Jump to content
BulForum.com

Честит рожден ден,cheese!


Recommended Posts

Честит рожден ден!И да внимаваш с водката.Пък да не ти пука,че остаря с още една година - млади сме,има време горчивите спомени да станат сладки :)

 

Наздраве! :beerchug

 

Понеже си падаш по готвенето - ето ти рецепта как се прави боб по хайдушки.

 

Взема се един казан боб.Двама хайдути или хайдуци(по избор) стоят край него и пушат.Боба ври.Хвърля се първата вода.Боба пак ври.Единия хайдук отива да пикае.Хвърля се втората вода.Боба пак ври.Другия хайдук отива да сере.Хвърля се третата вода.Идва войводата да види кво става с боба.

Хвърля се боба,щото чевермето вече е готово.

 

А как се прави агне по хайдушки(не всеизвестното чеверме).Взема се отбито агне или едногодишно шиле.Коли се,одира се и се чисти.Кожата се пази.

Карантията се измива,накълцва се на ситно и се омесва с лук,чесъм,гарванов лук,мащерка,черен,червен пипер,девисил,кантарион и малко кимион.Всичко това се наръсва леко с брашно и се тъпче в коремната кухина на агнето.След това кожата му се навлича и се зашива,а зашитото се маже с глина.Изкопава се около метър дупка в земята(през това време агнето втасва -нужен му е около половин час).В дупката се кладе огън от борови дървета(ако няма бор - всичко останало върши работа.Като се натрупа към половин метър жар,в дупката се хвърлят изсушени орехови листа - не повече от 3 шепи.

Агнето се поставя върху тях и дупката се заравя.Пече се 1 час.Докато се опече агнето,се пече пита(всеки знае как се прави пита) и се изстудява вино(червено задължително,ама не Мераклийско-най-добре домашно).

Най-важната подробност е чакането на агнето.Докато се пече се набива "ичкията" - изстудена мастика в комбинация с мезе от извара,чесън и счукани орехи,която се маже върху цепната на две кисела краставичка.

 

Да ти е сладко!!Но вярвай ми - трябва да си голям мераклия да седнеш да го правиш,защото общото приготвяне трае 5 часа.

 

Иначе си струва. :)

Link to comment
Share on other sites

Честит рожден ден! Пожелавам ти много щастливи моменти!

И тъй като не върви ти сам да си избереш рецепта, аз най-нескромно ще поема инициативата и ще предложа най-любимото си нещо за ядене :

 

Крем карамел

 

ПРОДУКТИ:

1 л. прясно мляко

1 1/2 ч.ч. захар

8 яйца

2 ванилии

 

ПРИГОТВЯНЕ:

1-ви вариант - Яйцата се разбиват заедно с 1 ч.ч. захар до пълното разтапяне на захарта. След това се добавя се млякотос разтворените в него ванилии и добре се смесва със яйчната смес.

2-ри вариант - Млякото, заедно с 1 ч.ч. захар се слага на котлона и се загрява до пълното разтваряне на захарта. Оставя се да поизстине. Добавя се ванилията. Яйцата се разбиват и към тях се добавя леко топлото мляко.

В съда в който ще се пече карамела се слага 1 1/2 ч.ч. захар и се карамелизира. Оставя се да изстине, отгоре се изсипва сместа и се пече на водна баня (съда се постая в по-широк съд с вода ).

След като се извади от фурната се оставя формата да стои във водата още 15 мин. След това се изважда и се оставя да изстине. Обръща се напълно изстинал преди сервиране.

По жеание при сервиране може да се гарнира с топка ванилов сладолед или разбита сметана.

 

Добър апетит ;)

Link to comment
Share on other sites

Честито и от мен!!!С пожелания за много успехи,късмет,здраве и мечти,които един ден да се превърнат в реалност........

Link to comment
Share on other sites

Жив и здрав,много щастие, любов и късмет. :beerchug

 

PS:Да научеш и приготвиш много нови и вкусни рецепти. :)

Link to comment
Share on other sites

Еха, човека, към който имам респект в тоя форум решил да одъртее :D

Пожелавам ти мноооооого здраве, късмет и успехи във всяко едно начинание ;)

Пожелавам ти и мнооого щастие.

И ДА ПОЧЕРПИШ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ОБЕЩАЛ СИ НА Pechitka :D

Link to comment
Share on other sites

Честит Рожден Ден!Пожелавам ти толкова много любов, че един ден да молиш за капка омраза.Наздраве! :D

Link to comment
Share on other sites

Малко със закъснение, ама не бях у Пловдиву тия дни - Честит Рожде Ден, Сиренеее!

Жив и здрав да си...син като рокфор и дупчест като швейцарските събратя, с бяла обвивка като камембер, но не така стипцав като гауда... И изпусни малко саламурата ако ще да си български бяло сирене...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...