Jump to content
BulForum.com

Информация около НАП


Ghetto_Freak

Recommended Posts

Един приятел онзи ден ме попита нещо много интересно, но не знаех какво да му кажа. Значи запитването е следното: започна да се занимава със застраховки, но нали те са на граждански договори и ги задължават сами да се осигуряват, а той хайвана се регистрирал за Булстрад номер, ама не отишъл в НАП да се впише. Това е миналата година. Той ми е колега от университета и ме пита: като ме осигуряват от едно място(понеже работи на една бензиностанция) и може ли да не се вписвам и ако не се впиша какво ще стане. Аз не знам какво да му отговоря, та му казах, че ще поразпитам и ще му кажа.

Та моля да ми каже някой вещ в тази насока какво да му кажа като го видя другия път.

 

Благодаря ви от негово име.

Link to comment
Share on other sites

По принцип такива единични въпроси знаеш къде да ги зададеш, а като втора възможност дори си имаме тема за правни въпроси. Тъй като обаче в заглавието си написал НАП, реших да оставя тази тема за всякакви подобни въпроси, свързани с доходи, данъци и др. такива.

 

Сега по казуса с твоя приятел - много съм далече от този род неща и нямам никакво желание да се приближавам, ако някой друг може да ми свърши работата. Мога само да споделя, че съм на щат към едно учебно заведение, където съм осигурен здравно и социално. Понякога обаче имам външни поръчки, оформени като граждански договори и от договорената обща сума ми се удържат съответните осигуровки, като единственото ми задължение когато стане време за данъците, е да си декларирам тези граждански договори.

Някой от нашите съфорумци-прависти вероятно ще ти каже повече по случая с твоя приятел...

Link to comment
Share on other sites

Това с данъците става един тъп годишно. До колкото знам тези застрахователи са на комисионни или нещо от този род? Ами ще изчакам.

Link to comment
Share on other sites

а той хайвана се регистрирал за Булстрад номер

 

Булстат е номера, но вече има и ЕИК номера, но за това нека някой по-запознат да обясни.

По твоя въпрос - почти съм сигурен, че приятелят ти щом е получавал доходи, различни от тези по трудов договор, трябва да си попълва и подава данъчна декларация към НАП за съответната година, без значение дали дължи данъци или не. Т.е. двете неща са напълно отделени - в определени случаи възниква задължение за подаване на данъчна деклараця и ако не подадеш могат да те глобят, нищо че може да се окаже, че ти никакви данъци не дължиш :) Нещо подобно на случая с Midex. За осигуровките не знам, има осигурителен таван над който за получените доходи не се дължат осигуровки. Но най добре ще е някой по-вещ да обясни, ако ли е не твоят човек да отскочи до НАП и там ще му обяснят как стоят нещата при него.

Link to comment
Share on other sites

Мойто мнение е, че декларация трябва да подаде, но щом има осигуровки от едното място, няма смисъл и от другото да плаща.

Link to comment
Share on other sites

Абе и моето е такова, защото допълнителните осигуровки, които ми удържат при всеки граждански договор не ме топлят нито когато отида на лекар, нито някой ден когато дойде време за пенсия. И като капак на края на годината тези граждански договори отново се облагат с данък, при положение, че общия ти доход е минал минималния необлагаем...въобще, смъкват ти няколко кожи една след друга. ;)

Link to comment
Share on other sites

.....Той ми е колега от университета и ме пита: като ме осигуряват от едно място(понеже работи на една бензиностанция) и може ли да не се вписвам и ако не се впиша какво ще стане. Аз не знам какво да му отговоря, та му казах, че ще поразпитам и ще му кажа.

Та моля да ми каже някой вещ в тази насока какво да му кажа като го видя другия път.

 

Благодаря ви от негово име.

 

Независимо че го осигуряват на едно място, си мисля че щом са му "официални" страничните доходи (в смисъл че може да се направи насрещна засечка) е по-добре да си пусне декларация, а за плащането - когато иска. Лично аз имам акт (предупреждение) за закъсняло подаване на декларация - сам отидох със закъснение, а самите данъци си ги платих с една година закъснение, но става въпрос за малки суми, сътответно лихвата ми беше по малка от таксито до НАП.

 

@Мидекс: при здравното осисгуряване няма значение на каква сума се осигуряваш/внасяш, все получаваш нищо. Но не съм сигурен дали допълнителните удръжки по граждански договори не се отразяват на пенсинонните ти вноски, стига да са по редовни и значителни. Ако си намеря удръжките по граждански договор ще видя дали няма точно удръжка за пенсия.

 

Но ти си далеч още от пенсия ;)

Link to comment
Share on other sites

ЕЕК! А колко ти беше закъснението? Аз до колкото помня неговото е доста над 3 месеца мисля ;)

Link to comment
Share on other sites

Малко закъснях, под 3-4 месеца, отидох юни-юли, а срока за подаване май е до април. Но ме бяха "уредили" преди да ида доброволно. После пък ходих пак да си търся решението.

 

Не знам за какви суми става въпрос при твоя човек, и дали въобще някой в НАП си играе да прави съпоставки за дребни суми, но пък знае ли човек. Май е по добре сам да си отиде, може да му се размине ако му е за пръв път, че иначе само заради неподаването на декларация глобата е от 50лв (а нещо ми се върти из главата че е от 200-500лв). А после има само лихва, ако не си плати данъка (ДОД), но все пак зависи от сумата. Моята лихва беше 3-4лв за година и половина, а данъка 20лв. Лошото е че нещо се засилва натиска и много услуги могат да му откажат заради неплатен данък.

Link to comment
Share on other sites

Ами ще му дам зор да отиде и да направи каквото трябва, че само става по лошо.

Мерси много.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Реших да не отварям нова тема, затова ще питам тук...

В момента съм студент, но тъй като работих през първата година, бях подал декларация в университета, че ме осигуряват от другаде. През лятото ме съкратиха и съответно като почнах 2-рата година написах да ме осигурява университета. Наскоро проверих и се оказва, че съм с прекъснати здравни осигуровки за 4 месеца. Въпросът ми е: горе долу колко трябва да платя за тези 4 месеца и също къде трябва да се платят?

Благодаря предварително :)

Link to comment
Share on other sites

Ако месеците са за миналата година се плащат по около 11лв. на месец+лихвата, която е стотинки. Сега са по 18.60 или нещо такова. Плащат се във всяка банка, като ти препоръчвам Инвестбанк, защото там таксата им е 1.20, а в другите е 2.50. Някой трябва да ти напише едно платежно и си готов. Работа за 10мин.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...