Jump to content
BulForum.com

Проблем при стартиране на компютъра


break

Recommended Posts

В момента проблемите ми станаха 2. :)

Единия ми проблем е че на единия компютър имам инсталиран Windows XP, но като добавях втори хард и реших да инсталирам на него линукс Suse 10.2. Махнах първия хард за всеки случай да не омажа нещо и си инсталирах лилнукса на другия. Но като си върнах другия, при стартирането вместо да ме пита каква операционна система да се стартира, направо си зарежда уиндоуса. Ясно е че причината е в това, че махнах единия хард, но след като вече е станало, някой да има идеи как да се оправи?

 

А втория ми проблем е че на друг компютър пък, от глупост инсталирах уиндоуса и на С и на D. След това реших да форматирам Д-то с надеждата, че ще изчезне с него и подканването за избор на операционна система (Windows XP SP2 или Windows XP SP2 - те такъв майтап нема :dry: ), но не стана. В момента има Windows само на единия дял, а другия е форматиран Някакви идеи?

Link to comment
Share on other sites

По втория проблем само ще канализирам посоката на разсъжденията ти, защото не помня точно, а и ми се спи. Та, клик с десен бутон на My Computer>Properties>Advanced>Startup and recovery>Settings>Edit и там се редактира единия ред. Предполагам ще се ориентираш.

 

При мен е следното:

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Отбелязвам, че имам само една ОС и тя е на C:.

 

edited

Link to comment
Share on other sites

По първия проблем, инсталирай буут мениджър за да те пита за ОС. Например OSL2000 за мен е най-добрия, не изисква дял или нещо.

Другия начин е ако имаш в BIOS опция EZ boot или нещо такова, при началните биос надписи някои при БИОС-и можеш да натиснеш ESC за да избереш текущо от кое у-во (хард например) да се търси буут инфо. Аз така си зареждам от цд-ромове или от втори хард без да е нужно да влизаш в БИОС и да променяш настройките. Така с ESC биос настройките не се пипат а само в текущия момент можеш да избереш кое да стартира.

 

Втория проблем какъв е точно? менюто в началото за двата вина ли?

Ако е така, alchemy ти е показал верния път - да се едитне boot.ini ръчно или чрез описаните стъпки.

Link to comment
Share on other sites

П.П. От същото място се оправя и първия ти проблем.

 

Не мисля, че може да го оправи от boot.ini първия проблем. Първо човека няма да знае какво точно да напише, че да детектне ОС на другия дял и второ - доста се съмнявам Microsoft-ския OS Selector да разпознае Linux по някакъв начин. Всичките ПЦ-та които съм виждал със Windows и Linux са били с някакъв OS manager

Link to comment
Share on other sites

M да. Така реших проблема с двата уиндоуса. Но това за програмата за избор на уиндоус или линукс, нямах точно това предвид. Едно на ръка, че програмата беше почти неоткриваема.

Исках да е така както беше при двата уиндоуса. Сигурен съм че може, защото в университета компютрите са така. Не можах да запиша как беше файла на другия компютър, но беше нещо от този род:

 

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /opti=noexecute /fastdetect

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /opti=noexecute /fastdetect

Mоже би трябва да е нещо подобно, само че вместо WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional", ще трябва да бъде например LINUX="Suse 10.2" или нещо от този род. Само това opti не съм сигурен че беше такава думата. Беше по-дълга, но opti го имаше в нея.

Сещате ли се коя може да е?Може би и disk или rdisk трябва да е 1, а пък за partition да е 4, защото двата харда са разделени на по 2 части и линукса е на втората на втория хард. :) Не знам вече. Някой може ли да помогне и изобщо схващате ли какво съм написал?

Link to comment
Share on other sites

Тук може да откриеш нещо полезно ... link и това май е точно което ти търсиш или поне пише как да си го направиш ! ;)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...