Jump to content
BulForum.com

Архивиране на информация


Recommended Posts

Имам доста записани CD-та и DVD-та с различна информация събирани за период от 5-6 години, както държа и много файлове на няколко хард диска (с идеята, че те са по-надеждно място за съхранение). Без значение вида и марката на записвачките и празните дискове, както и характеристиките на хардовете, винаги има шанс да се повредят и да се загуби информация. Интересува ме вие дали правите периодични проверки на архивите си - със софтуер или по друг начин, как решавате какво точно да се тества? Налага ли се да пре-архивирате информация на други носители и какви са критериите да се реши да се прави това?

 

И нещо отделно - вярно ли е, че флашки и карти памет не е хубаво да се използват за архивиране, а само за временно съхранение и пренасяне на файлове?

Link to comment
Share on other sites

Няма 100%-ва защита на данните във времето за какъвто и да е носител. Преди да излезнат DVD-тата, архивирах основно на MD и CD. Минидисковете се оказаха доста здрав и държелив носител. Всичко, дето съм го правил преди 15-20 години си е там и работи (скоро ги разглеждах). От CD-тата имам около 5% 'фира', след десетина+ годишно съхранение на шпиндели. Основно са дали фира noname-ките, които се четат частично, но някои все още се четат изцяло. DVD-тата не съм ги проверявал дали всички се четат, но най-важната информация си я дублирам, а най-най-важната (за която съм хвърлил месеци наред труд) - триплирам.

Как проверявам дали всичко работи? Ами ако става дума за данни - просто ги копирам върху харда и гледам дали CRC-то няма да ми изиграе номер. Върху флашки не архивирам нищо, само пренасям данни за определен период от време. Причините - имат определен брой четения/записвания, понякой път флашката изведнъж предава богу дух без предизвестие, понеже са миниатюрни лесно се губят (или чупят механически) и т.н.

Link to comment
Share on other sites

Ако не се лъжа от информацията, на която съм попадал най-надеждни са магнитните носители - хардове и лента, особено сървърните хардове, a ако искаш огромна надеждност вземаш 2-3 еднакви харда и в Raid 1.

 

Аз имам 5 отделни харда и единия ми е архив, копия на най-важната информация пазя на 3 харда.

Дискове не записвам от 2-3 години, защото първите ми записани взеха да дават фира, дори и "маркови" дискове (по принцип гледам да не купувам евтинии)...

Link to comment
Share on other sites

И на мен би ми било интересно да видя мненията по темата.

Лично аз ползвам CD/DVD, но по разбираеми причини и липсата на защитен корпус за разлика от MD, които са ми доста екзотични на мен, се драскат много лесно...и следователно стават нечетими...

За флашките...И за мен не са стабилен носител за дълговременно съхваняване...

А и ако ще правя архив, е далеч по-евтино като цена да запиша всичко на CD/DVD

Флашка 2GB-18лв, DVD 4,7GB-80стотинки

Link to comment
Share on other sites

DVD 4,7GB-80стотинки

 

Поправка: 3-4 бр. = 80 ст. (нелоши максел-и). :))

 

Сега се замислих...при тая ниска цена на хардовете дали не е по-добре да се архивира на тях? Въпросът е дали човек ще случи 99.9999% надежден или ще има късмета само на 99%. :laughing:

Ако едно DVD се скапе - отиват ти само 4.3 гиги с информация ; ако обаче 1 терабайтов хард си замине - заминават си 1000 гиги...или поне възстановяването им ще е доста трудоемко и скъпо. На рафта ми все още седи един умрял 500 гигабайтов Сийгейт (от ония серии със сбъркания фърмуеър), който спря ненадейно 4 месеца след покупката - така и не си направих труда да го върна, че да ми го сменят като гаранционен...все се надявах някой, някакси да го подкара, за да си копирам информацията. Иначе идеята за архив върху бавни (евтини), но големи хард дискове не е зле, но мене си ме е страх да изгубя от раз толкова данни. ;)

Link to comment
Share on other sites

...не е задължително 1тб да е диска, може и с по-малки (евтини).

 

За някои като мен си е задължително - все пак работя и архивирам вече 15-20 години, това са си доста терабайти ако тръгна да ги смятам. Да не говорим пък за обема данни, на тия, дето професионално се занимават с видео - сигурно само за година архивират повече. :)

Link to comment
Share on other sites

Такива като нас едва ли ще тръгнат да бекъпват на ленти и т.н.

Единствения начин е 2-3 копия на данните на различни носители. Ся ако тръгнем да се притесняваме за дали 99.99 или 99.9999999% сигурност, не сме за работа с компютри. Винаги има дори 0.0001% вероятност с някой носител нещо да стане, дори да са 2-3 вида.

Бекъп на поне двд-та и 1 хард, за предпочитане да не е райд1, а външен, защото вътрешните хардове са подвластни на повреда и от "общите" части в машината (PSU, вируси и т.н.).

За проверка на данните - ами аз повечето, да не кажа почти всички, пазя архивирани с Winrar, с опция и добавен запис за възстановяване. Просто правя Test на архивите.

Link to comment
Share on other sites

Аз имам 40 гигабайтово 7-8 годишно хардче което си го ползвам за бекъп и си седи в компа изключено от тока. Единственото време в което го пускам е да си кача нещо ново или да си копна нещо изгубено. Мисля, че едно такова старо хардче ще издъри много повече от сегашните пласмасови боклуци.

Link to comment
Share on other sites

Аз имам 40 гигабайтово 7-8 годишно хардче което си го ползвам за бекъп и си седи в компа изключено от тока. Единственото време в което го пускам е да си кача нещо ново или да си копна нещо изгубено. Мисля, че едно такова старо хардче ще издъри много повече от сегашните пласмасови боклуци.

Разбирам гледната ти точка, но що се отнася до хардовете, нещата не мисля, че са баш така (че всичко ново вече е пластмасов боклук, а всичко старо е бетон).

Едно че 80ГБ за бекъп на повечето хора не стигат до никъде, второ няма как хардовете да са пластмасови, а и не са, освен платките по тях, и трето, въпреки че някои модели имат проблеми (визирам основно доста от 7200.11 сигейтите), дори новите хардове не са неща, които се развалят след 2-3 години ползване. За щастие аз лично нямам още хард, който да се е развалял досега, а имам към 6-7 харда от около 6 години по комповете у нас, вкл. 500 ГБ-ов 7200.11, който работи 24/7 вече около 3 години! а беше от проблемната серия само дето преди година и половина му ъпдейтнах фърмуера за всеки случай. 320-ката ми вече стана на около 4 г. 24/7. Имам и една 200-ка на над 5 години, още с първия виндовс на нея, и тя работи до ден днешен, последните 2 години вече не 24/7 щото е на комп който работи по само 8-10 часа на ден.

Хардовете вече се развиват по-бързо, и надали един човек би карал с един хард 5-6 години, та си мисля, че въпреки че имаш определено право, че старите хардове (изключваме максторите по разбираеми причини) може да са по-издръжливи с времето, но всичко е относително, 6 години да издържи един хард за бекъп, мисля е Ок, след 5 години вече обемите, които ще бекъпваш са в пъти повече, вече ще местиш на по-големи хардове, и така, както и преди казвах, просто на определен брой години се сменят медиите за да си гарантираш по-голяма сигурност за по-вечен бекъп, ако чак толкова след 10г. ще ти е важен някой стар бекъп.

Аз повечето от старите ми цд/двд дискове изобщо не ми трябват вече (стари версии на програми и боклуци), както и стари версии на работни файлове, имиджи и т.н. Затова по принцип имам към 20-тина CDRW-та, и 10-тина DVD+RW, като запиша нов бекъп, стария закво ми е. Вече за хора, занимаващи се с по-специфични неща като аудио/видео и т.н., са важни и всички стари неща, и трупат много обеми с времето, освен големи хардове, не виждам какво друго. Или BD, цените им паднаха. Или ленти и т.н., който има такива обеми да може да си позволи скъпа архивираща апаратура.

Мен ме боли за двд писачките, че ги направиха наистина абсолютни боклуци, запишеш не запишеш 50-100 диска, след 1-2 години вече е за хвърляне.

Link to comment
Share on other sites

За щастие аз лично нямам още хард, който да се е развалял досега, а имам към 6-7 харда от около 6 години по комповете у нас, вкл. 500 ГБ-ов 7200.11, който работи 24/7 вече около 3 години! а беше от проблемната серия само дето преди година и половина му ъпдейтнах фърмуера за всеки случай. 320-ката ми вече стана на около 4 г. 24/7. Имам и една 200-ка на над 5 години, още с първия виндовс на нея, и тя работи до ден днешен, последните 2 години вече не 24/7 щото е на комп който работи по само 8-10 часа на ден.

 

Малко ще се отклоня, според теб хард на толкова часове за смяна ли е?

hddzd.jpg

Имам 2 такива по 400гб, 800гб си е много информация и се чудя дали да ги ползвам докато почнат да дават грешки в смарта или да ги сменя за сигурност.

Link to comment
Share on other sites

Малко ще се отклоня, според теб хард на толкова часове за смяна ли е?

...

Имам 2 такива по 400гб, 800гб си е много информация и се чудя дали да ги ползвам докато почнат да дават грешки в смарта или да ги сменя за сигурност.

Е, кой съм аз да кажа дали и колко живот има в тия хардове, но сметката показва над 4 години нонстоп работа, или 5-6 ако са спирани нощем примерно, а съдейки и по броя start/stop count и сравнявайки с часовете, излиза че средно всеки ден е спиран и пускан по веднъж тоя хард. Мен лично повече ме притеснява това старт/стоп. Може би това ме спаси мен да не загубя 500-ката преди смяната на фърмуера, защото вероятно честото спиране и пускане водеше до проблемите с някакъв брояч в фърмуера, което май беше основния им проблем. Освен това знаем за сътресенията при пускане и спиране на всяка електроника, моите хардове имат сигурно 50-100 цикъла на пускане/спиране, примерно последния им цикъл на моите беше Февруари, когато рестартирах последно.

Та за 5-6 годишни хардове, не бих държал само на тях важна информация, особено ако е доста важна и особено с навъртяни 4-5 години обща работа. Щото да чакаш грешки в смарта, може да се повредят данните и да не можеш да ги възстановиш на 100%. От друга страна ми се струва, че смарта рядко помага, освен да си гледаш времето на работа и др. обективни параметри.

Link to comment
Share on other sites

...Или BD, цените им паднаха. Или ленти и т.н., който има такива обеми да може да си позволи скъпа архивираща апаратура.

Мен ме боли за двд писачките, че ги направиха наистина абсолютни боклуци, запишеш не запишеш 50-100 диска, след 1-2 години вече е за хвърляне.

Мда...

Един BD диск 25GB-16,99лв

Един DVD-R 4,7GB 80стотинки

25/4,7=5,31~6DVD диска x 80стотинки=4,80лв.

Записът на DVD е с около 70% по-евтин

----------------------------------

Eдин BD диск 25GB-16,99лв

Един DVD-R DL 3,00лв

25/8,5=2,94~3DVD DL диска x 3лв=9лв

Записът на DVD DL е с около 45% по-евтин

-----------------------------------

BD записвачка 379лв

DVD записвачка 54,75лв

-----------------------------------

Интересно как при тези цени ще избиеш парите от покупката на BD записвачка и носители...

И колко по-скъпо е записването на BD в сравнение с DVD DL дори...

Заключение-BD vs DVD-DVD бие по показател "цена"

BD бие по показател "капацитет", но това не е достатъчно, имайки предвид високата му цена.

Извод-DVD/DVD DL печели срещу BD-R

Поздрави! :)

Предимство на BD-R в момента-Никакво, освен по-малкото дискове, които ще носите.

Link to comment
Share on other sites

Теди, за средностатистическия потребител, който освен 10-11 гигабайта снимки и около 20 гигабайта музика и още някакви важни за него неща, мисля че 40 гб стигат. А и ако харда е изключен от захранването си мисля, че информацията ще е по-предпазена, макар, че гаранция за нищо няма :)

От както стана шитнята с последните ми 2 хард диска, на които много се ядосвах, може да е лош късмет, но 2 хард диска хитачи и WD ми изгърмяха един след друг с разлика 2 дни и бяха нови на около 6 месеца и от тогава много много доверие в новото нямам. Добре, че квото важно имаше беше на резервата :D

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...