Jump to content
BulForum.com

Development IDE za Linux

djadomraz

Recommended Posts

Godfather said:
Да бе как можах да забравя. Ти си неоценен гений. Ами току-що си говорихме с шефа на девелопърите. Той е съгласен да даде заплата по-висока от неговата на този, който му гарантира, че ще генерира код без потенциал да създава блокинг ситуации. Предоставяме височайшата възможност на капо-ди-тути-капи на девелопърите - Дедмороз.

Каква е средата за разработка, каква е базата данни и каква е платформата не разбрах? Т.е. освен че ОС-а е линукс???

Godfather said:
Ако обаче излезе и един дедлок от кода, връщаш всички разходи за релокация и заплати двойно. Това е условието. :D

Дадено, отговори ми на предният въпрос и ще си говорим...

Godfather said:
Дедомразчо, това 2000 транзакции в час са реални финансови транзакции, а не SQL такива (които са на порядъци в повече)

искаш да кажеш че една финансова транзакция генерира няколко sql транзакции? да не бъркаш термините транзакция и sql заявка? защото ако е вярно че за 1 финансова транзакция се обработва от няколко sql транзакции то системата ви е проектирана крайно неадекватно...

Godfather said:
но това са подробности, които за теб нямат значение. $5,000,000 дневно обработени транзакции (около $2 милиарда годишно) явно ти се виждат малко. Това е доста над мечтите на повечето български банки, но явно е piece 'o cake за теб. :D

Не се впечатлявам от тези цифри ... и 5 милиарда на час да бяха или всяка транзакция да беше на стойност от 200,000,000 по-интересното е тяхната бройка... А и аз не съм банка и подобни мечти нямам... Не знам кой се опитваш да впечатлиш с тези цифри още повече, че е некоректно да публикуваш такава вътрешна информация а съм сигурен че си подписъл NDA....

djadomraz said:
...искаш да кажеш че една финансова транзакция генерира няколко sql транзакции? да не бъркаш термините транзакция и sql заявка? защото ако е вярно че за 1 финансова транзакция се обработва от няколко sql транзакции то системата ви е проектирана крайно неадекватно...

Мухахахахахахахаха, Дедомразе, разсмиваш ме повече от Любо Нейков и Краси Радков взети заедно.

Разбирам, че няма как да имаш понятие от начина на протичане на една финансова транзакция в Северна Америка, но поне можеше да се опиташ да помислиш върху някои елементарни постановки, като автентикация, оторизация, проверки на идентичността, изпълнение на бач задачи към пеймънт процесори и т.н и т.н. Всичко това е само една малка част от нещата, свързани с обработката на една отделна финансова транзакция. Ако всичко това можеш да го направиш с една SQL транзакция, то тогава ти направо надхвърляш представите ми за свръхгениалност. :D

djadomraz said:
Не се впечатлявам от тези цифри ... и 5 милиарда на час да бяха или всяка транзакция да беше на стойност от 200,000,000 по-интересното е тяхната бройка... А и аз не съм банка и подобни мечти нямам... Не знам кой се опитваш да впечатлиш с тези цифри още повече, че е некоректно да публикуваш такава вътрешна информация а съм сигурен че си подписъл NDA....

Не се притеснявай за мен. Информацията, която ти поднасям си е съвсем публична, част от информационния пакет за публичното предлагане на акции на фирмата. Можеш да спиш спокойно.

Иначе платформата е J2EE, но доколкото разбрах май не ти е стихията или опа, сбърках, ти си всеобхватен във всички области. :D

Godfather said:
Разбирам, че няма как да имаш понятие от начина на протичане на една финансова транзакция в Северна Америка, но поне можеше да се опиташ да помислиш върху някои елементарни постановки, като автентикация, оторизация, проверки на идентичността, изпълнение на бач задачи към пеймънт процесори и т.н и т.н. Всичко това е само една малка част от нещата, свързани с обработката на една отделна финансова транзакция.

Опс... надцених ви ... май помислих че плащанията вие ги обработвате а не че чакате някой друг да го свърши. А точно това съм правил за твое сведение и хич не е толкова сложно колкото го описваш - те процесорите си имат стройни протоколи за връзка и интеграцията е крайно елементарна. Особено с J2EE... А deadlock-a процесорите си го оправят, проблемите ви са във вашата си система и те са свързани с вашата си база данни. Трябва ли да обяснявам че ТАМ точно трябва да има само 1 транзакция и че когато се записват данни правилото е да се записва от-до всичко а не половинчати работи и затова служат транзакциите... MySql и той има от известно време вече...

djadomraz said:
Опс... надцених ви ... май помислих че плащанията вие ги обработвате а не че чакате някой друг да го свърши. А точно това съм правил за твое сведение и хич не е толкова сложно колкото го описваш - те процесорите си имат стройни протоколи за връзка и интеграцията е крайно елементарна. Особено с J2EE... А deadlock-a процесорите си го оправят, проблемите ви са във вашата си система и те са свързани с вашата си база данни. Трябва ли да обяснявам че ТАМ точно трябва да има само 1 транзакция и че когато се записват данни правилото е да се записва от-до всичко а не половинчати работи и затова служат транзакциите... MySql и той има от известно време вече...

Мухахахахахахахахаха, не не. Оставям те вече, в противен случай ще получа задавяне. Очевидно случаят при теб е по-тежък, от колкото изглежда. :D

djadomraz said:
Та все пак на въпроса за среда за разработка на програми с GUI т.е. програми с графичен интерфейс - нещо за правене на диалогови прозорци с разни полета за писане на текст, бутони, списъци, checkbox-ове и прочее?

Едит: боже мили, объркал съм се - това е "почти" същото старо Vi просто малко по-красиво изглежда това недоразумение от ерата на терминалите.. взимам си думите назад - това се нарежда измежду най-неудобните редактори - <textarea>-та в HTML страниците е светлинни години напред

голям сърдитко си,да знаеш. :tongue

http://www.trolltech.com/products/qt/

Qtdesigner-

http://www.trolltech.com/products/qt/designer.html

изпозлвай google вместо да правиш детински изявления и да се преструваш че много ги разбираш тези работи.Невежеството е майка на безмисленото тъпчене на едно място. :rolleyes:

не се ядосвай на текстовите едитори,само защото те мързи да ги използваш/страх те е от терминала/не знаеш какво правиш.А М$ ноутпад-а е под всяка критика,истински нагло е да го сравняваш с Vim безнаказано.

Lucky13 said:
голям сърдитко си,да знаеш. :tongue

Гледай сега - аз зададох конкретен въпрос - кой какво може да ми препоръча като предполагах че от собствен опит ще е, а се натъквам на отговори от хора които хал хабер си нямат от програмиране, а само са чували кое може да се използва...

Lucky13 said:
http://www.trolltech.com/products/qt/

Qtdesigner-

http://www.trolltech.com/products/qt/designer.html

изпозлвай google вместо да правиш детински изявления и да се преструваш че много ги разбираш тези работи.Невежеството е майка на безмисленото тъпчене на едно място. :rolleyes:

Ти ползвал ли си ги и от колко време и сравнено с други IDE-та какво ти е мнението?

Lucky13 said:
не се ядосвай на текстовите едитори,само защото те мързи да ги използваш/страх те е от терминала/не знаеш какво правиш.А М$ ноутпад-а е под всяка критика,истински нагло е да го сравняваш с Vim безнаказано.

Ок, сигурно бъркам за vi - аз имам спомени за едно vi от преди 10тина години, което можеше да се ползва не на монитор ами с принтер и клавиатура към него и това ми заприлича на него, да речем че съм се объркал - ще го прегледам днес или утре отново :)

ми под линукс можеш да избираш между актуалните gtk и Qt за графичен интерфейс.

Имам една книга за програмиране под линукс,дето е написано как да си направиш прозорците и копчетата с текстов едитор.И кде-то и гтк-то си имат всички нужни widget-и и прочие.

Защо ти е да правиш графичен интерфейс на програма,която все още не си написал? :woot :lol:

Направи скриптовете дето ''правят'' квото искаш (не че някой вече не ги е измислил и написал хиляда пъти под линукс,ама айде,ти си натегач)...изтествай ги и тогава им прави бутоните и копчетата.За какво ти е да боядисваш дървената маса,щом все още не си я сковал? ...И какво ми сравняваш уиндоус и линукс?Наистина ми е забавно да ти чета постовете :tongue

Пробвал ли си програмата която ти предложих или само дрънкаш?Нищо няма да ти кажа докато не ти видя скриптовете,хаха...

а текстовите едитори са друго нещо.Там вече нещата са без проблем.Щом искаш да ти се оцветява всяка команда дето напишеш в различен цвят,щом искаш всичко да ти е удобно и шарено,вземи пробвай да разгледаш едиторите под кде-то и гном-а вместо да ми дрънкаш за М$-Ноутпад-а,а! Като гледаш само снимки на тези програми,няма скоро да разбереш колко струват. :)

Конкретно за QT мисля че вече споменах че заедно с моно-то са първите неща на които съм се спрял от "ровенето с гугъл", само че очаквах коментари от страна на ИСТИНСКИ ПРОГРАМИСТИ а не на недорасли администраторчета които нищо не разбират от програмиране и целият им опит в тази област се базира или на "учехме го в училище" или "имам един приятел който е чувал че така се прави"...

Lucky13 said:
Защо ти е да правиш графичен интерфейс на програма,която все още не си написал? :woot :lol:

Ами като начало защото такива програми за които говоря се състоят ИЗЦЯЛО от графичен интерфейс. Справките са обикновено елементарни и се правят с по-прости или по-сложни sql-и, но нищо друго.

Lucky13 said:
Направи скриптовете дето ''правят'' квото искаш (не че някой вече не ги е измислил и написал хиляда пъти под линукс,ама айде,ти си натегач)...

Май и ти си поредният администратор който се обажда неподготвен... Не всички програми са скриптове (php или други server side scripts които се обработват от web server-а) и още по-малко това което ти разбираш под скрипт (т.е. нещо което ти инсталира фотоапарата - имаше една тема наскоро - сигурно си я видял). Та има и програми които работят и с бази данни и с тях хората си въвеждат данните по културен начин, търсят си стока, правят си справки за изминал период (колко е продадено примерно), кой колко им дължи и на кой колко имат да плащат, кои са им най-големите разходи и т.н. и т.н. Всичко това е изцяло потребителски интерфейс, никакви скриптове няма - това е компилирана програма която работи на въпросният компютър и в общият случай ще е единствената която ще работи на машината и нищо друго. Сега светна ли ти за какво говоря или да обяснявам още по-подробно?

Lucky13 said:
изтествай ги и тогава им прави бутоните и копчетата.За какво ти е да боядисваш дървената маса,щом все още не си я сковал?

Добро сравнение и крайно неуместно за конкретният случай...

Lucky13 said:
...И какво ми сравняваш уиндоус и линукс?Наистина ми е забавно да ти чета постовете

Да съм единственият дето го прави че да се изненадаш... А и след като човек е работил известно време на "джамовете" нормално е да го сравянява и "линук" (цитирам един друг човек от форума).

бахти глупостите...

http://www.msgr.ca/msgr-6/turkey%20shoot%20clear.gif

няма повече да се занимавам с теб. ;)

bash,tk,tcl,pl(perl),гъ-гъ-гъъъ,py(thon)etc etc etc etc etc etc etc etc etc etc etc etc въобще не стават за правене на скриптове,хаха...

само дразниш хората и особено ''администраторчетата''.

За какво дявол го взел не изпробваш проклетите програми? Може би просто нямаш никакъв линукс инсталиран на харда и вместо помощ си търсиш начин да се надуваш,о велики програмисте. :)

Lucky13 said:
няма повече да се занимавам с теб. ;)

Ами недей моля ти се и без това като гледам само 3ма от поне 10тина човека тука дадоха компетентно мнение (т.е. от собствен опит а не да са дочули отнякъде как се прави това)...

Lucky13 said:
bash,tk,tcl,pl(perl),гъ-гъ-гъъъ,py(thon)etc etc etc etc etc etc etc etc etc etc etc etc въобще не стават за правене на скриптове,хаха...

Ето че хем не разбираш хем не четеш какво съм написал : това са скриптове които нямат нищо общо с правенето на ТАКИВА програми. И има известна разлика между скриптове и компилирана програма... от тук се почва.

Е добре бе човек, как не остана пост, срещу който който ти да не изпишеш 10х бози като отговор? Бахти отворения гений дето си. Ако имаше и на 1/10 потенциала, който афишираш, щеше отдавна да спреш да се занимаваш със всичките "недорасли администраторЧЕТА" тука (ама ме разби като нарече Godfather "момче") и да оползотвориш времето си по много по-стойнстен начин. Само се дразня като ти чета глупостите.

Shade said:
Е добре бе човек, как не остана пост, срещу който който ти да не изпишеш 10х бози като отговор? Бахти отворения гений дето си. Ако имаше и на 1/10 потенциала, който афишираш, щеше отдавна да спреш да се занимаваш със всичките "недорасли администраторЧЕТА" тука

Добър въпрос наистина защо продължавам да си губя времето, а по-интересният е защо хора, които очевидно не разбират от програмиране си дават мнението за нещо, което определено не им е ясно а и се имат за много компетентни...

----------------------

Определено явно няма да се получи друг отговор от вида който който очаквах, така че по-добре затворете или изтрийте темата да не се дразни народа във форума...

Пробвал ли си Anjuta? Добре изглежда и доста наподобява windows-ките среди. ГПИ-то се прави с помощта на Glade 2 (GTK). Аз лично смятам да му отделя извстно внимание, тъй като това са ми едва първите впечатления след инсталацията му.

djadomraz said:
Добър въпрос наистина защо продължавам да си губя времето, а по-интересният е защо хора, които очевидно не разбират от програмиране си дават мнението за нещо, което определено не им е ясно а и се имат за много компетентни...

----------------------

Определено явно няма да се получи друг отговор от вида който който очаквах, така че по-добре затворете или изтрийте темата да не се дразни народа във форума...

Дядомраз, очавания отговор няма да получиш защото вината си е изцяло твоя. В едно изречение обявяваш хора занимаващи се с програмиране преди още да си бил роден за некомпетентни, след което търсиш помощ и отговор на въпросите си. Ами няма как да стане. Нали си супергениален - намери отговорите сам.

BTW, един Google би трябвало да ти е напълно достатъчен.

Godfather said:
В едно изречение обявяваш хора занимаващи се с програмиране

Аааааа нещо си се объркал. Дразнех се когато хора които НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ с програмиране се обаждат и препоръчват неща които самите те не са ползвали

Godfather said:
BTW, един Google би трябвало да ти е напълно достатъчен.

Случайно прочете ли, че на 5 пъти писах, че искам някой да ми препоръча от СОБСТВЕН опит какво е ползвал? STORM i JDFU го направиха - нещо за което съм им изключително благодарен!

А ако прегледаш още 1 път, кой какво е писал ще забележиш, че "заяждането" е с хора които определено не са програмисти, но изказват компетентно мнение - като теб примерно ... или че ми препоръчват за IDE (Integrated Development Environment) текстови редактори като Vi a дори и и да съм се объркал за Vi като текстов редактор (забележката за многомегабайтовите логове беше доста на място, но все пак определено си е текстов редактор а не среда за разработка).

А че не си програмист ти сам го спомена... и дори да си бил преди време, точно от твоите отговори не получих никаква смислена информация с конкретна препоръка от сорта "можеш да ползваш A, B и С обаче според мен най-подходящо ще е С защото ......", просто ти държеше да се изтъкнеш колко си наясно с линукса и колко всички дето въобще имат нещо общо с "джамовете" са крайно заблудени и следва да бъдат заплюти публично... най-малко заплюти, ако не и пребити с камъни за назидание на останалите. А както сам разбираш истински христиани, които ако им залепиш шамар ще си обърнат и другата буза да им лепнеш още един, отдавна не съм виждал и като гледам липсват и тука...

това е човек който танцува върху труповете на всички ''администраторчета" и Джамомразци,след като се е провъзгласил за въобще най-големия експерт във вселената и е признал горките линуксарчета за невежа паплач.

Омръзнало ми е да гледам как хора като теб си избиват комплексите на гърба на добронамерени хора,които се опитват да помогнат с каквото могат.

Истински християнин... :bgrin:

И постигнахме ли нещо?

Не вярвам че зачиташ мнението на когото и да било.Защо просто не ни кажеш твоето ''високопоставно'' мнение за някоя от предложените програми и не ни докажеш защо изобщо се изтезаваме да ти помагаме.

Според мен една от причините се крие в това че въобще не си си инсталирал линукс ,ама въобще.Само си гледаш картинки наляво на дясно и така да се каже ''опипваш'' почвата (щом не знаеш нищо за текстови или хекс едитори под линукс и сравняваш вим с ноутпад-а,това изобщо не би ми дошло като изненада)...и ни говориш за времето на конзолите и юникс (дано това не е било преди да се родиш,че тогава направо ще се пръсна от яд).

не съм виждал някой наоколу да ти плюе по джама,зад който сега стои един свежо готвен пуяк. :tongue

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Не прочетох всички отговори ( нешо се оттегчих посредата :) )

но по принцип си ползвам Кylix и J Builder когато мъча нещо кросплатформено

не съм видял лошо и от двете, съвсем културно са написани тези IDE-та :)

( е .. има доста разлики когато се опре до функций на шела на самата OS , но това е неизбежно ) :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...