Jump to content
BulForum.com

Възпитаване на дете


Как бихте възпитавали детето си?  

122 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Настоящи и бъдещи родители! Как мислите, кой е по-добрият начин да се възпита едно дете - като му се угажда за всичко или като се лишава от почти всичко?

В единия случай детето ще се превърне в гален принц. Ще знае, че каквото поиска, ще го има. И когато му се наложи да поеме по своя път в живота, тежката действителност ще го смачка. Но пък за сметка на това детството му ще е прекрасно!

В другия случай вероятността от детето да стане човек е много по-голяма. Ще бъде отгледано в лишение, ще се научи да върши всякакви домакински дейности, въобще ще се научи да се грижи за себе си. Но също така голяма е вероятността то да ви намрази, да се превърне в нещо болно и изкривено, възможно е в един момент просто да му прищрака и да пожелае да излее насъбраната в него злоба и болка. И да ви убие в съня ви. Без майтап.

 

Вярно, най-добре е да се постигне баланс между двете. Но това е трудно.

Как мислите вие?

Link to comment
Share on other sites

Чрез себе си. Всичко опира до примера. Можеш всичко да му приказваш, но хлапето разбира от пример. И това става несъзнателно. Детето е продукт на средата в която живее и след като ти си средата, твоето отношение към света и двоите действия пък и идеи и мисли му се наслагват малко или много. С други думи когато следваш някакъв начин на живот и поставяш рамките на доброто, злото и мярката и когато един ден хлапето наруши правилата го наказваш. То обаче знае защо го наказваш, защото такива са правилата. Ако правилата не са ясни, идват проблеми... Т.е. работата идва сложна и е повече изпитание и учение за родителя.

 

Null Vote иначе - и двете са грешни.

Link to comment
Share on other sites

Според мен е важно с детето да се говори. И то не да се водят монолози от типа "Не пипай това, не скачай в/у леглото, не си бъркай в носа", а наистина разговори, в които то разказва, вие слушате (ама наистина слушате), а после вие коментирате и внимавате и то да ви слуша. Ако така свикне от малко после в пубертета е далеч по-лесно.

Link to comment
Share on other sites

PSYCHOSIS, нито угаждането за всичко, нито ограничаването от всичко водят до нещо добро.

Истината е в средния път. Просто трябва да се дава добър пример , и детето постепенно да се товари с отговорности. Дай на детето да разбере, че му гласуваш доверие, и ще се старае да го оправдае.

Въобще всичко трябва внимателно да се дозира - и поощренията, и наказанията. И да ес знае златното правило - след като едно дете е било наказано за нещо, след това трябва задължително да се намери някаква дребна работа, или въобще нещо, което то ще свърши лесно, за да може да получи похвала.

 

P.S. Ето малко четива по въпроса.

 

http://lib.ru/KIDS/

Link to comment
Share on other sites

Аз също няма да гласувам. Сайко, пожелавам ти в близките пет-десет години да нямаш деца. Ако това са двата възможни варианта за теб - нищо хубаво няма да видиш нито ти, нито евентуалната ти жена, нито децата ти.

Като дете съм минавал и през двете крайности - майка ми, колкото и да я обичам, колкото и много да ми е дала, преди тя самата да поизрастне като човек варираше точно между двете - много жестока в наказанията, а и адски много ме глези и лигави. Лигавейки ме - свиквам всичко да ми идва на готово, а боя, който съм ял - смачква детската психика. Употребяването на който и да е било от двата метода води до израстването на изключително комплексирано дете.

Как съм преодолял аз самия всичките комплекси (а списъка е дълъг) - това е друга тема. Но според мен и двата варианта, дадени като възможности са изключително крайни.

Link to comment
Share on other sites

null vote....ти си посочил двете крайности, а крайностите принципно до нищо хубаво не водят. Ако аз бях родител щях да пробвам нещо което има от двете по малко(но достатъчно) и бих давал добър личен пример, който да е в хармония с възпитателния процес.

Link to comment
Share on other sites

Според мен тоя poll трябва да има поне още един възможен отговор, защото това че не биеш детето си не значи задължително, че трябва да му огаждаш на всички капризи.

Едно от най важните неща е да накарш детето да те чувства като приятел, не само като родител, за да се всушва в съветите ти. Това мисля че е доста важно по време на пубертета.

Link to comment
Share on other sites

Загуба на глас съм аз.

Боят не е начин за възпитаване на децата, нито пък глезотиите.

Мисля, че един ден към детето си ще подхождам приятелски, и като се стигне до скандали и такива неща- просто ще му обясня нещата реално и то ако иска да ме слуша, ще му обясня, че ако върши глупости те ще му навредят по един или друг начин...

Принципно мразя насилието- и никога не бих посегнала на МОЕТО дете само защото е направило нещо нередно. То ще се озлоби няма да знае какви са последиците примерно от това нещо, и ще продължава да го прави, защото аз съм предпочела да го набия, отколкото да му обясня за какво става въпрос..

Иначе не мисля и че ще му обяснявам, че еди кое си е правилно и кое не е правилно, само защото аз така знам.. Да прави, каквото си иска и ако счете, че дадено нещо не е правилно-така да живее...С граници разбира се...

Link to comment
Share on other sites

az nqma da glasum tui kato ne sum suglasen i s dvata na4ina!

 

spored men deteto trqbva da se u4i/ne govorq za u-6te/, da mu se dava svoboda, no samoto dete da znae kak da si opredelq granicite!@!? E, 6te pada, 6te se udrq kakto vseki edin do sega, no 6te si e ot poolza! da se nau4i da raz4ita na sebe si,, a ne na drugite! s boi ne6tata ne stavat! ako puk mu zabrani6 na 2-3 godinki da govori - otide! kak da o4akva6 ot nego kato porsne da se opravq i da mu 6trqka ustata i da mu se4e pipeto! Neka si kaje mnenieto - puk toku vij izlenalo po - umno i ot roditelite si!?@ KAKVO PO-XUBAVO OT TOVA!? az pone sum vyzpitavan taka i sega sum si mn dobre!?

 

off:no za desa da ne govorim predi liagane pls! ne o6te!

Link to comment
Share on other sites

Аз съм още малък ама все пак ще си кажа мнението .Аз ще му се карам ще го удрям ама 4ак път да го сма4кам от биене не.Ина4е децата не трябва да се глезят.Е само ако слушат разбира се.Мисля като if_pif.

Link to comment
Share on other sites

Абе всички сте прави по принцип, но явно говорите теоретично. Щото от опит ви казвам че и родителите са хора. И те грешат. Примерно не винаги имаш нерви за личен пример и спазване на средния път.

Истината е че детето не трябва да се третира по "специален възпитателен начин". Според мен когато се отнасяш с него като с голям човек и то се държи като такъв : примерно е по-лошо да му викаш "да, кажи" и да гледаш към телевизора примерно от колкото да му кажеш "не сега, гледам телевизия".

 

А иначе за вота - верно му липсват опции : аз бих добавил "при всяка комбинация дете/родител различно" :lol:

Link to comment
Share on other sites

Възпитанието е толкова сложно нещо, че направо не ми се мисли някой ден как ще се справям. Не съм гласувала, защото няма отговор(не само в анкетата, а по принцип), който най-добре да дефинира правилната концепция. Родителите винаги ходят по тънко въже, което може да се скъса във всеки един момент...

"Мярка. За всяко нещо трябва да има мярка." Златната среда и уважението са разколничето...

 

Edit: Винаги съм се чудила как ли се чувстват родителите на убийците, маниаците, педофилите и тем подобни болни(в повечето случаи) същества...

Link to comment
Share on other sites

С много обич и доверие . Детето подсъзнателно копира родителя . Не винаги сме на ниво , често предаваме стрес и комплекси . Липсата на духовност и компютрите заменят номалните контакти . Разчитам на семейството .

Link to comment
Share on other sites

Щото от опит ви казвам че и родителите са хора. И те грешат.

 

Прав си, хора сме, грешим! Стар, изтъркан лаф:"Случва се и в най-добрите семейства".Но когато ми се случи (да, за съжаление, колкото и да се старае човек, се случва) най-официално, ако съм сгрешил, му се извинявам на моя син.Обаче това отгоре ми прозвуча толкова философски :punk , че успя да ме разсмее!

Тази анкета е меко казано несериозна! B) Ако нещата се свеждаха до тези две възможности, щяха да бъдат много лесни и ужасно страшни.

Link to comment
Share on other sites

Мда... доста ограничен избор.... няма да го лигавя особено... ама със сигурност няма да го бия... мен не са ме били, ама съм виждал да удрят деца... и ми причернява пред очите...

Link to comment
Share on other sites

ami kvo da vi kaja-tolkova e slojno,4e 4ak kato se gledam az kva sam i mi se izpravq kosata!kato izklu4im osnovite koito si4ki normalni roditeli postavqt,za da im porasnat decata su6to normalni!idva momenta v koito deteto zapo4va da izgrajda sobstveniq si harakter i da se otli4ava ot roditelite si,po red pri4ini i faktori,dori i tva da ne sa puberskite ages,dori da staa ? za po-kusna vuzrast(v koqto roditelite predpolagat 4e si4ko e 6 )!da ,ama ne e !togava kvo pravqt roditelite-prosto ruihvat:mislqt si 4e ne6ata stoqt po edin na4in,a puk te se okazvat po drug,i nai-ve4e gre6niq spored tqh,a spored deteto-tva e pravilniq put!oba4e ve4e ne mogat roditelite da poemat kontrol,6oto ne si na 10 ili 15!!i kato nqma izlizane na glava i nikoi kato ne otsupva,togava nqkoi 6e mi kaje kvi sa alternativite? :confused

Link to comment
Share on other sites

Истината се крие в открития разговор...постаянния контакт с детето на всички нива,без глезотии или агресия...То трябва да почувства любовта на родителите си и двамата...в противен случай може да се почувства изоставено...самотно...това води до вглъбеност...в най-добрия случай детето би могло да постигне едно по-висшо осъзнаване с възраста си...в другия случай...може да се самоизолира..самообвинява за "въображаеми" неща...като в краен резултат ще стане абсолютен асоциален тип...Трябва да се търси "златната среда"...по-често .."Обичам те.."...повече внимание - игра,разговор... :thumbs-up:

Link to comment
Share on other sites

Защо няма и някакъв среден вариант? -примерно строго възпитание но без стигане до бой? Аз не бих гласувал иначе за нито един от двата посочени варианта.

Link to comment
Share on other sites

Towa e dosta individualno , sas sigurnost nqma da go glezq , no nqma da go i udrqm ,

6te se opitvam az i ba6ta mu davame primer, kato go nau4im da znae koga da kazva Blagodarq , Obi4am te , Tova ne mi haresva, da ima sobstveno menie , da ne e kato ovcete v na6i dni. 6te mu povtarqm da ne gleda drugte kakvo pravqt , a da se razviva napred , da ne zastoqva i tn . Oh otplesnah se tova e za malko po-porasnalo dete :)

ujasno e kato si pomislia 4e 6te gledam dete sred tolkova narkomani i smotani plasior4eta . i kato znam v u4ili6tata kak se puka treva i se pie vodka v mejdu4asieto , to e veselo no stiga da znae6 koga da spre6 , naposledak 14-17 godi6nite momi4ena sa po4ti pofesionalni *** ,

ne mnogo 4ernogledo

no sam pozitivna......... Evropeiskiq saiuz e edno ot re6eniqta... (nqma da zadalbavam )

Roditeli gledaite si decata , kontroliraite gi , karaite gi vsi4ko da si razkazvat , za da znaete koga da se namesite

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...