Jump to content
BulForum.com

Россия vs. USA


LPFC

Recommended Posts

На Насо

лайка vs бенджи

мастията, кутията и звездното хюмне. чувал си това леко иронично название на бенджи, закс и звездния принц. пък и има известен резон. докато лайка си е истинско космическо куче, единствения досег с космоса на оня малък и неугледен помияр беше когато открадна едно голямо копче от кораба на лошите. въпреки, че трябва да си призная една работа - също като звездния бастун и аз много харесах онази какичка с ролковите кънки.

кгб vs nsa

е и nsa си я бива, но в кгб се залага повече на hands-on approach-а и на някой други пиниза, доста по-късно навлезли в американския еквивалент. пък и кгб има далеч по-дълга история, макар и не точно под това име.

кирилица vs латиница

еми да, по-яко си е да четеш на кирилица - преди да научиш английския едва ли можеш да четеш смислено английски текстове, докато колкото и да не знаеш руски, малко от малко поне по пътя на логиката и дедукцията ще се справиш.

белия бим черното ухо vs ласи

белия бим е пич. ревах като луд като гледах филма като малък. когато гледах ласи, обаче не успях, странно. винаги съм вярвал, че най-тъпите кучета на света са колитата. ласи е коли. следователно ласи е едно от най-тъпите кучета на света. достатъчно просто ли е за разбиране?

чекатило vs избери си някой

който и масов убиец и злодей в америкснската история да си избереш, единственото което може да направи пред чекатило е да му падне на колене, да каже "извинявай, бате" и да му врътне една в знак на страхопочитание. няма такъв изверг, батко.

байконур vs кейп канаверал

от байконур са излитали исторически космонавти! я виж кака валя за ярък пример. ами после- гагарин, рукавишноков, че и георги иванов. докато от кейп канаверал излитат предимно разни там чекиджии като стив бушеми, бен афлек и брус уилис когато някой метеорит за пореден път заплаши да ни изтреби до крак (как не им омръзна на тия метеорити не знам, толкова ли не разбраха че не могат да се мерят с американската филмова индустрия?!)

водка vs бърбън

влез в някой гъзарски нюйоркски бар и си поръчай най-скъпия бърбън. после си поръчай и една 'stoli on rocks'. (stoli идва от stolichnaya, понеже батковците имат проблем с изговора на тази сложна дума). а сега направи паралел в цените. и във вкуса също. ше се сетиш.

уаз vs hummer

нали разбра, в ирак хъмърите (ами да, хъмър се казва, а не хамър, крайно време е да се научиш. но това не значи, че се казва кънтър а не каунтър) имали известни проблеми. докато уазките - никакви. последния път, в който се преклоних пред това творение беше когато видях една да препуска с около 50-60 по надолнището от рилските езера. пич, там с нормална кола едва ли можеш да минеш с повече от 10, а дори и тогава пак може да ти се случи нещо. доказателство за това беше дългата няколко километра непрекъсната маслена линия, оставена от някой, тръгнал по чукаците с голф. въпреки, че ще се накефя да видя как ще набримчиш хъмъра за 0к по това надолнище, за да догониш уазката за 500 лева, която го прави смешен 8-)

сибир vs аляска

и в двете държави провинилите се ги очаква ваканция на едно от тези колоритни места. но аз дълбоко вярвам, че на заточените в сибир никак, ама никак не им е било лесно. а аляска, кво, има ски курорти и алабала - нищо общо с изганичеството. и интернет сигурно са имали копелетата.

горбачов vs рейгън

е горби поне си беше адекватен като го избраха. не е резонно да имаш президент, който не знае за кво става дума. тоест, резонно е когато това е много удобен вариант да управляваш страната под прикритие. гледай altered statesmen по discovery, за да видиш какъв е случая с рейгън.

мики маус vs чебурашка

двамата са ушатковци, но чебурашка, въпреки че е от неустаовен животински вид, is the man, ей! освен това, партията на мики е мини, а на чебурашка е крокодила гена! и докато мини може само да си фръцка малката трътка, гена може да свири на хармоника и да пее онази прекрасна песньовка "пусть бегут неоклюже пешеходы по лужам".

ну погоди vs койота и роуд рънъра

само не ми казвай, че се кефиш на койота, на който всеки път му се ебава майката по най-брутален и нехуманен начин. още не съм наясно каква е предисторията и защо той толкова иска да хване това посрано пиле, оцветено в ярки цветове, нито пък защо въпросното има толкова ум, та да му погажда такива номера. или май по-точно е да питаме, къде е ума на койота, щом не се научи да избягва тъпотиите, родени от един пилешки мозък, които се повтарят през серия, при това ако си късметлия. да си видял в ну погоди нещо такова?

комунизъм vs демокрация

бе ходи ги разправяй на баба си, че при комунизма положението било зле. ако си някой отявлен представител на седесарския електорат (въпреки, че може да не си самия ти много наясно що си такъв), сигурно от куртоазия не можеш да се изкривиш и да кажеш, че при комунизма не беше толкова брутално колкото го пишеш. и в двата строя практиките са едни и същи, само дето при капитализма са добре прикрити зад оградата на едва ли не, възможности да правиш всичко. ще правиш всичко ама дръжки. при комунизма поне си знаеш, че не можеш да правиш нищо. освен това, манифестациите и парадите пред кремъл бяха невероятни.

 

*между другото, руснаците доста рядко се казват иван, нищо че във всички ю-ес филми така им викат.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

еххх човече ти ме разчувства., докато четях тези редове си спомних как като малък гледах "Пес Барбос и неудачной крос" ама не на кино, не на телевизия, ами на портативен апарат от тези в кината .. на тапет го гледах, бре бате !!!Къде ти сега такива неща а ?!? Ами после ... чибурашка как седеше и гледаше с възхищение пионерите и така с малко тъга в гласа рече: "Аххх Пионерьiй"

Наскоро гледах някакъв филм ... забравих му името .. и зададоха въпроса: аджеба как този тъп койот има пари за ракета земя-земя пък не може си купи едно пиле ???

Аххх Пионери !!!

Link to comment
Share on other sites

Какво предпочитате - Наташа Курникова или Линдзи Девънпорт? ;)

(То това си е реторичен въпрос.)

=======================

А АК 47 лошо ли е? :ph34r: :tongue

Link to comment
Share on other sites

Като го чета...май само с около едно съм съгласен. USA...за жалост USA...а Русия са велика страна...ама то това 70години си е бая време... Принципно няма сравнение между две толкова различни неща ама карай да върви. И ако да има то няма да е това сравнението.

Link to comment
Share on other sites

е тва управлява. не ща да казвам рулира, щото току що бях убеден че всичко хъмериканско диша праха ан руското.

аз тва отдавна си го знаех, но друго си е да ти го кажат така добре структурирано и обоснавано.

 

edit:

аз ще добавя още няколко елемента

1.История

квото и да си говорим историята на УСА е кратичка. за 300 години те още дори и националност си нямат. то пък и как да имат като и те самите не знаят от кое племе са. ама то кат се замисля и расата май им е неустановена, кат се има предвид колко негри/китайци/индуси/араби/ и кви ли още не носят названието американец.

А руснаците имат история, по-дълга дори от наата. Дори тяхната царска линия до скоро е била непрекъсната, докат не им скимнало да я затрият до крак. А колко исторически паметници има построени от руснаци, а? А в колко исторически книги присъства държавата Русия а? Май е още отпреди европейците да решат да спрат да са племена. До колкото знам и древен Рим е имал вземане-даване с няква Руска държава. ама хайде да не се изказвам неподготвен - на който му се четат дебели книги да провери и да каже.

 

2.образование

каквото и да си говорим, американската образователна система яко смуче. колкото и да ни заливат с холивудска пропаганда че видите ли давали шанс на всеки дет искал да постигне всичко. ама ша ма извиняват. толкоз шансове дават че произвеждат минимум количество качествени мозъци, та им се налага да внасят.

а при руснаците няма празно. щеш не щеш - учиш. пък ако щеш да си свободен дух, човек на изкуството, квот щеш. ама си учиш. няма лабаво. и няма руски инженер който да не знае какво е тангенс делта, докат на мен лично няколко пъти ми се е налагало да обяснявам основни понятия от теорията на електромагнитните полета на дипломирани в елитни технически американски университети "инжинери" (един от Калтек, и един от МТИ....... тва им били най-добрите университети). е мерси съм за западното образование.

3. Националност

тва е нещо дето руснаците го имат, а американците не! Толкова ги е яд милите че само я пъхат тая дума в квото название измислят. Национална баскетболна асоциация (разбирай американска), Национална хокейна лига, национална служба по сигурността, национална гвардия, национална бейзболна лига и т.н. и т.н. абе на тя всичко им е национално. една лъжа колкото и да я повтарят не може да стане истина. те са мелези. копелета. смески от кви ли не раси. е тва са американците - афроамериканци, индоамериканци, бели американци, испаноговорящи американци, мексикански американци, италиански американци, китайски американци и кви ли още не - бедна ми е фантазията да ги изредя всичките. а оригиналните американски американци - т.нар. "индианци" (глейте колко са тъпи, дори натуралните американци наричат индианци, поради тъпотата на един човек, сбъркал континента) предпочитат да нямат нищо общо с лайната сътворявани от усурпаторите им. и се крият по ръбовете на картите. в резервати. като редки животни.

а кой не знае що е руснак? а? веднага ви изскача мисълта за ухилен, сърдечен светлокож. симпатяга. изсмукващ всичко спиртосъдържащо в близката околност за секунди. ей така за спорта. абе руснаци. кво повече да ви обяснявам - знаете ги кво са.

Link to comment
Share on other sites

Какво предпочитате - Наташа Курникова или Линдзи Девънпорт?  ;)

(То това си е реторичен въпрос.)

=======================

А АК 47 лошо ли е?  :ph34r:  :tongue

По повод АК 47:

ак47 vs м16

гледаш филми, в които има терористи. какво използват всички те? ей-кей. нали по това се познава, че са терористи. ю-ес армията е с м16-ки, терористите с ей-кей-ки. и въпреки, че обикновено чалмалиите във филмите го поемат до дъно, можеш да си сигурен, че ако сценариста и режисьора не бяха вкарали патриотична визия за нещата, а бяха оставили развитието да е подчинено на реалните факти, ю-ес армията изобщо нямаше да разбере от къде й идва. "The AK-47 is currently unavailable to the general public in the U.S., very few were imported into the country and those that did got snatched up by collectors". сигурно има резон тоя автомат да не е available за редовия jack, нали? иначе калашников е на въоръжение в 50 армии в света.

 

Ако някой може да добави още нещо-да заповяда! :P

Link to comment
Share on other sites

Рашъните са корави пичове. Само се чудя до кога ще дебнат американците и да им го забутат изодзадзе ;):)

Link to comment
Share on other sites

Тоя спор май не е много удачен в момента ама кво пък...

Като чедо расло в условията на комунизма / да не споменавам и бивш възпитъник на Руската гимназия - AVE/ мога да кажа че сърцето ми трепка като чуя руска реч и от време на време си пускам песента на Чибурашка и Крокодила Гена, да не говорим за старите руски филми, НО...

Съвременната деивствителност е друга, а именно не сме ли с US - спукана ни е работата и връщане назад няма, носталгията не ни носи нищо добро освен да пуснем по някоя сълза. И докато не си променим манталитета и да се отърсим от пост азиядското си мислене поне малко няма да се измъкнем от тази каша още дълго време. Ами Америка е държава с малко история, но пък достойна за възхищение и подръжание. За съжаление политиката както винаги управлява света и политиците а от това потърпевшите винаги са обикновенните хора.

 

П.С. АК47 настаиащий озорнои!!!

Link to comment
Share on other sites

2.образование

каквото и да си говорим, американската образователна система яко смуче. колкото и да ни заливат с холивудска пропаганда че видите ли давали шанс на всеки дет искал да постигне всичко.

 

Както кажеш...за това са държавата която приема най-много чуждестранни студенти. Да не говорим за това че американските университети са реално най-развитите научни организации в сегашния свят. Абе не ми се спори на безумни теми ама понякога падам от такива изказвания.

Link to comment
Share on other sites

Както кажеш...за това са държавата която приема най-много чуждестранни студенти. Да не говорим за това че американските университети са реално най-развитите научни организации в сегашния свят. Абе не ми се спори на безумни теми ама понякога падам от такива изказвания.

 

Затова ли са и държавата приела най-много "мозъци" от бившия СССР ?:) Щото си имат сигурно прекалено много свои :) Или щото образованието им е по-добро от руското и могат да ги настигнат :),та се налага да им примамват учените :)

Link to comment
Share on other sites

Oh,my lovely avatar. :love

еми да, по-яко си е да четеш на кирилица - преди да научиш английския едва ли можеш да четеш смислено английски текстове, докато колкото и да не знаеш руски, малко от малко поне по пътя на логиката и дедукцията ще се справиш.

Ами преди кирилицата да се преработи в Русия е била много по-лесна,приятна за четене(и недразнеща очите).Ама доста по-трудно се е пишело,така,че не е зле тая поправка.

Link to comment
Share on other sites

LPFK ,човече, поздравления за поста.Стана ми готино докато го четях.Русия винаги е била и ще бъде велика държава.Изпитах малко носталгия по соц-героите,но...това е положението.Още веднъж поздравления.

Link to comment
Share on other sites

Россия vs. USA ли?

Не, благодаря, нито едно от двете. ;)

Това е като да си изправен пред дилема от рода на кое е по-малкото зло та него да избереш. :blink:

 

М16 vs. AK-47

Това е вече нещо друго.

Наскоро даваха филм по Discovery посветен именно на тези две легендарни оръжия. Всъщност АК-47 е легендарно, а М16 е по-скоро познато на всички. Хората във филма се бяха постарали да направят тестове и сравнения на оръжията. Специално внимание беше обърнато на първата им среща по време на Виетнамската война. На теория М16 би трябвало да превъзхожда АК-47, но на практика се оказва, че това не е така. Пример: Кършумите изстреляни от М16 се движат по-бързо и имат по-голяма точност. Следователно при стрелба от разстояние М16 има предимство. Е да, обаче във Виетнамската война в повечето случай боевето се водят в джунглата от много близко и се губи това преимущество.

В края на филма имаше интервю със създателите на оръжията, мисля че е заснето по време на единствената им среща някъде в началото на 90-те. Тогава, Калашников обяснява, че неговата цел е била да направи едно просто и лесно за поддържане оръжие, което да е ефективно и благодарение на тези си качества АК-47 е идеален за Червената армия.

Все пак колкото едно нещо е по-просто, толкова е по-надежно, защото има по-малко неща, които могат да се повредят. Това е и една от причините за разпространението на АК-47.

АК-47, като че ли обобщава донякъде всички руски оръжия. Да са колкото е възможно по-прости, ефективни и произведени в големи количества. ;)

Докато при американците е в сила принципа за технологично превъзходство. Или това, което им липсва на армията те го компенсират с тотално превъзходство в технологията. Ако попаднат американците в бой с враг, срещу който нямат технологично превъзходство, то най-вероятно ще загубят. ;)

И тук не става въпрос за Delta, Rangers, не знам си коя планинска, не знам си коя пустинна и т.н.

Доста ще е интересно да се види Delta + Rangers Vs. Спецназ? + Алфа. :ph34r:

Но ако се съди по Black Hawk Down май американците нямат шансове. :lol:

Link to comment
Share on other sites

LPFC,братко мой, то меренето на пишки е весело занимание, но не трябва да се забравя, че няма много много практическа или информативна стойност. От едните пишки не можеш да кажеш кой по го бива и кой кого ще. Пък и след определен момент всички пишки са еднакви - как вървеше приказката "8 см са достатъчни, всичко останало е лакомия" :)...

Та това което искам да кажа в прав текст е, чепостът е весел, но човек не трябва да взема тези стереотипи и противоположности на сериозено. Проблемът е, че като видиш написано нещо във форма 000 vs XXX и то ти идва от вътре да вземеш страна. Което вече е тъпо, щото аргументите излизат нещо като " Ротвайлерът хапе по-гадно от бултериера, щото е е черен" или "Дините са по-сладки от ябълките, щото са по-големи"...

Link to comment
Share on other sites

Пример: Кършумите изстреляни от М16 се движат по-бързо и имат по-голяма точност. Следователно при стрелба от разстояние М16 има предимство. Е да, обаче във Виетнамската война в повечето случай боевето се водят в джунглата от много близко и се губи това преимущество.

 

Само за протокола :) Американските плювалки може да изстрелват куршумите по-бързо от легендата АК-47, но в никакъв случай не дупчат релси, и в никакъв случай не могат да водят прицелен огън на 800м, за разлика от АК-47 :) Тествано е ! Когато Калашников е създал оръжие за поразяване на живата сила на противника и леко бронирани цели, той е имал предвид именно това :)

Link to comment
Share on other sites

Е, LPFC изкефи ме!

Аз лично не понасям две нации - американци и французи (повтарям - лично мнение).

Руският ми е като втори език, а в библиотеката си имам около 60 книги на руски, включително и техническа литература без някакъв аналог.

Признал съм руснаците за техническа нация - в една фирма разглеждах оригинална руска схема за управление на нещо си и ми трябваше един час да разбера смисъла на схемата! Подобна разработка на Westinghouse, ABB (нищо че е немска) и т.н. да не изброявам, не може да се мери по акъл с тях.

Американските плювалки може да изстрелват куршумите по-бързо от легендата АК-47, но в никакъв случай не дупчат релси

Една вечер на гарата в Стара Загора спечелих бас, че ще пробия релса с АК от около 15 метра, докато бях в казармата (не питай на колко водки бяхме).

RazorGL:

Все пак колкото едно нещо е по-просто, толкова е по-надежно

Абсолютно си прав!

Link to comment
Share on other sites

В крайна сметка сравнихте две автоматични оръжия и толкоз. С доста субективни мнения. Някой от вас да е пробвал и двете? А във военни условия? Все пак "да пробия релса" едва ли ми е главната цел в битка с врагове хора. Четете тук - има доста мнения по темата и то интересни. Другото беше яко сваляне на гащи и комунистически спомени ;) . А по темата за "тъпото" американско образование - малко изсилване ми се струва... Фактът, че мозъците на света отиват към САЩ, не е равнозначен на слаба образователна система... Даже напротив. Да, направете вот по темата - все едно има значение, но нали сме си българи и си обичаме конфронтацията.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...