Jump to content
BulForum.com

8K@60Hz, 4K@120Hz и други подобни "проблеми".


Recommended Posts

Най-накрая успях да подкарам 4К@120Hz на новия телевизор от РС-то (това с карта от предишното поколение на Nvidia - 2070 Super). Естествено далаверата няма как да стане само с HDMI кабел от стандартните изходи на картата, но когато се включи в играта следната джиджавка - Club 3D DP 1.4 to HDMI 2.1 adapter, ситуацията заспива на три без коз - 4К@120Hz, 10-битов цвят и HDR! Естествено за да стане номера си трябва и подходящ HDMI кабел, щото тази настройка на практика покрива пълния капацитет от 48Gbps на HDMI 2.1. Майтапът е, че сега се появи и нова опция за резолюция от 4096х2160, която е максимума поддържан от картата, но е достатъчно идиотска за да има някакъв смисъл да се ползва (то даже не е половин 8К). :):punk

https://www.hardwareheaven.com/wp-content/uploads/2020/06/43da52f7-1012-4811-8b36-674225280b5e.jpg

 

4K-120Hz.png

4K-120Hz-2.png

Link to post
Share on other sites
27 minutes ago, w00x said:

И защо картата не може да изкара 4К@120Hz без преходници? Или може да ги изкара, но не през HDMI?

Може, но само през Display Port 1.4 интерфейсите, затова трябва такъв адаптер (очевидно телевизора няма Display Port). Има китайски евтинджоси, които също претендират за подобна функция, но евентуалните им ползватели ги чака лека изненада с постигането на желания резултат, докато този адаптер гарантира поддръжката на целия спектър от HDMI 2.1 стандарта и на практика още с включването всичко си тръгна от раз. Интересното е, че схемата си иска отделно захранване, което се доставя с един допълнителен USB кабел, към някой от портовете на PC-то. :)

На практика този адаптер превръща един от DP 1.4 портовете на картата в пълен HDMI 2.1 такъв (както е стандартно в новата 3000 серия карти на Енвидия и 6000 серия карти на АМД).  Даже от горния скрийншот се вижда, че контрол панела на Енвидия показва телевизора закачен за "HDMI" порт, докато реално той е закачен за DP 1.4 порт на картата през въпросния адаптер.

Link to post
Share on other sites
14 hours ago, plameni said:

Защо Chroma Subsampling-а е 4:2:0, а не 4:4:4 или поне 4:2:2?

Вероятно Емвдивията толкова може. Интересното е, че контрол-панела показва и 4:2:2 опция, но нещо не захапва. Не ми се вярва да е джаджата, защото тя поддържа и 8К. Абе пак бива. :)

Link to post
Share on other sites

А може би трябва да се разреши от телевизора?

 

Quote

PC GAMING/DESKTOP USE
For an optimal PC gaming experience and for proper chroma 4:4:4 support, it is important to set the input label to 'PC' for the HDMI port you are using. Once you have set the label, it is recommended to reapply our base SDR or HDR settings, as the picture modes change when you set the label. This can be done from the new 'Home Dashboard' menu. Depending on the format you are sending, it might also be necessary to enable the Ultra HD Deep Color setting for the port you are using.

 

Има ли такова нещо?

sm9970-config-101-medium.jpg

Link to post
Share on other sites
51 minutes ago, plameni said:

А може би трябва да се разреши от телевизора?

Това вече го тествах многократно - телевизора има три опции за настройка на връзката с РС, едното е за ниска латентност (1ms), а другите две са за т.нар. HDMI Ultra HD Deep Color, като пробвах многократно както 4К, така и 8К варианта. Номерът е, че контролния панел на Емвдивията и в двата случая не променя нищо, като максималната резолюция винаги си остава шантавите 4096х2160, което ме навежда на мисълта, че точно там е проблема, защото и кабела е тестван и си го дават с гаранция за 48Gbps bandwidth, както и джиджавката. А още по-шантавото е, че дава опция за YCbCr422, но като я избера, връща старата 420. Може и ВирОса нещо да се ебава, май бях гледал едно видео на Лайнъс, който също се мъчеше да подкара 8К (със същата джиджавка, това беше доста преди да излезе новото поколение видео карти) и нещо си спомням псуваше май както ВирОса, така и драйверите на Емвдивия. Ама сега не ми се занимава, ще го потърся това по-късно. :lol:

Link to post
Share on other sites

Отделих дискусията в нова тема, че май доста неща се очертават за коментиране. Аз поне до момента все още не съм стигнал до "развръзката". Сега чакам отговор от съпорта на LG, защото се появиха сериозни съмнения, че нещо в последния фърмуеър на телевизора май не е съвсем както трябва. :lol:

Link to post
Share on other sites

Съмненията се оправдаха - оказа се проблем с текущия фърмуер на LG:

Quote

Apologies for the inconvenience, this issue has already been raised to our tech team
and is investigating and working on a software fix for the issue. As of the moment
there are no particular date yet for the release of the update but is expected in a couple of weeks.

Сега остава да се чака ъпдейта и да видим дали ще го оправят - това за всеки, който има подобен 8K модел на LG. :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...