Jump to content
BulForum.com

Въпрос относно батерия на лаптоп


Recommended Posts

Здравейте!

Днес си купих батерия за лаптопа, но ми казаха, че първите 3 зареждания били много важни за живота на батерията. Прочетох упътването. но в него не пише, дали да е израхбя цялата и после да е пусна да се зарежда докрай или първо да е пусна да се зарежда, а после да е изхабя докрай. Та въпроса ми какво да правя?? :blink:

Link to comment
Share on other sites

По принцип щом си я взел нова, в упътванията си пише, че я зареждаш докрай като я сложиш. Слагаш я, пъхаш адаптора и това е.

След това мисля е добре да я изхабиш почти докрай (примерно малко над 10%, щото под 10 вероятно лаптопа ще се изключи в Sleep/Standby). И така 2-3 пъти.

Аз по принцип гледам да спазвам каквото е написано в инструкциите по тия въпроси.

Link to comment
Share on other sites

Четох ги инструкциите 2 пъти, но там пише много общо. :( Lenovo Li-on battery си взех и пише, че за не трябва да се оставя да падне до край, да не се държи на слънце, да не се зарежда с други зарядни и тем подобни, но нищо съществено. :/

Link to comment
Share on other sites

И на мен вчера ми пристигна батерията за лаптопа. Ама китаеца не е сложил никакви упътвания, не че ми пречи де... Разредих я веднъж до 5%, тогава се hibernate-на и я заредих напълно и повече не съм я разреждал. В момента я ползвам - wifi, balanced profile, средна яркост - 4h :) Тъй че, ако ти се занимава - разреди я 2-3 пъти, ако не...стреляй :) Така или иначе и тая ще се издуха :))

Link to comment
Share on other sites

Четох някъде из hw сайтовете гайд, но не мога да намеря статията и ще говоря по памет. Не си спомням какво пишеше за първите зареждания на батерийте, но основно се наблягаше на това в процес на употреба да не се разрежда батерията докрай. Пишеше, че deep cycle скъсява живота на батерията, тъй като Li-ion батерии имат определен брой цикли живот. Единствено казваха, че разреждането до край се използва за калибриране на сензора за отчитане на заряда на батерията и е добре да се прави веднъж месечно с тази цел. И тъй като li-ion нямат "лоша памет" не необходимо всеки път до край да се разрежда батерия. Но за първите 1-2 пъти не знам как стоят нещата.

Другото интересно нещо е, че обясняваха при li-ion какво се брои за 1 цикъл. Например 1 цикъл = 20% изтощаване при работа на батерия на единия ден + 50% на др ден + 30% на третия ден, независимо от това дали е бил включван да се зарежда между отделните употреби.

Освен това пишеше, че най-големият враг на Li-ion батерия е топлината и това най-бързо порврежда батерията.

 

За жалост само това си спомням, но ще потърся статията и ако я намеря ще ви дам линк ;)

Поздрави! :)

 

EDIT: http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=91846 например. Не е същата статия, но смисълът е същият.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...