Jump to content
BulForum.com

Взаимно споделен FTP "cloud"


tedy

Recommended Posts

Върти ми се една идея докато оглеждах пак някакви клаудове за storage на имиджи и някакви бекъпи.

Идеята ми е за вид споделен cloud (по-точно storage място) на взаимен принцип с някой, който също има някаква 24/7 машина с FTP достъп. Двамата предоставяме всеки за другия на относително равноправни начала място за offsite backup storage с някакви примерни параметри като тези:

* примерно всеки от двамата отделя по 100ГБ място за другия.

* всеки според интернета си може да отдели някакъв bandwidth, но поне някакви смислени скорости като за по-големи файлове (имиджи), примерно поне 4-5-6МБ/с, или при гигабитов нет няма да е зле и 100-200 Mbps.

* някакъв смислен ъптайм, а не машина, която се спира всяка вечер. Някакви спирания покрай профилактики, енерго и т.н. са допустими разбира се.

* да не се ползва интензивно, а само за бекъпи, не всеки ден да прекарва напред-назад по 30-40 ГБ архиви примерно.

* FTP достъп като минимум.

 

Целта е да не се отразява на интернета на другия осезаемо, а само като бекъп, евентуално с някакви инкрементални ежедневни неща може, в зависимост доколко човек уплътнява иначе интернет връзката си.

Ако сме в рамките на Пловдив, това е и по-добре вместо да се ползва клауд някъде на майната си с евентуално външни връзки. И най-важното - безплатно, на взаимни начала. Основна цел на offsite storage - да имаш бекъп на външно за дома ти място в случай на (не)природни бедствия, кражби и т.н.

Разбира се всеки си се грижи за конфиденциалността чрез подходящо криптиране на качваните архиви/бекъпи.

 

Какво мислите за подобна идея?

Link to comment
Share on other sites

Мисля, че много трудно ще намериш такъв човек. Аз лично не бих се наел да правя FTP или cloud на някой друг, но за себе си съвсем скоро проучвах какви са вариантите. Та ако споделиш идея как и с какво (не стъпка по стъпка, но примерно на каква ОС, с какъв софт и прочие) ще съм ти благодарен! 

Link to comment
Share on other sites

Еми.. съдя по себе си - откакто се помня и имам 24/7 машина или сървър в нас, имам и FTP сървър за да си достъпвам shits когато съм навън :) . Или да си качвам някакви неща. А от някакво време и за "събиране" на архиви от едни сървъри.

24/7 машина имам от 10-тина години, а сървър от около 3 и се оказва достатъчно надеждно за споменатите дейности. OS/software е без значение, стига да се има достъп до storage мястото. Аз лично съм под Windows от началото на моето PC време (25-тина години).

Даже не говорим за cloud (затова и кавичките), а просто за FTP място за описаните неща горе. Всеки може ако иска с файруол да ограничи достъпа само до едно IP ако примерно няма доверие на ФТП сървъра си :) .

Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, ARPAnet said:

Може би погледни Backblaze B2, 100G ще ти струват около 50 цента на месец

Въпроса беше и за идеята :) . Не вярвам да съм единствен с 24/7 машина и да има ФТП пуснато, а нататък вече е който има някакъв интерес от подобно нещо.

Това Backblaze го гледах и преди и наистина излиза най-изгодно, аз даже до 60-тина ГБ са ми нещата - по един имидж (35ГБ) и другите основни неща и проекти до 25ГБ макс архивирани.

Бакблазе по спомен гледах отзиви за скоростите и май бяха смешни, но ще пробвам най-накрая да проверя. Ако е 1-2МБ/с (за каквото се сещам, а дали не беше и под 1МБ/с), ще ъплоудвам с дни, пък не дай си боже да ми се наложи да ми потрябват нещата, и това е платено (макар и 1 цент на ГБ), и ще ги свалям 1 седмица, абсолютно неприемливо. Ще регистрирам да видя как е.

Link to comment
Share on other sites

Дюд... :D , кво не е лоша... ся качвам.... 20 мегабита в секунда! Реално около 2МБ/с. Е***и. Не бих имал нервите.

Даже падна под 10 Mbps след средата на 400МБ файл. И не виждам да поддържа FTP. Но за тази мизерна цена, явно мизерни параметри, не ставащи за нищо, поне за мен.

Добре че поне не се регистрирах с основния си тел. номер, защото беше задължителен, та дадох друг, дето почти не го ползвам. Тва ми напомня на MEGA - пълна щета.

Гугъл драйв пробвах оня ден, 500 мбит/с качване! По-скоро бих ползвал него ако се наложи.

 

Edit: Бих направил едно сравнение между едновремешните варези и последвалите ги торенти. Торентите са p2p на подобен принцип на взаимност, така че цената даже не е (беше) решаваща. Ше ми искат и телефон за да ползвам услугата... айде мерси.

Link to comment
Share on other sites

Средна скорост :

image.thumb.png.06d6ee5f45357db100a3e479edf630bf.png

 

Рандом момент, пийкваше и до 50МБ/с

image.thumb.png.10ef3e23a2a9ec0bea655f8b40c33e45.png

 

Но ако не греша, сървърите им са все в щатите.

Разбира се, не седя да го гледам как се ъпва:D

Link to comment
Share on other sites

На техния спеедтест ми показва 300Мбпс даунлоуд и 18Мбпс ъп :) . И 240 мс пинг!

Ся, ти ако имаш 10000 Гбпс линк към луната е твой "проблем" :D . Явно ъпа е слаб защото е в щатите както казваш. Не става.

Link to comment
Share on other sites

Дам, Куулбокс не впечатляват със скорости към щатите. 
Но за малък юсидж тези са едни от най-евтините, и все пак може да им се вярва. Че това с ФТП-тата е малко на магия и късмет. 

Link to comment
Share on other sites

Така е, доста малък трябва да е юсиджа :) , цената е трепач наистина. За вярването и ФТП-то, пак повтарям, все пак става дума за примерно трети бекъп офф-сите. Нали идеята е че много по-малка е вероятността да се случи по едно и също време нещо и тук, и там. С времето ще се види дали ФТП-то на другия "партньор" е относително стабилно и т.н., и трябва човек да е гати каръка ако в момент, в който нещо се случи при него и му заминат всички бекъпи, при другия също да се случи нещо в същия момент :) . Освен ако не говорим за някой епичен тайфун, преминал през цяла България.

Link to comment
Share on other sites

Днес пробвах на стария рутер (RB951G-2hnd) да закача външен HDD (е, през докинг станция) на USB порта му. Форматирах го в ext3, и през FTP скоростта на трансфер за мен е повече от задоволителна (и повече от очакваната както четох в нета) - 10-11МБ/с. Вероятно просто ще го закарам при нашите и ще го ползвам за целта само, без да пипам тамошния рутер и настройки. Там има машини, но покрай смартфоните от много време не се пускат със седмици даже, и не искам да харчи много ток и място, та този вариант май ще се окаже добър.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...