Jump to content
BulForum.com

PHP уеб платформи


Recommended Posts

еее то отдавна сме в ооффтопик ;) все пак темата е "apache cyr" :wacko:

 

иначе е така за ОО модела, просто ми се налага да работя с 4.1, разбира се имам и други две инсталации за тестване

 

то трябваше да напиша по скоро за версиите на phpMyAdmin едната е 2.6 а другата 2.11

 

лично на мене php-то ми допада, може би единствения език който не ме "дразни" ... въпреки недовършеното ОО :ph34r:

 

Е не.. не мога да се сдържа, колкото и да е offtopic: Сериозно ми кажи ти колко още езика за програмиране си виждал и съответно правил с тях нещо по-сериозно от дипломна или курсова работа - т.е. нещо което би затруднила някой сериозен програмист поне за 3 дена а не за около 3часа.

 

Защото "php-то е единствения език който ми допада и не ме дразни" ... "работя с 4.1" ми звучи като "знам php, виждал съм 1-2 други ама не е същото". Защото ако ще сравняваме езици за програмиране като C++ или Java с PHP просто не мога да си обясня какви ще са ти критериите другите да те дразнят а PHP-то не, освен на база познаване на PHP и неразбиране на останалите. Или за теб всичко което не може да стане с 10 реда код е прекалено сложно и не си струва да се програмира? Изобщо работил ли си върху система с поне 100,000 реда код без да броим HTML-a ако е web application? И не говоря да вземеш някаква готова CMS система и да нагласиш тук там нещо а за реално добавяне на нова функционалност и променяне на съществуваща което изисква доста повече от променянето на 5 реда код и 2-3 sql-a?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 119
  • Created
  • Last Reply

хахах да как си знаех че някой ще зачекне този въпрос

 

виж колко от известните бг сайтове са на език различен от PHP ?

колко от тях мислиш искат задължително PHP5 ?

а колко са фирмените сайтчета написани на друг език ?

 

PHP ми върши чудесно работа за разработка на уеб сайтове

 

по принцип работя за голям image hosting website (олоко 500 човека персонал, от 3г собственост на yahoo) работи изключително с PHP :bgrin:

 

отделно правя и сайтове на фирми - също с PHP до сега е нямало нещо което да не мога да направя или да ме затрудни

 

не мога да отрека че PHP5 е по добър - но колко от готовите CMS, форуми, блогове и др. такива искат PHP5 ? - е аз нямам притенции че сам по велик от хората който пишат тези скриптове ;)

 

другото което ме радва е че PHP , mysql , apache са фрее и имат пълно описание достъпно за всеки

 

просто за всяка цел си има език не мисля че може да поставим под общ знаменател всички езици за програмиране и да кажем този е най добър!

 

sry за офтопика повече няма се повтори :P

Link to comment
Share on other sites

Ще се повтори и още как :D

В крайна сметка си прав и ти, просто сме едни 'пхп-писачи', знаем, че пхп е най-разпространено у нас защото е безплатно, идва заедно с безплатните лайнукси , които се слагат по хостинг-фирмите.

И дотам с плюсовете.

ПХП е кофти език, с кофти замисъл, period.

И аз основно пиша на него, но това не ми пречи да виждам колко е некадърен, особено всички негативи, които носи след себе си липсата на строги типове, да не говорим за отново недовършения ОО.

Е, с малко ОО част от недостатъците могат да се преодолеят, но там човек се вкарва в други филми, изобщо...

 

Аз и затова с него не смея да правя нещо по-голямо. За сайтове става, няма как иначе, лек е (относително), но по дяволите, има толкова недомислени неща, за които трябва да внимаваш, и повечето са базови и глупави. Не проумявам например как успяха другите неща да ги напрвят що годе ОК, а няма overloading като хората, ами са го направили там с някакви измислени _call() ли бяха.. ужас. Да тествам стрингове и изкуствено да викам разни други методи..

Изобщо, на мен вече ми липсва строгостта на типовете, в някои по-сложни класове още чат пат боря тъпи бъгове, свързани именно с това. Липсата на строги типове е уж за леснота, но в един момент просто осъзнаваш, че то само пречи, и е предпоставка за сложни за откриване бъгове :)

И постоянно откриваш нови subtle behaviors на дори познати ф-ии и се чудиш ко става аджеба, а тя някоя ф-я просто, (с некадърно име разбира се), нещо проявява 'своеволие'.

Явно пхп разваля правилното мислене. Дядо ви Мраз може да ви каже и той по въпроса :) .

Но ако тръгнеш да правиш нещо по-голямо като архитектура, много бързо ще разбереш, че ПХП не става ;) .

Но както каза, той не е предназначен за големи неща. Все пак за по-големи неща може и да стане, но се иска добре измислена архитектура, която в повечето случаи просто е бавна и леко неподходяща, изпълнена на ПХП.

Но явно повечето сайтове на тоя свят са малки и правени от всекакви хора, апачи/пхп е толкова популярен.

 

Абе с времето се свиква, и ако вече си 'хванал' разните тъпи подводни камъни, които постоянно изскачат пред теб, може да постигнеш мир със себе си относно php, макар че колкото и да си 'връзваш гащите', гаранция няма. Поне не и такава, каквато откриваме в .net примерно, или джава :) .

 

също с PHP до сега е нямало нещо което да не мога да направя или да ме затрудни

Бе то и аз така, то има си хас иначе, за прости неща, пхп не е толкова ограничен, има си начини за всичко, дори с прост език като него.

Ама работата не е там.

В един сайт какво да те затрудни толкова че да не можеш да се справиш изобщо... Там повечето неща са ясни, то толкова години го има пхп, развит е поне дотолкова.

 

Но определено ще те затрудни ако те накарат примерно да напишеш отначало нещо по-голямо, нещо като IPB или подобно.

И изобщо не е до това че това е голяма като обем система. not at all.

Ще те затрудни да построиш коректна и добра архитектура със средствата на php. Която след това да поддържаш без особени усилия. И всичко да е в добрия стил. ПХП просто не предполага добър стил.

Дори само липсата на строги типове да вземеш, е достатъчно.

 

Да не говорим за елементарни вече неща като поддръжка на unicode или нативно на 64-битови integers.

Вярно, тия неща с разни разширения могат да се оправят, но я виж на колко от тия разширения можеш да разчиташ, че ги има навсякъде където евентуално ще пускаш приложение, или самите разширения колко ограничено са правени, просто да се каже че има нещо там. И че се ползва със сумати условности. Или си правиш всичко сам на ПХП, което вече ще върви доста по-бавно от разширение.

Link to comment
Share on other sites

ПХП е кофти език, с кофти замисъл, period.

 

Но ако тръгнеш да правиш нещо по-голямо като архитектура, много бързо ще разбереш, че ПХП не става ;) .

Но както каза, той не е предназначен за големи неща.

 

Интересно как би обяснил тезата си на следните заблудени душици, кото явно упорито отказват да приемат "истината" за PHP.

 

Yahoo!

411M unique visitors per month

• 191M active registered users

• 11.4M fee-paying customers

• 3.4B average daily pageviews

 

Digg

# Started in late 2004 with a single Linux server running Apache 1.3, PHP 4, and MySQL. 4.0 using the default MyISAM storage engine

# Over 1.2 million users.

# Over 200 million page views per month

# 100 servers hosted in multiple data centers.

- 20 database servers

- 30 Web servers

- A few search servers running Lucene.

- The rest are used for redundancy.

# 30GB of data.

# None of the scaling challenges we faced had anything to do with PHP. The biggest issues faced were database related.

# The lightweight nature of PHP allowed them to move processing tasks from the database to PHP in order to improve scaling. Ebay does this in a radical way. They moved nearly all work out of the database and into applications, including joins, an operation we normally think of as the job of the database.

 

Wikimedia

# 8 million articles spread over hundreds of language projects (english, dutch, ...)

# 10th busiest site in the world (source: Alexa)

# Exponential growth: doubling every 4-6 months in terms of visitors / traffic / servers

# 30 000 HTTP requests/s during peak-time

# 3 Gbit/s of data traffic

# 3 data centers: Tampa, Amsterdam, Seoul

# 350 servers, ranging between 1x P4 to 2x Xeon Quad-Core, 0.5 - 16 GB of memory

# managed by ~ 6 people

# 3 clusters on 3 different continents

 

Flickr

# More than 4 billion queries per day.

# ~35M photos in squid cache (total)

# ~2M photos in squid’s RAM

# ~470M photos, 4 or 5 sizes of each

# 38k req/sec to memcached (12M objects)

# 2 PB raw storage (consumed about ~1.5TB on Sunday

# Over 400,000 photos being added every day

 

 

И още много други от този калибър. Интересен е случая с Yahoo, които преминават към PHP през май 2002, когато вече са огромна по мащабите си структура. Абе както и да е, PHP не става за големи неща и тия приятелчета по-горе са се объркали здравата. :lol:

Link to comment
Share on other sites

И още много други от този калибър. Интересен е случая с Yahoo, които преминават към PHP през май 2002, когато вече са огромна по мащабите си структура. Абе както и да е, PHP не става за големи неща и тия приятелчета по-горе са се объркали здравата. :lol:

 

Отдавна не бяхме кръстосвали шпаги но това че дадена система работи добре и след подходящи усилия може да се справи с някои много сериозни проекти не е гаранция че езика на която е написана е кой знае колко качествен а че компилатора/интерпретатора се справя добре. Както и че програмистите които са го писали не са си оставили ръцете.

 

Има доста сериозни проекти писани на VB, което не означава че въпросния език е много хубав.. и именно благодарение на недомислици в езика, както и заради цялостната архитектура народопсихологията на програмистите на VB e - дай да го сглобим набързо пък ако вземе и да тръгне ще пием по 1 бира а после дали и как ще работи е друга тема.

 

Също така проектите които си дал за пример основната тежест не е в web servera нито в скриптовете. Мислиш ли че yahoo прави търсенето с PHP? Много по-вероятно е PHP-то да организира интерфейса съм search engine-a, който по всяка вероятност е писан на С++.

 

Това което искаше да каже теди е че за ERP проект при който цялата логика е писана на един език, PHP определено не е най-добрия избор.

Link to comment
Share on other sites

То и Майкрософт са огромна компания, но хора като теб (хехе) винаги намират как да им намерят кусури. Те не че нямат, неведнъж са се излагали публично.

 

Но това нищо особено не означава. Означава че го ползват за много големи обеми данни, и толкова.. не съм отрекъл, че е лек поначало (само дето ако направиш нещо по-дълбоко като ОО и ще нагазиш 'надълбоко' :) ).

Разни сайтове за качване на картинки и тем подобни какво толкова има в тях, освен големите трафици и бази данни?! Знаем, че mysql е бърза.

Всеки е наясно, че едни от най-големите сайтове го ползват.

 

Пропусна да споменеш и Perl :) .

 

И това отново не означава, че php е добър език :) .

Простоват. Недомислен. Силно се съмнявам, че в това отношение би ме опровергал :) . Предполагам си запознат с него, сигурно по-добре и от мен.

Примери не ми се дават, защото не смятам да споря за това.

Link to comment
Share on other sites

Da ne zaбравяме колко е лесно да се излъже аудиоторията на един сайт каква технология се ползва. Оттам нататък разните статии и слухове кой какво ползва може и да са 'подхвърлени' :bgrin: , освен ако някой от ПЪРВА ръка не каже че е видял че именно това и онова се ползва за ЕДИ какво си.

Link to comment
Share on other sites

Наистина, няма какво да кажа повече. Аз ви дадох конкретни примери с едни от най-гигантските мащабируеми съвременни интернет проекти, базирани върху PHP платформата. Вие ми излизата с филосфии как това не било меродавно и как едва ли не дори самите Яху не знаят, че евентуално са преминали на PHP (Теди, това беше безкрайно глупаво и не го очаквах от теб, поне можеше да провериш безбройните статии от различни конференции на тази тема).

Дядомраз, примерите с VB са безкрайно несъстоятелни, защото няма нито един проект по мащаби измерим със споменатите по-горе, който да е изграден на тази платформа. Напълно безсмилсено е да намесваш също и уменията на програмистите.

Основно атакувах тезата на Теди, че PHP не ставал за големи проекти. Платформата не е лишена от редица недостатъци, но точно това беше възможно най-несъстоятелната теза, защото именно мащабируемостта е едно от основните предимства на PHP.

Или кажете нещо, базирано на конкретни факти, или просто така може да си направим една отделна тема в изливане на плюнки до безкрайност.

Link to comment
Share on other sites

Основно атакувах тезата на Теди, че PHP не ставал за големи проекти. Платформата не е лишена от редица недостатъци, но точно това беше възможно най-несъстоятелната теза, защото именно мащабируемостта е едно от основните предимства на PHP.

Или кажете нещо, базирано на конкретни факти, или просто така може да си направим една отделна тема в изливане на плюнки до безкрайност.

 

Аааа уморих се от такива спорове. Вече само на бира и кебапчета искам да ги водя за да мога да се подкрепям между аргументите :P

 

Аз говоря за езика че си има кусури. За проекти може всичко да се ползва като това за което аз конкретно се препирам че по-извъртяна бизнес логика е по-добре/по-правилно да се прави със C++, java, C# или някой друг по-сериозен език за програмиране а не със скриптове. Но тъй като зависи и от спецификата на бизнеса в някои случаи аз ще съм прав а в други - ти. Аз говоря за финансофи компании като Lehman Brothers където самото естество на бизнеса предполага повече аритметики - нещо в което PHP определено е слаб.

 

И все пак спора тръгна оттам че човека се изцепи че PHP бил езика за програмиране който най-малко го дразнел... моите уважения ама като език за програмиране е гола вода. Сравни го със C++ или Java и виж за какво става дума.

 

Както и да е, аз отказвам да продължавам с този спор без бира и кебапчета... в краен случай пържени картофки или пържоли, но бира задължително!!!

 

За протокола: МРАЗЯ ORACLE... особено като изръси грешка в стил - нещо не ми харесва или sql-a или параметрите, хайде сега ти си умно момче - сам ще се сетиш какво имам предвид... @*(@#*(&@ неговата @(#87@*(&@#

Link to comment
Share on other sites

Ок , признавам, че както винаги все нещо не доглеждам, и тук зле се изразих в едно отношение.

По-специално за големите проекти.

 

Останалото което казах за езика, че е кофти, няма да си върна думите назад. Вярно, че малко преувеличих де :) . По някои въпроси прекалено импулсивно пиша. Ама и на няколко пъти ми се случи едни изключително тъпи грешки да гоня насам натам, и в края на краищата беше недоглеждане, отново причинено от липсата на строги типове и едно доста смотано действие на foreach стейтмънта.

В края на краищата и аз основно този език ползвам, и доскоро и аз го защитавах ревностно. Докато не започнах да се опитвам да вкарвам малко повечко от добрите практики (design patterns) и осъзнах че PHP няколко, но доста съществени недостатъка. Статията от Линка на дядомраз съвсем конкретно показва тия няколко недостатъка. Това са фактите.

И Дядомраз не ти даде примера с VB защото видите ли с него има писани по-големи системи, знаем че няма. А че това че някакви Големи го ползвали за големите си системи, хич не означава, че е кадърно направен като модел. Това едва ли има някой на тоя свят който да го отрече. Ако са го избрали, то е поради други причини, които по стечение на обстоятелствата са се случили достатъчно силни - популярност, лекота и крос-платформен. Мащабируем? Освен че върви на повечето OS и е по-лек от доста от останалите, това какво общо има в случая дали е добър? За да е по-лек, това си има цена. Въпрпосът беше принципен.

И ти не отговори на Дядомраз дали целия Яху примерно е изграден на PHP, вкл. търсенето.

 

 

И аз не искам да споря, малко накривен започнах тоя спор, ама ще ме извините, може и да съм малко афектиран тука от едни неща, ще се старая да съм в добрия тон :)

Link to comment
Share on other sites

Ок , признавам, че както винаги все нещо не доглеждам, и тук зле се изразих в едно отношение.

По-специално за големите проекти.

 

Останалото което казах за езика, че е кофти, няма да си върна думите назад. Вярно, че малко преувеличих де :) . По някои въпроси прекалено импулсивно пиша. Ама и на няколко пъти ми се случи едни изключително тъпи грешки да гоня насам натам, и в края на краищата беше недоглеждане, отново причинено от липсата на строги типове и едно доста смотано действие на foreach стейтмънта.

В края на краищата и аз основно този език ползвам, и доскоро и аз го защитавах ревностно. Докато не започнах да се опитвам да вкарвам малко повечко от добрите практики (design patterns) и осъзнах че PHP няколко, но доста съществени недостатъка. Статията от Линка на дядомраз съвсем конкретно показва тия няколко недостатъка. Това са фактите.

И Дядомраз не ти даде примера с VB защото видите ли с него има писани по-големи системи, знаем че няма. А че това че някакви Големи го ползвали за големите си системи, хич не означава, че е кадърно направен като модел. Това едва ли има някой на тоя свят който да го отрече. Ако са го избрали, то е поради други причини, които по стечение на обстоятелствата са се случили достатъчно силни - популярност, лекота и крос-платформен. Мащабируем? Освен че върви на повечето OS и е по-лек от доста от останалите, това какво общо има в случая дали е добър? За да е по-лек, това си има цена. Въпрпосът беше принципен.

И ти не отговори на Дядомраз дали целия Яху примерно е изграден на PHP, вкл. търсенето.

И аз не искам да споря, малко накривен започнах тоя спор, ама ще ме извините, може и да съм малко афектиран тука от едни неща, ще се старая да съм в добрия тон :)

 

Е това е малко по-различна приказка, макар отново да се опитваш да преиначаваш очевидни предимства. Лекотата и мащабируемостта са едни от най-важните елементи, които имат значение при изграждането на сериозни интернет проекти. Ти говориш от позицията на програмист и удобството при писането на код за теб е най-важното нещо. Аз пък искам да ти кажа, че това е едно от последните неща, които имат значение за хората, отговорни за избора на платформа за основата на бъдещ мащабен проект. Иначе аз също никога не съм казвал, че PHP няма недостатъци. Обаче не намесвайте невъзможни за сравняване техноогии, ако обичате. В случая говорим само за уеб-базрини платформи за такива приложения. Ако ще сравнявате PHP, то го правете с .Net и Java сървърни платформи (като JBOSS, Apache/Tomcat/Resin и т.н.) и то на базата на реални интернет проекти от голям мащаб. Какво са казали отделни програмисти по разни форуми и сайтове няма никакво значение в случая - всичко това са лични мнения, ако ще и да са на най-известния гуру.

Теди, на въпроса на Дядомраз за Яху не сметнах за необходимо да отговоря, защото и на децата е ясно, че няма как всичко в една такава гигантска система да е PHP, което ще рече направено от уеб приложения. Та това е само повърхостта. Обаче в случая е напълно достатъчно, че уеб-базираната приложна част е такава.

 

Едит: отделих постовете в отделна тема, защото всичко стана офтопик

Link to comment
Share on other sites

Да, благодаря за вкарването на темата в по-правилни граници :)

Аз лично съм съгласен с казаното от теб, от тази гледна точка говорех.

Да, за големи системи гледната точка на програмиста не е от голямо значение, но и целия спор започна от там, от гледната точка на energy (мисля), а едва ли той управлява мултимилионни проекти :)

Иначе спорът би имал доста по-малко смисъл от сега.

И айде да падна малко по на краката си, това че сам признаваш, че PHP не се използва изцяло, е показателно. "е напълно достатъчно, че уеб-базираната приложна част е такава." ... Еми да, така е, така че изобщо тези големи системи далеч не са изградени само от PHP, това исках да чуя :) . Защото редовия читател може да си помисли нещо неправилно след първите няколко поста.

Аз лично ако се почувствам достатъчно силен в .NET примерно, бих изоставил PHP, но по стечение на нещата с PHP се правят повече неща поне в България, така се случи че с него продължих, занимавах се и с ColdFusion за чужденци известно време, в някои райони е по-разпространен явно, но той за мен е по-смотан и от PHP. Дотук говорим за неголеми проекти разбира се, ако можех всичко да правя на .NET и имаше достатъчно Windows хостове, не бих се колебал много, но така се случи че го и поизоставих, и нали знаеш, понякога инерцията..

Ако си го нагласи човек, пхп не е толкова лошо, аз сравнявах може би предимно от опита ми с asp.net, java, но бидейки толкова популярен, е нужно човек поне малко да го хареса така или иначе..

Познанията по .NET и други по-развити платформи обаче могат само да са полезни, от него взимам идеи за реализация на разни неща в PHP, което ме радва ;).

А допирът ми с ColdFusion само повече ме накара да харесам php-то.

Link to comment
Share on other sites

Ти говориш от позицията на програмист и удобството при писането на код за теб е най-важното нещо. Аз пък искам да ти кажа, че това е едно от последните неща, които имат значение за хората, отговорни за избора на платформа за основата на бъдещ мащабен проект.

 

Ами то излиза че говорим за различни неща и в крайна сметка всеки е прав... та къде остана бирата? :)

Link to comment
Share on other sites

От скромния ми опит с РНР, напълно подкрепям Tedy, че липсата на точен тип на променливите в езика е отвратително нещо и много ме дразни.

Link to comment
Share on other sites

Abe to reaлно погледнато точни типове винаги има (gettype()), кофтито е вътрешните преобразувания където както си иска дето прави (трябва да знаеш къде какво преобразуване прави, и подводните камъни като следствие от това), чат пат попадам на места, където преобразува типовете на най-неочаквани за мен места (прмиерно foreach с определен тип масиви), както и 'разхлабването' на един куп конструкции и аспекти на езика като следствие от това. Също така в началото това че една ф-я примерно може да върне каквито си искам типове и викащия я да тества за false или с is_int(), is_* и т.н., беше доста кефещо.

Но осъзнаваш по некоя време, че е по-скоро кенефещо.

И пак, не може да се отрече, има моменти, в които това е най-бързия начин да направиш нещо. Но повечето е предпоставка за допускане на тъпи грешки.

Link to comment
Share on other sites

:lol:

 

не забравяйте задклавиатурното устройство :)

Да, неговата роля е да вкарва малко ред, липсващ в царящия хаос в езика

И освен бизнес логика, да се съобразява с куп недоразумения, вкарани от създателите му :bgrin:

И лошото е че във всяка нова версия се влачат огромното количество недоразумения, най-малкия пример е меко казано странното именуване на функциите. А решат ли да ги повкарат в малко ред (примерно да не вярваш ако вкарат малко намеспацес), 99% от съществуващите приложения ще спрат да работят.

Като че ли не се видя от 4 до 5 какви проблеми имаше. Сега с 6 ще е подобна бъркотия.

Имам приятел, който още не смее да качи пхп до 5 версия, както и Мъсял-а до 5-та :bgrin: . И то само един да е..

Link to comment
Share on other sites

Аз имах предвид, че в повечето случаи не е важен езикът, а програмистът :)

Като го мързи да мисли правилно, нормално е да се оплаква :)

 

Аз не виждам никакво недоразумение между версиите на PHP.

Нормално е да има разлики между 4,5,6

Все пак говорим за коренни промени. PHP е млад език и се развива непрекъснато.

Който го мързи да чете CHANGELOG, не внимава при PHP upgrade и пише некадърно

си заслужава страданията.

Link to comment
Share on other sites

Аз имах предвид, че в повечето случаи не е важен езикът, а програмистът :)

Като го мързи да мисли правилно, нормално е да се оплаква :)

 

Аз не виждам никакво недоразумение между версиите на PHP.

Нормално е да има разлики между 4,5,6

Все пак говорим за коренни промени. PHP е млад език и се развива непрекъснато.

Който го мързи да чете CHANGELOG, не внимава при PHP upgrade и пише некадърно

си заслужава страданията.

 

Хахаха, karaman както винаги рулз. :punk

Link to comment
Share on other sites

Karaman-е, сега ти се излагаш с такова повърхностно разсъждение.

Явно не си схванал идеята на темата и разсъжденията ми.

 

Да се мисли правилно с PHP?! Come on.... Баш ти да изръсиш това.

Link to comment
Share on other sites

karamane, или си правил много малко малко на брой проекти и то от скоро или са съвсем прости и сте на принципа - взимате парите и бегате бързо. Погледни един от постовете ми - говорех за по-големи проекти със поне няколко десетки хиляди реда код без да броим html-ите и javascript-овете. Нещо което ще се ползва идните 10 години най-малко и неминуемо ще трябват подобрения тук и там, нови функции, преправяне на стари и т.н. и т.н.

 

Да при добре обмислени неща и относително малки може да се напише на всичко, включително на C++ и даже за по-ефективно може да се направи собствен web server а не да се ползва Apache, IIS, Tomcat, iPlanet, WebSphere или друг.

 

Продължаваме да говорим различни работи, и нека да се разберем, не съм казал че PHP не става за нищо, даже напротив, просто за типа приложения с които аз се занимавам основните неща и особено логиката е добре да е написана на "истински" език за програмиране а не скрипт/интерпретиран език. Дай да не влизаме пак в спор дали може - за можене всичко може, друга работа е да ти е удобно и компилатора да те предупреди, че вероятно си се объркал... вместо 2 месеца по-късно да се разбере че има проблем и междувременно да си оакал базата данни.

 

Пак стигаме до момента с бирата по дяволите, защо продължаваме да спорим без бира и кебапчета и всеки да гледа от различна гледна тока и всеки пак да си е прав...

 

Да се мисли правилно с PHP?! Come on.... Баш ти да изръсиш това.

 

Е то не прощава ... :P

Link to comment
Share on other sites

Добре де, какво ми е на гледната точка:

 

1. програмистите са мързеливи;

2. повечето от тях пишат немарливо;

3. повечето не познават дори 10% от възможностите на езика, на който пишат;

4. горните 3 точки не се връзват със сериозни мултимилионни проекти.

 

p.s. в PHP 6 ще има и goto :) Ще видите вие тогава :D

Link to comment
Share on other sites

1. програмистите са мързеливи;

2. повечето от тях пишат немарливо;

3. повечето не познават дори 10% от възможностите на езика, на който пишат;

4. горните 3 точки не се връзват със сериозни мултимилионни проекти.

 

1 - хем е верно хем трябва да е умерено

2 - утрепах те! добре че не работиш при мен!

3 - това са новобранците само. Не твърдя че познавам всичко в езиците на които пиша но след 15тина години в бранша почва да ти се струва че нещата са общо взето еднакви само тук-таме синтаксиса е различен (и то не чак толкова много) и само имената на библиотеките и функциите са различни (за което PHP е пример как НЕ ТРЯБВА да се именуват и за липса на утвърден стандарт но това е дъъълга тема и пак стигаме до бирата)

4 - при изпълнени условия 1, 2 и 3 ако човека работи с мен ще има няколко месеца да влезе в правия път, иначе просто хваща пътя и така... то не може да си оставиш ръцете в даден проект, след 6 месеца никой друг освен теб да не може да го поддържа а даже на теб да ти отнема цели дни вместо половин-един час за да промениш нещо и да продължиш да взимаш заплата, просто защото няма да можеш да си заработваш парите...

 

 

p.s. в PHP 6 ще има и goto :) Ще видите вие тогава :D

 

karaman rulz! абсолютно!

Link to comment
Share on other sites

Пак стигаме до момента с бирата по дяволите, защо продължаваме да спорим без бира и кебапчета и всеки да гледа от различна гледна тока и всеки пак да си е прав...

Ми защото никой не е предложил - спорът продължава в хх.хх часа на ххххх място. Който не дойде, се смята за предал се по спора и неговото мнение няма да важи в темата. Който дойде на всеки три кебапчета с бира получава право да говори 2 минути без да го прекъсват другите, за да си изкаже тезата.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...