Jump to content
BulForum.com

Гаранция на жилище в нова сграда


Recommended Posts

Имам следния казус. Тъста ми има закупено жилище в чисто нова сграда, директно от строителя(Стройко"лукс") Колко е лукс, няма да коментирам, като ги гледам как са си оставили ръцете навсякъде...

Та. Новото - след няма и година и половина ползване, сега взеха да избиват някви влаги ли са, течове ли са, и аз не знам. Утре ще ги гледам по-обстойно. Даже твърди, че от плочките на терасата бликало по малко вода. Това е странно, защото терасата е с 15-20 сантиметра над нивото на стаите и сифоните. От къде ще идва няма идея. Под него е сутерена, защото той е на първи жилищен етаж. Поразрових се в интернет и видях, че има някаква наредба 2 за минималните гаранции при различните строителни и ремонтни дейности, ако се появят скрити дефекти. Прочетох, че за нови сгради е 10 години. Дали ще мога да придявя някакви искове към "строителя" да си ги оправя. Понеже ако е нещо от дъждарките и т.н те са направо вградени в изолацията(фасадата) от вън и ще трябва къртене, работи. А може и някакъв вид конденз да е, но май е прекалено много за такова нещо. Какви права имам и какво мога да направя по въпроса? Някой имал ли е подобни проблеми и занимавал ли се е с тези гаранции от строителя?

Link to comment
Share on other sites

Наредбата урежда въпросите от ЗУТ. не помня, но може би в закона гаранцията е 8 години и се отнася за извършените СМР, а материалите са според условията на производителя.

първо трябва да разбереш дали сградата има акт. 15 или в още по-добрия случай акт.16, защото реално гаранцията започва да тече от него (16). Второ да разбереш кой е извършвал строителния надзор, защото отговорността по приемането на качеството е негова и реално той трябва да се разправя със строителя. Като откриеш тези подробности завеждаш една жалба с писмо с обратна разписка до надзорната фирма, като за всеки случай добавяш едно копие до РДНСК. Препоръчвам консултация с адвокат преди завеждането на жалба, защото според крайната ти цел имаш най-различни опции: дали да се извърши ремонт и да се приведе в изправно състояние или да се отмени сделката, поради несъответствие. А и е добре да си подготвен от самото начало за обикаляне по съдилища.

Link to comment
Share on other sites

Сградата - Тракия Плаза, има акт 16. Даже го чакахме да го издадат, че не пускаха ток, и тъста не можеше да се нанесе.

А как мога да разбера, кой е бил надзор на строежа? Някъде в общината?

Link to comment
Share on other sites

Що не се обадиш на строителят? Има си телефон на сайта - там пише кой е бил надзор на строежа. 

По отношение на гаранцията - провери какъв договор е подписан. 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...