Jump to content
BulForum.com

Транзистори...


mynkow

Recommended Posts

Здравейте,

не разбирам нищо от електроника. Баща ми ми даде задача да намеря транзистори 800-1000V / 40-50А. Каза ми, че имало обратен и прав поляритет ако не се лъжа, каква е разликата. Можете ли да ми кажете от къде мога да закупя такива транзистори и каква е разликата за този поляритет.

 

Извинявам се ако съм объркал раздела, но не намерих по-подходящо място за моят въпрос.

Link to comment
Share on other sites

Щом е в този раздел, вероятно е за комп. захранване някакво :) .

Баща ти да не ти и преподавател и изпитващ, че ти дава такива задачи без да ти обясни какво да търсиш точно?!

Поляритета на транзистор принципно определя как се редуват полупроводниковите области в него.

В един транзистор има 2 PN прехода, и както се досещаш, това означава, че поляритетите могат да са PNP или NPN. Т.е. редуват се положителни с отрицателни области (така да се каже). Така се наричат и самите транзистори.

То определя и начина на свързване в схемите.

50А 'ключ' ще да е бая голям пасламак :) . Пробвай във Викиват до моста на Марица.

http://www.vikiwat.com/

Link to comment
Share on other sites

Най добре бягай направо в Конрад (намира се срещу Санкт Петербург в Пловдив) ! Там даже и с поръчка ще ти излезе по - евтино от където и да било, а и най-вероятно ще ти дадат нещо истинско. Не се хвърляй на евтини боклуци, защото вероятността да изпращят още на 15-20 А е много голяма.

 

Ред.

 

И преди да тръгнеш да тазаруваш е добре да си наясно какво точно ти трябва ! ( режим на работа, поляритет, бързодействие, точност) Най- добре питай баща ти за точният модел или аналог на този транзистор.

Link to comment
Share on other sites

До тук най-добре да спреш с тьрсенето на каквото и да било и да попиташ какво точно се тьрси като тип транзистор?Какьв е бил оригиналния или какьвто и да е бил сложен на мястото ?За какво изделие е предназначен транзистора?Типовете са много IGBT, MOSfet ,Bipoliar(pnp .npn) и тн.Никога ама никога не се избира транзистор по това което са ти дали U i I има много други изключително важни параметри (трябва да изнеса цяла лекция за това но не му е мястото) има много производители и транзистори че няма начин да не се набуташ или да ти продадат нещо калпаво.Относно магазините да това е част от тях но далеч не най-добрата.

Сьветите които ти дават са доста непьлни за това поинтересувай се малко и прочети може и да попиташ други вещи люде но го направи!

Link to comment
Share on other sites

Ми то ако прочетем внимателно първия пост от темата, ще видим че сме дали доста адекватни отговори :bgrin:

Имаше една приказка: каквото почукало, такова се обадило.

Човекът колкото и да разпитва, щом нищо не разбира от електроника, в крайна сметка па нищо няма да стане, щом се е захванал да изпълнява подобна безумна поръчка на баща си.

Link to comment
Share on other sites

Не се засягай - просто не се старпях щото и вьпроса и тьрсенето са безумия и не са за коментиране но нека поне се поинтересува малко! :punk

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...