Jump to content
BulForum.com

DVD LightScribe технология


Recommended Posts

Днес съм пътник към "мойта" фирма да си купувам DVD RW драйв, и се чудех дали си заслужава устройството да е с LightScribe технологията.

Чрез нея на специални дискове устройството може да изпече лейбъл на горната страна на диска (след като се сложи обратно в писачката) с подходящ софтуер.

Въпросът ми е дали наличието на технологията не е предпоставка за "по-заниженото" качество на другите функции в писачката, и дали принципно записа на лейбъл по отношение на скъсяване живота на лазера може да се счете за обикновен запис на диск?

Как мислите? Разликата от 5$ в цената не е фактор в случая.

Благодарим за вниманието :)

 

ЕДИТ: Рядко ми се случва да пускам теми в този форум (средно една на година), и затова се извинявам че не се сетих (признавам си) да потърся за такава тема, а се оказа че има поне две. Ако модераторите решат, да я изтрият, засега мнението ми е че е добре да я има тази функция, особено понеже скоро ще ми се наложи да правя разни CD-презентации, мисля че не е голям риск да я имам в писачката.

Link to comment
Share on other sites

Радвам се, че си обърнал внимание на LightScribe, а не на Labelflash. LightScribe е по-добрата и по-изгодната технология.

 

В БГ LightScribe устройства можеш да намериш на HP, Samsung, Philips, LG, а може би и на още някоя фирма. Labelflash имат само NEC :)

 

HP би трябвало да са скъпи за home user-а. Техните писачки се правят от BENQ ако не се лъжа.

Philips са на нормални цени, но се развалят често и от тях има много оплаквания.

Samsung са хубави и ТИХИ и с много добър error correction. За съжаление в ТМ в момента има само retail пакети на цени 95лв и 105лв за модела с DVD-RAM. Ако намериш bulk от някоя фирма търси SH-S162L и W162L или външната W164L (150 лева, тя е на мн. добра цена).

LG - нямам информация за тях.

 

LS/LF медиа.

Lableflash dvd-та можеш да купиш от ТП на цена 2.99лв. Марка Fuji.

LightScribe dvd-та можеш да купиш пак от там на цена 7.50 за 5 броя. Марката е HP и на диск излиза 1.50. С кутийка са.

LightScribe cd-та HP има в TP на цена 1.09 лева, а Philips в TM на 1.50-1.60.

Link to comment
Share on other sites

Dreamer, мерси за бързия отговор, само имам едно питане..

хм, аз четох, че LabelFlash е по-добрата технология, понеже за разлика от LightScribe, записа бил на 0.6 мм в дълбочина, с което бил по-траен, а за LightScribe четох, че след около година почвал да фейд-ва и да се губи..

В крайна сметка не съм много сигурен, вероятно засега ще взема обикновена писачка, и ако се наложи , някъде ще ги принтвам, и след това ако има добри отзиви, ще взема нова писачка.

Link to comment
Share on other sites

Ето една статия за LS vs LF: http://www.tomshardware.com/2006/02/14/lab...ightscribe_dvd/

 

LF диска е по-готин на цвят преди запис, но е трагедия след lableflash-ването тъй като трябва да гледаш диска под ъгъл за да видиш какво е изписано и пак няма да го видиш ясно. Затова LS е по-добре, а и по-евтин. А и след като се поддържа единствено от NEC и дискове се правят засега като че ли само от Fujifilm то цените на дисковете надали ще паднат скоро, за разлика от LS.

 

Относно това дали fade-ва. Ще фейдне ако не се поддържа добре диска, а и да фейдне ВИНАГИ можеш да повториш диска за да ти стане тъмен. Винаги можеш и да допълниш надписа на LS диск. Можеш да повториш, потретиш и т.н. Което решава този проблем.

 

Още статии:

 

LightScribe - ще видиш тестове на дискове и как стават: http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews/Sp...ArticleId=13449

 

Labelflash

http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews/Sp...ArticleId=15802

 

Взел съм си 5 lightscribe дискчета HP и в събота-неделя ще им направя сефтето с Samsung SH-W162L Black на един friend :)

Link to comment
Share on other sites

dokolkoto razbrax tova e dvd zapisva4ka koqto moje da pravi risunka otgore na diska i poneje skoro vreme mislq da zimam dvd zapisva4ka nqkoi bi li mi predlojil model koito moje da pravi tova estestveno i cena ako moje da dade i info ot kade moga da si q kupq v plovdiv :P

mersi predvaritelno i se izvinqvam 4e vi se namesvam v temata

Link to comment
Share on other sites

DVD RW ND-3551A/GNS Labelflash ,43.50$ Era при различните марки записвачки е различно но иначе е или LightScripe ili Labelflash но можеш и на място да питаш :)

3551A = набутвация при положение, че има по-актуалните модели 4551A и 4571A. Да не говорим за 3-те лева за Labelflash подложка vs. 1.50 за Lightscribe ако ще се ползва. Иначе NEC е good.

Link to comment
Share on other sites

Относно тези технологии съм чел в няколко статии (в книжни издания), но тъй като персонално имам някои предубеждения относно скъсяване живота на писачката при постоянно "рисуване"...не съм търсил допълнително инфо в нета. Лично аз съм си взел фотопринтер (Канон), който като екстра прекрасно "рисува" и върху дисковете. За мен това е по-удачен вариант - става доста по-бързо (времето е в пъти по-малко) от "рисуването" с писачката и няма никакъв риск за нищо от периферията. :)

 

П.П. Не казвам непременно, че съществуват някакви сериозни рискове за лазерите и другите компоненти, но от друга страна поне на този етап картинките с принтера със сигурност са доста по-цветни от тези с другата технология. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Midex, мисля, че разсъждавам като теб, и си поръчах хвалената NEC 4570, която ще дойде утре сутринта.

И аз предпочетох да е без такава екстра засега, както каза ти, при нужда по-добре да си купя един принтер за целта, не мисля, че ще е повече от 200 лв (не съм гледал цени), но със сигурност ще е по-цветно и хубаво, и май тия принтери могат да принтират върху всеки диск, а не само специални (ако се лъжа, поправи ме). При всички случаи ако ми се наложи такава операция, няма да е еднократна, и принтера ще си струва.

 

Dreamer, все пак като изпечеш лейбълчетата на тия дискове, или ако имаш други по-дългосрочни впечатления от такива лейбъли, колко време траят, в смисъл колко често ще се налага рефреш, някой скан на такъв диск.. спокойно можеш да споделиш :) Няма да се учудя след няколко месеца да реша и такава писачка да си взема, т.е. въпроса за мен е отворен :P

Link to comment
Share on other sites

tedy, бъркаш, за да се печата върху диск с принтер, той трябва да има специално покритие - т.е. да е printable. Иначе цената не е по-висока от тази на обикновените подложки.

Link to comment
Share on other sites

Взел съм си 5 lightscribe дискчета HP и в събота-неделя ще им направя сефтето с Samsung SH-W162L Black на един friend :)

Ще се радвам ако сложиш снимки на готовите дискове,и драснеш няколко реда лични впечатления :)

Link to comment
Share on other sites

Дриймър, само да попитам тези абревиатури ТП, ТМ, ТР са големите магазини струпани на едно място, вероятно ?

Link to comment
Share on other sites

Дриймър, само да попитам тези абревиатури ТП, ТМ, ТР са големите магазини струпани на едно място, вероятно ?

HEMO, със сигурност. Като тествам ще сложа ;)

 

TP (лат), ТП (кир) и Видеолукс = Технополис

KK, K&K, Омакс, Топ Видео и TM = Техномаркет Европа

Link to comment
Share on other sites

Вчера тествах и резултатите според мен и приятеля с LightScribe писачка са много добри. Изрисуването на максимално качество отне около 20 минути, но все пак нашите картинки не бяха кой знае с колко големи размери. Ще ги видите какви са в оригинален вид от снимките и не могат да се похвалят с перфектно качество. Имайте предвид, че преди запис не сме ги направили greyscale тъй като в софтуера на Nero не намерихме такава опция. В следствие сме много доволни как цветовете са превърнати в greyscale от LightScribe. Именно заради това вероятно не изглежда 100% ясен Liverpool надписа за разлика от 'Champions League' долу (в снимките някой части на изображенията при macro не са фокусирани добре). Тъй като знаех, че при повторно изрисуване на същото изображение то става мааалко по-тъмно то надписа го направихме два пъти - т.е. 2 пъти по 20 минути. Разликата се усеща на живо, но от снимките не знам дали ще я видите. Тъй като LightScribe технологията си записва на диска информация за това къде точно е рисувано то второто изрисуване става точно на същото място. По-късно може да се добавят и още неща дали отгоре, дали в празното място - значение няма.

 

Техническа информация:

 

писачка: Samsung SH-W162L - цена 95 лева за RETAIL версията

софтуер: Nero 7.0.8.2 + LightScribe drivers

LS DVD-R: HP - цена 7.50 за 5 броя (1.50 на брой)

SV102210.jpg

SV102213.jpg

SV102216.jpg

SV102223.jpg

SV102224.jpg

SV102226.jpg

SV102231.jpg

SV102234.jpg

SV102235.jpg

SV102243.jpg

SV102246.jpg

SV102251.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dreamer благодаря за снимчиците :D Резултата е супер,май скоро ще си сменям писачката...Само ме притеснява едно нещо-2х20 мин.за толкова дребна картинка :unsure: Дали ще се увеличи драстично времето за запис ако изображението е по-голямо?

Link to comment
Share on other sites

Dreamer благодаря за снимчиците :D Резултата е супер,май скоро ще си сменям писачката...Само ме притеснява едно нещо-2х20 мин.за толкова дребна картинка :unsure: Дали ще се увеличи драстично времето за запис ако изображението е по-голямо?

Максимум да стане 30 минути. Поне така пише на сайтовете към които съм дал линкове. А може всъщност колкото и да има все за 20 мин да го прави тъй като на дисковете пише, че са v1.2 и това значело better & faster label-ване. Уж.

Link to comment
Share on other sites

И аз благодаря за снимките, Dreamer, но честно казано изобщо не съжалявам, че не си взех LightScribe/LabelFlash писачка. Мен лично резултатът от снимките не ме кефи като качество и т.н., особено ако се наложи човек да направи няколко диска (не дай си боже да правя 40-50 диска), ще ми трябва една седмица да ги направя :) . Мое лично мнение е, че ще е много по-добре да си посъбера парици за едно принтерче за CD-та, или пък да купувам от ония самозалепващи се етикети, които се печатат и на обикновен принтер.

Link to comment
Share on other sites

Значи....какво се очертава като извод?

Ако ще чертаеш от дъжд на вятър по някой диск и не те притеснява, че няма да е цветно (и имаш предостатъчно време да пуснеш диска 2-3 пъти) - ползваш писачка.

Ако регулярно ще ти се налага да рисуваш върху дисковете в пълната гама цветове и искаш това да става много бързо - взимаш си за под 200 лв. един фотопринтер с приставка за дискове и си готов. Като екстра ще можеш да си печаташ с 30 стр./мин. офис документи, пак доста бързо цветни такива, а също с прекрасно качество - снимки (на съответната хартия). А и празните подложки са 30-40 ст....почти няма разлика в цената на CD и DVD подложките (вторите са 10-тина ст. по-скъпи).

Link to comment
Share on other sites

Midex може ли да постнеш снимка на диск от фотопринтера

Ето малко резултати от гугъл.

Цък 1

Цък 2

Цък 3

Цък 4

и един специално за целта принтер, забележе и цената му в описанието.

Разбира се това не са лични наблюдения, но определено резултатът е доста по-цветен и несравнимо по-бърз.

Link to comment
Share on other sites

Midex може ли да постнеш снимка на диск от фотопринтера

Абе проблемът ми е, че освен с един мижав телефон, няма как да ги снимам в едър план...обаче гарантирам на 100%, че стават точно както са на долната картинка:

 

cd%20color%20print.jpg

 

Ето и още някои семпли (пак така изглеждащи....като тези дето вадя с моя принтер): тук , тук и тук.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
...търси SH-S162L и W162L или външната W164L

 

Аз се сдобих преди няколко дена с SH-S162L и съм много доволен :) Много е тиха наистина,тествах я как ''татуира''обикновенни сд-та и резултата е много добър-рисуването на един изцяло покрит(със снимка) диск и отне ~18 минутки при най-високото качество...Явно не е от значение колко е голяма картинката :unsure: Взех си я от Ера за 63 лева,и мога да кажа че си струва парите :D

Link to comment
Share on other sites

Аз дотук май съм единственият с LabelFlash - избрах го, защото може да рисува и откъм data страната на всяко обикновено DVD (а може би това вече се поддържа и от LightScribe!?!) , което си е удобно и го ползвам да си надписвам дисковете, вместо да принтвам обложки.

 

labelflash.jpg

Link to comment
Share on other sites

Аз дотук май съм единственият с LabelFlash - избрах го, защото може да рисува и откъм data страната на всяко обикновено DVD (а може би това вече се поддържа и от LightScribe!?!) , което си е удобно и го ползвам да си надписвам дисковете, вместо да принтвам обложки.

 

labelflash.jpg

a za kolko vreme go pravi,za6toto i az mislq tiq dni da si zimam nqkwa.Sega v momenta kq0 e nai hubawa pisa4ka ot tozi tip.Samsunga ne mi se ste,zas6toto e dosta kalpava marka baq puti sum se nabutval s neq i ne iskam pak.

Link to comment
Share on other sites

HEMO, честито и дано да ти е безпроблемна. Ако искаш да постигнеш още по-дълбок печат пусни още веднъж да ти го нарисува, отгоре.

 

3dfx, наистина това е интересен плюс, но става с уговорката, че за да ти пише на data-страната то диска не трябва да ти е записан докрай, защото рисува единствено и само върху незаписана част - ако има такава.

 

miro123, специално за писачките на Samsung (Samsung-Toshiba Storage Technology) не трябва да имаш притесненя тъй като са много добри. Но щом се притесняваш по-добре наистина да избереш нещо друго - Philips, LG, BENQ, HP, Lite-On също предлагат LightScribe писачки и можеш да си вземеш на една от тези марки като е препоръчително да не е Philips тъй като има много оплаквания от тях (развалят се). Не, че за LG е много по-различно, но са по-добре от Philips.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...