Jump to content
BulForum.com

Проблем с прекарване на мрежа


Radev

Recommended Posts

Прекарахме UTP кабел около 70 метра между 2 къщи като 2/3 от него е под-земята и под мазилката на къщата. Кабела Беше срязан на 1 място и го запоих, изолирах го, и след това го проверих за къси съединения. - всичко беше ок. За мрежата използвах 2 прави кабела и 1 swich/hub-става. Като свържа обаче компютъра през дългия кабел ми изписва че има връзка с хъба ама не може да намери другото PC :wacko: всички съмнения падат върху дължината , възможно ли е заради нея да става тоя парадокс?

Link to comment
Share on other sites

Възможно е и да не съм ги кримпнал добре. Но щеше ли да намира хъба ако някой от пиновете не дава контакт?! аз уж ги проверих с мултицета (първо дали няма късо между пиновете ,после окъсих всички пинове на входния конектор и ги проверих с мултицета дали правят връзка и всичко беше ок)

 

Ще ги клъцна и кримповам отново, дано се получи :)

Link to comment
Share on other sites

И двете машини ли виждат хъба, или само едната? Ако е само едната би трябвало и сам да се сетиш.

Добре ли е захранен хъба?

Виж си кримпването, както правилната последователност по цветове и в двата края, така и доколко добре са влезнали в RJ-тата...

Link to comment
Share on other sites

Не. До 130-140 метра върви нормално. По спецификация го дават до 100 метра. Нещо не си кримпнал като хората

Това е вярно, но за МЕДЕН кабел. Ако кабела е CCS (стоманено жило покрито с мед) или CCA (алуминиева сърцевина покрита с мед), то няма да прекара на 100 метра, а CCS няма да прекара и на 60. Зависи и как са настроени IP адресите на компютрите. Един до друг двата прес суича и с два къси кабела работят ли?

Link to comment
Share on other sites

Да, един до друг с двата къси кабела си работят перфектно. И двата компютъра намират хъба през дългия кабел. Хъба си има стабилно захранване. Поиграх си малко с един хъб и установих че като има някакво съпротивление или напрежение между 2 от пиновете веднага се активира порта, но няма гаранция че 3-4; 5-6 пин контактуват добре за да направи връзката.

Трябваше да взема ФТП кабел а не този.... Мисля си ,че ако е заради дължината, ще одрежа дългия кабел на половината път и там ще сложа още 1 хъб. Дано се получи нещо

Link to comment
Share on other sites

Виж при включени компютри как индикира хъб-а. Ако светодиодите, индикиращи връзка светят постоянно или неравномерно - това означава проблем с връзката - или кабела, или мрежовите устройства дават проблем. Мрежовите устройства не са проблем, след като комуникират нормално помежду си машините. Ако светодиодите мигат равномерно, без прекъсвания (на око - 4-5 мигвания в секунда) - това значи, че сигнала е стабилен и проблема е софтуерен.

 

Провери снадката отново - първо дали не си объркал цветовете при снаждането. Бз-бз, з-з, бо-бо, о-о, бс-бс, с-с, бк-бк, к-к... Сините и зелените жила, както и кафявите и оранжевите на някои кабели са доста близки по тоналност и аз самия нееднократно съм ги бъркал. Виждал съм и UTP кабели, при които имаше две двойки бк,к... Също така виж дали са добре изолирани една от друга споените двойки. Добре е да я направиш наново, за всеки случай (без видим проблем при преправянето на снадка нета е тръгвал), като те съветвам да заголиш всички жила и да ги отделиш настрани (да не контактуват) и да ги снаждаш едно по едно - син със син, изолираш, бялосин с бялосин, изолираш и т.н.

 

Но ти споменаваш, че с късите кабели компютрите са комуникирали нормално, което отваря един огромен въпрос. За хъбове не знам, но за суичове кабела трябва да е прав. И ако машините са комуникирали нормално с директна кабелна връзка - това значи, че кабела е кримпнат кръстосано.

 

Сигурен ли си, че кабела е кримпнат право? Тоест, ако последователността на едното RJ e бо,о,бз,с,бс,з,бк,к - на RJ-то в другия край трябва да е същата последователност. 90% съм сигурен, че така трябва да се кримпне за връзка с хъб.

Link to comment
Share on other sites

Трябваше да взема ФТП кабел а не този....

Това е задължително. FTP ти е най-евтиния кабел с някакво екрниране. UTP е само за локално окабеляване вътре в сгради. За навън - поне FTP. Прегледай си снадката - лоша снадка влошава много нещата и резултата е все едно си удължил кабела с 10-20 метра. С поялник не се прави. Най-добре по едно RJ на двата кабела и от Викиват си вземаш една специална снадка за RJ-45, която струва 80ст. Ако не помогне, пробвай суич на нейно място.

Link to comment
Share on other sites

Муфата (т.нар. "специална снадка") горещо НЕ я препоръчвам! Не захваща достатъчно стабилно RJ-тата, поема влага и връзката ще е нестабилна с нея. Освен това, ако през прекъснатия кабел върви захванването за хъба - ще се стопи за нула време.

Муфата също е решение само за вътрешно окабеляване. Не си навличай повече ядове с такава глупост.

 

Редакция: mobo :thumbs-up:

Link to comment
Share on other sites

Муфата (т.нар. "специална снадка") горещо НЕ я препоръчвам! Не захваща достатъчно стабилно RJ-тата, поема влага и връзката ще е нестабилна с нея. Освен това, ако през прекъснатия кабел върви захванването за хъба - ще се стопи за нула време.

Муфата също е решение само за вътрешно окабеляване. Не си навличай повече ядове с такава глупост.

мдамм, така е. особено когато се пести едно просто покриване на снадката с термосвиваема средностенна тръба 23/6, която струва зашеметителните 2,50 лв/м и е едно от най-простите решения за хидроизолация на подобна връзка за външни условия. все пак съгласи се, че "специалната снадка" има най-големи шансове да запази симетрията на чифтовете и оттам да закара сигнала на по-голямо разстояние.

никой не го попита дали няма някакви източници на електромагнитни смущения по трасето на връзката - например някой променливотоков захранващ кабел наоколо, някой електромотор или радиоапаратура. тези смущения не винаги успяват да се уберат от входните филтри на "хъбовете". а ако е имал късмет кабела да му е успореден в някакъв участък със силов кабел е чудно как изобщо са оцелелели тези "хъбове".

а хъбове изобщо произвеждат ли се все още? мислех че отдавна схемите им се изравниха по цена и функции с тези на суичовете, поради което производството им замря...

друг е въпроса защо изобщо се напъва да се ползва кабел за вътрешни инсталации във външни климатични условия, ама не щъ да коментирам много-много, щото пак ще ми обясните къф съм тъпак и че въобще не помагам за решаването на проблема.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Провери си как кримпнат кабела - Antares ти е написал цветовете по стандарта. Най - често срещаната грешка при кримпването която съм виждал вече десетки пъти е когато се каже "прав" кабел да се кримпват по чифтове кабелите от двете страни а не по стандарта, което работи до 10-20 метра. При по- голяма дължина обаче линковете светят а пакетите минават само в едната посока, защото едната линия не е по усукана двойка.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...