Jump to content
BulForum.com

ATI / Nvidia ?!


kiko1987

Recommended Posts

Миналата седмица направих малко ъпгрейд на щайгата. Замених старото M2N-SLI Deluxe със M4AGTD Pro/USB3, от Athlon 5200+ скочих на Phenom II 955 BE, рамта ми беше 4x1 GB SuperT - сега е Kingston HyperX 1600 една пръчка 2GB (не питайте защо :D ... поради дифицит на кинти за сега, имам идея да взема още една такава) Не можах да взема видео карта обаче :( . Двоумях се много, старата ми беше едно Radeon- че 1950 Pro , дъртичко но бях много доволен, дори и Crysis-а го подкарваше почти на max. Е вярно нямаше directx 10, ама не беше болка за умиране. В момента се чудя дали пак да заложа на Ati или да пробвам с Nvidia. Говорим за карти в ценовият диапазон до 300-350 лв. Не са много, но мисля, че може да се вземе нещо прилично. Ще се ползва за AutoCAD, 3dsMax и игри.

 

Как мислите Вие - Ati или Nvidia, Sapphire или Asus. Мнения, предложания, препоръки, даже и ако сте фен на някоя от двете марки, ще се радвам да напишете по някой ред.

 

... и още нещичко само, защо рама ми го засича на 1789 MB, а не на 2023 (примерно). Дали е защото е на single channel !?

Link to comment
Share on other sites

5770 1gb е най-добрата карта за тея пари - 320-330лв или Vapor-X варианта за около 350лв. Иначе Sapphire правят картите на Asus, така че разлика освен в окомплектовката няма.

 

P.S. Дъното ти е с вградена видеокарта, и тя точи от рама ти, за това се губят ~256mb.

Link to comment
Share on other sites

Аз съм със Sapphire HD5770, и макар да не ми остава много време напоследък за игрички, няма нещо, което да не го брули на макс...

За парите си, смятам, че е много добра покупка!

Link to comment
Share on other sites

...Ще се ползва за AutoCAD, 3dsMax и игри.....

Задраскай излишното - за игри Ати и подобните му, за чертожни програми и 3D моделиране Нвидиа....

Практически няма карта която да работи добре и на двата фронта.

Link to comment
Share on other sites

Задраскай излишното - за игри Ати и подобните му, за чертожни програми и 3D моделиране Нвидиа....

Практически няма карта която да работи добре и на двата фронта.

 

Така ли ?! Каква е разликата дали ще вадя рендери на "макса" или ще играя игри на "high" .

Би ли си обосновал мнението, че нещо не схващам... :confused

 

Мисля, че при моделирането даже, по-голяма роля играе процесора, не толкова картата... :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Едно време всеки разправяше за игри Невидя, за хубава картина, работа и тн Ати - да не е запомнил това и да ги е объркал :D

Link to comment
Share on other sites

Така ли ?! Каква е разликата дали ще вадя рендери на "макса" или ще играя игри на "high" ....

Разликата е в пълната хардуерна поддръжка на OpenGL стандарта във всичките игрови карти на Nvidia от среден и висок клас. Всъщност за икономия Nvidia слагат едни и същи графични чипове в игровите и професионалните карти, като допреди 2 години със софтуерен мод ефтината GeForce много лесно се превръщаше в професионална Quadro. В момента това вече става само с хардуерен мод което си е малко рисковано, но все пак OpenGL поддръжката намалява значително натоварването на централния процесор особенно при рендиране в реално време. При ATI от последните години е наблегнато на DirectX стандарта, а OpenGL е оставен на заден план. Практически всички игри работят с DirectX, затова и вървят по-добре на ATI , но със графиката на CAD системите и рендерите се случват неприятности - не се обновява правилно или направо изчезват части от изобразеното. Това най често прави работата невъзможна и за да се оправи трябва да се изключи хардуерното ускорение и цялата тази работа да се прехвърли от гарфичния върху централния процесор на системата. Цената на това е драстично падане на производителността - понякога над 80%.

Link to comment
Share on other sites

Добре... долавям логика в казаното. Можеш ли да дадеш тогава 2 предложения за VGA. Примерно - едно геймърско, и едно за моделиране. И може би ще се намерят плюсове и минуси в няколко аспекта, във всяко едно от тях.

Link to comment
Share on other sites

След казаното от wolf, аз бих заключил, ако ще правиш някакво моделиране, без замисляне бих взел nvidia, (и без това съм по-фен на нвидиа по ред причини). За дадени пари едно АТИ може и да е малко по-добро за игри, но по-добрите драйвери, и другите плюсове мисля са достатъчни.

Link to comment
Share on other sites

.... Можеш ли да дадеш тогава 2 предложения за VGA. Примерно - едно геймърско, и едно за моделиране....

Не играя на компютъра - за мен винаги е бил средство за работа. Моите предпочитания са към картите nVidia Quadro FX 3800 но те решително не стават за игри. В предишния пост споделих впечатления от развитието на видеокартите през годините но в момента се задава нова промяна. Майкрософт извива ръцете на производителите на хардуер като отказва поддръжката на OpenGL в ОС от Виста нагоре (това е причината да стоя на WindowsXP все още) в стремежа си да наложи Direct3D стандарта който е част от DirectX. На теория ATI имат предимство, но практически сисадмина ни на Win7 не успя да подкара без сериозни бъгове нищо друго освен nVidia за работните ни станции. На предишната ми работа бях 4 години с геймърската nVidia GeForce Ti 4800 която не се бъгна нито веднъж, затова и предпочитам тази марка.
Link to comment
Share on other sites

Май ще се спра на варианта 5770 Vyper-x за сега. А пък ще видим през лятото дали ще изкарат по-достъпни Fermi-та от nVidia и как въобще ще се представят.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...