Jump to content
BulForum.com

Забавяне на Windows .

CyberHill

Recommended Posts

Проблема е следния,

Преинсталирам Windows , всичко е 6 но след около 3 седмици , започва да бави необяснимо...

Бавно тръгва , бавно спира всичко е бавно. System Idle - 100% CPU.

Това ми се случва за 3-ти път на преинсталиран Windows.

Kато се има в предвид че почти не ползвам компютъра...

Не инсталирам и деинсталирам почти нищо :(

Идей някакви ?

Вируси и други такива нямам.

Да не е нещо хардуерно ?

Инсталирай тези програми

CCleaner 2.02.527 - чисти ненужни неща на твърдия ти диск, също така и кеша на браузъра щом си сърфирал в нета(в кеща се крият много шпиони които те следят кои сайтове посещаваш и изпращат тази информация и друго инфо до друг комп)

Свали

JkDefrag 3.28 - удобен, малък но мощен дефрагментатор, препоръчвам ти поне 2 пъти седмично дефрагментация на харда

Свали

Този 100% Idle, Значи има процес който е стартиран и натоварва проца на 100%.

Я дай да ги видим процесите стартирани в Task Manager-а. Колко ти е Рам паметта?

ant9 said:
Инсталирай тези програми

CCleaner 2.02.527 - чисти ненужни неща на твърдия ти диск, също така и кеша на браузъра щом си сърфирал в нета(в кеща се крият много шпиони които те следят кои сайтове посещаваш и изпращат тази информация и друго инфо до друг комп)

Свали

JkDefrag 3.28 - удобен, малък но мощен дефрагментатор, препоръчвам ти поне 2 пъти седмично дефрагментация на харда

Свали

Този 100% Idle, Значи има процес който е стартиран и натоварва проца на 100%.

Я дай да ги видим процесите стартирани в Task Manager-а. Колко ти е Рам паметта?

Тъпо. Тъпо. По-тъпо. Най-тъпо...

100% Idle значело какво?! Ебахти тъпото. Май не знаем английски...

Дефрагментация поне два пъти седмично?!? Тъпо. Има смисъл от дефрагментация толкова често, ако интензивно записваш и изтриваш огромен брой сравнително малки файлове - примерно по 10000 файла всеки по 1МБ и това всеки ден. Знаеш ли изобщо какво е дефрагментация?! Като гледам гениалното ти прозрение за 100% Idle - съмнявам се изобщо да знаеш нещо за нещо на компютъра...

В кеша на браузъра се криели шпиони... тооочно там се крият, дааа... той кеша е за това. Да крие шпиони...

И всичко това го избълва с такъв авторитет все едно наистина знаеш за какво говориш. Щеше да е весело, ако не беше толкова тъпо да даваш съвети за неща дето не разбираш.

CyberHill - спираш ли често системата, или я държиш включена дълго време? На колко време я спираш? Какво работи на машината? Скайп? Торент клиент? Някаква програма за споделяне? Колко памет имаш? Изключен ли ти е system restore? Драйвъри за всичко ли си инсталирал, или имаш неразпознати устройства? Оригинални драйвъри? Овърклок? Най-важното - провери настройки в БИОС-а относно Power Management-а. Виж и в Уиндоус как са зададени настройките на Power Management. Има системи, при които по дифоулт ако системата е айдъл определено време процесора минава в режим 10% от капацитета си. И всичко става мнооого бавно. Колко ядове съм брал с една маркова машина заради това не е истина. Докато се сетя да погледна там... Да си правил ресет на БИОС или възстановяване на настройките у по подразбиране?!

Значи ....

DELL Ispiron 1300 , 1500MHz , 1GB RAM , 40GB HDD .

По принцип имам само една антивирусна включена.

Не свалям , качвам активно почти нищо ;)

По принцип я хибернизирам най често , но от последната инсталация на Windows избягвам и я спирам тотално. По 2-3 пъти на ден. През другото време обикновенно е изключен.

Не се използва кой знае колко в момента ;)

System Restore e вклщчен в момента.

Биоса не е ресетван или ресторван.

За Power-a ще проверя.

Ще се опитам да обясня пак точно как става проблема.

Давам Shut Down при положение че всичко си е работило перфетно....

След поселдващо пускане на Лаптопа , Windows-a не тръгва цяла вечност ( поне три пъти по бавно зарежда ) и след като зареди всичко е както ви го описах по-горе. Става изведнъж , при положение че както казах нямам почти нищо деинсталирано или инсталирано. Ползвам лаптопа само за филмчета или сърфиране :) . Вече ми се случва 3 пъти ( в момента пак е така ) на нов Уиндолс. Windows-a ми е оригинален на DELL и съм ъпдейтнал всичко.

Направо се озадачавам. Всички драйвери са инсталирани и т.н.

Лаптоп... Дел... почти съм убеден, че проблема ти е с пауър мениджмънта... те са един такива хитри - пестят ресурси... не си си играл с туловете на Дел, дето идват с него - разни Дел мениджъри и прочие? Прегледай основно БИОС-а. Прегледай на Уин настройките за пауър мениджмънт.

Гледах в Биос , но там няма почти никакви настройки. Има USB wake up ( OFF е ) , System Start Up at:0:00 ( off ). А иначе ползвам на DELL програмата за Power-a и съм е настроил , но там има само основните неща , какво да прави след колко мин и т.н. Мисля че не е там проблема ( но не съм сигурен разбира се ) Освен да деинсталирам на Dell мениджърите... друго не мога да направя ( поне не се сещам )

В покой така да се каже всички процеси са на 0 ЦПУ , само System Idle е на 92-100% .

Но като чета на ляво на дясно май не е проблема това.

Имам съмнения че е от k-lite кодеците. Не намирам връзка , но ще се заема с тях.

P.S. Нямам bad sectors на HDD-то. , заетоста на паметта е най много 260МБ в покой и макс 500 при яко натоварване.

System Idle показва точно това което казва. Не е никакъв проблем това да е 90-100%. Особено когато не прави нищо системата (idle e).

А какво казва паур менджмънта на Уиндоус?

Дай списък на сървисиз, които вървят... Имал съм проблем с мрежова услуга, която се отива нонстоп да направи връзка с несъществуваща дестинация и не се отказва с часове... но това би трябвало да се отчете като натоварване на системата - цпу, памет, трафик... и все пак. кажи какви сървиси работят...

Овърмена ти е дал доста изчерпателна информация, но и аз ще ударя едно рамо - комшията имаше подобен проблем, пак с Дел.Оправи го, като сложи отметка на Enable Advanced Power Management Support.Опитай, може да стане.

Десен бутон на мишката върху MY COMPUTER иконата - избери Manage...

После Services and Applications - от там сам ще се ориентираш къде са сървисите... Интересуват те тези, които се стартират автоматично за това най-добре е да щракнеш на Startup Type, за да ти ги сортира по това как стартират....

004491589.jpg

Това е включено , всичко друго е на manual или disable.

Махнах на делл програмата за power management , сега работи сами на windows.

Махнах K-lite кодеците ( по мое предположение )

Махнах и една палава програма на делл - Power management for Internal LAN Controller

Изключих познатите ми ненужни services.

Никакъв ефект.... направо незнам. Възможно ли е да е хардуерен проблем ?

На мен пък ми намирисва на драйвер нещо, а що не и буба.

Дръж си един отворен Task Manager и като почне, гледай кое дърпа и товари, а може би по-добре TaskInfo, който пази и история (до някаква степен) на използването на процесора, а с него можеш да видиш и много други неща, като кой процес каква дискова активност прави и т.н.

Може да е нещо хардуерно, което да се проявява като някакъв вид 'брояч' след 3 седмици, но това не знам.

Пробвай следното - на прясно инсталиран и настроен с всичко Windows направи image, и след 3 седмици като почне проблема, възстанови имиджа.

Когато преинстлаираш форматираш ли харда? Пробвай без формат.

Да не би пък проблеми с харда да карат Виндовса автоматично да понижава с времето UDMA нивото докато падне на PIO4? провери и тва.

Тъй като и аз брах ядове с лаптоп DELL - когато го пускаш гледай да си го включил на захранване. Не знам чие болно съзнание го е измислило но лаптоп на 1.6GHz почва да работи на 200MHz ако го включиш без захранване, а след това пуснеш ли тока минава на 500-600 някъде.

Друго - не го suspend-вай или с хибернацията - пускай си го и си го каси като бял човек. Пак така при пускане след suspend ми е тръгвал на няма и 600Мhz. Имаше някаква хитра програмка специално за това и работеше на Latitude моделите безпроблемно, на Inspiron-ите обаче работеше единствено при пускане на захранване...

Я пробвай да го рестартираш нормално и сподели после какво е положението.

Между другото: скоростта на процесора се вижда като дадеш десен бутон на My Computer и избереш Properties

Проблема не е моментен , а перманентен след първоначалното забавяне ;)

този shot-ове са направени при супер бавно рабптещ уиндолс.

Стратиран е на ток , лаптопа .

Незнам какво е но мисля да преинсталирам. Вече почти са ми са се изчерпали вариантите....

Не е Буба , сканирах вече....

@tedy я дай малко ламерско инфо за UDMA и PIO4 защото незнам от къде и какво да проверя:)

CyberHill said:
...

@tedy я дай малко ламерско инфо за UDMA и PIO4 защото незнам от къде и какво да проверя:)

Control panel - System - Hardware - Device manager.

Там намираш IDE или канала, на който ти е закачен харда (за целта можеш да покажеш View by connection) и даваш Properties и гледаш в какъв режим работи контролера, дали на нормалното UDMA 100/133 (не знам какъв е диска на тоя лаптоп), или е нещо като UDMA33/PIO4. Ако е второто, дай го ако можеш на най-високото UDmA. Досега не ми се е случвало и не съм сигурен дали ако е снижило само, ще можеш да го пуснеш на по-високо.

CyberHill said:
004491589.jpg

Това е включено , всичко друго е на manual или disable.

Махнах на делл програмата за power management , сега работи сами на windows.

Махнах K-lite кодеците ( по мое предположение )

Махнах и една палава програма на делл - Power management for Internal LAN Controller

Изключих познатите ми ненужни services.

Никакъв ефект.... направо незнам. Възможно ли е да е хардуерен проблем ?

много сервизи имаш пуснати, като някои са напълно излишни... прочети този guide и спри прецени кои не ти трябват... :)

Yorikkk said:
много сервизи имаш пуснати, като някои са напълно излишни... прочети този guide и спри прецени кои не ти трябват... :)

Аха... и един от излишните според мен е това TuneUp - не мога да си обясня защо хората си инсталират подобни програми...

CyberHill said:
Проблема не е моментен , а перманентен след първоначалното забавяне ;)

този shot-ове са направени при супер бавно рабптещ уиндолс.

Стратиран е на ток , лаптопа .

Под стартиран имаш предвид че е бил съспенднат или тотално изключен преди да го включиш? (Хибернацията не се брои за тотално изключване). Имал съм подобни ядове както ти казах и проблема е в Power Managementa на дъното. Направи тест да го изключиш с Start -> Shut Down -> Turn off и после да го пуснеш и кажи пак ли е бавно.

CyberHill said:
бавно е разбира се , под изключване имам в предвид shut down.

Reinstall-нах го. Ще направя image и ще видим....

На теория може да е какво ли не, но няма особена логика хем да не отчита дейност (100% Idle) хем да работи бавно. Гледай процесора на колко бачка (My Computer -> Properties) и погледни в Task Manager-a на performance как се движи графиката като е добре да отбележиш от View -> Show Kernel Times. Не си казал каква периферия си му закачил - да не би да е от някой принтер или някой IR или bluetooth... Я дай повечко информация какво си инсталирал като софтуер и хардуер че така на догадки няма да се усетим скоро.

Поразгедах се из гугъл и намерих една тема , която е доста хаотична и хората там пак не са сигурни от какво е , но пак е хубаво да се метне едно око .

ЛИНК

lil_stenly said:
Поразгедах се из гугъл и намерих една тема , която е доста хаотична и хората там пак не са сигурни от какво е , но пак е хубаво да се метне едно око .

ЛИНК

Тука говорят за някакъв keylogger.. къде пък прочете и ти нещо полезно и свързано с настоящата тема не мога да се сетя.

Ето .

Дал съм линк от втората станица на темата във ония форум .

Погледни на първата .

Win XP System Idle Process CPU Usage
Here is my problem ..

On my laptop my computer has just gone to crap .. it slowed down to a crawl. Opened up task manager and "System Idle" is using 75%-80% of my CPU.

What is Causing that AND how do I fix it? I've run Spy Bot, Ad Aware, WinDr and those didn't fix it.

lil_stenly said:
Ето .

Дал съм линк от втората станица на темата във ония форум .

Погледни на първата .

Ами да беше дал към първата. На втората обсъждат някакъв keylogger....

lil_stenly said:
Win XP System Idle Process CPU Usage
Here is my problem ..

On my laptop my computer has just gone to crap .. it slowed down to a crawl. Opened up task manager and "System Idle" is using 75%-80% of my CPU.

What is Causing that AND how do I fix it? I've run Spy Bot, Ad Aware, WinDr and those didn't fix it.

Това като гледам е поредния ******** (айде да не казвам какво) който не може да събере 2 и 2 и да се сети че System Idle не е програма нито някакъв процес а просто едно голямо нищо и колкото повече е неговия % толкова по-свободен е процесора...

Сега съм направил image на нов Windows и ще видим какво ще стане. Като цяло съм инсталирал същите неща....

Моето предположение за скапвасето е Hibernation-а .

Но лошото е че така и не се оправи.

Сега няма да хибернизирам повече , ще чакам дали ще стане това пак.

На компютъра има същите неща инсталирани , както и преди.

Благодаря на всички съпричасни с моя проблем. Ако има развитие , ще пиша тук.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...