Jump to content
BulForum.com

Ot Windows kum Linux

JDFU

Recommended Posts

• Replies 146
  • Created
  • Last Reply

Май ядрото нямаше компилиран модул за NTFS и трябваше да ко прекомпилираш с този модул. Ама това го бях чел някъде из този форум. Преглеждай старите теми преди да постваш!

iskam da popitam koq e nai-dobrata kniga za RED HAT , imam i edin problem v momenta sam s RED HAT 9.0 no nemoga da si vlezna v NTFS dqlovete

Повече инфо тука:

http://linux-ntfs.sourceforge.net/

Има готов rpm пакет, който трябва просто да го инсталнеш. И после да си маунтнеш нтфс дяловете съответно.

emo_one said:
iskam da popitam koq e nai-dobrata kniga za RED HAT , imam i edin problem v momenta sam s RED HAT 9.0 no nemoga da si vlezna v  NTFS dqlovete

Използвай софтуера, описан на този сайт. Да благодарим на Jan Kratochvil, че се е сетил да създаде този софтуер :).

• 1 month later...

Здравейте и от мен. Предварително се извинявам, че въпросите ми може да ви се сторят много идиотски, но съм с Linux от около 2 дни.

Първо, инсталацията минава успешно, обаче така и не успях да определя swap partition :( . При инсталацията давам "/" за root partition на първия дял, "/boot" за boot partition на втория и при опита "/swap" на третия ми дава някаква грешка :blink: . Затова сложих всичко в един partition "/" и инсталацията се получи(подозирам, че тези които разбират от Linux сега се спукват от смях :lol: ). Та въпросът ми е как точно да определя този swap partition ako ne s "/swap".

Второ, доколкото успях да прочета в нет-а трябва да изпиша "startx" за да получа достъп до графичната среда и там да оправя резолюцията, но непонятно защо xconfigurator-ът не се стартира :cry .

Ще ви бъда много благодарен ако помогнете.

Ама съм задръстен, за Red Hat 9 става въпрос :rolleyes: .

DarkVision said:
Здравейте и от мен. Предварително се извинявам, че въпросите ми може да ви се сторят много идиотски, но съм с Linux от около 2 дни.

Първо, инсталацията минава успешно, обаче така и не успях да определя swap partition :( . При инсталацията давам "/" за root partition на първия дял, "/boot" за boot partition на втория и при опита "/swap" на третия ми дава някаква грешка :blink: . Затова сложих всичко в един partition "/" и инсталацията се получи(подозирам, че тези които разбират от Linux сега се спукват от смях :lol: ). Та въпросът ми е как точно да определя този swap partition ako ne s "/swap".

Второ, доколкото успях да прочета в нет-а трябва да изпиша "startx" за да получа достъп до графичната среда и там да оправя резолюцията, но непонятно защо xconfigurator-ът не се стартира :cry .

Ще ви бъда много благодарен ако помогнете.

Ама съм задръстен, за Red Hat 9 става въпрос  :rolleyes: .

За Swap се определя отделен дял от диска, който е с id=82 (Linux swap). Не можеш да му задаваш номарлни дялове, още повече монтирани като /swap. Обикновено размера на този дял е около два пъти размера на RAM на машината.

X-a може да се стартира и автоматично (чрез услугата xdm), но в твоя случай трябва повече информация от логовете за да се установи евентуалния проблем.

Добре, приемаме, че хардът ми е разделен на 1 част от 2.5GB, една от 5, една от около 45 и още една част от 2.5GB като всички са FAT. При инсталацията изтривам единия от 2.5GB-овите FAT partition и на негово място си правя /boot partition от 100MB, / partition малко под 2GB и след това какво да направя за swap ако приемем, че имам 256MB RAM и останало около 512MB unpartitioned space. И благодаря за предишния отговор, като оправя това ще го мисля X-a :laughing: .

DarkVision said:
Добре, приемаме, че хардът ми е разделен на 1 част от 2.5GB, една от 5, една от около 45 и още една част от 2.5GB като всички са FAT. При инсталацията изтривам единия от 2.5GB-овите FAT partition и на негово място си правя /boot partition от 100MB, / partition малко под 2GB и след това какво да направя за swap ако приемем, че имам 256MB RAM и останало около 512MB unpartitioned space. И благодаря за предишния отговор, като оправя това ще го мисля X-a  :laughing: .

Останалите 512МВ ги задаваш просто като дял с тип: linux-swap, като не се опитваш да го монтираш никъде.

А някаква идея защо, по дяволите, при инсталацията не ми дава да направя повече от два partition-a. Ако например поставя swap partition и root partition не ми дава да направя boot :angry: . Просто влизам и давам всичко както при другите partition-и при които се получава, но при третата ми дава грешка като опитах всяка последователност при създаването на трите partition-а :confused .

• 3 weeks later...
  DarkVision said:
А някаква идея защо, по дяволите, при инсталацията не ми дава да направя повече от два partition-a. Ако например поставя swap partition и root partition не ми дава да направя boot  :angry: . Просто влизам и давам всичко както при другите partition-и при които се получава, но при третата ми дава грешка като опитах всяка последователност при създаването на трите partition-а  :confused .

Щото ги правиш primary. Максималния брой на този тип дялове е 4. Трябва да създадеш extended (ако вече нямаш) и вътре в него да създадеш logical дялове.

Днес си създадох втори партишън ext3 който искам да го ползвам като помощен на първия на когото ми е качен Slackware-а обаче пуснах Slack-а (втория партишън го направих под ВинБоз) и не ми го засече та въпроса ми е как да го заредя ?

Ако правилно те разбирам - след като си създал нов партишън не си го записал в таблицата с партишъните (/etc/fstab). Ако го добавиш там (трябва да знаеш кой /dev/hd?? е - пробвай с fdisk -l мисля че беше да видиш всички дялове) трябва да си го засича автоматично вече.

• 2 weeks later...

Имам един въпрос. Искам да премина на Линукс, но не знам на кой. :confused На HDD-то имам свален Mandrake 10.1, да качвам ли него или да свалям друг?

iv_laz said:
Имам един въпрос. Искам да премина на Линукс, но не знам на кой. :confused На HDD-то имам свален Mandrake 10.1, да качвам ли него или да свалям друг?

Прегледай темата...в нея е обяснено поне 3 пъти за тоя въпрос.

На мен първия ми не LiveCD Linux беше Mandrake 10.1 при него всичко е много опростено и няма да имаш никакви проблеми с инсталация и настройка. Единствения проблем е че инсталацията поне на мен ми отне МНОГО време (над 2 часа като не броя настройката на ОС). Така че като за начало да се запознаеш с какво става на въпрос пробвай с него само 1 забележка където те пита каква графична среда да стартира по дефоут пише Window Maker или нещо подобно да си избереш КДЕ :) Според мен като за начало Mandrake е добър избор освен ако не ти прави проблеми с хардуера иначе също така SuSe е добър вариант.

Аз не се срещам за пръв път с Линукс, но не съм работил много. Спомням си, че с Mandrake срешнах проблем с пускането на нет-а.

iv_laz said:
Аз не се срещам за пръв път с Линукс, но не съм работил много. Спомням си, че с Mandrake срешнах проблем с пускането на нет-а.

Пускането на нета няма почти нищо общо с дистрибуцията!

Ka4ix si Lunix, ne6to vrazkata s net-a mi e mnogo bavna nqkoi moje li da mi pomogne. Sas Suse 9.2 Professional sam.

P.S. Sorry 4e pi6a na sliokavica, no o6te ne znam kak da si ka4a ciryl.

~Edit~

Pri download vrazkata e idealna, no mnogo bavno mi otvarq stranicite. :confused

• 2 weeks later...

С 200GB Seagate SATA съм и имам Вин ХП ,като исках да кача Мандрейк 10 ми казва ,че таблицата на хдд-то е твърде повредена и може да я оправи само ,ако ми изтрие всичко.. Друго решение ?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...