Jump to content
BulForum.com

SSD дискове


fotomoto

Recommended Posts

Двоумиш се дали има смисъл ли?

Това зависи изцяло от теб, дали имаш парите, дали е важно бързата скорост и ниските латенции за теб, за това, за което ще го ползваш.

Ако ще го ползваш за системен, зависи и колко РАМ имаш, суперфеч дали имаш, как го ползваш, защото освен ако можеш да си позволиш нещо като половин терабайт SSD, надали ще го ползваш за нещо различно от системен само за OS+software.

 

За скорост, то си пише, към 200-250 МБ/с четене и около под 200 запис. Ниските латенции от под милисекунда (доста надолу) означава висока пъргавост, бързо зареждане в паметта на OS и софтуер. Сам преценяш дали това е важно за теб.

Цените общо взето са според капацитет/скорост, качеството е твърде рано да се каже (надеждност). Като цяло технологията не е доказана дълго във времето.

За мен лично е безсмислено, дори за системен диск, защото:

1. Имам доста RAM, и суперфеча при мен реално винаги успява да кешира каквото ползвам ежедневно и реално винаги като пускам програми, те идват от РАМ-а, т.е. бърз системен диск хич не ми е нужен.

2. Не пускам през минута нови програми, като пусна да работя с нещо, седи заредено понякога с дни и седмици. Но дори да не беше, суперфеча спасява положението (вж. 1.)

3. Дали OS ще зареди за 1 минута или 30 секунди, ми е абс. все едно. Стартирам веднъж на няколко месеца. Освен това зареждането на OS не е само функция от скоростта на диска.

 

За несистемен, дали толкова често копираш/местиш филми/музика че да ти трябва ниска латенция и вместо 110, около 200 МБ/с, на подобна висока цена?!

 

Т.е. сам би трябвало да прецениш дали си струва за теб. При подходящо настроена OS следиш колко често системния диск те бави и доколко, и преценяш дали няколкото стотин лв за 100-200 ГБ SSD са оправдани.

А тестове за четене и запис на различните модели, в нета бол.

Link to comment
Share on other sites

Оказа се, че има тема във хардуеърбг, която незнайно как съм пропуснал първият път. Проблема е, че старият ми диск вече издъхва и се замислих дали да не сложа ССД диск за системен + стария да отиде само за съхранение на информация. Отделно, че поиграйвам чат пат онлайн игрици където масовите мероприятия са 200 на 200 например и въпреки ъпгрейда на видеото и паметта резултата не е много подобрен и нещата отиват към диск. Единственото, което досега ме спира да ида и да си го взема директно е, че чета противоречиви резултати и нямам откъде да взема 1 такъв поне за 1 ден тест. Нищо специфично нямам да ползвам, тъй,че просто още не мога да се реша дали си струва 200-300 лв за нещо, което може да ме разочарова впоследтвие.

Link to comment
Share on other sites

Предварително казвам, че досега съм нямял достъп до такъв диск но живо се интересувам. От многото неща които съм прочел/чел съм наистина много статии и тестове по въпроса/ смисъл от такъв диск има ако го ползваш за системен диск примерно за ОС и програми има значителен прираст в производителността в някой програми. Доколкото си спомням на дадени тестове на PS SSD-то мина райд от 2 велосираптора на WD което е показателно. Иначе за мен примерно ако мислиш да сменяш хардовете и да минеш само на SSD ще ти излезне доста солено. За мен по-добре 2 или повече бързи диска с хубав райд контролер. Няма смисъл да се набутват пари в SSD поне на тоя етап за мен, като се утвърди технологията и стане по-разпространена и евтина, да.

Link to comment
Share on other sites

Е, ако ще слага райд за системен диск, и да дава пари за свестен контролер (трицифрени суми само за контролера, като първата цифра е доста над 1), по-добре SSD, най-малкото изключително ниските латенции за достъп не могат да се постигнат с какъвто и да е райд, освен с някакъв много добър кеш алгоритъм. В този смисъл суперфеч на Windows работи по подобен начин, аз съм възприел стратегията с повечко RAM, и част от нея работи като интелигентен кеш, вместо 2 или 4 рам и някакви особено бързи дискове или ссд.

 

Ако за системен му е важно ниската латенция, SSD му е спасението. Като скорости (линейни, копиране и т.н.), не е нещо кой знае какво, което един райд от 3-4 диска не може да постигне.

Цените все още са такива, че за storage HDD си е по-добро. То да беше нещо лаптоп, преносимо, да те вълнува и енергопотреблението и тегло/дуракоустойчивост, но за десктоп..

Докато SSD се разпространи, може и други технологии да почнат да излизат, имаше някакви неща за хардове без движещи се глави, с много по-бърз достъп, само шпиндел който се върти, но засега няма новини.

Link to comment
Share on other sites

@tedy е нахвърлял повечето неща. Съотношението обем/цена към момента не играе, ясно защо :).

Пъргав, безшумен и с ниска консумация.

За OS си трябва MLC технология, те повечето са такива де, ама да не се обърка някой. За мобилни устройства са приказка.

Link to comment
Share on other sites

Взимай един WD Black 640 GB/64MB Chache и се радвай. Тия ССД са още с прекалено надути цени, след 2-3 години си вземи като станат по 50 лева :laughing:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...