Jump to content
BulForum.com

Досаден проблем с ТВ Тунер и...


Recommended Posts

Става въпрос за следното:

Взех тунер MSI TV@nywhere. Дъното ми е ASUS P4P800, 2X512 Mb, 2-3 (PCI) аудиокарти, ATI(AGP) 9800Pro, 2X250 Gb S-ATA....ей такива работи...

ТВ тунерът върви с драйвери за WIN98SE и XP. Имам един 98SE без който не мога поради ред причини. Имам и един ХР, който си го ползвам за експерименти.

Пъхам аз тунера в един от слотовете, стартирам 98SE и всичко започва да излиза 640Х480 с 16 цвята. В System всичко останало дето е на PCI слот (аудиокартите) + видеокартата седи с гадните жълти удивителни - всичките дават тотални засечки в адресните области и не ми позволява достъп ръчно да задам други адреси. От тук нататък се сещате какво следва - местене на тунера във всеки възможен слот, преинсталиране на неговите и всички останали драйвери, бърникане в биоса, IRQ steering с всички възможни опции.....и разбира се около 21634526 междинни рестарта. :sick

Нищо! Платката тотално разбърниква хавите на всичко останало по дъното. В момента в който я махна от дъното - всичко си заработва прекрасно както преди без допълнителни намеси.

 

Решавам аз да пусна ХР-то за всеки случай и познайте - тунерът заработва от раз, останалите платки даже не го забелязват и всичко си е ОК.

 

И тука идва идиотското положение, че компютърът ми трябва да е постоянно отворен (което ми е невъзможно по други причини), за да вадя тунера от слота, когато работя с 98SE и да го слагам, когато искам да го ползвам с ХР. :cry

 

Въпросът ми е следния - има ли начин софтуерно да забраня платка в даден слот или просто да забраня конкретен слот. Единственото, което ми хрумва е това със забраната на слот. Вероятно някой по-умен от мен ще се сети и друго...не знам....аз се сещам само как се черпи бира. :D

Това е - не ща да ползвам тунера под 98SE, с ХР си работи перфектно, но и не искам да вадя и слагам платката като гламав. ;)

Link to comment
Share on other sites

Ако се сетиш как се черпи ракийка, може да помислим по-сериозно :D

 

Пробвал ли си да извадиш всичко що е на PCI, освен тунера, по-специално аудиокартите?

Вероятно 98 има проблеми с назначаването на IRQ-тата или DMA-тата или адресите, понеже новите карти са plug'n'play и не са като преди - да може с разни DIP ключета да се настройват тия неща.

За изключване на PCI слот аз лично не съм чувал да може, дори по някакъв начин от BIOS да можеше да стане (с някой моднат БИОС), това означава при всеки рестарт от 98->ХР и обратно, да влизаш в BIOS-a и да сейвваш, а забравиш ли веднъж, ще трябва рестарт понеже 98-цата ще ти е омазана :) .

Щом има драйвери за 98, явно има конфликт някакъв, предполагам с някоя аудио карта, едва ли от MSI са предполагали на каква конфигурация с 3 саунда ще се пуска тунера им :)

Link to comment
Share on other sites

Ами що се отнася до пробите....една цяла нощ местих по слотовете това и онова...третият саунд го изключих, но от 2-та няма как да се откажа. Между другото и саундите са plug'n'play (нямам стари неща из компа)....цялата работа е, че в момента на слагането на тунера се припокриват адреси, вкл. и на видеото и дори екранът се скапва до 640х480х16 (и това става още преди да започне да качва драйверите на тунера).....в момента в който сваля платката всичко си е както преди.

Дори и да трябва всеки път да влизам в биоса и да променям настройки от там не ми е проблем - проблем ми е да махам и слагам тунера всеки път. Иначе се сещам и за други черпения....поне акълът ми стига дотам... :lol:

 

П.П. Продължавам да правя безуспешни проби. Махнах всичко възможно от компа - дори забраних серийните и USB портове. Оставих единствено видеокартата. В който и слот да пъхна тунера, моментално скапва работата на видеокартата - явно нещо се карат помежду си....но трябва да има решение, при положение че под XP всичко (даже и аудиокартите) върви идеално... :(

 

П.П.П. След поредните ххххх рестарта и замяната на поне 10 вида драйвери на видеокартата (дори и стандартния VGA) успехът е нулев. Отказвам се, защото вече ми писна. :sick

Link to comment
Share on other sites

A probva li da preinstalira6 98cata
Доколкото ми е известно, направо си е инсталирал Asus TV FM card ;)
е то така и баба знае :P
Midex е намерил решение на проблема си, няма нужда да коментираме кой и какво знае.
Link to comment
Share on other sites

е то така и баба знае :P

 

Midex е намерил решение на проблема си, няма нужда да коментираме кой и какво знае.

 

Отпусни се .. Не съм му слагал на Мидекс новата карта Аз, че да знам какви ги върши

Link to comment
Share on other sites

е то така и баба знае :P

Отпусни се .. Не съм му слагал на Мидекс новата карта Аз, че да знам какви ги върши

Питах баба ми...оказа се, че не знае. :P

Проблемът с MSI на моето дъно при работа с 98 беше неразрешим - само с включена видеокарта на дъното и чисто нов (току що инсталиран 98 без нито една програма освен драйверите) отново омесваше работата на видеокартата (независимо в кой слот се намира). Най-гадното беше, че виждах безупречната му работа под ХР и се изяждах от яд, че ми се меси в 98-цата.

Но както разбра просто смених тунера с друг, който не ми прави засечки.

 

Темата може да се затвори.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...