Jump to content
BulForum.com

Препоръчайте extention устройство от лаптоп към 4 монитора 4к


Recommended Posts

Здравейте съфорумци,

 

От 2 месеца се боря със следният проблем. Имам лаптоп сравнително нов модел HP Pavilion Gaming Laptop 15-ec1001na. Upgrade  32 Gb RAM и уж с 2 вградени видео карти ( не съм много сигурен дали са 2 физически или едната е някаква виртуална и ползва RAM-та на лаптопа). Та, искам да включа 4 монитора като допълнителни extended monitors, които са с 4к резолюция и 4-те. За 3-ти път купувам разни matrix switchers и USB extender, но до момента не мога да изключа дисплея на лаптопа и да ползвам 4-те монитора независими един от друг като допълнителни площ.

 

Чета и гледам в Youtube как с HDMI switchers to USB Type-C  extender ставало, ама при мен не става.. 3 монитора успявам да подкарам, но четвъртия явно има някаква лимитация на USB-то, а то имало и няколко различни Gen-a USB-та. 

 

HDMI с 4 порта out не откривам в нета или са по-скъпи от лаптопа.Четох за докинг станциите, но повечето са лимитирани до 3 броя 4к монитори или пък са над 350-400  лв и нагоре. Дайте съвет какво да купя за да реша проблема, ако ползвате 4 и повече 4к монитора. Докинг станциите или са до 3 монитора 4к или са над 350 лв. и повече.

 

Благодаря Ви предварително за съветите!

Link to comment
Share on other sites

А видеокартата на лаптопа поддържа ли 4 монитора на 4К резолюция?
Като гледам спецификацията, поддържа само 3 монитора.

Според мен, за да подкараш 4 монитора с 4К резолюция на 60Хц от този лаптоп, имаш 2 варианта.

 

1. Да ползваш монитори, които поддържат daisy-chain от единия в другия. Тогава пак може да се сблъскаш с ограничението от 3 монитора.

2. Да използваш хъб, който да добави допълнителните монитори. Цената им вероятно ще е по-висока от тази на лаптопа. Това само ако имаш на лаптопа високоскоростна USB-C връзка.

Link to comment
Share on other sites

Нямам идея каква е спецификацията на картата. Това с 4 монитора с 4к резолюция се оказва голям проблем за лаптопите. Не е невъзможно, но решенията са доста скъпи 200-500 британски лири. Чудя се дали няма да е по-удачно за тези пари да си купя последен модел мини РС, което с евтин свитчър да подкарам 4-те монитора. Иначе мониторите имат всякакви видео входове включително и USB Type-C. Опитах се и да проуча за external video card за лаптоп, но и те не са никак евтини, а нямат много описание за работата им. Нямам и идея към кого да се обърна за професионален съвет за да не налучквам.

 

Благодаря ти, wOOx, за отделеното време.

Link to comment
Share on other sites

Май повечето десктоп карти на nVIDIA също са ограничени до 3 монитора. Виж АМД.

 

Мониторите трябва да имат daisy-chain, евентуално. Да свържеш единия от тях към лаптопа, а от там, втория към първия, третия към втория и т.н. Но пак може да се сблъскаш с това да не можеш да пуснеш трети монитор заради ограничението на видеокартата.

 

Май е най-евтино да смениш два от мониторите с един по-голям и да си вържеш 3.

Link to comment
Share on other sites

Мярнах някакви коментари, че поддържа 3х външни + монитора на лаптопа. Но пробва ли да закачиш един монитор директно към HDMI-а на лаптопа, ако предполагаш, че ограничението е в докинг станциите?

Link to comment
Share on other sites

wOOx, 4 монитора всеки от тях 4к резолюция и 27 инча големина единствено мога да ги заменя с 8к поне 60 инчови мнимум :))) за малко по-малко от един апартамент цена на бройка :))) ... предложението ти го приемам за бъзик с мен :)))) Благодаря ти все пак за желанието да ми дадеш идея.

 

ARPAnet, мисля, че проблемът не е в докинг станциите. Имам друг доста по-слаб и малък лаптоп, които успявам да ги вържа 3 + монитора на лаптопа, но тогава ползвам 2-те Type-C-та, които явно са друг Gen по-нов и не мога да си зареждам лаптопа, защото за захранване има само Тайп-С. Изобщо голям филм с тези USB-та за няколко монитора. Иначе в момента ползвам HDMI  на НР-то, но за жалост имам само един, а свитчери за повече от dual са пак по 200 и нагоре паунда. Вече изхарчих 250 лв от джуджавки от Али Експрес, но повече от един монитор + 1 на лаптопа не успявам да подкарам, което не ме устройва. Гледах сумати клипчета е нета как свързват 6-7-8 монитора през едно USB, ама явно тяхното USB е някакво ултра специално. Единствено ми идва на ум на всеки монитор да сложа по един стар лаптоп за картина.

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, nacho1 said:

wOOx, 4 монитора всеки от тях 4к резолюция и 27 инча големина единствено мога да ги заменя с 8к поне 60 инчови мнимум :))) за малко по-малко от един апартамент цена на бройка :))) ... предложението ти го приемам за бъзик с мен :)))) Благодаря ти все пак за желанието да ми дадеш идея.


Не беше бъзик. :) По-скоро имах предвид единият да се замени с Ultra-wide монитор. Така ще имаш 2 нормални и един ultra-wide, който ще има по-голяма резолюция. Така или иначе 4К резолюция на 27" не е оптимално и не ти дава много повече реално работно пространство, отколкото 1440p монитор на 27". Освен ако не държиш на ppi повече, отколкото на работна площ.

Аз все си мисля, че ограничението идва от броя пиксели, които видеокартата може да изкара. Имаш ли как да пробваш с монитори с по-ниска резолюция? Или поне 1-2 по-малки от 4К?

Link to comment
Share on other sites

wOOx, да, всъщност единият монитор на лаптопа е 1080р и сигурно е така за видео-картата, защото всъшност ги показва 5 бр , 3 от тях 4к резолюция и 1-ят от 4к го показва като още по-малка резолюция от 1080р , който е на лаптопа. Но само го показва като монитор , но не е активен  - това обаче на другият лаптоп Леново Йога х13 с доста по-слаби показатели, но явно видеото по-добро. С него имам друг проблем, че е само с 2 type-C-та. Да знаете случайно софтуер подобен на System Transperancy, която прави полупрозрачни няколко програми вградени в Уиндоуса? Нещо подобно, но да мога да поставям коя да е програма в прозорец, който да избледнявам за да прозира другият отдолу.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Posted (edited)

Търся някой специалист по видео картите за да ми обясни срещу заплащане какви са възможностите да свържа 4 монитора на лаптоп и на всеки от тях да е независим от другите т.н. extender mode или matrix.

Също така ще съм Ви благодарен за някакви контакти на лаптоп сервизи или фирми за продажби на докинг станции и видео карти. От години нямам контакт с бг компютърни фирми и сервизи и съм готов да си заплатя консултация по телефон от фирма, където и да е в Бг.

Edited by nacho1
Link to comment
Share on other sites

С каква резолюция ще са мониторите?

Ако е само FullHD, това е евтино, и изглежда с добра поддръжка и съвместимост (можело и два такива да работят, за 8 монитора:

https://plugable.com/products/usbc-768h4

 

Иначе, за 4к, и ако лаптопа има TB4, някоя докинг станция:

https://dancharblog.wordpress.com/2024/01/01/usb4-tb4-docks/

 

Например Dell WD22TB4, че е по-известно име, но и там е пълно с уловки

https://www.dell.com/support/manuals/en-bg/wd22tb4-dock/dell_wd22tb4_userguide/display-resolution-table?guid=guid-fafc77a4-c95f-44df-92ad-608231d11cd9&lang=en-us

Edited by EEK!
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...