Jump to content
BulForum.com

Проблем с уеб камера


tedy

Recommended Posts

Камера Canyon. За около 40 лв. След купени 4-5 камери за избор на една, тази остана като относително по-добър образ, понеже една позната е с такава, и имахме добри впечатления уж.

При повечето проблем с накъсване нямаше очеваден.

При тази обаче го има, особено когато е насочена към човек, което е 100% от случаите, за които трябва камера. Дали в скайп, или в нейния софтуер, няма значение, сече с 2-3 кадъра в сек. Образът е доста добър иначе. Когато я насоча към прозореца, се задейства някаква ауто-компенсация очевидно, потъмнява за да се види джама сносно, и тогава НЕ сече изобщо. Явно при смяна на "режими" некви или какво, като "изсветли" нещата при посочване на лица, или малко по-тъмно като стане, насича и не става за нищо направо. От всичките камери, нито една не ни хареса като за света. Дали имам(е) по-високи очаквания не знам, но на лаптопа ми е една Логитецх вградената, няма никакви проблеми, има леееко накъсване докато сменя режима или осветеността, но е за кратко, и си бичи с 20 или 25 кадъра, не знам точно. Тая позната с каньона и при нея сечало, па се оправило само след време. Мислех че зависи от осветлението, от тва от онва, няма оправия, с и без драйвер пробвано, на 3 компа, с Вин2008 и с Вин Виста, с и без драйвер. Без промяна. Барани настройки в ш***ния БИОС за УСБ, без изменение.

Единствено под Win2003 без драйвер видях че изобщо не компенсира осветление и не сече изобщо, но образа е под всякаква критика там, явно на ниска резолюция, и тъмен до безобразие без да се променя от малкото настройки на виндовския драйвер. Навежда ме на мисълта, че вероятно за чата се пуска на твърде висока резолюция и не смогва с компенсациите... Но и за това няма никъде настройки, дори с качен драйвер. Под 2003 драйвера не пожела да се инсталира, заби.

Така ли са тия камери, има ли чалъм да се оправи от някой, имал подобен проблем, или да търся причината в Виста/2008, че и на двете си е така, с или без драйвер. 150 лв за камера не давам, има и такива, но не вярвам тази в лаптопа ми да е струвала толкова, а да работи без проблеми под 2008 и под виста. Само ХР нямам за да пробвам с драйвера дали ще е така. Познатата с каньона е с ХР, ама и на нея сечало в началото, и сега чат пат като се гледаме в скайпа. Тия камери са е**ти та*ака. Или драйверите им са.

Link to comment
Share on other sites

Според мен проблема е в драйверите. Може да е брендирана и ако е така, потърси драйвери от производителя или съвместими с друг бренд.

Link to comment
Share on other sites

Какво ще рече това?

Не знам дали е брендирана или не, обикновена каньон от магазин купена, в кутийка с диск. Свалих й даже последните драйвери от сайта, малко по-нова версия бяха, без промяна.

И аз мисля, че е от драйверите, но... какви алтернативни да търся. Дори тия на Win-a, пак така. При други камери, които пробвах, накъсване почти нямаше, но образа беше малко по-лош. На другите не съм пробвал драйвеите им под Виста или ХР. С вградените. Засега така, пък ще видим.

Link to comment
Share on other sites

Под брендирана разбирам вътрешности произведени от компания XYZ, а на корпуса щампа Canyon. Това не изключва възможността същите "вътрешности" да бъдат поместени в корпус с друг дизайн и щампа да речем Gembird и допускам вероятността Gembird да са окомплектовали с по-кадърни драйвери. И още нещо: преди години си купих първата камерка и едва след двумесечно ползване установих, че обективчето може да се върти и фокусира :D, както и че ако пипна малко настройките по подразбиране, камерката дава перфектна картина.

Link to comment
Share on other sites

И как да разбера карантиите какви са :) .

Да я отворя ли, или да се опитвам да гледам хардуерното ИД из девице манагер-а.. Трябва да се провери. Само да упомена, че процесора не се натоварва по време на сеча, щото имах и такива съмнения.

Link to comment
Share on other sites

И как да разбера карантиите какви са :) .

Да я отворя ли, или да се опитвам да гледам хардуерното ИД из девице манагер-а.. Трябва да се провери. Само да упомена, че процесора не се натоварва по време на сеча, щото имах и такива съмнения.

 

Здравейте, колеги,

И аз имах подобни проблеми с няколко от моите USB камерки, да не казвам със всичките.Разбира се предпочитанията ми операционната система да е ХР за мен са оправдани , понеже към тогавашния момент (на закупуването им) ХР беше една от най-разпространените операционни системи на майкрософт.Естествено драйверите не бяха подписани от гиганта, но това не беше особен проблем.Проблема с насичането го забелязах преди няколко години, когато по ICQ се опитвахме да водим видеоразговори и/или пък през MS Messenger.Във всяка подобна програма има за настройка качеството на видеото, което изпращаш от камерата до отсрещния.Естествено и в скайп е така, но някои версии на скайп(по-новите) съм забелязал, че самата програма по подразбиране се опитва да даде най-високото качество, с което камерата снима, съответно кадрите в такъв момент, на повечето масово разпространени китайски и евтини (до 50-60 лева)камери спадат.То и си е естествено, не може тя да снима със същите кадри при 1280х1024 и при 640х480 резолюция.Обикновено в диска с драйверите има и една програмка с която по най-лесния начин и обикновено без компресия можеш да си запишеш някакъв любителски запис с камерката.Обаче пък същата смотана програмка позволява ровенето направо в драйвера и да си настроиш точно качеството, според кадрите(всъщност не можеш ръчно да укажеш кадрите, те си се сменят сами при смяна на качеството).Гледаш кое качество според кадрите в случая те устройва и си почти готов.Последния ми най-пресен пример е със камера от Кузмов Електроникс(Пловдив), някаква, не е известен никому модела, дори в гугъл май не излизаше нищо, просто я включих и бях забутал някъде диска с драйверите .ХР ме удиви за пръв път - разпозна я като някаква НР стартер камера, дрън, дрън,дрън... и хоп заработи на някакъв режим по подразбиране, а преди това (преди тази преинсталация на ХР) с нейните драйвери имаше доста по-широки възможности за регулиране.Обаче в последствие и добавям и нейните все още неподписани драйвери, случва се някаква магия и камерата оставайки същия модел в дивайс менаджера вече си има пак допълнителните настройки в една допълнителна малка програма(ама пак забравих как се казваше).И донастройваш си оттам да се включва ли подсветката при затъмняване, на какъв монитор ще работи камерата, някакви честоти 50 и 60 Хц може да си смениш ако се появи мигане от луминесцентно осветление вечер и зуум дали да има(естествено цифров), като при най-високото качество 1024х768 камерата снима с 15 кадъра в секунда(което насича разбира се осезаемо),зуум-а не работи, но пък при 800х600 вече е с 24,995кадъра в секунда и проблеми няма, дори има 1,5 кратно увеличение.

Та да не се отплесваме от темата.Значи във менюто Инструменти/Настройки/Видео на скайп, ако е разпознато като кепчър устройство камерата, то ще присъства в едно падащо меню.Избираш го и после "настройки видео" или нещо от сорта беше(простете,че пиша наизуст, но скоро не съм водил видеоразговор по какъвто и да било повод през скайп)и оттам ако са инсталирани коректни драйвери със всички опции, които камерата по принцип позволява пак може да се настроят резолюцията и кадрите, с които да снима.В общи линии е това, ако не съм достатъчно ясен мога да се заиграя пак с тази последната камера и да направя скрийншотове...

Дано съм бил полезен...

Link to comment
Share on other sites

Благодаря ти за подробния пост.

Всъщност каньона инсталира прогрмата AMCAP, която май е майкрософтска. Из дравйера, което поне видях, имаше доста опции по за цветове, баланс на бяло, контраст, наситеност и т.н. Но НИКЪДЕ няма за в каква резолюция да снима или да се ползва системно. АМКАП има да си избера резолюция, но това е програма за кепчване, и няма общо с драйвера по отношение на настройка на самия драйвер (мисля). Там каквато и рез. да задам, сеча е еднакъв.

В Скайп НЯМА (не намирам) опции за настройка в каква резолюция или подобни, да снима камерата. БИ ли споделил за какви такива настройки говориш?

И друго - в скайп докато тече видеоразговор и дам с десен върху видеото Actual size или както там, картината се свива като за 320х240 или някъде там. И при двете крайни точки, демек скайп пренася и двете видеота в тази резолюция, си мисля. Същата е и при локална връзка, т.е. bandwidth-a явно не е решаващ в случая. Засега се примири майка ми със сеча, ще видим след някоя седмица, но в никакъв случай 150 лв или нещо такова, няма да се даде за камера. Веорятно драйверите под Win2008 нещо издишат, не знам. 2 от другите камери пробвани в магазина (вкл. и тази с собствен драйвер на ХР) нямат проблеми, но там беше светло, не знам вече. А тук, колко да е тъмно, на лаптопа камерката вградената пак казвам, че работи почти перфектно, насичане има слабо само при голяма смяна на осветеност, но е едва забележимо, и не винаги. Затова не мисля, че цената от под 50 лв за камерата има директна връзка с сеча, по-скоро отново драйверите нещо.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...