Jump to content
BulForum.com

За живота, вселената и всичко останало


Recommended Posts

Искам дебело да подчертая че с нещата които ще опиша по-долу не се опитвам да убеждавам никой в идеите си, а чисто и просто реших да споделя как се промени мисленето ми за последните 2-3 години. Надявам се че все пак това да може да бъде от полза и на някой друг. :)

 

flower.jpg

 

Осъзнах колко много се промених в последно време...

 

Преди често се чувствах подтиснат за какви ли не глупости... отблъсквах хората около себе най-вероятно поради това че не се чувствах добре под кожата си но пък и имах желанието да се променят нещата естествено към по-добро.

 

Отдавам значение на няколко основни елемента които помогнаха за това:

 

1. Средата играе основна роля разбира се - преди бях freelancer, като резултат от това че преди това бях по-скоро саможив поради редица обстоятелства... но все пак имах желанието да бъда част от някаква по-голяма компания. Лека полека... се стигна до период в която бях част от няколко, които нямаше да бъдат събрани в една по-голяма... една от тези компании бяха хората с които се запознах чрез форума най-вече през култовия клуб "Тя и Той" който беше замислен с цел манипулация с лична изгода :devil въпреки че естествено отричах първоначално ... но пък.. не се чувствам виновен ни най-малко от това: човека е социално животно и има естествената нужда да търси себеподобни ;)

Резултата от този freelancing донесе положителни и отрицателни неща... негативните просто оставих в миналото, като реших че няма смисъл да се обръщам назад и да търся позитивни неща там където ги няма вече... затова и не се виждам с голяма част от вас :) Никой не се сърди разбира се... просто всички заедно се променяме и всеки тръгва по своя път за добро или зло.

Положителното е факта че разнородните компании в които съм бил ми донесоха способността да виждам нещата от различни ъгли.. през очите на различни хора... и един вид моето собствено мнение по даден въпрос се изгражда един вид... след апроксимация на тези точки :) Тоест не приемам нищо за чиста монета... ами анализирам различните истини и така базирам своята. Другия вариант е да зацикля с едни и същи хора и да приемам всичко като овца.

В резултат на всичките тези гимнастики свързах 2-ма максимум 3-ма човека от различни компании които споделят това мое желание за критично мислене и мисля че се получи доста добре, до такава степен че почти нямам нужда от нов freelancing... с изключение на желанието ми да се запознавам с хора с които споделям музикалните си вкусове а не както преди да си търся компании на базата на ... женското присъствие като топ приоритет. Един вид - забавлявам се... пък каквото стане покрай това.. и то взе че става все по-хубаво :D

 

2. Втория елемент е факта че може би просто израстнах... и вече не си губя времето да анализирам абсолютно очевидни неща. Тук обаче не бих казал че това е някаква даденост... виждам от време на време как хора живели тук много повече време от мен продължават да се държат детински и сякаш не са преодоляли пубертета дори и на.. 35 години примерно. Живи и здрави :) Затова е интересно защото сме различни.

 

3. В края на 2006-та след поредица от случки... реших да загърбя нещата и да променя малко средата си - в резултат на това смених работата си а и паралелно с това създадох малко по-стабилна финансова основа така че ако нещо се случи с едното място.. да има второ кранче. Но това не е толкова важно. На основната си работа тогава се задържах за кратко... видях че не винаги съдбата може да бъде милостива.. особено като си мислех че съм нещо повече от което съм. Резултатите не закъсняха и ме изритаха.. и се върнах към реалния свят малко :) Което не те убива те прави по силен пък и от опит глава не боли.

 

4. Скоро след това покрай drum and bass партита се запознах с нови хора :) Интересното при тях е че първо - при възможност... пушат канабис и второ: са изключително позитивни хора. А аз определено имах нужда от това тъй като доста често изпадах в някакви... деструктивни... състояния на духа. Още от преди ми беше интересна темата и затова реших да прочета малко по въпроса преди да направя някоя глупост... събрах доста мнения относно психоактивните вещества.. някои доста крайни... интересното беше че крайните мнения бяха по-скоро негативни - това повдигна въпроса: защо толкова хора се изказват изключително крайно за нещо от което не са се опарили лично?! Затова реших да проуча този аспект малко по-дълбоко и да разбера къде е границата на нещата и дали може да има някаква полза от цялата работа.

Проучих основните източници.. wikipedia... erowid.. както и мнения на видимо интелигентни хора - резултата от малкото ми изследване пък и извода който направих за себе си се основава на това че в момента в който човек се намесва в природата той създава капани сам за себе си тъй като нарушава баланса в нея. В крайна сметка човека няма как да унищожи една самобалансираща се система която не те съди... а просто съществува такава каквато е. Като цяло се оказа че психоактивни вещества от групата на т.нар. recreational drugs които не се извличат от прородата чрез man-made химичен процес... могат да бъдат полезни стига да бъдат използвани разумно... така както всички билки които познаваме. Става въпрос за вещества начело с канабиса и някои други (като salvia, разни интересни гъби и кактуси) които ми се виждат малко силнички ... така че канабиса беше логичния избор.

Но да се върнем към позитивното мислене в комбинация със популярната билка. Преди време... когато бях негативно настроен към света и в частност към себе си - усещах една постоянна болка в гърдите. Нещо ми тежеше непрекъснато.. сякаш всичките разочарования които преживявах се наслояваха там с времето.. докато не се стигна до момента в който се чувтвах кофти... и даже не знаех какво точно трябва да направя за да спра да се чувствам така защото това непременно рефлектира върху околните и от там пак върху мн самия. Един вид - един порочен омагьосан кръг.

За мое щастие позитивния ефект на канабиса... който някои от вас могат съвсем спокойно да нарекат едно фалшиво щастие - и са прави донякъде... ме освободи от тази болка. Първоначално за кратко разбира се... но аз не спрях с идеята че ... ето ся.. трябва да пуша за да се чувствам добре и точка. Това ми звучи твърде наркоманско :) Затова просто реших докато съм напушен да медитирам и да се самоубеждавам че самия факт че съм жив е едно прекрасно усещане и едно пълно щастие в синхрон с природата без да имам нужда от .. разни материални неща примерно за да се чувствам щастлив. Един вид лека полека започнах да измествам усещането в реалния живот - тоест... исках да се чувствам high on life един вид без да съм неадекватен и да не мога да съм полезен на обществото съответно. Тоест същевременно си поставих някаква граница.

 

Мисля че експеримента е повече от успешен и в момента се наслаждавам на всичко и всички около мен. Стремя се да не съдя окололните повече от колкото позволява критичното мислене, работя си нормално. Приех закона за привличането като основен личен закон. Предполагам сте гледали The Secret - филмчето е доста глупаво направено според мен но основната идея за позитивизма е абсолютно верен и би помогнал на доста хора да започнат да виждат нещата по-цялостно и разбира се да започнат да се обичат повече такива каквито са... с идеята след това да обичат и другите около тях :)

 

afx

Link to comment
Share on other sites

Оф... мислех си дълго време да не пиша в този форум. Е, очевидно не издържах...

Трезв разум не може да роди всичкото това в такъв вид. Даниеле, мога да ти кажа едно, понеже търсиш мнението на интелигентен човек, човек, който се е "опарил" от канабиса. Е, за интелигентността всеки има различно гледище, но относно опарването - за себе си гарантиирам. В периода между 2000-та и Октомври 2004-та година средната консумация на канабис е била един-два пъти седмично, средно по един двоен масур. И сега, когато се върна назад в тези години не мога да кажа много хубави неща за този период. Освен, разбира се, безгрижния живот при мама и тати, работата за жълти стотинки по интернет клубовете и провалената ми филология. А, да - извинявам се, барабаните. Но и там нищо не постигнах.

През този период, почти всяка вечер, заспивайки (разбира се, ако съм трезвен) ме обхващаше едно неприятно и подтискащо чувство, че нещо не е наред. Че не вървя по правилната пътека. Едно огромно неудовлетворение от живота.

През този период съм си правил две "духовни клизми" - тоест качване в планината и престой в кукленския манастир за три дни, през които не се храня - само течности (вода и чай). Резултата след всяка такава е бил потресаващ - невероятно пречистване. При последната такава "терапия" си дадох сметка, къде всъщност се корени генералния проблем. Къде е bug-а в системата.

Скоро след като го открих и премахнах, нещата започнаха да се нареждат. След повече от петнайсет години успях най-накрая да си оправя отношенията с баща ми, да намеря общ език с него, започнах да градя, а не да цикля. Намерих си цел, която уж все още следвам.

Скоро след това пропуших. Днес, съм спрял и цигарите и марихуаната и мога да ти кажа, че по-силен, по-здрав и по-енергичен не съм се чувствал през целия си досегашен живот.

Link to comment
Share on other sites

А сега си сложи ръката на сърцето и кажи, че не беше пушил като го написа това? :D

Не бях! По скоро снощи преди да си легна ме обвзе едно приятно чувство докато си слушах dubstep set-чето. В смисъл до такава степен се зарадвах на резултата че реших да си класифицирам някои от основните събития които се случиха в последно време. Пък то почнеш ли веднъж да пишеш и няма спиране :D

 

През този период, почти всяка вечер, заспивайки (разбира се, ако съм трезвен) ме обхващаше едно неприятно и подтискащо чувство, че нещо не е наред. Че не вървя по правилната пътека. Едно огромно неудовлетворение от живота.

Това с пречистването ми хареса... в смисъл едно от нещата за които се изисква доста воля... евала :) Само не мога да разбера на базата на какво си изпитвал неприятно и подтискащо чувство. Един вид се чувстваш виновен от нещо... Някак си не го разбирам това. Ако примерно... си за неуспехите си обвинявал именно пушенето тогава има някаква логика. Само че пак не разбирам защо това напълно трябва да ги оправдава.

 

В смисъл такъв познавам хора които казват: от пушенето ставаш мързелив. Според мен много хора казват така защото е по-лесно. Един вид като оправдание за липсата на мотивация и съответно на воля за преодоляването и: "ето аз пуша затова съм мързелив." Звучи ми по същия начин :)

 

Аз затова дебело подчертах в началото че съм наясно с факта че... инстината за един човек не е истина за другия и обратно. В смисъл открил си своята нирвана горе в манастира. Изпитъл си удоволствие. Мисля че всички хора изпитват чувствата по един и същи начин... при различни обстоятелства разбира се, защото всичко е субективно, тъй че не мога да кажа че изпитвам вина по някаква причина. Бих изпитвал ако примерно виждам как видимо тръгвам назад в развитието си, но за момента (да чукнем на дърво) няма такива моменти, даже напротив.

 

Затова остава въпроса: ами натиска на обществото? правиш нещо което повечето хора осъждат. ти самия примерно не виждаш обещаните негативни резултати. защо трябва да се чувстваш виновен за нещо?!

 

Според мен това е точно като хората които харесват садо-мазохизма в секса примерно... или пък някаъв друг по-особен фетиш. Или пък направо да вземем хомосексуалистите. Обществото ги осъжда и ги обвинява за извратени. Те обаче от своята гледна точка явно не виждат къде е проблема тъй като за тях това е нормално. Тогава кой е прав? Същия въпрос бих задал и тук... само че нека да отбележа и че момента със пушенето не е основната тема на резюмето ми - идеята ми беше да споделя позитивните си мисли с идеята да дам едно по-добро начало на деня на човека който го прочете това ;)

Link to comment
Share on other sites

Браво ето една тема ,който разкрива "истината" в живота на два индивида !?

И дори тази истина е много позитивна :lol: струи задоволство от постигната цел :woot браво повече такива постове да има :D

Link to comment
Share on other sites

Това с пречистването ми хареса... в смисъл едно от нещата за които се изисква доста воля... евала :) Само не мога да разбера на базата на какво си изпитвал неприятно и подтискащо чувство. Един вид се чувстваш виновен от нещо...
Чувствах се виновен пред самия себе си, че не живея живота си така, както "трябва". Че нещо не правя като хората. "Не така си представях живота си"... Вътрешно огорчение и неудовлетворение от живота като цяло.

 

То ясно, че не ти е било пушенето основната идея в есето, но вЕрвай ми - набива се на очи. Защото споменаваш как канабиса ти дейвал балансиращо, или поне аз така го интерпретирах. Не наричам интоксикираното състояние на канабиса фалшиво щастие. По-скоро фалшив баланс. Аз също говорех за себе си, гледах нещата от камбанарията на собствената си катедрала. Аз съм краен в друго отношение - зависимост. Не мога да си представя да бъда зависим от нещо. Било то лекарства, било ти витамини, било то психотропни вещества, било то цигари (които спадат по-скоро към последните). Държа винаги да мога да постигам баланса си сам. Без помощта на външни влияния. Лекувам се с билки и глад. Витамините гледам да си ги набавя от естествени източници. Старая се да поддържам висок жизнен тонус със спортна активност. Така че аз съм краен в отношението си към канабиса и за това може би предишния ми пост би прозвучал като "беседа против канабиса"..

И в този ред на мисли, смятам, че позитивизма не бива да го търсиш у хората около себе си, да го търсиш у билките, да го тъсиш в природата. Те може да бъдат само катализатори, но не бива да са ти единствения източник. Според мен позитивния поглед над света трябва да извира от самия теб, благодарение на самия теб, а не на външни влияния. Но това, отново казвам, си е погледа от моята камбанария. Аз виждам така нещата. Всеки сам избира своя път и превозно средство.

 

Ред: 42. Почти се бях отказал от този подфорум.

 

2ра Редакция: Curunir-е, в този ред на мисли, съм задълбавал - абе аджеба, дали зеленото дето виждам аз, дето го наричам зелено, и зеленото дето виждаш ти, дето си съгласен с мен, че е зелено - дали ти виждаш същия цвят?

Link to comment
Share on other sites

Деа, като заговорихте за чувства и индивидуални преживявания... Аз имам една теория, подобна на идеите на Джон Лок за възприятието, само дето аз цакам с една идея над него. Всичко, ама всичко се възприема индивидуално и поотделно. Тук дори не говоря за това как един филм може да натъжи един човек, а да не подейства на друг. А за това, че дори ако стоиш на един слънчев пазар за плод и зеленчук и до теб има друг човек, той може да възприема всичко по коренно различен начин. Не визуално, естествено, че и той вижда това, което виждаш ти. Но сумарно, звуците, миризмите, топлината, слънцето, лицата на останалите хора, подвикванията на продавачите, всичко това е много вероятно да оставя доста различно общо впечатление и настроение у другия човек до теб.

Link to comment
Share on other sites

afx, deflax, flux и plox, моля ви, никой не е казъл, че сексът трябва да е безплатен...купувайте бе, хора :D

 

seriously dude, you need to get laid :allien

Link to comment
Share on other sites

afx, deflax, flux и plox, моля ви, никой не е казъл, че сексът трябва да е безплатен...купувайте бе, хора :D

 

seriously dude, you need to get laid :allien

 

 

:D:D:D:D Направо имаш нужда или от СТАБИЛНА почивка изразена в сън или от още някой "свитък" понеже .....

 

----------------

Now playing: Ork. Kamchiq - Kombaina-Vurshachka

via FoxyTunes

Link to comment
Share on other sites

Хейтъри :) Пропускате оснония момент. Нека не забравяме че в конкретния случай елемента който ви се набива на очи е в комбинация с другите елементи които вие тактично пропускате :) Нищо де .. критиците нека си пишат... така си личат стойностните хора най-лесно :P

Link to comment
Share on other sites

Това, че съм намалил критиките не е причинено от липсата им. Това го казвам, рискувайки да бъда сметнат за "стойностен". Предпочитам да градя друг образ в момента :)

 

Мисля, че знам, какво си искал да кажеш, но избра погрешния подход. Есето ти предизвика логичните реакции. Защото ако кажеш на един човек изречението "вчера станаха две години, откакто спрях наркотиците и точно тогава един приятел ме попита, дали не си падам по мъже" - за обикновеното агне това изречение доказва, че си наркоман-педераст.

 

Също ми е много забавен толкова разпространения фройдизъм. Ето, например властелина на задръстените веднага разбра, че имаш много сериозен проблем, и той е, че не правиш секс. Разбира се, вероятно екстраполира, но това е нормално. Много хора го правят. Кръчмаря пък моментално прелисти каталога с предразсъдъците, за благозвучие наречен начин на мислене, и от там извади трева и сдухан, групира ги и от което се роди и наблюдаваното категорично изказване.

 

Ето ти сбит пример за обществено мнение. Така действа машината. От главния сървър, наречен общество автоматично се обновяват driver-ите, от едни наричани предразсъдъци, от други - начин на мислене. Кой е прав - не твърдя, че знам. Но, ако твоята камбанария не е "up to date" - веднага възниква конфликт с останалите. Колкото по-различни са ти driver-ите - толкова по-трудно контактуваш с останалите машини. Умишлено използвам термина машина, защото е много близко до начина на действие на обикновената единица от обществото. Така че, Дани, благодарение на канабиса, на болния си мозък, на идеалите си - ако откажеш поне привидно да се идентифицираш като оборудван с най-актуалните driver-и - антивирусните програми, тоест модулите, дълбоко вкоренени във всеки един, тоест тези, борещи се с новото и различното те изолират, някои дори се опитват да те "heal"-нат, "delete"-нат. Така че трябва да си или "up to date", или доста добре устроен. Опитай се да си припомниш колко трудно ти е било в началото да синхронизираш Linux-а си, с MS ориентираното виртуално пространство :)

Link to comment
Share on other sites

Хейтъри :) Пропускате оснония момент. Нека не забравяме че в конкретния случай елемента който ви се набива на очи е в комбинация с другите елементи които вие тактично пропускате :) Нищо де .. критиците нека си пишат... така си личат стойностните хора най-лесно :P

 

Достойните хора.....оцели ме в болното място винаги съм искал да се покажа като супер достоен човек в този форум , разкри тайната ми..... :lol:

 

Скорпионе:

"Кръчмаря".....тъпо , по принципно си доста умно момче (чат пат имам леки съмнения че греша) можеше да измислиш и нещо по интересно....

Link to comment
Share on other sites

Skorp - мнението ти ми хареса доста. Сравнението... въпреки че е малко geeky ;) обяснява доста добре социалните течения :D

Лошо няма де то беше ясно че ще има хапане и съм се подготвил психически за него.

Радностното е че все пак има хора които се опитваха да разберат мнението ми по няколко въпроса, другите продължават да налагат простотията си... умишлено захващайки се за една две думи четейки есето по диагонал :)

 

 

zlobil:

Колкото до настроенията във форума - ти самия може да не изпитваш вина от това че се развличаш по най-първичния начин чрез post-овете си. Не те обвинявам в това. Работата е там че именно заради множеството такива хора тук, мястото се е превърнало в безлична помиина яма.

В момента в който се появи човек с малко по-изкривено от общоприетото мнение.. всички веднага го захапват което мен лично ме дразни.

 

Нека направим така, запазвайки добрия тон - опитай се да направиш втори прочит и следващото ти мнение в темата да е аргументирано по-добре. Ще спечелиш уважението ми директно :) Ако не ти пука... има и други теми.. аз не ги чета споко :)

Link to comment
Share on other sites

Злобиле, с тия готини затапки само момичетата на късмета ти липсват. Моля те, спри. Повече от един бездарей хейтър ще дойде прекалено на форума. Така че не ми отнемай ролята, моля те. Почнах първи и съм от преди теб.

 

За прочитите - и петнайсет пъти да прочетеш нещо - пак до съзнанието ти ще достигне това, което искаш да достигне.

 

А относно безличната помийна яма - една подсказка ще ти дам: :inqn. На сивото най-добре изпъкват цветовете. Аз лично съм благодарен на простаците за съществуването им. Както съм благодарен на хомосексуалистите - оставят повече жени за хетеросексуалните.

За простотията не смея да коментирам. Толкова често разпускам, влизайки в ролята на простак, че често забравям, че е само роля. Реално единственото, което ме различава в случая от обрисуваната от теб помийна яма са неактуалните driver-и. Понякога bug-овете дават доста красиви резултати на монитора, не мислиш ли?

Link to comment
Share on other sites

По темата:

Целта добре....

ама пътя ти грешен - след като не си успял да превърнеш света по начина по който ти искаш, си нахлупваш розовите очила и всичко е ОК [поне за момент], но реално не е - Пешо повече от поучително е описал опита си.

 

Имам доста познати много по напреднали с "матриала" - мога да ти кажа, че в дългосрочен план освен развиване на неистов мързел и необратими здравословни последици, друго не съм видял - май общото между всички е Музиката.

 

И знаеш ли какво те различава от закоравелия Наркоман - заблудата, че поглеждаш на нещата философски...

 

А самото Проучването ти е много повърхностно ...

 

В крайна сметка самата тема някакси ми звучи повече - аз съм различен, но дали съм на правия път...

Не си единствения на пътя, но тези пред теб, не ми изглеждат на щастливи и безгрижни хора. В един момент цялата им философия им се е изпарила и е карат само на вродени инстинкти [мисля че ме разбираш]

:)

Link to comment
Share on other sites

Хм.. виж какво казва George Carlin по този въпрос във - "40 Years of Comedy". Всичко е субективно. Нека допълня сравнението ти за розовите очила: слагам си ги... светлината през тях ме осветява в розово... и в един момент премахвам очилата и осъзнавам че и аз съм станал розов.

 

В такъв случай се губи понятието - фалшива реалност. :)

Link to comment
Share on other sites

... за розовите очила: слагам си ги... светлината през тях ме осветява в розово... и в един момент премахвам очилата и осъзнавам че и аз съм станал розов...

Точно затова казах -

Целта добре....

ама пътя ти грешен...

:)

Гледай Into The Wild :)

Link to comment
Share on other sites

Прекалено дългото носене на розови очила може само да увреди зрението ти. Защо човек през целия си живот търси от заобикалящия го свят неща, които са си в него?!

Link to comment
Share on other sites

deflax,като видях тема от теб и реших да видя аджеба тоя път какви си ги родил :P Напушените зелени ги раждали ;)

Моят коментар над разсъжденията и споделяниятата ти:

1. Не си открил благото на макината,когато му е било време-като безгрижен тийнеджър, но за сметка на това пък сега си наваксваш!Лошо няма-един ден и ти трябва да разправяш за "ония времена" ;)

2. Само дето, май ти е малко късно(не ти отива на годините просто :unsure: ),но пък по-добре късно отколкото никога :bgrin:

3. Вземи си това което ти се полага-зелените очила,щом те кефят занчи ще ги поносиш!Дано ти стоят добре :P

4. Без паника!Всяко нещо си има край!Кой рано,кой по-късно,кой само на моменти,но на всички им проблясва някъде по пътя,че повече така не може да се бръмчи!Свалят се очилата,започва плахото оглеждане наоколо и на който са му останали достатъчни сиви клетки,продължава без контролирани външни намеси на каквито и да е вещества,под каквато и да била форма!На който му е останала гънката отговаряща за набавянето,нагъването и медитирането,си продължава да си пее страта песен,че дори не и на нов глас! :wacko:

5. В най-добрият вариант,после ще си спомняш с усмивка как едно време га бяме млади къв айляк бичихмИ :)

Link to comment
Share on other sites

Дам :) Благодаря за добрите отговори... ще се чувствам предупреден :D

Само че нека вмъкна и една лека разлика... като тиинейджър... когато не бичих айляк толкоз много... праврех разни geeky stuff.. които сега ми осигуряват възможност за... по-ефективен айляк :lol:

 

Пък и комбинирам работа със fun :) тъй че... не виждам проблем за момента :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...