Jump to content
BulForum.com

IP адресите свършиха


zynth

Recommended Posts

Само аз ли незнаех :)

 

IP адресите свършиха, въвежда се нов стандарт

Преминаването към нова система за определяне на интернет адреси вече е в ход и повечето хора дори няма да го забележат Интернет устройствата са все по-разпространени по цял свят

Тридесет години след създаването на интернет адресите официално предлагането им бе изчерпано вчера.

 

Преминаването към нова система за определяне на интернет адреси вече е в ход и повечето хора дори няма да го забележат.

 

На специална церемония в Маями, Флорида, организацията, която контролира световното разпределение на интернет адреси, раздаде последната партида от адреси IPv4.

 

За да се свърже към интернет, всеки компютър, смартфон и сървър трябва да има IP адрес — уникална поредица от числа, идентифицираща конкретното устройство.

 

Бързото разпространение на интернет устройства, както и популярността на множество сайтове означават, че светът вече е превишил лимита от близо 4 млрд. IP адреса, които са възможни по стандарта IPv4, въведен през 1981 г.

 

Решението на проблема е IPv6 — нов стандарт за интернет адреси, който ще даде много повече възможности за растеж — по него са възможни 340 индецилиона (10 на 36-а степен) адреса или 340 трилиона трилиона трилиона.

 

"Ако целият обем на IPv4 се събере и сравни с топка за голф, то спрямо него обемът на IPv6 ще е колкото слънцето", посочва Джон Къран, главен изпълнителен директор на една от петте организации с нестопанска цел, които управляват интернет адресите за отделни региони на света.

 

източник: vesti.bg

Link to comment
Share on other sites

Само ти :) .

IPv6 се мъдри и в Windows от години :) . Но докато навлезе масово, ще минат още години. Имал още проблеми уж.

Някой някъде тук каза, че IPv4 щели да свършат след няколко месеца.., ама явно от вчера е започнал краят :) .

Link to comment
Share on other sites

Имах впредвид само аз ли незнаех, че толкова скоро свършвали, знам че свършвали, ама и аз мислех че няколко години поне още :)

Link to comment
Share on other sites

Е, свършили... Явно са дали последните ranges на някой голям доставчик, а реално кога ще свършат "на дребно", няма да е утре :) .

Link to comment
Share on other sites

Oтделно, че не целия range IP адреси се ползват. Клас D, ако не ме лъже рама не се използват масово.

Kлас D и да искаш не можеш да ги ползваш в традиционния смисъл, защото предназначението им е за multicast комуникация. Някъде в зората на този форум имаше една тема с доста технически подробности за тази технология, когато се излъчваше форумното радио на Евроком.

Link to comment
Share on other sites

Как ще са свършили ве? Прогнозите бяха за 2012 :О.

 

Ipv6 наистина ще се позабави. Стои си готово от 1995 мисля, защо да не се позабави още някой друг месец... Прекалено много пари се наливат в остарели технологии, като Ipv4 например. Усещам масово на NAT ще се минава :D.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...