Jump to content
BulForum.com

Linux i Longhorn


Shiro

Recommended Posts

Kvo stava ? Shto nikoi ne pishe v taq podsekciq ? Vsichki sa napylno naqsno s linuxa i nqmat nikvi problemi li ? :lol:

Aide da se zachekna:

Imate li predstava kakyf shte e otgovoryt na linux kato izleze Windows Longhorn? Mnojestovoto optimizacii po tozi windows se dyjat nai-veche na maximalnoto izstiskvane na hardware-a na mashinata. Nqma li da ima linux problemi tuk, imaiki predvid driverite ? Taka kato cheta za Longhorn-a .. mi toi shte e neshto kato revoliuciq (ama predskazvam mnogo bugove, ei). Ta ... chuva li se za nqkakyf grandiozen proekt ot strana linuxdjiite ?

Link to comment
Share on other sites

като излезе ша видим, а колкото до "nqkakyf grandiozen proekt" - те Микрософт са по тея работи.то и Whistler щеше да е ... ма ко стана, XP пак си е "Редмънска боза"

Link to comment
Share on other sites

Ами не се пише точно по тая причина, щото малко знаем и незнаем какво да питаме.

 

А сега се сещам за една моя идея, макар че незнам дали тук му е мястото да кажа за нея. Та тя беше да се направи портал Linux Tips & Tricks. Нещо подобно на regedit.com за Windows. В този портал да се постват кратки и работещи решения, подредени по категории (системни, видео, звук....). Това ми дойде на акъла като постнах един въпрос за wgetТУК.

После се поразрових и в малко руски страници по темата, има доста неща да научим от братушките.

 

А за отговора на Линукс по въпроса за Windows Longhorn, ами отговора е вече излезъл- ядро 2.6.

Все още не съм го пробвал, ще изчакам още няколко месеца, ама като чета по форумите това е наистина нещо революционно.

Link to comment
Share on other sites

Абе чуйте се само...

 

Нали не си мислите, че си стои Гил Бейтс и си вика - "Бе мааму, какво да пусна аз сега като отговор на едикаквоси..."

Или че Линус не може да заспи вечер, мята се в леглото и си вика "И ся... Ми ся... На Уин2003 му отговорих, ми на Дългитерога??!!"

 

Смешен поглед към еволюционния процес на операционните системи имате, момци... Нова версия се пуска когато има съществени промени във фундаменталата функционалност на дадена система, а не когато конкуренцията пусне - давайте и ние нещо да пуснем, че си е**ло мамата... Иначе за OS/2 какво да кажем?!

Link to comment
Share on other sites

ov3rm4n ти това го изкара като детска игра... на кой му е по голяма п*шката! Бил Гейтс мен ако питаш неможе да спи напоследък, защото Linux и всички open-source организации ми измъкват клиентите под носа посред бял ден. Ти доколкото съм забелязал си най-запознат с тези новини, като например кампанията Anti-Linux & Anti-Open-Source която стартира Майнасофт... мен ако питаш те се "насират" от страх да не би някой да ги измести от първа позиция и в последствие да станат за смях на поколенията. Ето какво каза днеска един от ИНТЕЛ на изложението в Лас Вегас: "За мен това вече не е война, трябва да се обединим!". Да ама на Майнасофт нещат да се обединяват за да дават пари на някви развиващи се потенциални "врагове", защото им е много по добре сами. И за да не се налага да се обединяват те трябва да предложат нещо по-добро което да им върне големите клиенти (не единиците потребители, защото те са си заблудени, като мен :)). Затова "Майнасофт отвръща на удара". Но забележи че Бил Гейтс се "изплаши" не от друга ОС, но от Линукс, нали? Т.е. това си е бая конкурент за него и той трябва да отговори на конкуренцията с нещо :)

Link to comment
Share on other sites

Ами точно на мерене на разни органи ми мяса така както е поставен въпроса - кой с какво на кое щял да отговори... И причината е проста... Сикромофт не може да сравнява операционната си система с Лнукс - нещата са толкова различни, че чак не знам как да го формулирам. Двете системи се развиват в абсолютно противоположни посоки и не се срещат никъде, за да се говори, че едната е отговор на другата или обратното. И тъй като наистина имам претенции да следя по-отблизо нещата, ще кажа, че става дума за различни философии, различни подходи към самата идея за операционна система. Единствената пресечна точка м/у двете е пазара, но и там подхода им толкова се различава, че няма накъде повече... Както виждаш Сикромофт се опитва да спечели не като изтъква някакви размазващи предимства на Ундоус пред Линукс, а като се опитва да изтъква някакви въображаеми (в някои редки случаи и реални) недостатъци на Линукс, които го правят "кошмар" и "скапвач" №1 на компютри. Нещо като изборите в България - всеки те убеждава да гласуваш за него, но не защото той може, а само и само да не бъде избран еди-кой-си. Докато стретегията на Линукс е съвсем друга (нямам предвид крайните фанатици, но те са малко и не определят тенденцията) - никой, занимаващ се с разработката на Линукс, няма да седне да ти доказва колко лош и гаден е Ундоус. Хората просто изброяват качествата на Линукс, без да ги съпоставят или противопоставят на която и да е било друга ОС. Така погледнато наистина никой не разработва поредната версия на системата си като отговор или като опит да се надвие другия. Линукс - защото не това е идеята им, никой от тях не се бори за фалита на Сикромофт. Сикромофт - защото са избрали други методи за борба - в най-меката форма на изразяване бих ги нарекъл удари под кръста и прост стремеж към окалване на противника, за да могат после те да влязат целите в бяло, както във оня стар виц... Но се сещам и за една стара поговорка, която пасва на ситуацията, като мокра ръкавица - "Волът рие, но лайната падат на гърба му..."

 

Разбра ли ме сега?

Link to comment
Share on other sites

ov3rm4n, само да добавя и аз две-три думи към чудесното ти изложение ;).

Основната причина Сикромофт да не могат да "размажат" (по техните представи) развитието не само на Линукс, но и на отворения код въобще е именно в тоталната разлика във философията. Ако Линукс се беше зародил като поредния продукт на Sun или някой друг конкурент на Сикромофт, той отдавна щеше да е смачкан в "калта" :wacko: Благодарение на гениалната философия "отворен код", Сикромофт се сблъскаха с нещо фундаментално различно - антитръстова схема на принципа на природната еволюция и разнообразието на формите. Чичо Бил може да се бори с фирми и адвокати, но не може да рита срещу природните закони :P. Така, докато той се бори и хвърля луди пари в антитръстови дела, обществото на отворения код се развива, без да се интересува от това какво става в Редмънд. Всъщност някаква "битка" между Линукс и Виндовс въобще няма и не може да има - всичко това е измислено от Редмънци и разни безхаберни журналисти.

Link to comment
Share on other sites

Всъщност някаква "битка" между Линукс и Виндовс въобще няма и не може да има - всичко това е измислено от Редмънци и разни безхаберни журналисти.

Амин!

 

Абсолютно правилно - битката е в главите на хора, които искат сеир и са по принцип встрани от нещата, а не участници в процеса. И, разбира се, в главата на Гил Бейтс (но той също е в страни от процеса, в смисъл, че не се занимава с "правене" на ОС, а с правене на пари от ОС)...

 

Като подкрепа на моите и на Godfather думи по въпроса бих могъл да приведа хиляди изказвания на Линус по повод идеята и философията на Линукс и неговото виждане за тази, така наречена, "битка"... Но няма да го направя - който иска може да си направи труда сам да се запознае с тези неща - като започне от тук: http://opendoc.hit.bg/catb_bg.rtf , това е Библията на Отворения Код - с думи прости е обяснено каква е идеята и защо е толкова успешна и по-добра от нейната противоположност...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...