Jump to content
BulForum.com

Лаптопа ми ужасно загрява!


X-sert

Recommended Posts

Лаптопа е Dell Vostro на 3 години.Тъкмо минаха 2те години гаранция и започна да загрява.От начало не толкова но в последно време стига до рекордни температури.Поради игнориране на проблема от моя страна не съм го носил на сервиз нито съм правил нещо по въпроса :( По-добре късно от колкото никога де.Някой да даде съвет какво да го правя, че вече нагрява като печка.

 

 

laptopn.png

 

Трябва да отбележа че в покой държи към 50 градуса DIMM и по 30 CPU.

 

 

Link to comment
Share on other sites

При 35С околна температура не мисля, че все още имаш някакъв повод за притеснение - в idle моят държи 45-50С, а в натоварен режим стига до над 90С. За съжаление нямам сензор на рама, за да видя колко грее, но вероятно е някъде около 50С.

Иначе щом казваш, че преди не е греел толкова, на първо време е добре да му се направи едно вътрешно почистване, включващо и проверка дали не е засъхнала термопастата, а след това може да си вземеш една подложка с вентилатори, на която да го ползваш в големите жеги.

 

П.П. И без значение дали отворите му за входния въздух са отзад или отдолу, най-добре избягвай работа върху меки повърхности (легла, покривки и т.н.).

Link to comment
Share on other sites

Ами аз преди 4-5 дена се направих на голям разбирач (всъщност нищо не разбирам от хардуер) и го отворих.Забелязах че хард диска като че ли нагрява най-много.И най вече самия метален(?) диск който е в средата.Просто корпуса на лаптопа загрява доста чак клавишите като ги пипаш са топли доста.Да не говорим за долната част на лаптопа.Ако някой иска още скрийн шотове от Everest да казва.

 

П.П.Също така и през зимата загряваше.А и сега го държа под климатик който е на 24 градуса.

Link to comment
Share on other sites

Привет,

кой модел е това Востро? Има модели, на които се маха само долният капак, за да се почистят.

Link to comment
Share on other sites

Dell Vostro 1015

4 gb RAM, Dual core 2.2 , 500 gb hd

видео картата е вградена.

Link to comment
Share on other sites

Нема да стане по лесният начин - трябва да се поразглоби.. доста. Ето РЪКОВОДСТВО от сайта на ДЕЛЛ - следвай стъпка по стъпка - батерия, клавиатура, оптика, тъчпад... и надолу :) .

Ако се притесняваш да го направиш сам - сервиз.

Поздрави,

Link to comment
Share on other sites

След като сам казваш, че не разбираш, по-добре отивай в сервиз. Както не рабираш, ще направиш нещо, което да не е както трябва или без да искаш да понатиснеш нещо или поиздърпаш друго, което да развали машинката. После ще си за нов. Има си сервизи, не е скъпо и в твоя случай е определено по-доброто решение!

Link to comment
Share on other sites

Първо,Dell като лаптопи са доста здрави !

 

По принцип сега е лятно време,и е нормално температурата на харда да скача значително.При лаптопи с AMD процесори температурата е значително по висока от тази при Intel-ските процесори.Това го наблюдавам на моя лаптоп от няколко години.През лятото температурата на харда може да ми стигне до 53 макс.Средно се държи на 44 или 45,зависи и от натоварването.

Имаедни охлаждащи системи за лаптопи,но не мисля ,че са по добър вариант от климатика (работещ в стаята с лаптопа/PC-то).Предполагам ,че ако си пуснеш някоя по-нова игра ,то стойностите на hard-а и GPU-то отиват до небесата.

А иначе продават и няк'ви спрейчета за лаптопи.Вместо да го отваряш ,пръскаш и се чисти.Ама най сигурно ,го закарай в някой сервиз (около 20-30 лв. е),да ти го изчистят отвътре,и да ти сменят термо пастата.

 

Също е добра идея,да използваш - Hard Disk Sentinel.

Link to comment
Share on other sites

Спрейовете със сгъстен въздух имат полза, ако лаптопът се чисти (продухва в случая) веднъж на 10-на дни. Но, когато не е чистен много време, издухването ще направи натрупалите се боклуци като руло или топка и може да пречи на перката да се върти. Така, че - почистване сега, взимаш си спрей после и на 10-на дни го продухваш.

Link to comment
Share on other sites

Чипровец 1, точно след Айсберга ако идваш от Н.Вапцаров за 15лв има промо на почистване, смазване на вентилатор и подновяване на термопаста ама е до 30 този месец. На сестра ми лаптопа вече ходи и е ок.

 

Turn off this option! GT-I9100 Turn off this option! 2

Link to comment
Share on other sites

Turn off this option! GT-I9100 Turn off this option! 2

 

Off/ @host, спама на Тапаталк-а няма ли начин да не се изписва...спомням си, че преди 2-3 години пак бях правил забележка на някой, че на всеки негов пост излиза и тази глупост отдолу.

Link to comment
Share on other sites

92 градуса, майна... Май и аз ще трябва да посетя някоя фирма за почистване. 5 години не съм го отварял тоя Acer, вътре сигурно е джунгла.

Link to comment
Share on other sites

Ами, ще посещаваш. Изчакай още малко да изгори и тогава го занеси.. Я си представи вътрешната ти температура да е 90 градуса....

Link to comment
Share on other sites

Поне веднъж годишно е добре да се продухва ако радиатора е лесно достъпен.

 

Тази вечер почистих едно Lenovo T60 което уж не трябва да загрява, беше като котлон.

Трудно се достига до вентилатора, след половин час игра беше разколачен (само не успях да разглобя охлаждането). С устата продухах отвън навътре към вентилаторите силно излязоха три големи облака прах на терасата. След това лаптопа заспа - чак не повярвах, не искаше и малко топло да грейне.

 

Извода е че се иска малко занимавка и машинката ще спи.

Все пак и колата ако само я караш все някога ще клекне.

Link to comment
Share on other sites

Продухах го, колкото можах. Освен прах извадих и известно количество сгъстени лайна. Така и не успях да извадя вентилатора за обстойно почистване - шибаните винтчета сякаш са затегнати от Шверценегер. Пуснах stability test, след 5 минути показва максимална температура на процесора 63 градуса.

 

Въпрос относно подложките за охлаждане - техният вентилатор нагоре ли трябва да духа, или надолу? Моят духа нагоре, което ми се струва нелогично - така вместо да отвежда въздуха от лаптопа, го блокира. Или нищо не разбирам? :)

Link to comment
Share on other sites

Идеята е да обдухва корпуса на лаптопа и по този начин да разсее малко топлина тъй като повечето лаптопи са проектирани с цел да са евтини и да имат външен вид а не да се охлаждат добре :D също ако охлаждането смуче отдолу помага донякъде...

Link to comment
Share on other sites

Пластмасите на корпуса и да ги обдухва, файда никаква. През отворите вкарва хладен въздух в лаптопа, което донякъде спомага за охлаждането. Ако имаш някакво капаче на лаптопа отдолу, го махни, когато е на подложката. Така ще вкарва повече свеж въздух. Иначе за външният вид и за охлаждането си прав :)

Link to comment
Share on other sites

Тоя Acer няма ли капаци отдолу - било на диска, на паметта?

Пробвай и ги махни и пак го ползвай с подложката и виж дали няма да паднат още температурите.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...