Jump to content
BulForum.com

Загуба на памет и данни от SD карта


sheep

Recommended Posts

Имам странен проблем с една SDHC карта памет. Дава, че 2.99 GB са използвани. Вътре в картата обаче има само един единствен фолдър, който е с размер 1.64 GB. Не мога да разбера, къде се губят останалите 1.35 GB или по-точно как мога да видя файловете на картата от тези 1.35 GB. Някакви идеи?

 

New_Picture.jpgNew_Picture_1.jpgNew_Picture_2.jpg

 

И друг въпрос за възстановяване на данни от SD карта памет, отделно от горния случай. При мен 3 различни програми под Windows XP ми дават общо взето еднакви резултати. Има ли смисъл да пробвам с някакви други програми за възстановяване на данни под Windows 7, Linux или с някакви програми, които работят под DOS? Мога ли да очаквам различни резултати под друга операционна система?

Link to comment
Share on other sites

След първоначалното форматиране на картата... пълния капацитет ли беше или този обем пак липсваше?

=======

 

ОС няма значение при възстановяване на данни. Резултатите ще са едни и същи с една и съща програма за възстановяване.

Кои програми си ползвал досега?

Link to comment
Share on other sites

Пусни си windows mini PE от диска с Hiren's boot cd примерно и дай да ти показва всички скрити файлове и папки.

В твоя win, под който си пуснал картата, дал ли си да ти показва всички скрити файлове и папки?

Link to comment
Share on other sites

Картата памет се ползва в няколко различни фотоапарата. Последния път не е форматирана, само са изтрити файловете през windows explorer и си показваше пълния капацитет (също и поставена във фотоапарата си показваше пълния обем оставащи сникми).

 

Пробвах 3 произволни програми от нета - Recover My Photos, Cardrecovery и Cardrecovery Pro в trial режим само да видя дали ще покажат изгубените файлове...

 

Последният screenshot е с включена опция да показва всички скрити файлове и папки. Коя е тази програма windows mini PE от диска с Hiren's boot cd? Досега не съм ползвал Hiren's boot и не мога да се ориентирам - има ли я отделно от пакета само нея или друга програма да се препоръча за показване на скрити файлове?

 

Сега сложих картата в компютъра и пробвах целия дял (където го показва, че е 2.99 GB използвани) да го архивирам с winrar, но се получи архив 1.65 GB. Същото се получи и като пробвах с Imgburn да направя iso имидж на целия дял - даде ми iso файл с размер 1.64 GB, т. е. 1.64 GB съвпада с това, което се вижда като файлове.

Link to comment
Share on other sites

Може да има записани файлове с файлова система която не се вижда от Windows.

Защо не пробваш да форматираш картата?

======

 

Програмите които реално вършат работа и възстановяват голяма част от загубени/изтрити файлове са малко. Повечето програми виждат само имената на файловете и не възстановяват нищо или "възстановяват", но файловете са неизползваеми.

Ползвай Active@ File Recovery, Active@ UNDELETE, Active@ Partition Recovery и GetDataBack. Ако те не се справят... вероятността друга програма да го направи е почти нищожна.

 

edit:

Пробвай да видим какво ще възстанови:

http://rghost.net/private/40766654/39c6d3c3ea191cfb0b69544ae1b02e9c

Инсталираш и заместваш изпълнимия файл в инсталационната директория с този от архива.

Link to comment
Share on other sites

Преди да снимам пак с картата ще я форматирам, за да се почне на чисто, но преди форматирането искам да разбера дали мога да си видя данните, които ме интересуват.

 

С тези програми в моя частен случай нищо не се получава, няма никакъв резултат, особено с GetDataBack. Разни по-специализирани и "по-измислени" програми за възстановяване на данни и снимки от карта памет се представят по-добре. Даже най-добре се получи с безплатната PhotoRec, която възстанови част от липсващите снимки. Също Zero Assumption Recovery, която в частта за възстановяване на снимки е безплатана даде същите резултати като PhotoRec.

 

Аз не мога да разбера в кой вариант попадам, за да се опитам да намеря решение:

 

Вариант 1

Щом картата се вкара в компютъра и показва, че 2.99 GB от дяла са използвани, значи 2.99 GB са използвани. По една или друга причина се показват само 1.64 GB, а останалите 1.35 са скрити някакси, но са на картата и не са изтрити. Трябва да се търси програмка за показване на скрити файлове.

 

Вариант 2

Няма значение какво се показва (2.99 GB от дяла са запълнени), на картата са само 1.64 GB, колкото и се вижда с включена опция за показване на всички файлове. Това с показването на 2.99 GB е грешка. Още повече, че като се архивира целият дял 1 към 1 без компресия пак се получава 1.64 GB архив. Трябва да се търси програмка за възстановяване на изтрити и изгубени файлове.

Link to comment
Share on other sites

Taкa и така си почнал... я тествай тези програми (ако имаш време и желание) да видим какво ще направят. Болшевиките са ги оценили доста високо:

 

http://rghost.net/private/40832147/f3a1583bb9b4cf007436534de66ac669

Zero.Assumption.Recovery.v9.2.2.Technician.Edition се стартира направо от USB флаш.

Link to comment
Share on other sites

Taкa и така си почнал... я тествай тези програми (ако имаш време и желание) да видим какво ще направят. Болшевиките са ги оценили доста високо:

 

http://rghost.net/private/40832147/f3a1583bb9b4cf007436534de66ac669

Zero.Assumption.Recovery.v9.2.2.Technician.Edition се стартира направо от USB флаш.

Тази програма върши добра работа, но работи доста бавно. Ползвал съм по-стари версии, но едва ли са сменили алгоритъма коренно.

Recuva също се справя.

По първия въпрос в първия постинг - защо не опиташ да форматираш картата в друго устройство, например друг фотоапарат.

 

Edit2:

Ново предположение (с кратка предистория):

Днес ме помолиха да сваля снимките от SD карта, заразена с вирус. Изтрих го аз, изтрих и паразитните шорткъти, които беше създал и... никакви снимки, нищо. Системата вижда празна карта, която обаче според properties е пълна :confused.

Та накратко: вирусът (в случая DCIM.exe) се е мултиплицирал като шорткъти към папки, представляващи всъщност негови копия и е скрил истинските файлове без да ги трие. След като и в конзолен режим командата dir не даде резултат ми хрумна да опитам да опиша пътя към предполагаемата папка: cd DCIM и хоп - влязох в директория DCIM, където си седяха снимките. Копирах ги в конзолен режим. После реших да опитам с една архивираща програмка 7zip - тя си виждаше папката DCIM и файловете в нея, като можех да ги копирам и през нейния интерфейс.

Независимо, че нагласих в атрибутите на папката (картата) да се виждат и hidden файловете, explorer отново не виждаше нищо освен запълнено пространство.

Значи според мен остава твоя вариант 1, като използваш 7zip или пък конзолен режим.

Link to comment
Share on other sites

Почвам да се съмнявам дали снимките са били на картата и дали аз нещо не съм се заблудил...

 

С тези последните програмки, където future предложи не се получава по-различен резултат - възстановяват само една част от липсващото. В моя случай има само снимки на картата и тази Zero.Assumption.Recovery.v9.2.2.Technician.Edition в режим Data Recovery се справя много зле, докато в режима Image Recovery си възстановява точно толкова, колкото и нормалната Zero Assumption Recovery. Между другото такава версия "Technician Edition" няма в официалния сайт. Другата Essential Data Tools PhotoRescue Pro дава почти същия резултат като Zero Assumption Recovery. Третата предложена Advanced Photo Recovery не съм я пробвал, за сметка на ArtPlus Digital Photo Recovery с която пак нищо не стана. Благодаря все пак за предложенията!

 

По начина на alchemy - пробвах с winrar какво се вижда на картата - 1 към 1 с каквото се вижда през windows explorer. Остава да пробвам другата му идея, обаче не знам командите в конзолен режим (cmd.exe). Примерно картата е на дял G: и искам да копирам абсолютно всико от нея - файлове, папки, подпапки, скрити файлове и скрити папки и т. н. в папка D:\sdcardbackup. Даже ако има начин да копирам целия дял. Може ли някой да ми каже какво трябва да напиша след като стартирам cmd.exe?

Link to comment
Share on other sites

Хрумна ми нещо.

Да не би картата да е ползвана с ReadyBoost? В тоя случай Windows резервира част от паметта в картата. Това го има от Vista нагоре.

Пояснявам: При по-бързи флаш медии Windows предлага опцията част или цялата медия да бъде ползвана като оперативна памет с цел подобряване на производителността.

Може да се види в properties на SD картата, таб ReadyBoost:

6ccca2955710d59590da98d8bf5fa3bb_120x90.jpg

Link to comment
Share on other sites

Почвам да се съмнявам дали снимките са били на картата и дали аз нещо не съм се заблудил...

 

С тези последните програмки, където future предложи не се получава по-различен резултат - възстановяват само една част от липсващото. В моя случай има само снимки на картата и тази Zero.Assumption.Recovery.v9.2.2.Technician.Edition в режим Data Recovery се справя много зле, докато в режима Image Recovery си възстановява точно толкова, колкото и нормалната Zero Assumption Recovery. Между другото такава версия "Technician Edition" няма в официалния сайт.

Data Recovery е насочена към файлове, различни от медийните за които е опцията Image Recovery. Бих се учудил ако и в двете опции работи еднакво.

Technician Edition е направена от руснаците да се стартира от USB флаш, ако те интересува мога да попитам, но едва ли има особен смисъл.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...