Jump to content
BulForum.com

UPS и резервирано/автономно захранване


tedy

Recommended Posts

Да има и тема за това важно оборудване.

Мислех да пиша в темата за фукане, ама мисля, че е достатъчно сериозна само за едното фукане :) , не че няма и този елемент.

Минах през няколко "итерации" на резервираността на захранването ми за компютри, рутери, камери и всичко останало. Онлайн UPS-а си стои, за връзка с компютрите и загасване на нещата найсли, както и поради надеждността на онлайн технологията.

 

Новия ми power setup :) .
Освободих повечето от ъгъла в хола заради шума, и преместих в кът в коридора.
Новия акумулатор Ultracell 200Ah, с външно зарядно Victron Blue Smart IP22 20A, с регулируеми напреженови прагове на повечето различни фази през смартфон-апп. За зарядното имам известно оплакване, че не компенсира пада на напрежението от около 150 миливолта на изхода към акумулатора, но това се компенсира като увеличих леко напреженията.
При около 31А черпен ток от нея (значи около 370W), издържА над 6 часа до 11V, повече не ми се чакаше. Първи разряд. Зарядното е захранено през един защитен модул на Sono, който прави 2 минути пауза преди да пусне тока след идването на тока - това го правя за да не стане при идване на тока зарядното да опита да захрани и инвертора (31А) и да се повреди, защото инвертора има 2-3 сек. пауза прави и той за да се "увери", че тока е дошъл надеждно, преди да превключи от батерии обратно на мрежа.

Старите два акумулатора (2х75) засега ще стоят евентуално за удължаване на автономността с още 3 часа, но вероятно с още един инвертор ще отидат при нашите да захранват един климатик поне час и половина.
Между другото, се оказа, че май първите 1-2 цикъла държаха като че ли повечко от мануала, или пък тогава системата ми беше друга, сега е клокнат райзен 9, та спрямо измерения ток и мощност на изхода, горе долу отговаря на ъптайма от таблицата за батериите, може би маалко по-малко. С единична батерия около час и 20 мин (при същия товар около 360W), докато според таблицата е около 90 минути. Така че мисля че не им е спаднал толкова чувствително капацитета.

 

spacer.png

 

Link to comment
Share on other sites

Що? :)

Няма. То ако имаше, най-малкото заради откритите тоци и изводи, щях да го сложа на някакъв стелаж, да покрия... То и сега мисля да покрия откритите токови части, да видя с какво само.

Аз и на компа не допускам абс. никой да ми сяда :Д .

Edited by tedy
Link to comment
Share on other sites

Имам един принципен въпрос по темата, за акумулаторите. Става въпрос за тягов гелов акумулатор, ползван в stand by режим (по подразбиране, все пак ups).

По принцип за тях пише Cycle use: 14.4-14.7V (около), Float charge/use : 13.5-13.8V.

Float voltage е волтажа, с който се поддържа батерията 24/7 и против саморазряда, standby.

Въпроса е при зареждане добре ли е да се ползва (до) 14.4V, дори ако се ползва в standby режим самия акумулатор? Защото единия ми инвертор зарежда до 13.8V, стои там известно време (явно докато тока пада..) и слиза на 13.3V за постоянно.

Друг инвертор (същата марка) зарежда до 14.4V, стои там, и после по някое време слиза на 13.6V за постоянно. И двата инвертора са от ups-тип.

Дали ако се зарежда с до 14.4 се зарежда "по-добре"?

Може би електричарите да се изкажат, относно тези два волтажа, и защо два различни инвертори, зареждат по различен начин, вероятно единия начин е по-добрия. Този с по-ниските напрежения се води "соларен" инвертор, с 20А заряден ток, ако има значение.

Никъде не намерих адекватни и сериозни мнения в нета по този въпрос.

 

PS. Този линк до голяма степен отговаря на въпросите ми, това все пак явно е по-специфична материя, но предвид цената на батерията и оборудването, попрочетох още малко, за да не стане някоя фатална грешка, и батерията да си отиде преждевременно.

Общо взето мисля, че ми стана г/д ясно. Батерията може да се зарежда като за cyclic use с до малко по-ниско напрежение (около 14.2V) за да се зареди напълно и за разумно време (около 14 часа при двуфазов метод - първо с постоянен ток около C/10, после с постоянен волтаж до около ток C/100), след което й се прилага float voltage-а (около 13.5-6V) за неопределено време за да я поддържа така заредена и готова. Това при deep discharged батерия.

На едно място пише даже: You can easily charge the battery at 13.5V, but it will not become completely full, or if it does it will take very long.

Та явно си е добре зареждането да си стигне до около 14-14.2V, пък после като се зареди, да спадне до съответния float (най-често 13.5-13.8V).

Edited by tedy
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...