Jump to content
BulForum.com

Някой друг успя ли да види болида към 23:08-23:10 ?


SteveN

Recommended Posts

Преди малко видях едно природно явление, което само по научнопопулярните филми съм виждал.

Както си оглеждах терасата, на която й предстои основен ремонт, и, след малко се загледах от нея.

Изведнаж, доста ниско в небето, при мене се пада над Спортното училище, се появи жълто-червен обект със пулсираща светлина, който много бавно се придвижваше по небето.

Първоначално го помислих за сигнална ракета или за фойерверк, но светлината се движеше с постоянна скорост, и не падаше, както би трябвало да бъде с една "ракета".

При движението се наблюдаваха доста силни пулсации в интензитета на светенето, създавайки усещаето, сякаш обектът "гори".

Трябва да се има в предвид, че при наблюдаването на явлението над хоризонта имаше известна облачност, така че наблюдаваният болид се падаше малко над облаците, и въпреки това нямаше никакво съмнение в явлението.

Полетът на болида продължи около 30-40 секунди, при което той вече се измести с около 30-40 градуса спрямо гледната ми точка, и в положение северозапад, сякаш "изгасна" за около 2-3 секунди.

Няма как да преценя дали това е бил болид от естествен произход, или е част от някаква степен на ракета или сателит, но това се различаваше от всички мои досегашни наблюдения на метеори ( чоже би с едно изключение, когато преди 20-30 години бях наблюдавал 4-5 секунден полет на метеорит, който при това се разцепи на 2 )

Link to comment
Share on other sites

Жалко, че не съм го видял...даже имам доста добри уреди за наблюдение на такива обекти. Възможно е да е било метеор, падащ под определен ъгъл и после отново да се "отблъсне" извън гравитационното поле, като при това не е задължително да се разцепи на 2 или повече парчета, но може да е било и друго. ;)

Link to comment
Share on other sites

В един момент ми мина и мисълта за НЛО, но все пак съм изгледал доста филми в тази област, и за това и не се "заплеснах" по тази идея.

Много е вероятно в западната част от България, или пък в Сърбия, това явление да е било страхотна атракция, но не знам как да се изчисли къде точно този болид би се виждал по-близо до зенита.

Link to comment
Share on other sites

Щом се е виждало толкова време, няма начин някой да не го е заснел или поне да не кажат за него в новините. Другият вариант е да е бил изгарящ отпадък от някой сателит или нещо подобно.

Link to comment
Share on other sites

Аз може би ще се изкажа малко неподготвен, но такива големи обекти не се ли следят от хората, които се занимават сериозно с това (дори и любители)? Тоест - може би има хора, които са знаели за него и са го очаквали...? Или бъркам?

Link to comment
Share on other sites

2 пъти се видя. Бяхме до на един приятел магазина и се видя на 2 пъти (или са били 2 еднакви неща), които все едно излитаха от Земята и се изстрелваха нагоре... след това втория път (за първия не видях) зави на изток и след известно време изчезна.

Link to comment
Share on other sites

Вероятно съм видял второто.

Предполагам, че това, че изглеждаше, сякаш е изстреляно от земята е поради фактът, че беше ниско над хоризонта.

Иначе, мисля, че си се движеше праволинейно, а илюзията за завиване е поради перспективата.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...