубното и влияние върху студентите и преподавателите и спомага за незапалването на интерес към специалността в по-голяма част от студентите което подклажда и безразличието на преподавателите.

 

Повечето дипломирани познати с които разговарях ненавиждат ТУ - филиал Пловдив и не искат да стъпят повече там след взимане на дипломата.

 

Процесът на дипломиране в нашият университет изгражда здрави нерви, покорство, калява търпението, волята, тренира задържане на негативните емоции, изгражда дипломатичен подход на водене на разговори , и много други качества нужни на човек за да оцелее в живота.

 

Беше гадно изхабих много ресурси за дипломирането си но сега не ми пука повече Прощавам на всички които ме подмятаха наляво надясно.

:sick

Това което не те убие те прави по силен.

 

 

 

 

 

Преди 15 години, когато аз бях студент, имаше организиране на студентски стачки, блокада на университети и какво ли не, за да се свали някакво правителство. Сега, когато деградацията на висшето ни образование е тотална, студентите си "натискат парцалите". Изобщо не ми го побира акъла, как е възможно студентите да приемат за "нормална" подобна невероятна дивотия, като описаната в тази тема. Не знам, може би така да им харесва. Индивиди с подобно държане трябва да бъдат изхвърлени на секундата. Но какво се учудвам, аз вече писах къде са "корените на злото". Гарван гарвану око не вади. Системата на управление на българските университети и тотално сбъркана от всякъде.

Не трябва изобщо да ни учудва факта, че извън границите на милата ни татковина на дипломите ни се гледа като на рекламна изрезка от вестник.

 

Поздрави на Йорданка за проявената смелост и съвест. Ако повечето студенти разсъждаваха и най-важното действаха така, може би сегашното статукво нямаше да съществува.

 

Ми пич трябва смелост а можеби безрасъдност да си рискуваш дипломата и 4 години труд за да се бориш срещу хора срещо които нямаш и идея ка да го направиш.

Един колега от друг университет каза ако се оплачеш трябва да накажат някои но този с/у които се оплакваш е от тях. Познай кой ще накажат?

 

Положението като цяло е сбъгясано няма правила.

 

Няма истински герои/смелчаци има само тарикати с гръмки фрази по форумите/масите и тн.

 

За сужаление аз присътвах на целия този цирк(радвам се че бях само наблюдател а не участник) В доклада няма нито една думичка лъжа, даже е представено много меко всичко. Вишето образование в България вече е позор за страната ни.

Евала колежке, само така няма дасе предавш, цялата система е мизерия, ако и всички останали които защитиха този ден напишат техните премеждия хич няма дасе учудиш че и те са минали по същия път. А не трябва. Лошото е че не само в унито а всеки ден и навсякъде е така.

ТЪРСЕТЕ СИ ПРАВАТ ВЕ ХОРА.

 

И твойта ша дойде баце. И като мине да почерпиш.

Link to comment
Share on other sites

...

Ми пич трябва смелост а можеби безрасъдност да си рискуваш дипломата и 4 години труд за да се бориш срещу хора срещо които нямаш и идея ка да го направиш.

Един колега от друг университет каза ако се оплачеш трябва да накажат някои но този с/у които се оплакваш е от тях. Познай кой ще накажат?

 

Положението като цяло е сбъгясано няма правила.

 

Няма истински герои/смелчаци има само тарикати с гръмки фрази по форумите/масите и тн.

И твойта ша дойде баце. И като мине да почерпиш.

 

Не мога да се съглася много с теб, приятелю. Какво значи да рискуваш дипломата си? Една хартийка без никаква стойност. Ако студентите се събудят от това непукиращо състояние и задействат едни доста лесни механизми за осъществяване на натиск, дали нещо няма да се промени? Една блокада на пловдивските университети например много лесно може да измете това, което се е наслагвало с години.

Да, ама не (както обичаше да казва бай Петко Бочаров). Студентите предпочитат да търпят всичките тези простотии, за да вземат някаква хартийка, без никаква стойност дори вече и в България. Това е изключително жалко.

Link to comment
Share on other sites

Гарван гарвану око не вади.

Много си прав! Но си нямаш напредстава колко са уязвими "гарваните". Просто колегите не си търсят правата и затова те така се отнасят с нас. Чесно казано ми писна 4 години да им гледам простотиите и да им слушам глупостите, а в следващия момент когато аз имам нужда от помощ те да се скатават и да се държат гадно. Знаеш ли как перефразира един колега обучението и образуванието в ТУ? Ще ти кажа за да се посмееш малко. Още в 1-ви курс той твърдеше, че в ТУ освен разширени вени от чакане пред кабинетите на тоя и на оня друго няма да хванем. Разширени вени от чакане не си докарах, но си докарах нервен стомах и много изпилени нерви.

Поздрави на Йорданка за проявената смелост и съвест. Ако повечето студенти разсъждаваха и най-важното действаха така, може би сегашното статукво нямаше да съществува.

Благодаря за поздравите! Изстрадах си ги и тях! Много си мил благодаря!

Колеги, търсете си правата и четете дебелата книжка със заглавие "Закон за Висшето Образувание" съгласна съм че четивото е малко скучно, но е много полезно!

Аз като бях видях че никой не знаеше какво е ER-модел пък за PHP и MySQl мисля че само бяха чували и затова въобще и не се опитваха да ме слушат....NO COMMENT

Мога да Ви кажа колежке, че те и сега не знаят. Още мога да Ви кажа че практиката за писане на рецензии от самите студенти още е актуална! Тази година това беше хит в катедра КСТ, но за това не съм аз тази, която ще пише доклада.

адвам се че има хора, които се опитват да променят нещо. аз преди няколко години завърших същия университет. и при мен при потготовката на дипломната ми работа се срещнах само веднъж с моят ръководител. незнам дали да му казвам името - индирекно - негово е магазинчето за аларми на сточна гара.

Колега, за същия господин става реч. Индиректното Ви казване го разбрах! Колежката ми помогна и Ви даде сама примера, а аз допълних до съставянето на системата с решенията. Разликата е вече, че човека си губи вече и изпитните протоколи и колегите не могат да запишат заради ненанесени оценки. Мога да го кажа и това, защото една колежка плака пред 2-ри корпус точно заради това. Аз и дадох кърпичката да си изтрие очите и я пратих при декана. Не мога да кажа какво е станало, защото оттогава не съм я виждала.

Link to comment
Share on other sites

Доста съм учуден, че аз на защитата на дипломната работа за средно специално образование, нямах такива проблеми. преподавателя беше винаги на разположение. преглеждаше дипломните работи преди защитата и коригираше. даваше ни зор даже, да му ги дадем да ги прегледа. на защитата въпросите към всеки бяха различни. рецензиите бяха написани предварително (не от учениците), а учителите бяха там всичките до един и не си станаха от местата.

 

А после ТХВП не бил хубав техникум. чак сега, като прочетох това, се замислих за моята защита. иначе преди това не бях обърнал никакво внимание че всичко е минало както трябва.

Link to comment
Share on other sites

Доста съм учуден, че аз на защитата на дипломната работа за средно специално образование, нямах такива проблеми. преподавателя беше винаги на разположение. преглеждаше дипломните работи преди защитата и коригираше. даваше ни зор даже, да му ги дадем да ги прегледа. на защитата въпросите към всеки бяха различни. рецензиите бяха написани предварително (не от учениците), а учителите бяха там всичките до един и не си станаха от местата.

 

А после ТХВП не бил хубав техникум. чак сега, като прочетох това, се замислих за моята защита. иначе преди това не бях обърнал никакво внимание че всичко е минало както трябва.

 

За средното е абсолютно друго.При мен в тета беше по същия начин учителите се ритесняват повече за теб и те бутат.В Университета е друга там не им пука и ти трябва да ги преследваш насам натам я за подпис някъв я за консултация която едва ли ще ти я дадат в крайна сметка :sick

Link to comment
Share on other sites

Това за средното и то беше пародия но както и да е, минало-бешело.

 

Данче, за това как е във ТУ нямам представа защото не уча тамза това не коментирам.Това че се бориш за правата си е похвално.

Завърших ВИХВП (сега УХТ ,хич него харесвам това име) и там имаше доста "преподаватели" за които беше важно да си изпеят песничката без да ги е еня дали някой нещо е разбрал или не и които не можеш да ги откриеш, ако не дай си боже да ти потрябват за нещо. Но има и хора които се интересуват и които си предлагат услугите да ти помогнат ако имаш нужда от помощ. За това мога само да кажа, че всичко опира до човек.

Link to comment
Share on other sites

... За това мога само да кажа, че всичко опира до човек.

 

Всичко опира до човек, защото така сме си го направили в милата ни Татковина. Изобщо не трябва да опира до човек, а до управление (мениджмънт). Ако го имаше последното нещо, изобщо нямаше да съществуват подобни субекти и проблеми. Просто и ясно, но всички се правим на глухи и слепи за тази елементарна истина.

Link to comment
Share on other sites

За средното е абсолютно друго.При мен в тета беше по същия начин учителите се ритесняват повече за теб и те бутат.В Университета е друга там не им пука и ти трябва да ги преследваш насам натам я за подпис някъв я за консултация която едва ли ще ти я дадат в крайна сметка :sick

Napulno sum suglasen. No az vinagi si imam edno naum i to e 4e nali ako stava6 injener togava bi trqbvalo vsi4ko da znae6:) e ne vinagi se polu4ava no kvo da se pravi principno trqbva da e taka:).

Link to comment
Share on other sites

още като стъпих във филиала на ТУ в Пловдив ги надуших че са дърти номенклатурчици и буквоядци. приключих магистратурата си там точно за 30 минути още с опита си за записване и последвалия скандал понеже овцата в няква студентска канцелария беше решила, че е къде-къде по-важно да брои листата нда дърветата и да пуши, вместо да ми обърне внимание на краткия въпрос дали изобщо съм попаднал където трябва. после си позволи да ми крещи и само бюрото я спаси от изваждане на няколко зъба. при последвалите крясъци се намеси някакъв чичко, когото естествено изпъдих и му казах да не се меси. оказа се че това бил декана, при който трябвало да проверявам за магистратурите :). ама аз пък си покрещях доволно, теглих им една майна на всичките, скапах им деня и си тръгнах. кат не ми искат парите да го духат.

отидох си пак в ТУ-софия и си записах там магистратурата. за моя изненада там вече имаше някакви положителни промени, освен ремонта на сградите на основния корпус. въвеждат например система за оценяване на качеството на обучение - справка СОПКО. до януари.2006 се очаква да заработи с пълна сила. аз вече например си депозирах няколко оплаквания в студентска канцелария. също така там ме приемат и извън приемното време за работа със студенти. опашките за записване и заверки са намалели значително. има и други положителни промени, но има и тук-там все още стари загнивания. докат съм там мисля да правя квото мога по въпроса за краткото време, което съм готов да им отделя.

сега тръгвам точно по пътя с дипломирането. после ще ви разкажа как е :). на посочения по-горе линк можете да видите въведените нови изисквания за заданието и съдържанието на една дипломна работа. опитват се хората да променят нещо.....

а тука можете да им напомните, че като филиал на ТУ-София са длъжни да спазват техните нормативи и че системата за оценка на качеството скоро ще ги сполети и тях.......

Link to comment
Share on other sites

Колеги, колеги...Българското висше образование от доста време е пълна порнография (тука да ме прощава карамана че съпоставям лошото с добро ;) ) Преподаването от години е влязло в коловозите на мизерията, отбиването на номера, некомпетентността на професорите. Как да накараш един 70 годишен дядка, който мирише на пръст, да прочете нещо ново по специалността си... А ако преди името си притежава някоя от степените акад. проф. или д-р, е немислимо. Наличието на това, наличието на купища псевдо-преподаватели, въобще цялата система са за клозета.

Но проблема не е само тук. Проблем е че се създадоха толкова пара-олимпийски унита (Европейски, Аграрен и тн), кьораво и половина взе да учи висше образование. Всеки в България е вишист! При въпрос към някой влязъл руска филология или физика примерно - "закакво го учиш това бе, луд ли си?", отговора е "ми откъде да знам" "да отбия казарма" "ми щото трябва да уча нещо" и тн и тн... Жалко е! Цялата държава е жалка по отношение да ВУЗ-овете.

А как е на запад? Въпрост на който доста хора са слушали от разни познати, незнаят или просто не се интересуват, а в най-добрия случай са учили там, и поради една или друга причина са тук.

 

Пример: САЩ, който и да е университет, каквато и да е специалност. Преди всяко упражнение има входен тест, който ако студента не покрие, не може да влезе да участва на него, както и да отиде на следващата лекция. Академичният преподавател има пряки наблюдения върху всеки студент, защото групите на упражненията са максимално 15-20 човека, а на лекциите има доста общуване, не е суха лекция тип монолог. Има ограничение в работната седмица (в часове) за студенти, които малко или много се спазват до някаква граница.

 

Пример 2: България, който и да е университет... Преподавателя закъснява 10-тина минути, влиза изпява си песента, 15-20 мин преди лекцията в по-добрия случай, казва стига за днес толкова, че трябва да почивате. "изморените" студенти ги сърби г'з да отидат да дръпнат едно никотиново гомно или кафе. В по-лошия случай лекцията е отменена, защото преподавателя имал спешни работи (да закара дървата от село), или просто бърза да пътува, защото има лекции в други градове, и решава да съкрати 1 час от работното си време. Студентът пък е на ученическият принцип, колкото по-малко лекции, толкова по-добре, на куц крак, ще вземе диплома като куцо пиле домат. На лекции или е недоспал, или препил от вторник/сряда вечер в Папараци/Палмите.

 

:ghost

Link to comment
Share on other sites

Сега повечето си въртят фирми и малко са тия дето им дреме колко си научил, как си го научил и добре ли си го научил!

 

Най-вървежната обява - " ТЪРСИМ СТУДЕНТИ ХАМАЛИ, СПЕШНО! "

Link to comment
Share on other sites

  Как да накараш един 70 годишен дядка, който мирише на пръст, да прочете нещо ново по специалността си...

Колега, не си съвсем прав! Колкото и парадоксално да Ти звучи есенцията и същността на образуванито ми го усвоих точно при тия "стари" професори за които говориш. Не ми е ясно ти студент ли си или не, не знам дали са ти преподавали същите професори, които и на мен. Само мога да ти кажа, че професора на 72 години беше много наясно с материята и колкото и сух да беше човека си я представяше като едно голямо шоу. Неговия мозък е по-свеж и от твоя. Този човек в лекциите ми заговори перфектно на немски, на английски и на руски. По страници и по абзаци цитираше неточностите в учебниците. Ако и на това му казваш коловоз просто не знам какво повече мога да кажа. В интерес на истината нещата, които си изброил, съм ги видяла и усетила от преподаватели на възраст от 30 до 50 години. На тях не им пука какво ще научиш и как ще го научиш. За тях е важно да си изкарат лекцийката или упражнениицето и после да отдат да си гледат часния бизнес, сополивото дете или парцалките по магазните. Парадокса е, че асистентите най-много и най-често се гаврят със студентите. Не си кривя душата, че имах много проблеми със закоравели и тесногръди хора, които си четат еднакви лекции от 1984 насам, НО една част от преподавателите наистина ме научиха на много ценни и важни за мен неща. За съжаление този тип преподаватели са нa изчезване, защото ейрархията и бюрокрацията много ги мачка. Жалкото в България е, че колкото повече учиш и се стараеш да знаеш и да учиш, толкова повече хора решават да ти пречат. Нека си пречат! Аз съм Тъпо и Упорито (ТУ-има и друг прочит, различен от стандартния) и пак ще намеря сили и желание да уча и да се развивам! Пък и всичко могат да направят като мен - не са доволни от системата - казват си го в писменна форма. Или си забравил как преди няколко години ученик от една пловдивска гимназия осъди министъра на образуванието?! Напомням и за този случай - не си доволен, не си съгласен със ситемата - намираш начин да се бориш с нея. Начина го имаш (пишеш доклади и чакаш за отговор) остава да събереш малко кураж и да се изправиш пред системата да и искаш обяснение. Както се казва моята песен е изпята - макар и с много огорчение и унижение от страна на преподавателите ми написаха ИНЖ. пред името. За мен няма кой знае какво да се промени, защото ме очаква друг вид развитие, а какво ще стане с колегите от 1, 2, 3, 4-ти курс???????? Защо и тях да ги очаква същатата простотия???????? Защо пък нещо съвсем малко да не се промени в малко по-добра посока???

Колеги, като не сте доволни или имате възражение ами жалвайте се! Пишете доклади,а не стойте и не се примирявайте със ситуацията. Все пак нещо написано и заведено с входящ номер има повече тежест от оплакването и протеста в устна форма! От огромно значение е в такъв случай да си прочетете Закона за Висшето Образувание (ЗВО се записва навсякъде в документацията) за да сте наясно с правата си и се борете и си отстоявайте правата! Прочетете си и правилника в съответния ВУЗ и се защитавайте! А и все пак има декани, инспекторки в канцеларията, има и студентски съвет самоче трябва оплакването или препоръката да е с подпис за да е валидна, защото неподписан лист също не се взема насериозно!

Link to comment
Share on other sites

За повечето неща си прав. Но не съм съгласен че не бих предпочел 35 годишен асистент, който в врял и кипял със стундентки стажове, добри реализации на професията за която учиш и тн. За разлика от него, проф. Х който е на 7х години, може да ти каже запетайките от учебника, да ти разкаже за големия сняг 63-та година, да е ЕКСПЕРТ в своята област, да владее езици, доста неща можеш да научиш от него. Ако учиш филология, психология, история, и куп други "труднопроменими науки", този човек ще е Светия Граал за теб. Но ако си сред бързо развиващи се дисциплини, според теб коя от тези две фигури ще е по-гъвкавата в случая?

А за подписките, дознанията, протестите и другите анти-системни методи, лично не бих се захванал да стана Васил Левски в тази област. Много по-лесно вместо да строша един камък, е да го заобиколя... животът е твърде кратък, за да си го губя с такива злободневни проблеми.

Link to comment
Share on other sites

............. Ако учиш филология, психология, история, и куп други "труднопроменими науки", този човек ще е Светия Граал за теб. Но ако си сред бързо развиващи се дисциплини, според теб коя от тези две фигури ще е по-гъвкавата в случая?

.............................

 

Mммда физиката, математиката, механиката... сигурно са леснопроменими науки :woot

 

П.С. история - труднопроменима наука, бих казал че си е направо непроменима :laughing: :laughing: :laughing:

Link to comment
Share on other sites

П.С. история - труднопроменима наука, бих казал че си е направо непроменима :laughing: :laughing: :laughing:

 

Ако си имал глупостта да се занимаваш с този предмет, щеше да го разбереш. В България има издадени 10000 учебника, в които най-малко 200-300 дати и събития не съвпадат. За светновните историко-дато-нагаждания няма да говоря. Имам в предвид че всеки академик, професор, има поне 10 различни представи за дадено събитие, за това как/кога/кой/колко от който и да е свой колега. Не съм привърженик на точните науки, но на НЕУТОЧНЕНИТЕ науки като историята просто съм най-големия антифен.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

След повече от 7 години от началото на тази тема , със съжаление разбирам , че нещата не са се променили или ако има промяна , тя не е в правилната посока. Явно всичко в тази държава е тотално обречено  да се скапе. 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...