Jump to content
BulForum.com

хонорар на агенции за недвижими имоти


Recommended Posts

знаете по какъв начих си определят хонорара агенциите за недвижими имоти. и какви услуги предлагат за да го заслужат. или е само една голяма сума, която пребират в джоба.

Link to comment
Share on other sites

Повечето взимат 2% като почти нищо не вършат.Само те водят на огледи.Уж имат юристи с които работят и при евентуално закупуване (ако става дума за покупка) ти правят договори и т.н. , но правят всичко много през пръсти!Единствено полезно е, че проверяват и за тежести на имота.Друг е въпроса, че ни се случи да харесаме жилище, без тежести, но с 4200лв дълг към топлофикация и съответно агенцията дори не знае за този дълг.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

за закупуване беше въпроса.

а какво ще кажете за ипотеките? по какъв начин оценителите правят оценка на жилище

Оценителите са лицензирани или поне ти трябва да си намериш лицензиран оценител, за да е наред всичко. Те правят оценката по пазарни цени - т.е. такива цени, на каквито са се сключвали сделки преди няколко месеца за подобни имоти. За тежестите трябва да се провери в агенция по вписвания в имотния регистър дали няма нещо вписано. Това обаче изобщо не ти гарантира липсата на тежести! Възможни са всякакви гимнастики, врътки и мизерии! В договора/нотариалния акт трябва да има клауза, която да изключва всякаква отговорност на купувача за възникнали впоследствие тежести върху имота, че продавачът го дава без каквито и да е тежести и т.н. Иди в адвокатската колегия - Пловдив, бул. "Шести септември" № 152, ет. 3, оф. 3-2Б и попитай за адвокат, който се е специализирал във вещното право, за да изпипа документите, а не после да се чудиш от къде ти е дошло това! Не пести 200-300 лв., за да не се вайкаш после ! :)

ПП Относно хонорара за агенцията ... може да се договориш и за по-нисък процент, ако цената е голяма. Другият вариант е, ако си подписал договор с агенцията, имотът да бъде закупен от друг човек - жена ти, брат/сестра ти, родители, приятел и т.н. с цел да не нарушаваш договора и агенцията да няма претенции към теб за неизпълнение на договора. Ако нямаш безусловно доверие на "купувача", то ще направите обратно писмо, че всъщност го купуваш ти, а не той. :)

Link to comment
Share on other sites

Другият вариант е, ако си подписал договор с агенцията, имотът да бъде закупен от друг човек - жена ти, брат/сестра ти, родители, приятел и т.н. с цел да не нарушаваш договора и агенцията да няма претенции към теб за неизпълнение на договора. Ако нямаш безусловно доверие на "купувача", то ще направите обратно писмо, че всъщност го купуваш ти, а не той. :)

 

Ти за свързани лица чувал ли си... Щял баща му да го купи, леля му или чичо му... нЕма такъв филм.

Link to comment
Share on other sites

Ти за свързани лица чувал ли си... Щял баща му да го купи, леля му или чичо му... нЕма такъв филм.

Чувал съм ... и много други неща съм чувал за 5 години следване! ;) Просто съм дал идея, а за да се стигне до конкретно решение на "проблема", трябва да се види самият договор и възможностите за действие. Не съм специалист във вещното и затова насочих човека къде да пита за компетентен колега! :))

Deathzone - може и да са пунта мара, но в тези гладни времена всеки гони левчето и като нищо може да ти заведе дело за неизпълнение на договор и дори и да го спечелиш ще ти останат нервите и времето,които ще хвърлиш, а избягването на тези неприятности не са сложни или скъпоструващи. :))

Link to comment
Share on other sites

Сложиш ли подпис, дупен си вече.С тези неща трябва много да се внимава и както каза колегата, да не се пестят 200-300лв за хонорар на адвокат.

 

Оценката се прави на база на следните неща (може да изпускам нещо):

 

1) Къде се намира имота (район)

2) Състояние на имота (строен 90-та, без или с основен ремонт и т.н.)

3) Дали го купуваш празен или обзаведен за още 20 000лв

 

Банката към която кандидатстваш работи с определен брой оценители (10-тина) и избираш (или банката си праща човек) който да ти направи оценка на имота.

Тежестите се проверяват 1во от нотариуса на агенцията (ако работиш с такава) и преди да бъде изповядата сделката, от нотариус на банката, защото може в този интервал (оформяне на документи и сдобиването ти с нотариален акт за имота ) да възникнат :) някакви тежести по имота.

Абе хич не е лесна процедурата и при положение, че става дума за сума която ще изплащаш следващите 15-30г, не трябва да се скръндзиш за пари за адвокат.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...