Midex Posted May 10, 2006 Share Posted May 10, 2006 Тази вечер зададох един идиотски въпрос в "софтуер"...продължавам с идиотските въпроси и тука. Въпросът ми е следния: Имам уред, който има вградено 720К FDD устройство, което сдаде багажа. Операционната му система е записана на чип и е оразмерена да работи (и форматира) с този тип устройство (720К). Тъй като е почти невъзможно да намеря такова, защото не се произвеждат от години - има ли възможност да се излъже въпросния уред каВо му сложа 1.44 Mb...било с превключване на някакъв джъмпер на FDD-то (ако изобщо има такива) или с някакъв мост, или др. подобна процедура, която да накара 1.44 Mb FDD устройство да работи и да прилича за уреда като 720К? Благодаря предварително на отзовалите се! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted May 11, 2006 Share Posted May 11, 2006 Според мен, би ти свършило работа всяко нормално флопи (защото те трябва да могат правят и 720К формати) , стига обаче биосът да не се зачуди какво е. Е, уинХР не предлага 720К формат от стандартните опции, но съм убеден, че такава опция имаше в по-старите версии. А разликата между двата вида дискети е само в липсата на единия от двата квадратни отвора. Щото на времето съм пробивал на старите дискети такива дупки с бормашина, за да им удвоя капацитета. Иначе имам и старо флопи с джъмпъри, ама не работи, за да ти го дам! Нищо не ти пречи да поекспериментираш малко. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted May 11, 2006 Author Share Posted May 11, 2006 Според мен, би ти свършило работа всяко нормално флопи (защото те трябва да могат правят и 720К формати) , стига обаче биосът да не се зачуди какво е. Е, уинХР не предлага 720К формат от стандартните опции, но съм убеден, че такава опция имаше в по-старите версии. А разликата между двата вида дискети е само в липсата на единия от двата квадратни отвора. Щото на времето съм пробивал на старите дискети такива дупки с бормашина, за да им удвоя капацитета. Иначе имам и старо флопи с джъмпъри, ама не работи, за да ти го дам!Нищо не ти пречи да поекспериментираш малко. Ей в това е въпросът....дали ще го приеме операционната му система (на ниско ниво определено работи под MS-DOS...на по-високо си е специализирана за самия уред). На компа си имам 98SE и там нямам проблем да си задам капацитета на формата, а с експериментите ми е малко трудно по 2 причини - първо ползвам почти постоянно въпросния уред и второ - въпросният уред е синтезатор, който за да го отвориш трябва да имаш волско търпение и нерви защото се развиват около 3657489587 винта и има голяма вероятност после да не може да се сглоби коректно, така че предпочитам да имам информацията предварително, за да мога с единично разглабяне да разменя флопитата и веднага да се сглобява отново. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted May 11, 2006 Share Posted May 11, 2006 Мен ако питаш, най-сигурното решение е да намериш 720 К флопи, на старо най-вероятно, въпреки че някъде може и да има залежало нещо. Например в hardwarebg.com форума. Ако из София не намериш от този форум, чак тогава можеш да мислиш да правиш операции на 1.44 флопи. Но според мен ще се намери все отнякъде. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted May 11, 2006 Author Share Posted May 11, 2006 Ха..ха...че кой ще пази такава антика... Но идеята все пак не е лоша и смятам да започна търсенето от нашия форум. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted May 11, 2006 Share Posted May 11, 2006 Я потърси из фирмите, занимаващи се със стари компютри. Все ще се намери някоя антика (286-386) с такова нещо на нея, или пък само подобно флопи. Едва ли е някаква ценност за когото и да било. Примерно Изот сервиз или пък във форума. Щом става въпрос за толкова винтчета, трябва да се деяства на сигурно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiroffff Posted May 11, 2006 Share Posted May 11, 2006 ta zna4i ima edni flopita na koito pi6e otgore "3 mode floppy" - takiva sum vijdal vuv po stari pc-ta compaq i fujitsu-siemens, no spored men nai dobre da otvori6 ma6inata i da vidi6 dali intersfeisa e standarten,za6toto az sum vijdal flopita na sus niakolko vida interfeis, i 4ak togava da tursi6 mislia 4e moga da nameria "3-mode floppy" ako se raztur6uvam iz starite ma6ini ina4e ne6atata do sega mi izglejdat po slednia na4in "pi4ove daite da naleem ne6to v kolata"-ama benzin li e ili dizel motora ili ne6to drugo????!!!!-traibva da gadaem na bob ili da hvurliame zarove are uspeh ama za da ti pomogne niakoi budi po konkreten,6toto sum siguren 4e ne vseki e vijdal takvoz ne6to za koeto ti tursi6 floppy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted May 11, 2006 Author Share Posted May 11, 2006 Ами опитвам се да бъда максимално конкретен - трябва ми 3.5" флопи 720К и тъй като не съм убеден, че ще намеря такова, питам дали 1.44 не може да "изглежда" като 720К пред хоста. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.