Jump to content
BulForum.com

Струва ли си - ASUS EAH4850


vasilam

Recommended Posts

Какво мислите за тази видеокарта - ASUS EAH4850 /HTDI/512M PCI-E ? Добра ли е, как стои въпроса с охлаждането, тъй като четох из форумите, че някои карти куцат в това отношение. И дали ще има голяма разлика в производителността със същия модел, но с 1 ГБ памет?

Смятам скоро да си я закупя.

Link to comment
Share on other sites

Е как да не е добра..

Само че аз бих погледнал модел на Saphire, имаше един Toxic с добро охлаждане (мисля). Наистина и аз четох че много греели и повечето с кофти кулъри.

Повечето мнения, които съм чел, хората са си сменяли охлаждането с нещо по-добро от стоковите. Аз лично искам карта, която да може да издържи поне 3-4г., понеже горе долу толкова се задържат видеокарти при мен (максимум, иначе средно по 2 години) 24/7.

Link to comment
Share on other sites

Аз се спрях на Асус, тъй като са добра фирма и едва ли ще се изложат. Старата ми карта е Сапфир Радеон9550 256МБ и след 4 години все още работи, но май Асуса е по-добър.

Link to comment
Share on other sites

Със референтното охлаждане са доста топли, каквато и да е марката. Аз съм със Sapphire 4850 с Akasa Vortexx охлаждане и е горе- долу добре, ядро ~ 36°C, памет ~ 40°C в покой. По- добре се насочи към някоя с по- хубаво охлаждане или купи отделно. Но и така да я оставиш, тези карти работят до 100°C без проблем

Link to comment
Share on other sites

Да, но как да разбера коя е с добро охлаждане? А ако взема Асуса, там охлаждането не е ли фабрично поставено, в смисъл, че не може да се махне?

Link to comment
Share on other sites

Всички карти с реферетно охлаждане са едвакви. Така че, която и да вземеш е все тая. Асус е реномиранана марка, така че изобщо не му мисли ако имаш парите. По-принцип Сапфир са по-евтини и поне според мен не се различават от Асус, за това взех такава. Ако няма да клокваш картата и референтното охлаждане ще ти свърши работа, но ако искаш за твое успокоение, можеш да направиш, както аз направих - сменяш с някакъв различен охладител. Виж ми подписа, има и снимка.

Link to comment
Share on other sites

Другият модел на ASUS - EAH4850 TOP/HTDI/512M, DDR3, HDTV, HDCP, е фабрично клокнат със +10%на ядрото и +5% на паметта, и, предполагам, охлаждането е съобразено със това.

Ако ти няма да се занимаваш с допълнително клокване, струва ми се, че 20 лв отгоре не е лошо доплащане за тази видеокарта.

Ако държиш на качествено охлаждане, има нелош модел на Gigabyte - Цък 1 Цък 2 Цък 3 , тука охлаждането е Zalman, имаш 1 GB видеопамет, но цената вече става към 360 лв

Link to comment
Share on other sites

1ГБ няма смисъл за тази карта. а и ако няма да играеш на повече от 1680х1050, още повече се обезсмисля повечето памет.

 

А ако държиш да вземеш най-доброто от тази серия видео карти -Теди ти го е казал - Сапфир Токсик.

Link to comment
Share on other sites

Аз съм имал няколко сапфира (в момента имам 1950 и 3850) и съм доволен много.

При Асус се плаща ненужно много заради името, а не предлагат нищо в повече.

По принцип в моделите с повече памет винаги слагат по-куца (на по-ниски честоти и по-малко клокваща се), което обезсмисля нещата - предполагам че и при 4850 512ката като се изклока ще е много много напред.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...