Jump to content
BulForum.com

monitor refresh rate problem


Recommended Posts

Става въпрос за настройките в windows. Монитора ми е IBM 17 и на 1024х768 го държа на 100Hz. Имам го от много време и с различни OS все на такава разделителна способност съм го слагал. Преинсталирах си XPто и ми се появи този проблем, който винаги става стака след преинсталация. В Display Properties ми пише Default Monitor, при което е съвсем естествено да ми дава на 60, 70 и 75Hz да го нагласям само. Но след като си избера правилния монитор, рестартирам, в Display Properties вече си пише него(в случая IBM..), а не default monitor проблема си остава - до 75Hz max, 800х600 и 1024х768 само! Преди бях с WinMe и тогава всичко си беше ОК. Явно че нещо се прецаква от XPто. Драиверите за видеокартата са ми правилните, дори и най новите си свалих..все същата работа. Винаги съм си оправял този проблем чрез поредица премахвания на монитора от device manager, рестартиране, при което нещо се сбъгясва, отново ми изписва default monitor, но този път в list of valid modes почва да ми дава всички възможни изобщо - от 640х480 до 2000 и кусур, същото е и с refresh rate. По този начин си го нагласям на 1024х768@100Hz. Сега обаче нещо не става и ми писна. Hide modes that monitor cannot display изобщо неможе да се пипа, избледняло е такова. Питал съм много приятели и никой с нищо неможе да ми помогне, а аз самия имам комп от 8-9 години вече, така че бъдете сигурни че проблема не в мен. Ако някой има идея как да стане така че да проработи, много ще съм му благодарен!

Link to comment
Share on other sites

Znachi...ako videokartata ti e ATI problemat e jasen. Vinagi se pojavjava , kogato imash XP. Ima razlichni "fix"-ove...sega se seshtam samo za 'Ati refresh fix' ili neshto ot tozi rod. Ako iskash probvaji s 'ATI tray tool' - az sam s nego i sam mnogo dovolen - ima kakvo li ne...i overclock ; i profili .....Sorry, che ne ti davam link za utilitata, no lesno se namirat - probvaj parvo vav wareza.

Ako ne si s ATI obache, verojatno Nvidia(ili tam s kakvoto si) sashto imat podobni utilita. Ako kartata ti ima izhod i za II monitor, probvaj parvo da aktivirash vtoria i sled tova nastroj(ako ti stane aktivno kvadratcheto, za koeto pishesh) 100-te Hz na I-ja monitor. Posle pak mojesh da izkljuchish II-a, a 100-te Hz bi trjabvalo da ostanat. Uspeh! :punk

Link to comment
Share on other sites

и дали подържа 100Hz на 1024х768

Abe bakara, zashto ne chetesh po-vnimatelno? Vij kakvo ti kazva chovekat:

Монитора ми е IBM 17 и на 1024х768 го държа на 100Hz. Имам го от много време и с различни OS все на такава разделителна способност съм го слагал
Link to comment
Share on other sites

ами видеокартата ми е SiS 740: http://www.sis.com/products/chipsets/integ...socketa/740.htm

Монитора няма драивери, качвам му тези които си ги има в XPто, иначе IBM P70 се води, потдържа си 100Hz вече 4 години :) Мерси за линка на ATI ама тва е различна видеокарта, нали? :)

Link to comment
Share on other sites

Eto togava drug LINK. Bi trjabvalo da stane. Vij k'vo pishat horata:

UNIVERALLY and PERMANENTLY fixes the Windows 2000/XP refresh rate problem.

RefreshForce 1.1 has been released. It UNIVERALLY and PERMANENTLY fixes the Windows 2000/XP refresh rate problem as the author claims. One-time execute and you're done. No background program running. Functions perfectly with the Plug & Play monitor drivers (so NO need for manufacturer drivers!).

 

Works with all videocards.

 

EDIT: Bakara, toj ne moje da go "darji" pri polojenie, che ne go "poddarja" - blizko e do akala. Opitaj da si pusnesh na monitora 1920X1200 na 100 Hz da vidim kakvo shte se poluchi. :)

Link to comment
Share on other sites

За къв проблем с рефреш рейта говориш. Това ги имаше едно време преди да излезнат сървис пак 1 и директХ 9 и то само при игрите. А той говори за десктопа, където никога не е имало проблем. Проблема е в драйвърите на монитора. Изтегли си нови драйвъри от google

Link to comment
Share on other sites

Botev, problem s ATI ima i to permanenten. Imam 2 kompa sas SP1 i karti na ATI - tochno na desktopa se poluchava problemat na postojannoto samonaglasjane na tezi 75 ili 85 Hz. No kato go fiksirash vednaj, poveche ne se pojavjava. A za 3D-to e jasno - i za tova si ima fix.

 

Edit: A za driverite na monitora....da, dobre e da gi imash, makar, che ne e zadaljitelno, zashtoto ako si najasno s neshtata mojesh da gi zamestish s podobni na shoden model ili dori sam da si gi naglasish(s PowerStrip stava za minuta i gi pishesh v registrite).

Link to comment
Share on other sites

Между другото преди имах проблем с рефреш рейта под уин 2000. Не ми даваше на повече от 75 херца. А на ХР и 98 ми даваше. Сега с тоя монитор не съм слагал 2000 да пробвам.

Link to comment
Share on other sites

Eto togava drug LINK. Bi trjabvalo da stane. Vij k'vo pishat horata:

EDIT: Bakara, toj ne moje da go "darji" pri polojenie, che ne go "poddarja" - blizko e do akala. Opitaj da si pusnesh na monitora 1920X1200 na 100 Hz da vidim kakvo shte se poluchi. :)

 

Пробвах я тая програма, интересна е като замисъл, обаче нещо не прави тва дето трябва. Изписвам си резолюцията дето искам, давам save, обаче после го няма в advanced на display settings, т.е. няма как да превключа на него..:(

Link to comment
Share on other sites

EDIT: Bakara, toj ne moje da go "darji" pri polojenie, che ne go "poddarja" - blizko e do akala. Opitaj da si pusnesh na monitora 1920X1200 na 100 Hz da vidim kakvo shte se poluchi.

Напротив може, на моя ако му махна ограничението го докарва до 170 Hz но това не значи че го пускам на повече от 120.

Link to comment
Share on other sites

Напротив може, на моя ако му махна ограничението го докарва до 170 Hz

Интересно за кое ограничение говориш? И тези 170 Hz на каква разделителна ги смяташ? Или искаш да кажеш, че на моя монитор, например, който е със 121 Khz (H Freq max) мога да му пусна на 1920Х1200 100-те Hz, просто като му махна някакво ограничение? Не ставай смешен и помисли малко... :)

 

А пък xiT - относно "85 нагоре е все тая" не съм много съгласен. От 10 години работя на различни монитори по около 10 часа на ден и вече имам доста наблюдения. Едно е дали ще пуснеш 85 Hz na 15-17" или ще опресняваш 21" (с какъвто съм в момента) - повярвай ми...има разлика....и можеш да я почувстваш като болки(парене) в очите след 8-ия час. Разбира се и класът монитор също си оказва влияние(работил съм и на евтини и скъпи), но за средно-статистически потребител, гледащ в екрана сумарно около 2-3 часа на ден - всеки монитор би му свършил работа. То затова си има и различни класове (с различни цени) монитори. Но като цяло съм се убедил, че е по-добре да работиш на 17" монитор (дори и на 85 Hz) отколкото на некачествен 21", ако и да опреснява на 100 Hz. Айде спирам дотук, че много се отклонихме от главната тема. Ако някой още не е съгласен да ми пусне PM, а не да пълни форума. :)

Link to comment
Share on other sites

Интересно за кое ограничение говориш? И тези 170 Hz на каква разделителна ги смяташ? Или искаш да кажеш, че на моя монитор, например, който е със 121 Khz (H Freq max) мога да му пусна на 1920Х1200 100-те Hz, просто като му махна някакво ограничение? Не ставай смешен и помисли малко... 

 

Говоря за Hide modes that this minitor cannot display. И да на 1152Х864 ги смятам. На 21" монитор. И не не съм смешен. А и мисленето го умея.

Link to comment
Share on other sites

Говоря за Hide modes that this minitor cannot display

Помолих, който има нещо да казва извън темата да пуска ПМ, но явно някои не разбират. ;) Помислих си, че ми говориш за махане на хардуерно ограничение вътре в монитора - за там не споря, защото не рабирам. Обаче да ми говориш за всеизвестния "Hide modes ..." и да спориш, че чрез него можеш да пуснеш всяка честота, която излиза - това е смешно. Аз работя постоянно на 1280Х1024 & 100 Hz, но това не значи, че мога на тази разделителна да пусна 180 Hz, която е в листата.....разбери, просто е невъзможно(освен ако нямаш някой извънземен монитор за $$$$) - питай някой по-сведущ от мен, сервизен техник например. И не се засягай толкова лесно - сигурно умееш мисленето, но в случая не си прав. Пак ти напомням - спорът да го решаваме с ПМ - модераторите тук са доста стриктни относно отклонения от главната тема и ще си навлечем някой warn. ;)

Link to comment
Share on other sites

Ne se karaite za gluposti...izmestvate temata. Absent kato otkriesh tezi taka nare4eni "hidden modes" i kato gi puskash realno ne pravish nishto poneje monitora produljava da si raboti na maximalnite mu za tazi rezoluciq 4estoti. Ima hacknati driveri primerno za LG, koito davat po 2-5 MHz boost, no tova edvali e problema(prost test e da vidish ot menuto na monitora na kolko vsashnost raboti).

xiT ne si prav, zashtoto na nqkoi monitori, koito sa ot niskiq klas i na 85 HZ moje da te zabolqt o4ite sled 2 4asa rabota, no poddurjaiki i 100 MHz neshtata se promenqt (izprobvano na monitor MAG)...Horata ne slu4aino se preorientiraha kum 100-120 HZ. Ako nqmashe razlika mislish li, 4e shtqha da vdigat 4estotnata lenta. Vqrno e, 4e ot 85 nagore razlikata ne e 4uvstvitelna, no si q ima i okoto podsuznatelno za teb q oseshta. Za ostanaloto si prav ;)

kotapah, az bih te posuvetval da otidesh na: tozi adres i da si updatenesh vsi4kite driveri (garantira pri vsi4ki polojeniq po-dobra rabota na sistemata) ina4e mojesh da probvash i slednata programa za fix na rezolucii. check. Za sujalenie ne moga da garantiram, 4e raboti, no shte stiskam palci ;)

 

Edit: Opravih malko pravopisni greshki :)

Link to comment
Share on other sites

момчета, оправих си refresh rate-a по стария начин :) А иначе съм си с последния драйвър за видеото. Колкото до това дали монитор който потдържа при 1024х768 100Hz max може да се пусне на повече.. Ами не, неможе. И понеже съм сигурен в това, ще попитам тези които го правят как точно го правят или просто са чували че някой нещо е направил..?!

Ако 100Hz при дадена разделителна способност, в моя случай 1024х768 на 17инчов е максималната честота, при пускане на по голяма (120Hz) монитора просто изгасва. Така че е невъзможно! Не говоря за 5-6Hz чрез някви клокнати драивъри, въпреки че и това ми се струва нереално, понеже упреснителната способност си зависи от монитора а не от драивъри, ами за поне 15Hz които реално могат да се усетят.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...