Jump to content
BulForum.com

Честит 3-ти март!!!


George_131

Recommended Posts

За първи път 3 март се чества през 1880 г. като Ден на Възшествието на престола на император Александър Втори.

 

От 1888 г. се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

 

Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник.

 

С решение на парламента от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник

 

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война.

Пълномощници от руска страна са граф. Н.П.Игнатиев и А.И.Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей.

Чл. 6 -11 се отнасят до България, която е създадена като автономно трибунално княжество с християнско правителство и своя войска. Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в). По договора България е населена от 4 800 000 човека.

Чл. 7 от договора урежда устройството и управлението. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на великите сили и Високата порта. Парламентът е трябвало да изработи Органически устав (Конституция). Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар. Чл. 8 предвижда да се плаща специален данък на Високата порта.

Англия и Австро-Унгария се обявяват против договора. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор, юли 1878 г.

 

В отдел "Краезнание" на библиотека "Л.Каравелов" са запазени няколко стари русенски издания, които представляват интересен извор на информация за Освобождението на нашия град през 1878г., както и за честването на този голям празник от русенци през следващите свободни години.

За влизането на руските войски в Русе и за тържествената литургия, отслужена от митропополит Григорий в тяхна чест, научаваме от вестник "Славянин", 9 февруари 1880г. В книгата "Лира - исторически и обстоятелствени стихотворения" от Михаил Стефанович, издадена в печатницата на Н.К.Жейнов 1880г. е публикуван химн, изпят от Русенски певчески хор по случай победоносното влизане на генерал Тотлебен в Русе. Изключително богата на факти е книгата "Русе в зората на Освобождението", 1928г., под редакцията на Спас Ганев,

по повод 50 годишнината от Освобождението на града ни. От нея научаваме за " минната атака на 8 юни 1877г. над Русе; за действията на освободителите моряци по Дунава; за влизането на руснаците в Русе от четири страни и тържественото им посрещане". За ожесточените

боеве, които частите на Русчушкия отряд водят в околностите на града, научаваме от биографическото илюстровано списание "Поборник-опълченец" от 1898г. От в. "Пробуда", 27 февруари 1923г., разбираме, че в Русе е учреден Комитет по случай Освобождението на България, който взема интересни решения. Въпреки студеното време Денят на Освобождението се отбелязва по подобаващ начин и през 1940г. (в. "Народна борба", 4 март,1940). В катедралния храм панахида и молебен отслужва митрополит Михаил. Присъстват консулското тяло официални лица, представители на иноверни общини. Празненството завършва с манифестация до паметника на Свободата, където под звуците на церемониален марш венци полагат армията, Общината, учащи. Но особено интересен е в."Летопис" от 2 декември 1933г., в който са публикувани няколко страници от архива на сина на Баба Тонка - Никола Обретенов. В своите записки той се връща към дните на най-ожесточените бомбардировки на Русчук от руската дългобойна артилерия на 28, 29 и 30 август 1877г., когато турската махала била почти срината

със земята. Това озверило турските управници, пише Никола Обретенов, и те решили да избият цялото българско население в града. За тази цел накарали всички българи да напуснат домовете си и да излязат в полето до Владиковата бахча (сега Парка на младежта), където

прекарали няколко дни и нощи. Русчуклията Иван Ведър, който знаел много чужди езици и изпълнявал служба при външната кореспонденция на валията, бил познат с консулите. Отишъл той при италиянския консул, с когото членували в масонската ложа, за съвет как да постъпят,

за да спасят населението. Решили да направят нещо като комисия, като поканили в нея влиятелния турчин Хаджи Мехмед Алия. Тази комисия, придружена от няколко българки се представила на Делвер паша, който командвал египетската войска, разположена по укрепленията на Липник, Гагаля, Червена вода и Щръклево. Когато влизали при пашата, Иван Ведър и италиянския консул направили масонския знак. Пашата им отговорил със същия, разпитал ги и обещал братско съдействие. В тази комисия била и Баба Тонка. Арабският паша квартирувал в Левента. Докато комисията се върнала от Левента, намерили българското население заградено от арабски войници, които ги пазили от черкезите и башибузуците. Така, благодарение на масонството, на италиянския консул Енрико де Губернатис и на Иван Ведър, било спасено от явна смърт русенското население, само няколко месеца преди Освобождението на България.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Честит празник на всички! Подписването на мирния договор в Сан Стефано е голямо събитие в историята на Третото българско царство.

George_131, поздрвления за информацията :)

Link to comment
Share on other sites

Честит трети Март! Изминаха 127 години, откакто отхвърлихме тегобата на османското робство. Изминаха 127 години, откакто ние, българите вдишахме за първи път въздуха като свободен народ. Нека преклоним глави и почетем нашите предци, които жертваха без капка страх, без колебание живота си, в името на свободата ни. Почетете ги, благодарение на тях сега сме свободни!

 

Кажете ми само какво се случи в нашата скромна държава от тогава? Какво правим ние със тази свобода? Колко войни проведохме? Колко тирани отхвърлихме от тогава?

Сега, сега живеем във двайсет и първи век. Сега никой няма да ни лиши от свободата ни. Но дали е така? Сега войните се водят още по-ожесточено. Война за пазари, война за влияние. Помислете, свободни ли сме? Може би, но в навечерието на 130 годишнината от освобождаването ни сме на път сами да сложим хамута си. Доброволно и с усмивки на щастие сами ще влезнем по нов вид робство. Ще се лишим от валутата си, от независимата си икономика. Дано поне запазим националното самосъзнание. Дано поне не забравим каква е била България. Защото българския войник е доказал себе си. Също както и българския политик, но по друг начин. Нито едно българско знаме не е красяло чужди столици. Но много знамена са били пленени от войските ни. Много непобедими армии са били побеждавани от българина. Много непобедими крепости са падали под българските войски. (Одрин) Но времената са други, оръжията са други и ни е време да направим нещо. Време ни е да спрем да се вайкаме а да хванем живота за гушата. Да спрем да си търсим удобни оправдания в лицето на политици и да запретнем ръкави и да излезнем от калта сами. Както сме го правили стотици пъти.

Българите сме надживели много империи. Китайците са построили стена за да се спасят от номадите, много историци смятат, че прабългарските племена са едни от тези. Прабългарите са дошли в европа заедно с Атила и хуните и са участвали в свалянето на Римската Империя. Цитирайки думите на един приятел ще кажа, че който се е заял с нас - добро не е видял, няма го на картата. Византийската Империя - колко пъти сме ги поставяли на колене, къде е Византия на картата. Османската Империя - виждате ли ги на картата? СССР ?

Летаргичното време отмина. Време е да се заловим здраво за работа и да докажем на света, че българина не е просто един балканец. Европа помни кой разби Римската ИмеприяЕвропа помни кой спря Карл Велики. Европа помни кой смъкна непобедимите латини на Балдуин. Европа помни кой превзе Одрин. Вероятно знаят с какъв произход е бащата на компютъра - Джон Атанасов.

Времето за след-тоталитарна летаргия изтече. Поколенията се сменят и идва нашето време - децата на прехода. След десет години вече всичко ще зависи от нас - трябва да изчистим мърсотията, която цари тук. Но за тази цел трябва първо да изчистим себе си! Да спрем да правим компромиси с родината и със себе си. Само че... за да изчистиш нещо, първо трябва да можеш да си изцапаш ръцете...

 

/извинявам се на модераторите, не забелязах първата тема :/

Link to comment
Share on other sites

Първо - честит празник на всички :)

Мерси за информацията George_131

Scorpion - още едно силно мнение от теб, което няма как да остане назабелязано. Освен всеки да се стреми да бъде професионалист в това което умее най-добре, аз не виждам как по друг начин можем да бъдем силни в настоящето. Отмина времето на стандартните войни. Сегашните войни се водят със силата на ума. А ние знаем че и в това сме силни и можем да побеним вграговете си - стига да се изчистим от боклуците който имаме по наследство (в смисал мръсотията която ни заля след 89-та)

Link to comment
Share on other sites

Честит празник на всички, дори на тези, на които е ясно, че в тази шибана държава не трябва да се стои нито секунда. Жалко, че дни като този ми напомнят за това. Иначе и аз обичам България ...

Link to comment
Share on other sites

Честит празник на всички българи - тези които са тук, и тези които са някъде извън родината - за добро или за зло! Може би днес е денят, в който трябва да помислим не само за това какво държавата ни дава, а какво ние даваме на нея...и може би днес е деня, в който да се обърнем назад и да поднесем благодарността и уважението си на тези, на които дължим свободата си. ...Защото....какво е човек без свободата си....

Link to comment
Share on other sites

На тоя ден се чуствам (незнам дали съм сам)като последния оцелял жител на Атлантида.Една велика нация,един велик народ.Една велика история.А сега,в реалноста..........ДА ЖЕВЕЕ БЪЛГАРИЯ

Link to comment
Share on other sites

Предимно искам да честитя празника на всички БЪЛГАРИ , защото това си е нашият празник ние сме си го извоювали ! Но в ден като този ние БЪЛГАРИТЕ се чудим как така можем да издигаме паметници на "Загиналите Турци" в Руско-Турската Усвободителна Война , Незнам за вас , ама това е невероятна простотия ! Кажете ми Защо Франция не е издигнала паметник на Хитлер , или Германия на Наполеон а ? Няма толкова тъпи политици другаде по света , нашите са !УНИКУМ! просто няма смисъл да ги коментирам . Айде сега и да пуснеме новини на Ромски по Канал 1 , защото тези на Турски не им стигат . Много ми се иска да живеех в София , да им кажа аз на тези умни глави , че България е за Българи , а не за Роми , турци и така нататък . А когато някой нададе глас и каже нещо против тези невероятни "дела" , политиците веднага се оправдават : "Това го правим , за да влезем в Европейския Съюз " , а ве ей , защо в Америка няма Новинарска Емисия На Български а ? Знаете ли колко Българи има там ? Ето за това всички се махат от нашата родина , защото няма човек , който със здрава ръка да каже "Не" на всички тези гадни работи ! Защо все още третират "Ромите" , или както аз ги наричам "Гадните Цигани" , като малцинство , та те сигурно са вече повече от нас Българите ! Разбира се нашите Интелектуално Усъкатени Политици Веднага Измислиха решение на нашия ПроблеМ - " Ще Продаваме вече Земята си на чужденци ! " Еми тука просто не мога да се въздържа , Що за идиоти трябва да са тия , че да продават земи на чужденци , еми извинявам се ама т'ва вече е просто върха ! След един Месец ще се появи някой богат турчин , ще купи 1/8 от България и К'во - Опала , границата на България се смали ! 'Що ли , (?) защото турчина е патриот е и "Дарил" земята купена от нашите държавници на Народна Република Турция , и ето , че след година-две България ще е само София,Пловдив,Варна и тук таме някое малко Градче ,Всичко ще изпродадат гадните политици ! Но най-важното е , че главния виновник в случая не е дори Българин , а турчин , всички сте чували за него - "Ахмет Доган" . Скоро човечеца имаше Рожден Ден , даваха дори СпеЦиалНо Предаване По Канал 1 , нали е държавна телевизия , и в това предаване излъчиха репортажи как едно 50 % от политиците му подаряват няк'ви скъпи неща и му се мазнят , е добре ве майна , какъв е тоя ве , той ли е Пашата на България ? Нали уж се усвободихме от Турско Владичество ? Давайте да го качваме на пиедестал и да му се кланяме още малко ! В миналото , когато още сме били под турско робство е била същата работа , само 'дето тогава "Да се Кланяш на Пашата и на Султана" е било узаконено . Повече няма да говоря за политиците , защото се вбесявам страшно много ! Но пак ще кажа нещо свързано с така-наречените "Малцинства" . Вчера ( 02.03.2005 ) пуснах Телевизия Планета , да видя какво дават по нея , та толкова много хора я гледат . Пускам аз и гледам някакви поздрави се джуркат горе , и тама пише , че едиси кое си АЙШЕ поздравява съпруга си ...(пак някакво азиатско име) , +Следващ Поздрав+ : "Специален Поздрав За Мюмюн от цялата компания и от сина му Ахмет ; За Биджан от Кахте ; " и някакви такива странни изкелефенчени имена , гледах канала точно 5 минути , през това време успях да видя клиповете на две песни , и двете бяха Кючеци ! Добре аз не мога да ги разбера тези хора , Живеем в България , Национален Език-Български , Коренно Население - НЕОПРЕДЕЛЕНО!!!! Циганите и турците масово започват да ни изместват от нашата Собствена Държава , затова Братя БЪЛГАРИ , стегнете се и нека изхвърлим тази ИЗМЕТ и Зган От Нашите Земи , Нека Да Не Тъпчеме върху гробовете на великите личности като Васил Левски , Христо Ботев , Иван Вазов и много други загинали за свободата на нашата татковина ! Да се кланяме на Турците и да издигаме паметници на нашите Поробители е все едно да оскверняваме гробовете на тези велики и храбри личности !

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

И Нека Никой , Никога Да Не Забравя От Къде Е Тръгнал !

Никой Да Не Се Опълчва Срещу България , Защото Ако Се Замисли , Ще Разбере , Че Заставайки Срещу България , Той Застава Срещу Неговата Рода!

Link to comment
Share on other sites

George_131 браво за информацията!А това кадето си написал The`Scorpion е много ама много вярно!!!Напълно си прав за тези неща за които говориш,но ние сме българи следователно можем да се справим и с най-тежкото положение!!

 

Нека 3 Март да е честит на всеки който се чувства БЪЛГАРИН!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...