Jump to content
BulForum.com

Пържен ориз?


Recommended Posts

Скоро гледах едно предаване по НоваТВ за китайските ресторатни в София и като видях, каква кочина е в кухните, повече няма да стъпя на китайски. Ама пък много обичам ориз със зеленчуци или с пилешко. Работата е там, че не мога да разбера, как точно го правят. Майка се опитва да направи нещо, но е много далеч от желаното. Някой ако знае, точно как се приготвя, моля да сподели рецептата - ще съм му много благодарен. :)

Link to comment
Share on other sites

Ами пишеш в гугъл "пържен ориз" и гледаш. Аз така съм намирал доста рецепти :bgrin: А относно кухните - Тери Пратчет е казал, че най-добрите ресторантчета са забутани и леко понамирисват... убедил съм се, че е прав.

Едит: http://gotvarstvo.georgievi.net/a/pyrzhen_oriz

http://gotvarstvo.georgievi.net/a/oriz_3vida_gybi

И сайта на "бон апети" извади, там имаше разни калмари, екстри... Абе все повече се влюбвам в гугъл :)

Link to comment
Share on other sites

Мисля, че ти трябват от тези тигани, които са като полусфера.

 

И много висока температура

Runner ти в 90% от ресторантите ако видиш какво е в кухните и ще се отвратиш, да не говорим за транжорни, месарници и т.н.....

Ходи си на китайско и да не ти пука, само с пилешкото недей прекалява :)

Link to comment
Share on other sites

Ааа тези тигани се казват WOK, имаме такъв, много е готин, само проблемът е, че за да го отнесем до печката трябва 2ма души, толкова тежи :D

Link to comment
Share on other sites

stefan, не се и съмнявам, че повечето ресторанти в кухните им е кочина, ама от 3 проверени - 2 ги затвориха, а третия го глобиха... В един снимаха как са забравили парцала за бърсане на мръсотиите В ОРИЗА, който сервират на клиентите. Абе кво да ти говоря. Другия път като ходя на китайски ще поискам първо да ме пуснат в кухнята и тогава ще поръчвам. Едвали ще го направят, ама аз ще нахалствам... :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Аз често си готвя пържен ориз и се получава доста добър. Следвам рецептата от http://kulinar.gbg.bg/recview.php?rid=2053 . Пише, че не ставало на електрически тиган, но това са щуротии. Много добре си става. Но най-важното е да се измие ориза след като се свари. Тогава не залепва, а седи отделен. Дори и без чесън като го правя е вкусен, а ако му сложа и чесън....

Но не се стискайте с месото,аааа и като правите омлета гледайте да не седи много на тигана дори да е малко суров няма проблеми, защото после пак се пържи заедно с ориза.

Моя ориз става по-добър от повечето китайски ресторанти, а като знам, че и аз съм го правил ми е още по-вкусен :happy:

Link to comment
Share on other sites

Ситните китайчета ще се удивите колко са жилави и яки...

Работих миналото лято 5 месеца в китайски ресторант и имам представа що-годе как е. Ако ги оставят без контрол са като циганите - пълни мърлячи. Могат да ти сготвят и мустаците и пак да е вкусно, стига да не гледаш как го приготвят.

Сега работя в супермаркет и ако видиш как се приготвя месото в транжорната, преди да се изнесе на хладилната витрина, ако видиш как се премятат зеленчуците, ако видиш как се складира хляба - сигурно единственото, което ще продължиш да ядеш ще са бисквити, щом си толкова гнуслив. А вярвай ми - магазина е от ТВ "Фантастико" - може би най-голямата верига супермаркети в София. (само 30 магазина)...

 

Ориза предварително се вари. След това в т.нар. "wok" се нагрява олио, и в него се изсипва заготовката - тоест месо и след него - разбити яйца, след това - зеленчуци (имам чувството, че всеки път са различни). Когато сместа започва да се сгъстява се добавят вода или бира за разреждане. Изиспва се ориза и се излива соев, миден сос, оцет и сол на око. Разбърква се (което си е трик, защото с рязко движение изхвърлят нагоре съдържаненито на овалния тиган и то пада обърнато) и накрая се слагат соевите кълнове, за да останат свежи и хрупкави.

Възможно е да имам сериозни пропуски, защото все пак съм бил само заготовчик и наблюдател, не съм готвил сам китайски ориз.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Аз го правя така. Ориза няма значение как се прави, ако е бланширан може да го ръгаш с зеленчуците, ако не по-добре го свари и както споменаха го залей със студена вода, да не залепва. Колкото до зеленчуците в обикновен тигат слагаш олио на дъното до половин пръст, слагаш ги и отгоре сипваш соев сос(нз дали има значение кога ще го сипеш, но просто така съм свикнал). Бъркаш докато станат хрупкави, поднасяш заедно с ориза.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...