Jump to content
BulForum.com

Как се връзва USB


sezer

Recommended Posts

Здравейте!

Имам следния проблем: На настолния компютър имам изкарани входове за USB, слушалки и микрофон, обаче не са вързани и не работят.

Има си кабел само трябва да се пъхнат в определена последователност, която аз незнам. Някой може ли да ми помогне?

Благодаря!

022008076.jpg?r=0

022008067.jpg?r=0

022008058.jpg?r=0

022008041-big.jpg?r=0

Link to comment
Share on other sites

Трябва да си сигурен, че въпросните 4 жици в най-долната част от снимката са от USB порта. Щото там има и IEEE1394 port, а и УСБ-тата обикновено вървят с цял куплунг.

Виж тази страница и схемите там.

По книгите пише, че ако объркаш свързването на УСБ и омешаш с 1394, може да настъпи хардуерна повреда на портове.

Link to comment
Share on other sites

Отнсосно този порт 1394 - той си има отделни жици. тези които идват от усб-тата и слушалките са отделно. За жалост няма куплунг а са отделни малки букси както се вижда на снимката. 8 жици са заедно на един кабел и другите са 2 по 4 жични кабелчете (за усб-тата)

Компютъра съм го купувал отдавна и явно още тогава не са успяли да ги вържат затова са го оставили така, но ето че им дойде времето.

Относно книжката за дъното - нямам я колега затова питам тук.

Link to comment
Share on other sites

Ние не сме гадатели да ти знаем дъното или си мислиш че всички са еднакви и ги знаем наизуст?

Влез в сайта на производителя и си изтегли пдф мануал.

Като гледам кабелите за слушалки са четири - направени са да се използва ключето на буксата да ти изключва колоните когато пъхнеш слушалки.

Ако картата ти е от старите с общ изход за слушалки и предни колони трябва да има два джъмпера, които се махат и се слагат 4те кабелчета, ако е като по-новите риълтеци, които поддържат много неща едновременно и сами намират какво е включено, тогава ще трябва да се ползват само двете кабелчета, които пращат сигнала.

УСБ конекторите обикновено са с такъв пинаут:

usb.gif

Но кое как е най-добре да се види от ръководството, че е малко рисково така...

Link to comment
Share on other sites

По принцип картинката горе отговаря за всички усб, които съм връзвал. От твоята снимка - Vcc към +5V, Data- към D-, Data+ към D+, GND към Ground. По липсващия пин трябва да прецениш посоката. Също се огледай дали на самата дънна платка не пише кое какво е, защото на някои мисля, че съм виждал отгоре написани пиновете.

 

А сега се сетих, че има и друг вариант - дъното да не поддържа front usb panel и затова да са оставени жиците, макар че не знам какво трябва да е и колко да е старо :)

Link to comment
Share on other sites

^ аз съм попадал на по-стари дъна, където пиновете за едното усб са огледални на пиновете за другото, като не знаем какво му е дъното нищо чудно да е така и като включи нещо в усб-то ще има изгорели устройства или най-малкото SMD предпазител на дъното...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...