Jump to content
BulForum.com

Прогаряне на дънна платка


KraSezZza

Recommended Posts

Здравейте,

 

Днес си ъпгрейднах чисто новия лаптоп Lenovo IdeaPad-15AHC6 Gaming 3 от 16GB на 32GB RAM Kingston DDR4 3200MHz.

Обаче от бързане (понеже го правих в работно време) забравих да измъкна лентовия кабел на батерията от дъното и докато слагах металното капаче, което покрива РАМ плочките, видях малка искрица излизаща от един чип при допира с капачето. Качвам снимка с означение на мястото, където остана леко прогорено.

 

Въпросът ми е към колегите, които са по-наясно какво се е случило - ще има ли сериозни последствия при работата на лаптопа във времето?

Каква работа вършат тези чипове/кондензатори (или каквото е там) и това "късо съединение", което допуснах да се случи, би ли се отразило зле на компа в бъдеще?

Наясно съм, че гаранцията вече не важи. Реших да не я използвам, понеже е бавен и муден процес - знам, че ги пращат в София и това означава, че поне 2-3 дни оставам без компютър, а разчитам на него, за да си върша работата!

 

В момента машинката си бачка нормално, РАМ паметите са прочетени и двете с пълен капацитет. Очаквам "сини екрани" по някое време ако се окаже, че съм повредил дъното...

 

Във времето съм разглобявал доста лаптопи и съм със самочувствието, че знам как става, но уви - като не си го правил отдавна и губиш форма и правиш беля накрая от бързане и невнимание!

 

Който може да даде някакво инфо какво евентуално мога да очаквам, за да съм поне психически подготвен. Мерси предварително!

 

internals-7.jpg

Edited by KraSezZza
Link to comment
Share on other sites

Щом си работи вроятно всичко е в ред... Ако си окъсил нещо едва ли ще тръгне. Остави го по-дълга да поработи и ако нещо има ще се включат защитите.

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за мнението! Правя му стрес-тест, от около час не съм спрял да играя CS:GO на High графика и я имам за тежка игра, така че за момента се държи нормално.

Link to comment
Share on other sites

Прав си, колега. Ще пусна тестовете на AIDA64, но вече 3-ти ден лаптопът се държи нормално. Изглежда damage-а, който направих е незначителен, но все пак си мисля, че скъсих живота на машинката с 1-2 годинки... ама колкото изкара :grin:

Link to comment
Share on other sites

Не е специфичен чип, кондензатпри са. Ако някой е пробит, ще се разбере. Сменят се лесно така или иначе. "Защитите", които и да са, ще се "включат", когато лаптопа е вече за кофата :) :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Midex locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...