Jump to content
BulForum.com

биодизел от олио как ?


city90

Recommended Posts

Помогнете за направата на биодизел с помоща на метанол и сода каyстик, и дали става само с сода без мeтанол, и по каква причина се исползва мeтанола? Даите малко информация Благодаря предварително.

Link to comment
Share on other sites

Разбирам но каква е причината да се ползват? какви функции вършат Метанола и содата за да стане олиото но биодизел?

Link to comment
Share on other sites

Помогнете за направата на биодизел с помоща на метанол и сода каостик, и дали става само с сода без митанол, и по каква причина се исползва митанола? Даите малко информация Благодаря предварително.

Ето търсената информация.

Link to comment
Share on other sites

Не разбирам защо питаш тук, нали вече имаш необходимия хардуер, цитирам твое мнение в другата тема:

 

да олиото ми и без пари зимам го от идин ристорант загрях го да се испари водата и го прецедих през дънки остана само да сипвам в резервара и да вида как ще се държи колата .а за по натам направих идно реакторче за биодизел :-D
Как става това с подгряването на горивния филтър ?

 

Та се предполага, че щом си НАПРАВИЛ Идно реакторче си попрочел туй-онуй.

 

Щях да напиша нещо по темата, но вместо това ще си позволя да споделя схващането си относно степените на (не)компетентност.
Трябва да се натрупа значително ниво на познания, за да може даден индивид да оцени колко е некомпетентен всъщност. Оттам насетне става същинското развитие на познанието.

Който разбрал - разбрал.

Link to comment
Share on other sites

Значи реактор съм направил но исках да знам какво правят метанола и содата за да се отдели глицерина тва ми бяха и въпросите "даите малко информация", прочел съм много но никаде не пишеше защо точно сода каустик и метанол и каква им е функцията. Отворих темата за да събера още нужна информация към зададените въпроси. Направих експеримент:затоплих олио и сложих малко сода каустик и разклатих в буркан за около 5-10мин оставих го и след два дни отивам да видя, на дъното една бяла лепкава субстанция и от горе бистра течност сигорно е биодизела но как нали и метанол се слага? . Ето защо отворих темата единственото нещо което не знаех за биодизела е каква функция вършат содата и метанола.

Аман от тъпи отговори нали за това е тоя форум. преди да отворя темата тук много търсачки съм преровил...
Link to comment
Share on other sites

Аман от тъпи отговори нали за това е тоя форум. преди да отворя темата тук много търсачки съм преровил...

Кое е тъпото на отговора?

Това е от втория линк изкаран от търсачката:

Процесът на производство на биодизел се нарича трансестерификация. Растителното масло се състои главно от триглицериди, които съдържат три естери на мастни киселини, свързани с една единствена молекула глицерин. В процеса на трансестерификация триглицеридите реагират със смес от метилов алкохол и натриев хидроксид, така че естерите на мастни киселини се откъсват от глицериновата молекула и се свързват с метиловата група от метиловия алкохол. Може да се използва и калиев хидроксид  и даже е предпочитан от много производители на биодизел.

 

Ето и процесите, които се извършват.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...