Jump to content
BulForum.com

Коя версия на линукс да си сложа

dinko

Recommended Posts

dinko said:
никога не съм работил под линукс но тъй като много го хвалите искам да го пробвам

Ако имаш свястна машина - пробвай първо с Fedora Core 2 - това е дистрибуцията с най-лесна инсталация и най-безпроблемен plug&play на хардуера. ;)

Наистина си е за свястна машина щото аз като си пусна JBuilder (с моите 256 МБ РАМ) и Tomcat и още някоя програмка и ми прави 450 МБ swap и си е е.м.

Какво означава свястна машина?

AMD Athlon XP, 1800 MHz (6.75 x 267) 2200+

Biostar M7VIT (5 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio

VIA VT8377 Apollo KT400

256 MB (PC2700 DDR SDRAM)

става ли?

Абе работя по въпроса :D Ама майтапа на страна ша си купа още 256 RAM щото с тея лами е тежко, пък без тях още повече и ще заспи работата.

По въпроса - dinko може да пробваш и с Mandrake 10 макар че на тая машина дето я имаш и Fedora 2 ще си върви добре.

dinko said:
Какво означава свястна машина?

AMD Athlon XP, 1800 MHz (6.75 x 267) 2200+

Biostar M7VIT  (5 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio

VIA VT8377 Apollo KT400

256 MB  (PC2700 DDR SDRAM)

става ли?

Перфектна е ;)

FC2 обаче много лагва.

Az vikam.......bullshit!!!

Fedora Core e vse oshte project i vurvi SUPER MAZNO, osobeno vtoria release. Sled kato premine ot project v official product naviarno shte stane nai-polzvanata linux sistema.......

Ami ako pitash men slogi si Live cd-on na Knoppix ima go tyk v warez.ru.Instalirva se ot diksa no moge i da go polzvash ot tam bez da go slagash na hdd.Parvo da vidish kak e, da sviknesh, a pak posle ako iskash shte si go instalirash.Az go imam na ediniat partition pod fat 32 i moga da ti kaja che raboti mnogo barzo ot XP

Аз лично ти препорърчвам Мандрейк.Първия ми допир с Линукс беше под Мандрейк.Лесно се конфигурира, почти всичко си има "wizard" не е много алчен от към ресурси.Избора си е твой :)

И аз съм твърдо зад Mandrake, че е най-добър като за начало :))) всичко е супер лесно направено, можеш да го подкараш и на Български език, ако ти куца английския. Само внимавай с дяловете на диска при иснталацията, това е най-тънкият момент. От там нататък всичко ще се инсталира само :) Ако имаш някакъв проблем или смяташ, че ще имаш може да прочетеш малко работи от http://linux-book.hit.bg , където има книга, в която е описана подробно инсталацията на Mandrake и някои от основни команди, от които ще имаш нужда, пък другото става с много четене на HOWTOs и FAQs. Успех!

Linux is all about choices.

Според мен която и от изброените дистрота да си сложиш няма да збъркаш:).Red Hat, Mandrake, Fedora Core според мен са все сходни дистрота правени с влагане на мисъл за хората който до сега не са ползвали Линукс.Няколко мнения по горе аз и lwl изразихме подкрепа за Мандрейк.

Линукс - ти решаваш :):)

почнах да свалям Mandrake но тъи като е на много дискове ме интересува колко голям дял от харда да му отделя на каква система га го форматирам

и мога ли да го сложа на втория практишан(в смисъл има ли някакво значение на кои практишан е защото при 98 и хр 98цата трябва да е на първия)

ами аз използвах Partition Magic за разделяне. Оставих 5ГБ ама смятам че ако не слагаш всичките работи 3ГБ ще те остроят.Файловата система е Ext2 правиш я (ако си отделил 3ГБ) така :

Ram x 2 Linux Swap - това пак е дял

останалото в Ext 2

Всичко трябва да имаш два линукски дяла.От там нататък вече при инсталацията линукса(поне мандрейка) си засича къде е неговия дял.

Успех при инсталацията ако има нещо питай :)))

За Boot Manager аз ползвам XOSL. Само да кажа, че е много удобен и никога не ми е създавал проблеми.

Slacka си ме кефи мен, но аз започнах с мандрейк, и да кажа не съжалявам. Приятно графично е и рядко се бърках в началото. Пък и тая пуста конзола без Х в началото беше много плашеща. Доста хора като видят линукс без прилична графична среда и без разни "кичове" и картинки веднага плюят, че не ставало (лични наблюдения). Все пак за начало според мен най-добре e Suse-to, knoppix (заради буут постата) или мандрейк разбира се. Яко графично цветничко зарибяващо ...

А иначе мен засега ext2 си ме устройва напълно, само при изключване без халт после прави проверка, но доколкото знам (тук може и да греша) ext3 прави нещо като БД за цялата файлова система и от време на време трябва да я ъпдейтва, пък и място заема.

bl8 said:
Slacka си ме кефи мен, но аз започнах с мандрейк, и да кажа не съжалявам. Приятно графично е и рядко се бърках в началото. Пък и тая пуста конзола без Х в началото беше много плашеща. Доста хора като видят линукс без прилична графична среда и без разни "кичове" и картинки веднага плюят, че не ставало (лични наблюдения).

Лично на мен ми е кеф да работя в конзола. От ден на ден все повече се радвам на конзолата :D.

Godfather said:
Ако имаш свястна машина - пробвай първо с Fedora Core 2 - това е дистрибуцията с най-лесна инсталация и най-безпроблемен plug&play на хардуера. ;)

А на мен ще ми лагва ли много

Gigabyte GA-7ZXE :( (със флашнат биос последна версия)

CPU Palomino 1700XP ~1464MHz до 17XX MHz си го пържа безпроблеми

256mb sdram :(

GeForce mx400 64mb :wacko:

Segate baracuda IV 40GB АТА100 от бавничките :(

Това ли трябва да си сваля? http://mirrors.evrocom.net/fedora/linux/core/2/i386/iso/

и кое по точно ако е това

FC2-i386-SRPMS-disc1.iso 26-May-2004 17:26 498M

FC2-i386-SRPMS-disc2.iso 26-May-2004 17:27 498M

FC2-i386-SRPMS-disc3.iso 26-May-2004 17:28 498M

FC2-i386-SRPMS-disc4.iso 26-May-2004 17:30 498M

или това:

FC2-i386-disc1.iso 26-May-2004 17:31 637M

FC2-i386-disc2.iso 26-May-2004 17:33 635M

FC2-i386-disc3.iso 26-May-2004 17:34 638M

FC2-i386-disc4.iso 26-May-2004 17:35 194M

И има ли няква вероятност да объркам инсталацията и да ми се инсталира няква консолна среда, а не графичен интерфейс, защото на Мандрейк нещо прецаках инсталацията и се пулих 2 часа в консолата :D

karaman said:
FC2-i386-disc1.iso        26-May-2004 17:31  637M 

FC2-i386-disc2.iso        26-May-2004 17:33  635M 

FC2-i386-disc3.iso        26-May-2004 17:34  638M 

FC2-i386-disc4.iso        26-May-2004 17:35  194M

durpai :)

Мерси, още утре ще си я врътна :woot

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...