Jump to content
BulForum.com

AMD Athlon 64 X2


pontiak_84

Recommended Posts

Здравейте на всички. От много време имам проблем с комп-а и толкова сервизи обиколих - нищо... Ства въпрос за следната конфигурация :

CPU: AMD Athlon 64 X2 4400+ 2,31 GHz 2*512K s.AM2 box Brisbane

MB: Gigabyte M56S-S3 NF560/ddr2/Glan/PCI-E s.AM2

SVGA: MP GF 8600GT 256MB DDR3 128bit PCI-E

HDD: Seagate 250GB 7200/16MB SATA II

MEMORY: A-Data DDR2 1GB PC2-6400/800MHz X2

PSU: 350W

И така... Всичко започна още от 6-ия ден откакто го взех - Изгасна! Оказа се изгоряло захранване. Е, смениха го хората в сервиза... От тогава пусна ли някоя игра и се изгася. При включване - над 90 градуса на ядрото показва в БИОС-а! Малко невъзможно,ама както и да е, щото на пипане охладителя е леко топъл, но не и горещ!

Неотдавна се регистрирах в forums.amd.com и там открих 2-3ма със същия проблем - има-няма 5 минути игра и до там... Казват,че АМД имали проблем с диода за температурата на ядрото и не отчитало правилно, следователно се дава и грешна информация към дъното, а то от своя страна за да предотврати повреда на процесора - изгася комп-а! ОК, но това пък се случвало само на процесори Brisbane, а при тези на Windsor нямало проблеми?!?

Та питам някой от вас имал ли е подобен проблем или поне знае ли нещо по тази тема? Ще съм много благодарен на всички които ми предложат начин за излизане от тази ситуация :)

Link to comment
Share on other sites

Добре дошъл!

Не знам какви сервизи си обиколил, ама щом си още с проблем -отпиши ги!

1. Щом процесорът е горещ, а радиаторът леко топъл, значи липсва контакт между тях. Сваля се радиаторът, почиства се всечко, нанася се термопаста (малко!!!)и се поставя наново. Има варианти за калпав или неподходящ охладител (със захващане за друг тип процесори), но това са крайни случаи.

2. Направи си ъпдейт на биоса на дъното с последния наличен. Това може и да реши някои проблеми със съвместимостта и разпознаването на процесора.

3. Смени си зъхранването -без конкретна връзка с температурния проблем, но в пряка зависимост с рестартите и нестабилността на системата. Обикновени, немаркови, китайски 350W в общия случай могат да се окажат недостатъчни за системата.

4. По принцип, нищо им няма на процесорите от тази серия, нито пък на дъната с тази марка или чипсет. Но не бива да се изключва възможността да си попаднал на дефектна бройка, а в този случай, коя е тази фирма, да му се не види, която не може да го установи и да си поеме гаранцията?!? Елементарно е -пробва се с друг процесор, после с друго дъно и... хоп!

Link to comment
Share on other sites

Мерси много за съвета.

Относно точка 1. Охладителя си е боксов - със самия процесор. Термопаста има точно колкото е необходимо. Контакта между двата детайла е идеален, по принцип всичко откъм монтажна гледна точка е ОК.

За точка 2. БИОС-а е ъпдейтнат от сайта на Гигабайт точно за този процесор в комбинация с това дъно.

3. Е захранването ми го смениха в сервиза, комп-а беше гаранционен...

За точка 4. Нямам възможност да експериментирам, тъй като нямам никакви други компоненти под ръка - няма от кого и да взема. За това имах предвид ако някой мисли, че нов процесор да оправи проблема, направо да отивам да взема един... Покупката - лесна работа, ама дали ще свърши работа, или ще са пари на вятъра? В сайта на АМД не открих нито един модел процесор за който производителя да дава препоръки за този модел дъно,с този Чипсет(има си препоръчани дъна) - ЛОШО! Дали ако си взема ново дъно, но на друга марка ще тръгне? Прочетох, че АМД процесори и Гигабайт дъна не е много добра комбинация?

Link to comment
Share on other sites

Няма такова нещо. Друг е въпросът, че аз предпочитам само с дъна Асус да се занимавам.

Имам един точно такъв процесор като твоя тука. С дъно Асус, но работи без грижи. Няма такива работи като дефекнти брисбейн или нещо такова.

И на игри понася без проблем. Нов боксов охладител му сложих (макар и взет от моя 5600+).

Някой сети ли се да тества РАМ-а, харда, приме95?! Мемтест? (Но не вярвай много на мемтест, дори да гръмне на някоя стъпка в началото, имам горчив опит с тази програма, макар и на моя комп, а не на 4400-то).

"Новото" захранване, което са ти сложили к'во е, да не е същия боклук като старото?

Link to comment
Share on other sites

Не съм сигурен какво е новото захранване, всъщност. Ще трябва да го отворя за да го видя.

Незнам на какви тестове са го подлагали тоя комп, ама всеки път като го вземех от сервиз (до скоро беше гаранционен) викат бачка си машината, всичко е наред. И като се прибера у нас - Age of Empires II за 10 минути и до там... Накрая се изнервих, занесох го в друг сервиз и съответно гаранцията ми отпадна, ма викам поне да го опраят, че вече незнам...

Пари не иска да ми вземе човека от другия сервиз, каза че било нищо работа, за тва вика отивай у дома и пробвай как се държи. Е все така си се държи!

Сложих си 2 допълнителни вентилатора за да има "въздушен поток" - дрън, дрън... Все тая с тях и без тях. Вече година и половина откакто съм го купил, то не е компютър тва, то е главоболие! Преди даже ми прегряваше като го пусна да сканира за вируси, или като пусна WinRar-а да смачкам някой по-голям файл. Ама тва поне се оправи след БИОС ъпдейт-а. Сега останаха само игрите дето го гасят.

Много ми се ще да имам компютър, ама май е само вещ, която си седи у нас в ъгъла, та като ми дойде някой на гости, да си каже - "Брей, той си има компютър" - дет се вика... :)

Link to comment
Share on other sites

Само на игри ли се изгася? Може от видеокартата или от драйвера ѝ да е, виж дали ѝ работи вентилатора.

За процесора, може дъното и датчика наистина да не му работи както трябва, виж в БИОС дали е изключена опцията там каква беше, за температурата при която да алармира. Ако има и за вентилатора нещо за оборотите, и нея изключи.

Натовари го и с нещо което товари процесора, но и двете ядра, нещо различно от игра, за да изключим видеокартата. Щом като в idle/браузинг и т.н. не се гаси.

Виж и захранването наистина, да не е слабо/нонейм боклук. Макар че за тази конфигурация не би трябвало да е проблем, моя брисбейн (с вградено видео и звук де) е с 350W делукс, няма проблеми.

Link to comment
Share on other sites

Само на игри изгася. В момента съм с най-новите драйвери за видеото, 185.85 го сложих миналата седмица и пак така... Всички вентилатори работят, в БИОС-а всичко съм изключил - няма C'n'Q и други там енергоспестяващи глупости - всички вентове на МАКС! Правил съм му различни тестове на комп-а, като МЕМ-Тест, Процесор бенчмарк, 3д Марк за видеото, Хот ЦПУ Тестер, и незнам си още какво. Кажи нещо друго за натоварване?

Link to comment
Share on other sites

Може именно в драйверите да е проблема. За карти като 8600 на доста места четох че е препоръчително по-старите версии на ForceWare да се ползват. Т.е. за 8-ма серия карти.

Аз примерно съм с 175.19 мисля. В по-новите се съдържа някакво PhysX дето не знам дали за моите игри е нужно. Пък и с него имах проблеми под Вин2008.

За твоята карта е съвсем нормално да сложиш по-стар драйвер. Пробвай тоя - 175.19. Версии 180.хх четох че имали проблеми с по-стари карти от 8 серия. Отделно първия 180.хх който пробвах преди, беше бъгня.

С 175.19 на 9600ГТ нямам никакви проблеми.

Link to comment
Share on other sites

Щом гасне и на WinRar или на антивирусна, не ще да е от видео! Паметта е важно да се провери в биоса да е by SPD, да не би да са й сложени някви агресивни настройк Но от нея няма да прегрява. За да е сигурно, че не е човъркано по настройките на биоса от некомпетентни лица, е препоръчително да му се заредят настройки по подразбиране. И все пак, тези неща е трябвало да се решат докато щайгата е била в гаранция -не съм казал, че човек трябва сам да си пробва с различни дъна и процесори. Защото дефектни компоненти ИМА! Тя и затова е гаранцията -да покрива случаите на проявили се производствени дефекти в някакъв срок. Аз лично нямам нищо против дъната на Гигабайт, поне откакто почнаха да им слагат сухи кондензатори. Едно време, в ерата на сокет А, не ги харесвах изобщо, ама времената се промениха. Не е задължително да си с Асус, че да нямаш проблеми. Те и от известно време насам Гигабайт и Асус от една паничка сърбат, така че изобщо не се се минал откъм марка, в смисъл, че не там е проблемът.

В крайна сметка, ако на гола, току-що инсталирана операционна система, и след като всичките изброени по-горе забележки са взети под внимание, машинката си показва рогата -имаме проблем! И той се казва дъно/процесор. От тестове в твоя случай много смисъл няма! Тестовете могат да ти покажат, дали ти е стабилна машината. Ако не е, трудно можеш с тестове да разграничиш кое точно с дъни. Те имат смисъл при една отлично работеща машина, на която почваш да правиш фини настройки и овърклок, за да разбереш точно в кой момент, от коя поредна настройка нещата се влошават. Това е!

Link to comment
Share on other sites

Ако приемем, че захранването е добро и достатъчно да захрани всички компоненти и изключим софтуерни подозрения (драйвери, биоси и др.), евентуално остава висока температура на видеокартата и/или на процесора. Между другото имаш ли поглед над температурата в кутията колко е след известно натоварване на процесора и видеокартата?

Link to comment
Share on other sites

Щом гасне и на WinRar или на антивирусна, не ще да е от видео! ...
Само на игри изгася..

 

Такива случаи понякога са доста упорити, преинсталирал ли си след проблема с предното захранване? Може вин-а да се е омазал.

И не съм казал, че проблемът му е в марката на дъното. Споделих, и имах предвид, че от асус като че ли по-малко оплаквания като цяло съм срещал по нета. И то беше като странично изказване. Докато за гигабайтски видеокарти примерно съм срещал определени проблеми като дефекти в цели серии от 8-ма серия, заедно в комбинация с 180-та серия на драйверите, подобно на сигейтите от 7200.11 ;)

Link to comment
Share on other sites

Много мерси на всички които се отзовахте!!!

Първо към Martin - да, за това е гаранцията, но като ти се случи нещо такова, някой трябва да я уважи и съответно да отстрани проблема! А не да си оставиш щайгата за ремонт и след 10-ина дни да ти се обадят, че е готов и като се прибереш - същите проблеми, нали? Не искам да споменавам фирмата от която си взех машината, но и не ми се ходи повече при тях. За това и го занесох в друг сервиз. Но уви...

Машината не е овърклоквана, нищо нередно не е правено по нея (поне без да знам - от къде да съм сигурен какво са и правили в сервиза), аз лично не съм барал нищо по него.

Към Midex - незнам колко е температурата в самата кутия, но когато ми изключва и веднага след това го стартирам, пипам охладителите, а те не са толкова топли - поне НЕ като 90 градуса!!! Има нещо нередно с тоя кашон, ама можеш ли го разбра?

Така или иначе трябва да взема мерки - препоръчайте дъно за този процесор?

 

Компютъра се преинсталира на всеки 3-4 месеца (приятелката ми много рови в Интернет и често отваря "странните" Pop-up windows...

Пробвал съм какви ли не версии на Уиндоус

Link to comment
Share on other sites

Само на игри изгася...

 

:) А отговора всъщност е прост - приятелката ти го е урочасала защото не иска да играеш игри - говоря от горчив опит първа ръка (вече не играя и компютрите си бачкат безпроблемно). :lol:

Link to comment
Share on other sites

:) А отговора всъщност е прост - приятелката ти го е урочасала защото не иска да играеш игри - говоря от горчив опит първа ръка (вече не играя и компютрите си бачкат безпроблемно). :lol:

 

 

Ха, ха, ха, ха.......... Много просто било! И аз така помислих, даже мислех да го карам и на врачка да му побае малко :) И си прав,че докато не играя си работи просто идеално :laughing:

Link to comment
Share on other sites

... Не искам да споменавам фирмата от която си взех машината, но и не ми се ходи повече при тях.

 

 

За това и го занесох в друг сервиз. Но уви...

Машината не е овърклоквана, нищо нередно не е правено по нея (поне без да знам - от къде да съм сигурен какво са и правили в сервиза), аз лично не съм барал нищо по него.

Към Midex - незнам колко е температурата в самата кутия, но когато ми изключва и веднага след това го стартирам, пипам охладителите, а те не са толкова топли - поне НЕ като 90 градуса!!! Има нещо нередно с тоя кашон, ама можеш ли го разбра?

Така или иначе трябва да взема мерки - препоръчайте дъно за този процесор?

 

Компютъра се преинсталира на всеки 3-4 месеца (приятелката ми много рови в Интернет и често отваря "странните" Pop-up windows...

Пробвал съм какви ли не версии на Уиндоус

Вероятно се досещам коя е фирмата :rolleyes: . Що не кажеш поне първата ѝ буква или броя букви в името. Ако е същата, едва ли има човек в града, пазарувал от тях, да не е страдал от сервиза им. Те вече май само с това са известни.

 

Дъно да взимаш, ама не си сигурен дали е от дъното. Може някой драйвер, я на звукова карта, я на ланка, да ти прави мизерия, и да смениш 10 дъна без резултат. Според мен смени евтините неща, ланка, видеокарта... Видеото ти е старо, хем да се обзаведеш с нещо по-така. 9600 май се намира вече за под 150 лв.. Захранването също. За около 50 лв взимаш фортрон 350.

Процесора едва ли му има нещо.

Паметта нещо ми намирисва, въпреки че си я тествал. А-дата... Можеш да пробваш на различни слотове, и само с по една плочка рам.

Link to comment
Share on other sites

Начи викаш има много пострадали от някоя си фирма, а? А****** Компютърс е фирмата... Незнам дали там са виновни за това, ама като видяха, че на комп-а не му върви, можеха те да експериментират с различни дъна, видео-карти и процесори...

А за новото видео - ако си взема 9600, дали ще дае резултат? Може би има нещо което не се връзва в тая конфигурация?

Link to comment
Share on other sites

Да ъпгрейдваш видео на неработеща платформа? -Хм, аз не бих!

Като начало можеш да ресетнеш настройките на биоса -Load Optimized Defaults или Load Fail-Safe Defaults. След това се елиминира видеото, като се пробва с друго някакво на същия слот или с някоя много стара PCI карта. Разкачва се всичко излишно -лан-ки, звукови карти и пр. Слага се нова ОС и се пускат тестове, товарещи процесора и паметта. PRIME е добро решение. Няколко WinRar-а също вършат работа +квото се сетиш друго, без 3Д тестове, които със старо видео няма да тръгнат. Ако се дъни -очевидно проблемът не е във видеото. Остава да се експериментира с друга памет или с тази, но на по-ниски честоти и по-високи напрежения. Ако се закрепи -паметта е виновна. Ако и това не помогне -сменя се дъното. В общи линии -няма много варианти.

Link to comment
Share on other sites

Значи така или иначе пак отиваме до ново дъно? Мисля,че чипсета не е за този процесор. От Гигабайт казват,че дъното поддържа процесора - факт неоспорим - Работи! Не добре, но работи. От АМД пък казват,че чипсета на това дъно (нф560) не е за този процесор. Те казват нф550, нф570, нф590 и т.н но не и нф560???

Колкото до УинРар-а вече няма значение - след като ъпдейтнах БИОС-а проблема вече го няма (Гаснене при УинРар и сканиране за вируси), остана само и при игрите да спре да гасне и всичко е ОК :laughing:

Link to comment
Share on other sites

За видеото го казах ако поемеш пътя да сменяш части докато намериш проблема.

Ако нямаш подръка части, не виждам друг начин да си решиш проблема. А и понеже каза че само на игри гасне, видеокартата е добър виновник, който да е от първите неща, които да закупиш. И да е нестабилна системата, видеокартата винаги ще ти свърши добра работа за игрите, дори ако се наложи да смениш дъно или нещо друго. 8600 е слаба така или иначе. А варианта да останеш без стабилен комп предполагам не те устройва ;) .

Така че видеокартата и да я купи, в никакъв случай няма да е напразно.

Колкото дали има много варианти - има точно толкова колкото са компонентите в компютъра :) . И в такива случаи може да има някои с по-голяма вероятност да са виновниците, но само предположения. Затова идеята да махне некритичния хардуер като ланки и звукови е добър, за да види дали пак така ще прави.

Но според мен първо с друго видео да пробва, щом лесно възпроизвежда проблема - гасненето в игрите.

Защото ако проблема беше такъв който се проявява спорадично без никакви patterns или видими причини, понякога отстраняването може да отнеме МНОГО време и нерви.

Аз бих сменил захранване и видео първо, и направил опитите с рама, бих видял пак дали има паста на кулъра, дали прави контакт, и т.н.

При гасненето вин-а има вероятност да запише в event лога нещо по този случай, може да се види там дали пише нещо.

 

За тестовете за товарене на проц и памет, човека каза, че е пускал такива, без проблеми. Затова си мисля, че е от видеото или драйвера нещо, или нестигащ ток от китаец-захранване, щото знаем че в игрите се товари и проц, и видео, докато другите тестове само цпу-то.

Link to comment
Share on other sites

Недей да обобщаваш толкова бързо -ако не работи дъното, то проблемът е в твоята бройка, а не в дъната по принцип! И, да! Отиваме към ново дъно. Ама трябва да е сигурно, че е от него. Иначе лесно -сменяш дъното с процесора и паметта, слагаш ново видео и ново захранване и проблемът ще изчезне -гарантирано!

 

За тестовете за товарене на проц и памет, човека каза, че е пускал такива, без проблеми. Затова си мисля, че е от видеото или драйвера нещо, или нестигащ ток от китаец-захранване, щото знаем че в игрите се товари и проц, и видео, докато другите тестове само цпу-то.

Аз мислех, че цялата заигравка идва от сериозно печащ процесор -поне като препрочитам първия пост, това става ясно. Затова и натам се насочих!

Link to comment
Share on other sites

Значи на компа няма много, много какво да му се сваля - на дъното е вградена и Лан картата, и Саунд картата, отделно едно време имах един ТВ тунер Асус, ама него вече го няма... Сега остана само Видео карта, процесор и захранване! В кутията практически няма почти нищо...

Но си мислех - дали наистина не е Видео-то? Значи то си преминава всички видиве тестове, без да ми загася комп-а, а в момента в който рвша да поиграя и веднага! Дали е възможно когато включа игра, Видео картата да не се "сеща" да работи и тогава 3д графиките да се обработват само от процесора? Има ли такава вероятност?

Link to comment
Share on other sites

Няма такъв шанс!

Ако си сигурен, че температурите и тоците в щайгата са наред, зареди нова ОС и някои по-класически драйвери на видеото и тогава тествай на чисто! Щото като нищо може да се окаже омазване на драйвери или DirectX по тези описания. Всъщност, за тоците можеш да си сигурен само с ново марково захранване. И, не знам, ама да не пробваш с една единствена бъгава игра, която така или иначе не върви?!? Имал съм такъв случай, та затова питам.

Link to comment
Share on other sites

Ми номера го прави на всички игри които съм пробвал - Tank Racer, Revolt, Colin McRae rally 2.0, Colin McRae dirt, NFS Underground2, Neighbours from Hell, Prince of Persia T2T, Assassin's Creed, FIFA 2009 и много други. Като се вземе предвид, че съм пробвал поне по 2-3 различни релийза, да не би пък някой да не е бил кракнат както трябва... Ама не! Все си гасне тая бракма!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...