Jump to content
BulForum.com

Проблем с температурата


Recommended Posts

Напоследък компютъра взе да забива и рестартира. Препоръчаха ми програмата SpeedFan, която анализира волтажите, температурите и оборотите на вентилаторите. Програмата показа ето това:

 

62ed11198b4c575adc86c6f1ba7802f0.jpg

 

Много ме смути Temp3: 74C и тази иконка за пожар.

 

Явно нещо вътре пече адски много. Но не знам какво е това Temp3. Имам само един вентилатор и той е на процесора и си върти. Някой знае ли какво е Temp3 и къде се намира и как се лекува. Предполагам от тук идват всички мизерии.

 

Ч.А.

Link to comment
Share on other sites

Значи първото което прави впечатление след пожара, са температурите на харддисковете. 47-8 градуса е адски много за Май месец, ако е истина. Или живееш във фурна, или хардовете ти са Хитачи и са натоварени на 100%.

Никой не може да ти каже какво точно е това Temp3, явно програмата не може да разпознае точно от кой канал са тия температури, т.е. нещо не може да разпознае дъното и каналите му. Вероятно това е чипсета, или нещо друго.. Първо си вземи охлаждане за хардовете, след като ги пипнеш дали наистина парят, след това по изпитания метод - отваряш кутията и си допираш термодиода (най-обикновен пръст, за предпочитане безименния като най-чувствителен) до различните части, чипове и т.н., като внимаваш да не те хване тока. Тия програми често лъжат освен това.

Link to comment
Share on other sites

ХДД- Сийгейт нали ?!?!?. Кажи все пак каква ти е платвормата. Подробно Процесор, дъно, Видео карта........Подобен проблем разрешавахме наскоро но е специфично при всяка машина. Различно е има много ситуации. При нашия случай - Охладителя се бе отлепил от единия край и така самият алуминиев радиатор беше отзял. В този случай медната му вложка едва даваше контакт с кристала на процесора при което се вдигАа адски много температурата на процесора , а от там и околната - водеокарта , хардове и другите компоненти се нагряват от отделяната двойно по-оляма топлина. Свали охладителя - виж дали има проблем с някой от щифтовете или самата щипка сложи наново паста равномерно. Не е зле да сложиш и вентилатор на харда.

Link to comment
Share on other sites

Платформата е следната:

 

MB: Elitegroup K7S5A

CPU: Athlon XP 900Mhz

Fan: Acorp - почти нов

RAM 512 DDR

HDD1: Seagate 40Mb

HDD2: Seagate 80Mb

VC: GeForce 4 MMX 64Mb без Fan

 

От два часа съм с чисто нова кутия Deluxe 400W с голям вентилатор. Кутията има много простор и добра вентилация но това май не промени много. Паднаха само температурите на хардовете, с -10 градуса надолу. Може би защото сега са раздалечени, а преди бяха нагъчкани един над друг. Иначе онова Тemp3 си стои и още показва пожар.

 

На опип доста горещ ми се стори големия чип до процесора. На него има радиатор с надпис Elitegroup, но няма вентилатор. Чудя се дали вътре има сензор за температура. И дали един вентилатор и на него ще оправи нещата.

 

Ч.А.

Link to comment
Share on other sites

Може да му се бутне един 40 мм вентилатор (май толкова бяха) към някой свободен конектор - струва ми се, че това ще да е чипсетът - но някой по-вещ от мен да потвърди!

edit: пробвай с някоя друга програма, като Everest 2, да видим какво ще каже.

ПП. Честити 15 г. от завършването :D

Link to comment
Share on other sites

При първа възможност го разкарай това дъно ЕЛИТГРУП с чипсет на СИС е майче и серията е доста крива нива. А ти провери ли какво е положението с вентила на Процесора и дали радиатора прилепва добре до кристала. Сега погледнах модела и на видеото. Имал съм такава. Провери я и нея как грее на пипане.

Link to comment
Share on other sites

Не е задължително да бъде някаква коректно отчетена температура. При мен SpeedFan ми отчита на едно от местата -48С (не съм с фреоново :bgrin: ), което си е чисто фиктивен резултат.

Провери си тия 74С мърдат ли изобщо с някой градус нагоре или надолу. Ако седят застопорени на 74С значи си е фалшив резултат. Най-добре изгаси компа за 1 час, после го пусни да зареди OS и веднага виж тази температура на колко градуса е и дали се покачва. :)

Link to comment
Share on other sites

При първа възможност го разкарай това дъно ЕЛИТГРУП с чипсет на СИС е майче и серията е доста крива нива.

 

разкарай е меко казано, направо го хвърляй в боклука , от него е.

Link to comment
Share on other sites

А няма ли вариант да се види температурата в BIOS? При някои програми има разлика в показанията на самата програма и тези от BIOS.

Link to comment
Share on other sites

Наистина много на програми да не вярваш. Имал съм коренно различни данни за КОНКРЕТНИ стойности с разичен софтуер.

Link to comment
Share on other sites

Да, понякога се появяват абсурдни данни като напрежението на 12В го дава 5, примерно. Аз лично ползвам помощните програми директно от производителя - тези, които идват заедно с диска към дъното (визирам ASUS - Probe).

Link to comment
Share on other sites

В новата кутия, след основно издухване на всичкия прах и при невключен климатик нещата изглеждат ето така:

 

10fa961c03086edfe749819055dfa9cf.jpg

 

Явно е най-доброто, което може да се постигне.

 

Ч.А.

Link to comment
Share on other sites

В новата кутия, след основно издухване на всичкия прах и при невключен климатик нещата изглеждат ето така:

10fa961c03086edfe749819055dfa9cf.jpg

Явно е най-доброто, което може да се постигне.

Ч.А.

Ами щом е паднала от 74С на 59С, значи все пак имаш някакво реално отчитане отнякъде. Съмнява ме да имаш сензор на видеокартата ти като знам с каква си и единственото дето се сещам, остава да бъде температурата в захранващия блок. Само не разбирам защо по-горе казваш, че температурата на хардовете ти е спаднала с 10 градуса след като практически си е същата :confused - доста е висока...

В стаята ми температурата постоянно е между 28-30 градуса, аз също съм с 2 харда на Seagate (S-ATA), нямат специално охлаждане, но кутията ми е сървърна и е пълна с вентилатори...та всички температури, вкл. на процесора P4 2.6 @ 3.2 (постоянно), видеото 9800 Pro (също стабилно клокната) и вътрешността в кутията са повече от нормални. Ето един скрийншот под 98SE при idle и само 50% от оборотите на вентилатора на CPU-то направен при околна температура в помещението - 28 градуса:

speedfan7fk.jpg

След 1 час burn test CPU-то ми дори не достига 50С, температурата в кутията остава около 45С, а хардовете се движат около 40С (разбира се при 100% от оборотите на вентилаторите...но е доста шумно тогава).

Така че ми е чудно защо твоите хардове така силно греят, а и ония почти 60С откъде идват... ;)

И освен това в началото казваш, че компа ти забивал от време на време - продължава ли същия проблем?

Link to comment
Share on other sites

Наистина хардовете са пак горещи. Явно съм писал това когато климатика е работел. А скрийншота съм го направил после на горещо. Нямам обяснение защо греят толкова. Бих сложил вентилатори, но ако не се чува много. Мразя да ми шуми.

 

Иначе компютъра вече не забива, разликата е голяма. Явно подобрението е в тези две насоки - падане на температурата от 74С на 59С и по-стабилна работа като цяло. А за хардовете не знам дали е вредна темепратура около 50С и дали мога да ги оставя така?

 

Ч.А.

Link to comment
Share on other sites

Захранването ти какво е? Да не е някое куче марка 300-350 вата? Вземи по-добре му замери напреженията с мултицет, хардовете може да греят и от кофти напрежение/ток. Забиванията също (при по-височки температури захранването да издиша).

50 градуса за харда са смъртоносно опасни, може да работи дълго, но рискът е голям. Моя хард сега е около 40 градуса (при затворена кутия), и ме е страх, скоро мисля да го спра за да му сложа кулъра, който му взех и чакам момент в който да спра компа за да го сложа, но ще го направя ако качи над 45 градуса.

Link to comment
Share on other sites

Старото захранване беше 250W и обслужваше 2 харда, 2 записвачки и 4 карти (3 PCI + 1 AGP). Сега новото е 400W Deluxe с голям вентилатор. Затова казвам че работата на компютъра се подобри и вече не забива. Но гореизброените проблеми с темепратурите остават. Явно е от хардуера, просто си е такъв.

 

Ч.А.

Link to comment
Share on other sites

Захранването ти какво е? Да не е някое куче марка 300-350 вата?

Ами той каза, че си е взел нова кутия с 400W (а дали наистина ги покрива тези 400W е отделен въпрос ;) )

50 градуса за харда са смъртоносно опасни, може да работи дълго, но рискът е голям.

Абе чак смъртоносни....но определено са неприемливи. В S.M.A.R.T. имам отчетени максимални температури от 61С (за единия) и 62С....това беше по времето на един дълъг тест, в който умишлено бях спрял всички възможни вентилатори в кутията....голям риск си беше, но тъй като не ги задържах дълго тези градуси, нямах никакви повреди по хардовете или информацията в тях.

Вярно че хардовете са пак горещи. Явно съм писал поста когато климатика е работел.

Има и един друг момент при някои кутии (като моята например). Имам една вратичка отпред (с ключе), която уж има някакви миниатюрни елипсовидни отвори за да минава въздуха когато е затворена. В затворено положение при работа общо на 9-10 вентилатора (някои от тях на 50-60% от максималните обороти) може да се каже, че кутията е практически безшумна в тиха стая. Но явно отворите на вратичката са толкова миниатюрни и са повече за украса, тъй като отчитам от до по-високи температури навсякъде. В момента в който я открехна дори и на сантиметър (при което шумът почти не се увеличава....най-много с още 3-4 dB), въпросните температури на хардове, вътрешност и т.н. падат с няколко градуса. Тъй че хората с кутии като моята да не се осланят много на въпросните камуфлажни отвори за въздуха. :dry:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

За тези които следяха темата, проблемът по-горе е разрешен, надявам се трайно.

 

Изцяло подмених охлаждането на процесора. Новият радиатор е доста по-широк от стандартното. Вентилатора е голям, бавнооборотен, успява да духа и на чипсета. Въпросното Temp3 падна от 73C на 48C.

 

Освен това и двата хард диска вече са с охладители, което видимо се отрази на температурите им. Картината сега излгежда така:

 

46df3d6bbfd46dff99ef41ace477cf0d.jpg

 

Инвестицията възлезе на по-малко от 20лв:

 

Благодаря на всички по-горе за изказаните мнения и препоръки.

 

Ч.А.

Link to comment
Share on other sites

само да питам с какво хладиш хдд-тата :)

Ами с най-традиционен cooler за хард дискове. Ако не си виждал, изглежда ето така:

f1bddc1d1b93c136667b660cc4491545.jpg

Има го в повечето компютърни фирми. Аз купих и двата от Кузмов Електроникс в Кичука, където струват по 3.40лв парчето. Вентилаторите не знам колко ще изкарат но засега съм доволен защото не са шумни никак.

 

Ч.А.

Link to comment
Share on other sites

Много помагат тези охладители за харда. Аз имах сериозни проблеми с охлаждането, след като в най-големите жеги температурата на харда (Seagate) достигаше 50 градуса и компютъра забиваше, взех си охладител Титан с 2 перки за 4 лв и температурата падна на 35 градуса в жегите, а сега е 30. От когато охлаждам харда спряха проблемите

Link to comment
Share on other sites

Абе и аз искам да питам за прегряването на компа в жегите.Понеже моя е в "дупка" в бюрото и няма от къде да дърпа свеж въздух и лятото прегрява е ресва идиота :laughing: .Та тряа ли да купувам още един вентилатор?Щото за сега се оправям така-имам едно малко,статично вентилаторче и го ръгам отзат да духа та да има свеж въздух и са оправям ама деа знам ;)

Link to comment
Share on other sites

Абе и аз искам да питам за прегряването на компа в жегите.Понеже моя е в "дупка" в бюрото и няма от къде да дърпа свеж въздух и лятото прегрява е ресва идиота :laughing: .Та тряа ли да купувам още един вентилатор?Щото за сега се оправям така-имам едно малко,статично вентилаторче и го ръгам отзат да духа та да има свеж въздух и са оправям ама деа знам ;)

По-добре е да издърпва навън топлия въздух, защото в жегите и стайният въздух е доста горещ и няма особен ефект да го вкарваш в кутията (освен преките вентилатори на CPU-то, видеото и т.н., които пак издухват толия въздух между ребрата на радиатора). Така, че взимаш един бавнооборотен (за да ти е по-тихо) с по-голям диаметър и го слагаш отзад да издърпва въздуха, а при отвори от предната или страничната стена въздух от стаята пак ще си влиза, но КПД-то на охлаждане ще е малко по-добро, отколкото обратно.

При добро желание и ако ти се занимава, слагаш още един отпред да вкарва въздух, но ако имам само два лично аз бих предпочел и двата да са в горната част отзад и да изкарват въздуха, а нов така или иначе пак ще си влиза през предните/страничните отвори.

Link to comment
Share on other sites

Вентилаторите са добри, но след няколко месеца почват да шумят яко!

Иначе са супер!

 

всъщност всеки винтелатор започва да шуми заради праха който полепва по него при изключване на машината(след като преди това се е загряла).. Това се случва със всички фенове, трябва да се почистват от време на време ;)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...