Jump to content
BulForum.com

Кой хард в момента е най-надежден


Botev1912

Recommended Posts

Купих си Hitachi 7K1000.C, но ми се струва че е доста шумен, сравнение със стария Seagate 7200.10 и се чудя дали да го връщам. Чувам някакви оплаквания от новите серии на Seagate .11 и .12, които имали проблеми с firmware-a и за това не смея да си взема такъв. Има ли смисъл да се купува изобщо хард в момента ли да се направо да се минава на SSD, но там цената не е оправдана според мен

Link to comment
Share on other sites

pitash koi e nai nadejden ili nai tih ako ne ti prechi chak tolkova mnogo shuma ostani si s toia do sega problemi s hitachi ne sam imal makar che sam polzval samo 2-3 parvia beshe dosta shumen no beshe predi 5godini niakade poslednia koito vzeh beshe fevruari i ne mi se struva da e shumen inache izchakai oshte 1-2godini i togava SSD makar che dosta spadnaha cenite veche vse oshte ne si zaslujava a i tehnologiata vse oshte se razviva

Link to comment
Share on other sites

SSD са още скъпи а и не съм особено сигурен в тях колко записа ще държат, с охлаждането как ще са и т.н. Вземи си произволен диск за entry level сървъри. WD Black серията примерно. Досега с подобни дискове на seagate и wd съм имал много малко грижи за разлика от обикновените seagate - то не бяха firmware-и, то не бяха механики... 120гб-товите излезнаха чепати май 8ма серия бяха, после 500гб-товите 11та или 12та... и не говоря за 1-2 ами от 10тина примерно 7 са заминали рано-рано. Другата серия обаче си работят ужасно стабилно (NS ли какво беше)

Link to comment
Share on other sites

Само дето NS сигейтите са и ужасно по-скъпи от обикновените ;) .

Вземи WD Black наистина и се моли да се окаже читав. В днешно време е повече въпрос на късмет. Аз имам от проблемните 500GB Seagate .11, който вече близо 3 години върти без проблеми, но в началото на 2009 му смених фърмуера. Рестартиран е рядко, което може би е помогнало да го запазя до смяната на фърмуера.

И от WD ще намериш немалко оплаквания, но да не забравяме, че в доста от случаите виновници са някои други чаркове, например захранвания и т.н.

WD Black бих взел отново аз, но предвид казаното нагоре от мен, бих го тествал "яко", запълване с данни, изтриване, проверки и така.

Въпреки това поне според по-специализирани форуми WD се водят сравнително най-надеждни сега. Сигейт да, и с .12 серия имали подобни проблеми, да не говорим че тая серия била и по-бавна или нещо такова, сигейт в близко бъдеще надали би взел.

Link to comment
Share on other sites

Сложих за няколко часа стария Seagate .10 серия. Сега сложих Хитачито, ами не е чак толкова шумен колкото си мислех по-рано. Почти няма разлика със стария Seagate, който си е тих. Реших да го оставя, поне от Хитачи няма много оплаквания. А с кой софтуер на Хитачи може да се наглася шума на диска?

Link to comment
Share on other sites

Hitachi Feature tool или нещо такова от сайта на хитачи (мисля hitachigst.com). Погледнах там и видях тоя туул към 2МБ, ISO, което можеш да запишеш на ЦД и да буутнеш.

Обаче конкретно в описанието не срешнах термина ААМ (automatic acoustic management), а само APM, и не е ясно дали я има тая функция вече там като такава.. Освен да пробваш и видиш какво предлага туул-а.

Сигурно знаеш, че намаляйки шума (при seek), се намаля и производителността.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Аз в момента съм си взел Seagate Barracuda 7200 1 TB и по описание се води 12 поколение и така като чета по горе и те са от не струващите :( Какви проблеми да очаквам и в колко близко бъдеще?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...