Jump to content
BulForum.com

Ламерски въпрос за водна помпичка със сензор


Midex

Recommended Posts

Понеже съм много бос в темата, а тук има достатъчно начетени съфорумци (най-малкото някои от тях имат аквариуми :)) ) искам да попитам нещо преди да правя глупости.

 

Идеята е в даден съд на определено ниво се монтира сензор, а на дъното му седи малка потопяема помпичка и тъй като този съд през повечето време е празен, но от време на време се пълни с вода, когато нивото й стигне до сензора, той подава напрежение към помпичката, тя изпомпва водата и когато нивото в съда спадне, сензорът изключва помпичката до следващото напълване на съда.

 

Дотук добре, набелязал съм си помпичка и сензор...да, но помпичката работи на 12V DC, а на сензора му дават 220V (което обаче е макс.стойност, а за минималната не пишат нищо) + разни други променливи данни, които не са ми много ясни поради нулевата ми информация в тази област. Затова ще поместя данните на помпичката и на сензора, а спецовете нека ме ориентират мога ли с този сензор да командвам тази помпичка или не...за което много благодаря. :bowdown:

 

Данни на помпичката:
   

    Submersible installation and entirely waterproof.

    low consumption.

    low noise(less than35db).

    Pump material: ABS.

    Condition of use: continuously.

    Fluids: Water, oil, gasoline, acid and alkali solution.

    Working temperature: 0 ~ 60℃.

    Power consumption: 4.2W.

    Rated voltage: 12V DC.

    Max rated current: 350mA.

    Max flow rate: 4L/MIN(1.06G/MIN).

    Max Head(lift height): 3M.

    Noise:     Water proof class: IP68(can be submersible installed).    Life span: More than 30000hrs.

    Power supply: Solar panel, DC electric source, battery.

 

Данни на сензора:

 

Max Contact Rating :10W
Max Switching Voltage:220V
Max Switching Current:0.5A
Max Breakdown Voltage:220V DC
Max Carry Current:1.0A
Max Contact Resistance:100mohm
Link to comment
Share on other sites

Ако разбирам правилно ти трябва поплавък с нормално отворен контакт. Като се дигне нивото поплавъка ще затвори контакта, подава напрежение на помпата и тя си върши работа, докато не падне нивото. Щом е 12 волта тая помпа ще ти трябва някво захранване като например за ЛЕД лента.

 

Тоя сензор дето си го подбрал ще ти свърши работа от гледна точка на ел. параметри. Дават ти хората максималните му въможности, за по малки естествено, че можеш да го ползваш.

Link to comment
Share on other sites

Аха, мерси! :thumbsup:

 

А вместо захранване за LED лента (нямам представа какво му е различното и дали изобщо е различно), не може ли да се ползва някакъв 12-волтов адаптер примерно на 500 милиампера или 1 ампер? Гледам, че помпата не иска повече от 350mA, а и ще работи само за доста кратки периоди от време...

Link to comment
Share on other sites

Защо да го реализирам аз, след като някой друг вече го е направил вместо мен - той самият сензор си е тип-поплавък. Темата я пуснах не да питам как се реализира подобна схема, а най-вече дали мога да съчетая двата елемента, на които съм им цитирал параметрите, а обяснението на схемата беше между другото. ;)

 

И като споменах за схемата...да попитам нещо още по-ламерско, без да ми се смеете...Когато дойде време да го свързвам - има ли значение тоя сензор дали ще прекъсва линията на плюса или на минуса...или при правия ток е без значение към коя линия ще го закача?

Link to comment
Share on other sites

Да де, и аз това си мислех, понеже реално това си е един прекъсвач, който ще е отворен през повечето време или затворен за кратки периоди докато работи помпата, ама все пак реших да попитам. :shy:

Link to comment
Share on other sites

Има значение при променливо захранване, тогава с цел сигурност, винаги се прекъсва фазовия проводник. Обикновено, при постоянно токовото захранване се прекъсва плюса, но като цяло, дори да прекъснеш минус не е чак толкова от значение при твоята схема.

Link to comment
Share on other sites

Значи всъщност почти всичко си изясних...сега остава да реша от какъв материал да е полавъка-сензор, че гледам освен пластмасовите има и някакви стоманени, а освен кратките "мокри" периоди, тоя сензор през повечето време няма да има допир с вода и ще е сух...а и да видя какъв да е начина на закрепване, понеже има с чупка, без чупка, за вертикален и за хоризонтален монтаж , макар, че и двата изглеждат абсолютно еднакво...абе...терзания... :moon:

 

Едит: Всъщност...колко е добре винаги да се застраховаш с думичката "почти", въпреки че си мислиш, че всичко вече ти е ясно. :shy:  Сега като се разгледах установих, че повечето сензори за вертикален монтаж в горната част всъщност отварят веригата когато нивото на водата се вдигне над "летвата", тъй като явно се предполага, че ще се ползват в аквариуми и помпата трябва да се включи и да вкара още вода само когато нивото падне, а за моята цел ми трябва точно обратното - да затвори веригата и да се включи като източи определено количество когато стигне летвата...другият вариант е да го монитрам някакси на дъното обърнат на 180 градуса, понеже и така става, но ще го мисля...или пък има един с 90-градусова чупка и в зависимост от това при монтажа дали чупката ще я обърнеш надолу или нагоре май ще отваря или затваря респективно...

 

Едит2: В крайна сметка се спрях на сензори с чупка - взех 2 броя и помпа, така че темата може да се смята за изчерпана. Благодаря на всички отзовали се на питането ми! :bowdown: :closed:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...