Jump to content
BulForum.com

[слята] Въпрос за тарифите +


Runner

Recommended Posts

Ако се прехвърля на Достъпна + и съм пуснал, примерно, филм на макс от локалния, а през това време искам да пусна да свалям, някаква програма от външния. Това означава ли, че ще свалям с общо 32кбс+256кбс=288кбс?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 68
  • Created
  • Last Reply

A sega kato pro4etoh i dr tema i mi iznikna edin vapros. Az sega sam na ekonomi4na i gledam 4e ekonomi4na+ e kaji re4i skupa kolkoto bronza...ta ne e li malko visoko ocenena tazi i vsi4ki ostanali + uslugi? Vse pak tozi trafik e kum lokalniq server i evrocom ne plashtat na nikoi za nego...razbiram da vzimate oshte 5-10 v kraen slu4ai 20% ot cenata na sushtata usluga bez + ama da vzemate 60% ne e li malko mnojko?

Link to comment
Share on other sites

Тези услуги бяха поискани от клиентите. За да се реализират бе нужна подмяна на техниката (и частичен upgrade). Точно тази техника не е безплатна. То коя ли е... но клиентите не виждат това. И не трябва... не тяхна работа да мислят за това. Те могат да преценяват една услуга дали заслужава или не и дали ги удовлетворява.

Link to comment
Share on other sites

Все си мисля че evrocom са единствените които карат клиентите си да плащат за локален трафик, плащат и то не малко: за смешните 32kbytes/s локален 10лв почти колкото за външния трафик. Ако в квартала където живея имахме друг доставчик (например 4к) никога нямаше да се свържа към evrocom. Интересно как доскоро те ползваха мржата на evrocom а предоставяха на клентите си локален трафик безплатно и то доста по бърз... а локалният достъп съществува доста отдавана... Така че твърдението че са смениали техника ми звъчи странно, наистина клиентите няма как (и не трябва) да знаят това:))

Link to comment
Share on other sites

LanGame използваха оптичните линии за връзка към залите си, а не кабелната разпространителна мрежа на Евроком. Има огромна разлика между двете.

 

LanGame пък пренасят интернет до клиените най-често чрез схемата wireless до даден квартал, после лан + хъбове до потребителите.

 

Зимата ще видим кой ще плаща за изградената по този начин мрежа.

Link to comment
Share on other sites

Все си мисля че evrocom са единствените които карат клиентите си да плащат за локален трафик, плащат и то не малко: за смешните 32kbytes/s локален 10лв почти колкото за външния трафик.

Всеки трафик към и от теб първо е домашен :) (PC, кабел до модема, модем), после е "локален" за Евроком (по коаксиалния кабел, през разни елементи на мрежата - сплитери, усилватели, през оптичния кабел до Централна станция, и т.н.), след това минава през "пиърингови" връзки (например до ITD - физическата връзка и за международния, и за пиъринговия трафик е една), след това (питай ITD ако решиш ) - през линии на БТК, сателит, и въобще - накъдето сабя (BGP) покаже.

Коя точно част от описаните смяташ, че не трябва да се плаща? Ако е домашната - не е трябвало да си купуваш PC, за да го ползваш за Интернет - можеш и сам да си пресметнеш колко време ползваш PC-то си за връзка с Инет, колко струва самото PC, и за колко време (година, две, три) цената на това PC ще спадне до няколко (десетки?) лева - ето, това е цената за "домашния" ти трафик - как можа да я платиш :P. Ако е локалната част - значи даваш съвет на Евроком да не купува/полага кабели, елементи и усилватели (или поне да не прави upgrade на мрежата за да може да доставя данни чрез нея). Явно си склонен да плащаш само т.нар. "външен" трафик. Но дали доставчиците на този "външен" трафик не правят подобни инвестиции в хардуер, софтуер, лицензии и каквото още се сетиш? Защо смяташ, че ако те имат разходи и произвеждат продукт (услуга) - на тях може да се заплаща, а когато това го прави локалния доставчик - нееее, тук може и без заплащане?

 

Btw, в цената, която плащат абонатите на "неплюсови" тарифи е включена и компонентата "локален пренос".

Ако в квартала където живея имахме друг доставчик (например 4к) никога нямаше да се свържа към evrocom. Интересно как доскоро те ползваха мржата на evrocom а предоставяха на клентите си локален трафик безплатно и то доста по бърз... а локалният достъп съществува доста отдавана... Така че твърдението че са смениали техника ми звъчи странно, наистина клиентите няма как (и не трябва) да знаят това:))

Договорът с 4К беше прекратен именно поради подобни причини.

 

За пореден път ще напиша:

1. Няма безплатен обяд.

2. Безплатно е само сиренцето в капана. :)

Link to comment
Share on other sites

За пореден път ще напиша:

1. Няма безплатен обяд.

2. Безплатно е само сиренцето в капана. :)

Никой не е казал, че трябва да има безплатен обяд. Но в момента се получава така, че има само един ресторант и ако искаш да ядеш в него, ти се налага да се "бръкнеш по-дълбоко"...

Link to comment
Share on other sites

Da de ama vse pak moje da si poru4ash neshto po tvoi vkus koeto moje da te udovletvori, a puk gotva4a na restoranta shte reshi dali si zaslujava da ti izpulni poru4kata ili ne.

 

A puk sega bez zaobikolki, metafori, sravnenia i kakvoto e tam iskam da predloja neshto.

 

Tarifa (ne znaia s kolko plusa ili minusa ;) ) koiato da e sus skorostite na Bronzova, s cena okolo 15, 20 lv i s dopulnitelno zaplashtane na vunshen trafik za vseki MB nad 300 ili 400 MB

 

Mislia 4e Dreamer beshe kazal 4e plusovite tarifi sa po jelanie na klienta, taka 4e neka horata ot Evrocom net si pomisliat i za takuv variant

Link to comment
Share on other sites

Е, така беше... нали на всеки му липсваше по-бърза връзка към... локала ;) Явно за да се реализира тя са били нужни инвестиции, които са вложени в upgrade на мрежата и се влагат в нейната поддръжка, както винаги е било. Всеки сам избира дали го удовлетворява.

 

А това, че има само един ресторант... че интернет колкото искате. dial-up, wireless, sattelitte, langame... това, че някой хора това не ги удовлетворява не значи, че има само един ресторант. След като Евроком е единствения, които ви харесва то ще си плащате като попове. Виждате, че цените на модемите падат редовно... това е, защото там може... разходите падат т.е. цените на модемите и така... и вие ги получавате такива. Когато цената на интернет доставката и _преноса_ паднат тогава и крайните цени ще паднат...

 

Тия неща за кой път ги говорим вече. Който иска да вярва, да приема, който иска да не вярва... но да не говори едно и също във всяка една тема... кажете нещо по веднъж и толкова. Това, че вие не сте съгласни с нещо, не значи, че то може да стане просто на добро желание.

 

Аз най-официално предлагам тези, които са недоволни и дават невероятно големи суми за такси да се съберат заедно, да направят едно подобно ISP и после да предложат много по-добри, така де... "реални" цени :) И след това да оцелеят... тогава ще си говорим с _факти_. Иначе до тогава всичко ще са празни призказки, предположения и спекулации базирани на "сладки желания" :)

 

Това е, просто и ясно...

Link to comment
Share on other sites

Dano skoro da doide vremeto kogato lokalniq da e s skorost okolo 1Mb i da ni struva maksimum 10lv

 

i tova moje da stane ako cmts rutera padne ot 15000$ stane 100$ moje i tva da se osustestvi e ne 10 ama pone 2mb

 

Ако в квартала където живея имахме друг доставчик (например 4к) никога нямаше да се свържа към evrocom. Интересно как доскоро те ползваха мржата на evrocom а предоставяха на клентите си локален трафик безплатно и то доста по бърз... а локалният достъп съществува доста отдавана... Така че твърдението че са смениали техника ми звъчи странно, наистина клиентите няма как (и не трябва) да знаят това

 

a kolkoto do tva izkazvane e smeshno stoto 4k stava stava samoza igri i tva e orqzan internet kadeto go predostavqt stoto 21 port e zatvoren i bez pari da mi go davat tozi net nqma da go vzema osvan za dopulnitelen trafik kum moqta vruzka kum evrocom i da ne mojesh da uplodnesh nisto tva ako e internet

 

А това, че има само един ресторант... че интернет колкото искате. dial-up, wireless, sattelitte, langame

 

dreamer koi v plovdiv predlaga bezjichen net

a susto koi predlaga sateletin dvuposochen iam samo edna frma v sofia kadeto predlaga dvuposochen ama e izgoden samoza firma i-net dostavchik ili ako se suberem 10-na choveka za dial-up nqma kakvo da govorim toi e tolkova skup che ne si struva da kazvame che sustestvuva

a za langame nqma kavo d asporime te ne mogat da budat nikav internet dostvchik

a edvali ne konkurenciq haha smehotorna rabota vupreki che gledam sa zapochnali da izgrajdat kabelna mreja v grada ama tq ste si ostane neopolzotvorena stoto samo smotanqcite koito ne razbirat ot internet ste se vkluchat v neq.da ne govorim che za langame ima oste edna malka taina ama samosum chuval i nqmam dokazatelstva za tv predpochitam da ne spomenavam .

 

i dve dumi i za evrocom ako sprat filtraciqta na default portovete za vunshnata mreja ste bude oste edin plus za evrocom .

Link to comment
Share on other sites

Runner, тогава ти ни убеди в противното, ОК? А и Евроком не осигурява само интернет, той доставя, той поддържа, той осигурява client съпорт, той инвестира... ако не инвестира няма да се подобри нищо, а всички искаме това, нали? А за да се инвестира парите трябва да се намерят... ако не се намерят няма как да се инвестира и няма как да се подобро услугата, да се слагат нововъведения и така. Нали нямате илюзията, че желаеш ли нещо то веднага се случва. Значи за Евроком всичко и изпълнимо и само защото не искат не го правят... а когато искате невероятно ниски цени това не се случва. Явно по тази логика Евроком са късмелии и добре, че Бог седи над офисите им та да им помага, да им дава всичко на готово.

 

snakebg, digsys предлагат Wireless. Сателитен ако искаш дали еднопосочен, дали двупосочен все има кой да ти предложи. Само дето цената...

 

Иначе един приятел работи в зала към LanGame. Нямам информация за какво точно плащат, но е факт, че става дума за зала. Попитах го какви скорости вдигат и той отговори: "Към 700kb локално, 6-10кб пиъринг и 6-7кб външен." Цифрите могат да има неточност + - 1-2кб. Такива скорости за зала... ми се струват твърде смешни. Да не говорим, че човекат сам си спомена, че "всичко, което може е орязано" :) Ако навсякъде е така просто няма какво да се говори за тях.

Link to comment
Share on other sites

Килобайта :) не мисля, че каза 70... но може и така да е било. Ако не са на оптика.

 

Иначе не съм се интересувал за сателитен достъп така, е не знам... виж в dir.bg... може да намериш нещо. Но дали фирмата е от София или не какво значение има след като не ти доставят те интернет-а, а само техниката (в случай, че наистина няма в Пд, в което дълбоко се съмнявам).

Link to comment
Share on other sites

А и Евроком не осигурява само интернет, той доставя, той поддържа, той осигурява client съпорт, той инвестира...

ROTFLMAO!

"toi dostavq" == toi ne prodava, toi PREprodava

"toi poddyrja" == klati si **** da chaka neshto da se nasere, no ako se nasere, to si e negova vina

"client support" == No Comment :)

"toi investira" == clientite investirat, toi jyne pechalba ;) (like we care.. kolko pari sa investirani v bydeshtite pechalbi na nqkoisi)

Link to comment
Share on other sites

за техниката съм съгласен evrocom правят нещата така както трябва да са а не да пускат 2-3км UTP и на всеки 100м да слагат hub:)) за това се дразня как може 4к със смотаната си система да си позваляват ако щете го наречете "аванта" за клиентите си а evrocom да не могат (по скоро да не искат) но според мене зараждащата се конкуренциа ще си каже думата...

за качеството (не за количеството) също съм съгласен че се доближава до идеалното и наистина тази филтрация на портове <1024 е досадна, ако е за защита то всеки вече си е сложил някакъв firewall, а и тя не важи за вътрешната мрежа, също така това proxy дето трябва да е "прозрачно" съвсем не е такова и много често дава супер странни грешки ако го махните ще е по добре...

Link to comment
Share on other sites

наистина тази филтрация на портове

Не се нядявай това да стане :wacko:

Аз си мечтая само инернет трафика да се върне на нивото от края на миналата година. Е-е-е-х мечти... :woot

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...